Tiny House midden in de wildernis van Drenthe. Dit wilde ik eens proberen!
De Zweden hebben het allemansrätten, de mogelijkheid om aan het einde van een dag wandelen hun tentje in de natuur te mogen uitgooien en te wildkamperen. De mogelijkheid om na een wandeling in de natuur te mogen overnachten maakte mij altijd wat jaloers. Maar nu kun je in Nederland slapen in een Cabiner. Slapen in een soortLegaal slapen in een Cabiner in de Drentse natuur
De initiatiefnemers van Cabiner moeten ook gedacht hebben dat de Nederlandse wildernis, wildkamperen en Tiny Houses een combinatie is die in Nederland nog ontbrak. In samenwerking met Staatsbosbeheer bieden zij de mogelijkheid om te overnachten midden in de natuurgebieden van Nederland. Op dit moment zijn er vier Cabiners en deze staan in het Hart van Drenthe.
Dit is een gevarieerd natuurgebied dat 5000 hectare groot is. Wanneer je een overnachting in de Cabiner boekt, weet je niet in welk Tiny House je terecht komt. Dit blijft een verrassing tot enkele dagen voor vertrek, dan ontvang je een mail met nadere informatie over de locaties van de Cabiners en het startpunt van de wandelroutes er naartoe.
Een Cabiner Trekking begint al voordat je er bent
Ja, dat lees je goed: wandelroutes. De Cabiners zijn enkel per voet te bereiken. De auto dien je achter te laten op een parkeerplaats van Staatsbosbeheer (voor degenen die met het OV komen, er zijn ook bushaltes in de buurt).
Vanaf daar zul je de kaart moeten gebruiken, of Google Maps waarin de routes via een link te openen zijn, om de Cabiner op te sporen. Wanneer je de Cabiner eenmaal hebt weten op te sporen, kun je naar binnen door de toegangscode in te toetsen op het cijferpaneel.
Glamping voor avonturiers
Het feit dat je al wandelend bij de Cabiner aankomt, betekent dat je alles wat je meeneemt zelf zult moeten dragen. Hierbij moet je onder andere denken aan: slaapzakken, hoeslakens en kussenslopen, 1 liter drinkwater, eten, handdoeken, et cetera.
De Cabiner, wat een mix is tussen Glamping, een Tiny House en een luxe trekkershut, beschikt over comfortabele bedden, brandhout, kookgerei (o.a. een Dutch Oven), percolator, voor 99% gezuiverd drinkwater, afwasmiddel, eco zeep, toiletpapier en dergelijke. Dit maakt het overnachten in de Cabiner ook toegankelijk voor mensen die nog geen ervaring met rugzak-wandelen hebben, maar dat wel graag eens willen proberen.
De Cabiners waarin wij overnachtten stonden op 4km en 7km van onze auto, waarbij we op de wisseldag ca. 11 km liepen.
Trektocht langs Cabiners in Drenthe of op één plek blijven?
Cabiner biedt twee verschillende opties aan: de trekking-variant en de unplugged-variant. Bij de trekkingvariant (de naam zegt het al) maak je een heuse meerdaagse trektocht door de wildernis van Drenthe. Je loopt van Tiny House naar Tiny House en slaapt op deze manier iedere nacht op een andere prachtige plek. Wij vonden het fijn dat we op deze manier verschillende kanten van het natuurgebied te zien kregen.
Nadeel is wel dat je iedere dag te maken hebt met een uitchecktijd en een inchecktijd. Dit biedt de mogelijkheid tot een heerlijk uitgebreide wandeling tussendoor, maar maakt wel dat je minder lang van de Cabiner zelf kan genieten.
Bij de unplugged-variant verblijf je alle nachten in dezelfde Cabiner. Hierbij kun je dus optimaal van de prachtige Cabiner genieten, met als risico dat je vergeet te verkennen in wat een prachtig natuurgebied je je eigenlijk bevindt. Maar je kunt het dan ook lekker als unplugged huisje gebruiken om van hieruit de omgeving te verkennen en bijvoorbeeld checken wat je even verderop kunt doen in Ruinen.
Een Cabiner is een ecologisch en zelfvoorzienend Tiny House
Cabiner probeert zo weinig mogelijk impact op de natuur achter te laten. Deze Tiny Houses zijn gemaakt van wikkelkarton en kunnen geheel herbruikt worden. Daarnaast zijn de Cabiners volledig off grid en zo ontworpen dat ze na enige tijd weer verplaatst kunnen worden. De Cabiners beschikken over zonnepanelen, deze leveren stroom voor de lampen, de afzuiging, de koelkast en de usb-hubs. Er zijn geen stopcontacten en er is geen Wifi. Verder beschikt de Cabiner over een composttoilet.
Bij een van onze Cabiners wisten wij de afzuiging niet goed in te schakelen. Dit zorgde ervoor dat we de weeïge lucht van het toilet een beetje bleven ruiken. Zo werd onze tocht toch nog een heus avontuur 😉 Geen paniek: het voortdurend gesloten houden van de deur naar de ‘badkamer’ bood hierop een goede oplossing. Daarnaast is er een waterpomp waarmee je zelf een paar minuten lang moet pompen alvorens er genoeg water in en druk op de leidingen zit.
Wanneer je warm water wilt om te douchen of af te wassen, zul je de houtkachel een flinke tijd op moeten stoken. Deze zelfde houtkachel gebruik je ook om met de Dutch Oven op te koken. Er is ook een bio ethanol brander voorhanden. Deze biedt uitkomst wanneer koken op de houtkachel niet mogelijk of wenselijk is (bijvoorbeeld in de zomer). Om de impact op de natuur nog iets positiever te maken, wordt een deel van de winst die de Cabiners opleveren terug in de natuur geïnvesteerd.
Koken op een Dutch Oven
Wanneer je net als ik nog nul ervaring met koken op een Dutch Oven hebt, en geen idee hebt wat je daar voor recept op zou kunnen maken, heeft Cabiner een uitkomst. Het is mogelijk om een maaltijdpakket af te nemen. Wij kozen ervoor om ons te laten verrassen. Zowel het avondeten, als het ontbijt, de lunch en tussendoortjes lieten we door Cabiner verzorgen.
Het uitpakken van dit pakket vol biologische producten voelde een beetje als pakjesavond. Het pakket staat ergens in een koelkastje op je te wachten om in de rugtassen mee naar de Cabiner gedragen te worden. In de Cabiner liggen vervolgens recepten die met de verkregen ingrediënten te maken zijn.
Schoonmaken doe je voor de gasten na je
De Cabiner wordt niet na iedere bezoeker schoongemaakt. Dit betekent dat er van overnachters enige verantwoordelijkheid met betrekking tot het schoonmaken wordt gevraagd. Naast de vanzelfsprekende schoonmaakklussen zoals het aanvegen van de vloer, afwassen en schoon achterlaten van het toilet, wordt er ook gevraagd om wat brandhout klaar te zetten en wat druk op de leidingen te pompen voor de gelukkigen na je.
Daarnaast haal je bij aankomst in de Cabiner de afgekoelde as van je voorganger uit de kachel. Deze gooi je in de prullenbak. Deze as, gaat vervolgens samen met het eigen afval in de rugzak mee terug vanuit de Cabiner naar de parkeerplaats. Daar heeft Staatsbosbeheer prullenbakken staan.
Slapen in een Cabiner is loskomen van het dagelijks leven
Slapen in een Cabiner én wandelen door de “Nederlandse wildernis” was voor ons een fantastische tijd. De dagelijkse bezigheden in de Cabiner vragen aandacht en tijd. Dit is tijd die je niet aan een mobiel of takenlijstjes in je hoofd kunt besteden. Wat ons betreft is de Cabiner een heerlijke combinatie tussen comfort en avontuur. De Cabiner is een mooie combinatie tussen glamping, een hippe Tiny House, luxe trekkershut en wildkamperen. Voor ons bood het daarmee de perfecte manier om even helemaal los te komen uit het dagelijks leven en een te worden met het ritme van de natuur.
Tot mijn verbijstering ontdekte ik enige weken geleden bij een vroege wandeling door het mooie bos thv Drouwen aan de overkant van de mooie stille Meeuwenplas een huis . Met mensen …. Deze wandeling heb ik van ontzetting een paar weken vermeden , vandaag ben ik er langs gelopen en ontdekte dat daar LEGAL mensen mogen slapen en recreeren , waar ik na zonsondergang tot zonsopgang niet mag zijn. Boven bederft het over de hele Meeuwenplas het ongerepte uitzicht , hoe is het godsmogelijk dat zoiets toegestaan is en hoe haalt u het in uw hoofd om voor de lol van een beperkt aantal mensen het halve bos te bederven voor een heleboel wandelaars die van de stilte van het bos willen genieten. Het heeft mij erg geschokt,
De Cabiner huisjes zijn geheel gemaakt van herbruikbare materialen en er mogen maximaal 2 personen per keer verblijven. Ik snap dat het even schrikken is maar een mooie plek blijft het
Maximaal twee personen? Gelogen! De website Cabiner zegt: 4! Er staan ook twee tweepersoonsbedden in zo’n keetje. En ook al is zo’n onding van herbruikbaar materiaal gemaakt, dat betekent geenszins dat er geen impact is op de natuur. Op één locatie kon ik constateren, dat er bomen waren gekapt om de cabiner te kunnen plaatsen. In de directe omgeving waren olifantenpaadjes ontstaan, waar je als normale bezoeker van een natuurgebied niet buiten wegen en paden mag lopen. Ik ben het helemaal met Beatrice eens. En ook ik was geschokt, toen ik voor het eerst zo’n ‘hutje op de hei’ ontdekte.
Een mooie plek blijft het helemaal niet. Ik ken de locaties van drie cabiners, die ik bij toeval tijdens boswandelingen ontdekt heb door legaal op wegen en paden te lopen. Zo afgelegen en out in the middle of nowhere staan die dingen dus niet echt. In alle drie de gevallen vertelde een overmaat aan bandensporen, dat daar door SBB frequent gereden wordt. Die impact op de natuur is er dus. Dat er op hout gestookt wordt… verschrikkelijk, die rooklucht al op grote afstand in het bos te moeten ervaren, alleen omdat idioten bedacht hebben, dat er in ‘wildernis’ overnacht moet kunnen worden. Een blik op de website van Cabiner laat zien, dat er hele volksstammen zijn die de sprookjes die daar verteld worden geloven. Tot ver in 2022 zijn ze volgeboekt. Het goudgeld voor de ondernemers en SBB is bloedgeld voor de natuur.
Dag Yvonne, dank voor jouw blik. Ik ben het met je eens dat er zeker een impact is op de natuur, en we verschillen blijkbaar van mening over in hoeverre de impact mag gaan. Voor Nederlandse begrippen is dit wel behoorlijk in the middle of nowhere, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Scandinavië dan is het natuurlijk een ander verhaal.