SOEK!, een mysterieus spel, maakt van je tent een Escape Room!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Dit is zo leuk, ons hele gezin werd er blij en nieuwsgierig van én kwam in actie. Via, via had ik gehoord over het mysterieuze familiespel SOEK!. Een soort Escape Room mysterie dat je als gezin moet oplossen en minimaal een week duurt. Je kunt het anoniem thuis laten opsturen en thuis spelen, maar ook prima, zoals wij deden, meenemen op vakantie. Maar dat had ik de rest van het gezin niet verteld.

Word detective in Swietsentriets met SOEK!

Wat is dat geheimzinnige SOEK!-spel nou precies? Eigenlijk is het een Escape Room die door de brievenbus past! Het spel bestaat uit 5 enveloppen.

In de eerste envelop wordt kort uitgelegd dat er een ‘smakelijk’ mysterie gaande is en dat jij als gezin nu als Team X aangesteld bent om dit op te gaan lossen. Mijn kinderen voelden zich helemaal trots dat zij als echte detectives waren aangesteld. Ook zitten in die eerste envelop meteen verschillende puzzelopdrachten die je gezamenlijk als gezin moet gaan ontcijferen.

In iedere volgende envelop zitten weer nieuwe puzzels die je telkens dichterbij de oplossing van het mysterie brengen. De uitleg is beperkt zodat het echt puzzelen is en zoeken naar manieren om de puzzels op te lossen. Leuk is ook dat je soms zonder dat je het weet een eerdere of latere envelop nodig hebt om een puzzel op te lossen. Je moet dus wel een beetje tegen open eindjes kunnen.  

spel soek ervaring

Hoelang duurt de SOEK!tocht naar het mysterie?

Er zijn dus 5 enveloppen. Zelf heb ik ongeveer één keer in de 2 á 3 dagen een envelop laten verschijnen. Maar één per week kan ook prima, dan duurt het geheel dus iets meer dan 4 weken.

Eén per dag kan ook maar persoonlijk vond ik het leuker om er iets meer tijd tussen te laten, zodat de verwachtingen van onze kinderen groeiden en ze soms uit het niets toch nog met inzichten kwamen. ‘Zouden we dan toch de letters moeten husselen en er een nieuw woord van moeten maken?’ Waarna alle aanwijzingen weer op tafel werden gelegd. Gemiddeld waren we zo’n 30 minuten per envelop bezig om de puzzels op te lossen.

soek spel ervaring

Onze auto en vouwwagen werden een Escape Room

Ik had vooraf niets gezegd. De eerste envelop met ‘GEHEIM’ verscheen zomaar in de vouwwagen. Ook de keren daarna liet ik ze gewoon verschijnen. Dan vonden ze er één in hun slaaptent bij het opstaan of zat er één verstopt tussen de strips in de auto. Ze vonden ze dus toevalligerwijs. Dat is wel leuk want daar worden je kinderen heel oplettend van. In een kerk in Avignon dachten ze ook een SOEK!-envelop te zien. Maar dat bleek een collectezakje te zijn.

Lees ook:  Nieuw campingspel Knapsack verovert campings

spel brievenbus

SOEK! kun je ook als mysterieus cadeau opsturen

Omdat het gewoon enveloppen zijn, kun je de brieven dus ook heel makkelijk opsturen aan ‘Team X’. SOEK! heeft een service waarbij zij de brieven als één pakje anoniem versturen. Zo kun je ze aan je eigen adres laten sturen, maar ook als cadeau aan vrienden. Daar wordt het mysterie nog groter van. 

Als je het door SOEK! laat versturen, onthullen ze kosteloos in de laatste envelop het telefoonnummer van de ‘opdrachtgever. Nog leuker is het misschien wel als je het zelf gaat versturen, bijvoorbeeld iedere week of 3 dagen een envelop. Dan is het wel handig om er ook nog een kaartje achteraan te sturen met daarop wie nu de opdrachtgever van Team X is geweest. Een bevriend gezin die dit was overkomen en geen kaartje had gehad, heeft echt hun halve familie- en vriendenkring verdacht gemaakt. Zij waren zich nergens van bewust. Het waren uiteindelijk de buren die het via de post hadden gestuurd.

soek

Voor welke leeftijd is SOEK! leuk?

SOEK! doe je echt als gezin. Dus kinderen samen met ouders. Ik stond regelmatig versteld van de inzichten die onze 7-jarige had, die ik zelf nog niet gezien had. Zelf geeft SOEK! aan dat het spel vanaf groep 4 leuk is. In ons geval denk ik dat dat wel klopte. Het is in ieder geval wel  wel handig als ze al een beetje kunnen lezen en rekenen, dus vanaf een jaar of 6 / 7  wordt het leuk. Vanaf een jaar of 8 kunnen ze het grotendeels zelfstandig doen.

soek familiespel

Yes, we hebben het opgelost

De laatste SOEK!-brief had ik per post thuis laten bezorgen en werd meteen uit de brievenbus gegrist. Na wat gepuzzel hadden onze detectives het mysterie van Swietsentriets dan eindelijk opgelost. Trots dat ze waren!

Ik vond het SOEK! familiespel vooral erg leuk omdat je het echt samen met de kids kunt doen. Je kinderen zien andere dingen dan jij, je doet echt iets samen en het voelt een beetje spannend. Je weet immers nooit wanneer de volgende envelop komt. Ik weet zeker dat ik met dit brievenbusspel nog mensen ga verrassen.  

Waar ook te koop? 

Naast de eigen webshop ook te koop bij: 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending