Review: Slaapzak Quechua Forclaz Trek 500 van Decathlon uitgebreid in de test

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Quechua Forclaz Trek 500 van Decathlon is een slaapzaak die in verschillende versies voor verschillende toepassingen is te krijgen. Volgens de Decathlon is het echt een trekking slaapzak. Kun je deze mummie slaapzak echter ook op de camping gebruiken of hij daar te warm, te koud of te glad voor?  Ik heb er een paar nachten in geslapen om hem voor jullie te testen

slaapzak forclaz review

Een mummie-slaapzak, is dat fijn?

Welke soort slaapzak is altijd een lastige vraag. De Forclaz Trek 500 is een echte mummie slaapzak of mummy slaapzak zoals de Engelse term luidt. Deze slaapzakken hebben de vorm van een Egyptische mummie. Dat betekent dat ze de vorm van je lichaam volgen.

Nadelen mummieslaapzak: Een mummie slaapzak heeft een hoop voordelen én twee grote nadelen. Laten we met de nadelen beginnen. Omdat een mummie slaapzak de vorm van je lichaam volgt heb je minder bewegingsruimte in de slaapzak. Sommige mensen geeft dit een beklemmend gevoel. Mijn ervaring is dat het inderdaad zo kan aanvoelen in het begin maar dat je daar snel aan gewend raakt.

Het tweede nadeel van een mummieslaapzak is dat die er zo goed als niet in katoen verkrijgbaar zijn. Hierdoor is de keuze beperkt tot polyester of nylon. De Quechua Forclaz Trek 500 is dan ook enkel in polyester verkrijgbaar. Voor kamperen bij echt warme temperaturen zijn mummie slaapzakken dan ook minder geschikt.

Voordelen mummieslaapzak: Dan die vele voordelen natuurlijk nog. Het belangrijkste voordeel is dat de slaapzak de vorm van je lichaam volgt. Hierdoor is er weinig restruimte die verwarmd moet worden en kun je jezelf dus makkelijker warm houden in een mummie-slaapzak.

Daarnaast heeft een mummie slaapzak een capuchon die je hoofd warm houdt. Dat is namelijk het deel van je lichaam waar je de meeste warmte mee verliest in een slaapzak. Een mummie slaapzak is daardoor ook meer geschikt voor kamperen bij lagere temperaturen dan een rechthoekige dekenslaapzak.

Als laatste voordeel zijn mummie slaapzakken, omdat ze van polyester zijn gemaakt, veel lichter om mee te nemen én kleiner om te pakken. Deze voordelen en nadelen gelden ook voor de Quechua Forclaz Trek 500 maar daarover zo meer in detail.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

slaapzak forclaz test

Hoe comfortabel ligt de Quechua Forclaz Trek 500?

Misschien wel het belangrijkste aspect van een slaapzak is hoe comfortabel de slaapzak ligt en hoe deze aanvoelt. Het comfort wordt deels bepaald door de isolatiewaarde en deels door het gebruikte materiaal. 

De Decathlon Forclaz Trek 500 is helemaal van polyester gemaakt. Zowel het buiten- en binnentijk (buitenkant, binnenkant) als de voering.  Dit voelt gladder en kouder aan dan wat je in je bed thuis gewend bent. Je moet het materiaal eerst even opwarmen met je lichaamswarmte, daarna voelt het comfortabeler aan.

Lees ook:  Review: Exped Mega Sleep duo 2 persoons slaapzak met verrassend veel mogelijkheden

Zelf vind ik katoenen slaapzakken vaak fijner aanvoelen, minder glad, maar voor een polyester slaapzak voelt de Forclaz Trek 500 minder glad aan dan je zou verwachten én voor echt koude nachten ben je toch op polyester slaapzakken aangewezen. Wil je toch een katoenen slaapzak dan heeft de Decathlon alleen de Arpenaz slaapzak in katoen beschikbaar, waar ik ook een uitgebreide review over heb geschreven. 

Forclaz Trek 500: 0, 10 of 15 graden?

In de namen van de slaapzakken van Decathlon zie je naast een typenaam zoals Forclaz ook een nummer staan. Bijvoorbeeld de Forclaz Trek 500 0 of de Quechua Forclaz Trek 500 15. Deze cijfers staan voor een comforttemperatuur op basis van de vulling. Alle Forclaz Trek 500 slaapzakken hebben een polyester vulling. Naast de comforttemperatuur wordt er ook een limiettemperatuur aangegeven, bij Decathlon ligt deze altijd 5 graden lager dan de comforttemperatuur.  

Deze temperaturen van alle slaapzakken in Europa worden uitgebreid getest volgens een Europese Norm (EN13537) zodat alle slaapzakken in Europa met elkaar vergeleken kunnen worden. Lijkt handig, maar is toch nog best complex omdat je met verschillen in sekse, lichaamsbouw en gevoel voor kou te maken hebt.

quechua forclaz

Mijn persoonlijke warmte ervaring

Zelf heb ik de Decathlon Forclaz Trek 500 met een comforttemperatuur van 5 graden getest. (De standaardkleuren zijn inmiddels veranderd, maar de slaapzak is nog hetzelfde) Ik heb er in geslapen bij een minimum temperatuur van 7 graden én bij een minimum temperatuur van 18 graden. Bij 7 graden sliep de slaapzak erg comfortabel. Ik heb het niet koud gehad en ging ook niet zweten. 

Tijdens de nacht van 18 graden, wat voor Nederlandse begrippen warm is, heb ik het zeker niet te koud gehad. Wel begon ik te zweten wat niet gek is omdat deze slaapzak eigenlijk te warm is voor die temperatuur.  Je kunt de slaapzak aan de zijkant echter openritsen terwijl de bovenkant dicht blijft. Dat scheelt een hoop in ventilatie zonder dat de slaapzak van je afglijdt.

Wanneer gebruik je de Quechua Forclaz Trek 500 10, 15 of zelfs 0?

Mijn advies is in het algemeen het volgende: kampeer je in Nederland vooral in de zomer? Ga dan voor de Quechua Forclaz 10  of 5 te gaan. Kampeer je vooral in Zuid Europa in de zomer? Je hebt aan de Forclaz Trek 15 genoeg. Kampeer je ook vaak in het vroege voor- en of late naseizoen (Meivakantie / Herfstvakantie)? Ik zou voor de Forclaz 0 of 5 kiezen. Voor echt winterkamperen bij temperaturen ver onder nul zijn deze slaapzakken minder geschikt.

Ben je warmbloedig en heb je het niet snel koud? Dan kun je in plaats van de comforttemperatuur de limiettemperatuur als uitgangspunt nemen.

Welke maat slaapzak moet ik kiezen?

De meeste slaapzakken van Decathlon zijn net als de Forclaz Trek 500 beschikbaar in verschillende lengtes. Deze hebben ze M, L en XL genoemd. M is voor mensen kleiner dan 170 cm, L tussen 170 en 185 cm en XL voor kampeerders tussen de 185 en 200 cm.

Ik ben 186 lang en heb de L versie getest. Dat ging prima maar ik had inderdaad weinig ruimte (zo’n 10 cm) over bij mijn voeten.  De meeste mensen heb liever iets meer ruimte over omdat dat een meer bewegingsruimte geeft. Bij twijfel zou ik dus voor de grotere versie gaan.

Als je twee van deze slaapzakken hebt dan kun je ze aan elkaar ritsen. Hou er wel rekening mee dat je dan een linkse en een rechtse versie nodig hebt. De roze versie is links en de gele versie is rechts. Zelf heb ik dit niet getest maar het zou op deze manier wel moeten kunnen.

Lees ook:  R-Waarde wat betekent dat nou?

forclaz slaapzak decathlon

forclaz trek 500 review

Oprollen en inpakken van de Decathlon Forclaz Trek 500

Omdat de slaapzak en het opbergzakje beide van polyester zijn, glijdt de slaapzak makkelijk in de opbergzak. Dat kan zowel door hem er in op te rollen of door de slaapzak er in te proppen. Oprollen zijn we als degelijke kampeerders gewend, maar proppen gaat nog net iets makkelijker.

De pakmaat en het gewicht is voor sommige kampeerders ook van belang.  De pakmaat is afhankelijk van het gebruikte materiaal voor de vulling. Naar mate de comforttemperatuur omlaag gaat is er meer vulling gebruikt. De pakmaat wordt dan groter. De 0 graden versie heeft een pakmaat van ruim 13 liter terwijl de 15 graden versie echt heel klein is met 3 liter. In het technische overzicht zie je de pakmaat van de verschillende versies.

Dit zijn trouwens de pakmaten zonder compressie. Met de zak die je bij de slaapzak krijgt kun je de slaapzak door aan de straps te trekken kleiner maken. Bij mijn 5 graden versie scheelde dit nog behoorlijk. De omvang werd hierdoor ongeveer een derde tot de helft kleiner.

De Forclaz Trek 500 is er in de volgende versies: 

TypeTypeTijkVullingComfort temperatuurLimiet temperatuurMaatPakmaatGewichtKoppelbaarPrijs
Forclaz TREK 5Forclaz Trek 500 000 0MummyPolyesterPolyester0-5M, L, XL13,3 l. 1670 gr.ja69.99
Forclaz TREK 500 5MummyPolyesterPolyester50M, L, XL9 l. 1150 gr.ja59.99
Forclaz TREK 5Forclaz TREK 500 1000 10MummyPolyesterPolyester105M, L, XL7 l. 970 gr. ja49.99
Forclaz TREK Forclaz TREK 500 15500 15MummyPolyesterPolyester1510M, L, XL3 l. 680 gr.ja39.99
Y

Voordelen Quechua Forclaz Trek 500

+ Mummie slaapzak volgt je lichaam, dus weinig warmteverlies
+ Geschikt voor kamperen in de kou
+ Keuze uit 0, 5, 10 en 15 comforttemperatuur
+ Capuchon tegen warmteverlies 
+ Verkrijgbaar in verschillende lengtes
+ Rits heeft ventilatiestand
+ Twee slaapzakken zijn helemaal aan elkaar te ritsen
+ Erg kleine pakmaat voor de 10 en 15 graden versie

[/mks_one_half]

Nadelen Quechua Forclaz Trek 500

– Minder geschikt voor hoog zomer
– Relatief grote pakmaat voor de 0 graden slaapzak
– Het blijft polyester waar je aan moet wennen
– Niet echt geschikt voor winterkamperen

Eindoordeel: Review Quechua Forclaz Trek 500

De Quechua Forclaz Trek 500 is een mummieslaapzak die prima door kampeerders gebruikt kan worden. De slaapzak houd je door de beperkte restruimte en goede capuchon goed warm. Aan de andere kant kun je de rits ook op ventilatiestand zetten wat erg fijn is voor een polyester slaapzak als het warmer is.  Je kunt, afhankelijk van wanneer je het meeste kampeert, kiezen voor een comforttemperatuur van 0, 5, 10 of 15. Voor echt winterkamperen bij temperaturen ver onder nul is hij niet geschikt.

Kies daarbij de temperatuur die het beste past bij 80% van de nachten waarin je de slaapzak zal gebruiken. Kampeer je vooral in Nederland in het late voorjaar, zomer en vroege najaar dan is de Forclaz Trek 500 10 de meest voor de hand liggende keuze.  Kampeer je vooral in Zuid Europa in de zomer, dan is de trek 500 15 genoeg. Als je ook in maart of november wilt kamperen in Nederland, dan zou ik toch voor een 0 of 5 graden comforttemperatuur kiezen.

Deze donzen slaapzak is getest als onderdeel van Decathlon slaapzakken test. Andere slaapzakken in de test waren: 
– Quechua Arpenaz slaapzak
– Quechua Forclaz 10 slaapzak 
– Quechua Forclaz Trek 900 mummy slaapzak

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending