Slaapmat, Deryan, campingbedje? Zó slaapt je kind het fijnst!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een goede nachtrust voor kind en ouders maakt een vakantie een stuk relaxter. Maar waarop laat je je baby, peuter, kleuter of kind slapen op de camping? Gewoon in de kinderwagen, toch in een campingbedje of in een Deryan slaaptentje? En zo’n luchtbed met randen is dat wel handig? Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Laten we kijken waarop jouw kind het fijnste slaapt op de camping.

campingbedje of Deryan

Slaapmat, kinderwagen of slaaptentje, wat is het beste?

Laten we je meteen maar uit de droom halen: er is niet echt één ‘campingbed’ waarop ieder kind het beste slaapt. Uit ervaring weet ik dat wat voor het ene kind wel werkt, voor de ander niet hoeft te werken.

Onze zoon sliep heerlijk in een Deryan slaaptent, maar onze dochter protesteerde vanaf de eerste minuut in haar slaaptentje en sliep veel beter in een campingbedje. Test dus voor de vakantie thuis alvast of je baby of kind goed kan slapen in het door jou bedachte campingbed.

Oh, en check dan meteen even onze camping slaaptips voor kinderen. Dan ben je in ieder geval voorbereid.

Daarnaast kost de ene slaapoplossing voor kinderen veel meer ruimte dan de andere en past dus niet bij elke manier van kamperen. De ene tent of caravan heeft nu eenmaal meer ruimte voor slaapspullen dan de andere.

Slapen op de camping per leeftijd

Hoe je kinderen het meest warm en comfortabel slapen op de camping verschilt per leeftijd. Vooral in de eerste 5 jaar van het leven van een kind, terwijl het van baby, peuter, kleuter wordt ,groeit je kind snel en veranderen de slaapbehoeften. We hebben per leeftijdsgroep de verschillende mogelijkheden op een rij gezet.

campingbedje

Baby – Slapen op de camping

Juist voor een baby of een dreumes is slapen op de camping soms lastig. Wat bij baby’s belangrijk is, is dat het slapen zo vertrouwd mogelijk is. Dus met de geur: neem de lakentjes van thuis en de omgeving van thuis mee. Thuis proefslapen is dus echt aan te raden, ook om te weten of bijvoorbeeld een Deryan wordt geaccepteerd door je baby. Daarnaast hebben we nog wel meer tips om je baby goed te laten slapen op de camping. 

Kinderwagenbak: Past je baby nog in de wagenbak van je kinderwagen, dan lijkt dat een perfecte plek om te slapen. Deze moet je toch meenemen en is supervertrouwd. Wij hebben dit altijd gedaan, maar de overheid en GGD raden het af om je kindje langere tijd in de kinderwagen te laten slapen i.v.m. een verhoogde kans op wiegendood.Deryan

Lees ook:  Een zorgeloze campervakantie met kinderen: zo doe je dat

(Deryan) Baby slaaptentje: Een slaaptentje, Deryan, is het bekendste merk hiervan, is voor een baby vaak erg fijn. Het is donker, een knusse omgeving en als je het vaker gebruikt, wordt het echt vertrouwd. Waar je de Deryan ook neerzet, op het strand, in de tent, in de camper of bij opa en oma, de slaapomgeving is altijd gelijk. Voordeel voor jou is dat ze erg klein en makkelijk opvouwen als een pop-up tent.

Er zijn twee formaten: de Deryan Baby Luxe met een matrasmaat van 120 x 75 cm (pakmaat 36 x 36 x 9 cm), daarin slapen ze tot ze ongeveer 2 zijn en de Deryan Peuter Luxe die groter is en waarin ze tot ongeveer 5 jaar kunnen slapen. Een baby kan prima slapen in een campingbedje of een Deryan Peuter, maar het verzuipt in het begin wel echt in zo’n bedje. Vanaf ongeveer 1 jaar wordt dat anders.

review nomat kinderslaapzak

Vanaf ongeveer 2,5 jaar kunnen ze op een slaapmatje

Peuter / Kleuter – Slapen op de camping

De meningen verschillen over vanaf wanneer je peuter of kleuter zelfstandig op een slaapmat kan slapen. Het hangt ook af van hoe bewegelijk jouw kind is. Er zijn echter ook andere oplossingen.

(Deryan) Peuter Slaaptentje: Naast de baby slaaptent is er ook een peuterformaat. De Deryan Travelcot Peuter is met een matrasmaat van 136 x 84 cm een stuk groter dan de babyversie. Het grote voordeel van de Deryan tentjes is dat ze ingepakt weinig ruimte innemen: 45 x 45 x 12 cm, en wel comfortabel zijn.

2,5 cm dikte van het matras lijkt dun, maar is voor peuters en kleuters, mits goed opgeblazen, echt genoeg. Ook als je een camper of caravan hebt, zet je de slaaptent gewoon op de bank en weet je zeker dat ze er niet vanaf rollen.  Ons zoontje was helemaal blij in zijn eigen tent. In de Deryan Peuter kunnen ze tot ongeveer 5 jaar slapen.

Campingbedje: Het ouderwetse campingbedje is natuurlijk ook nog een optie. Het lijkt waarschijnlijk het meest op het bed thuis, maar persoonlijk blijf ik het opzetten vaak een crime vinden. Kies in ieder geval voor één die klein invouwt en het liefst met een vlak matrasje, dat slaapt het meest als thuis. Wij kozen bewust voor deze zonder rits en uitgang omdat we dan bang waren dat onze dochter er midden in de nacht vandoor kon gaan en zij juist de Deryan niet fijn vond. Fijn aan een campingbedje is dat je hem overdag als box kunt gebruiken.

Nadeel is wel dat een campingbedje en eventueel extra matrasje veel ruimte inneemt. Een los matras in een campingbed wordt door de overheid trouwens sowieso afgeraden omdat je kind tussen matras en bed terecht kan komen.

Dit Phil & Teds Traveler V4 campingbed neemt wel al een stuk minder ruimte in vanwege een slim inklapsysteem en opblaasbaar matras, waardoor je geen los matras mee hoeft te nemen.

Lees ook:  De Happy Camper, hét kinderboek over kamperen!

Slaapmatje + slaapzak in één: Als je kind al wel in zijn bed blijft liggen ’s avonds, maar nog flink rolt, dan is deze combinatie van slaapmat en slaapzak van Decathlon een uitkomst. De slaapzak zit aan de slaapmat vast, zodat je kind niet uit bed kunt rollen. Hij is 150 cm lang, zodat je kind er tot ongeveer 7 jaar in kan slapen. Deze mat van Decathlon is, omdat hij tot 10 graden gaat, niet echt geschikt voor het vroege voorjaar, maar prima voor de zomer. Een andere optie is om de losse slaapmat van je kind in zijn slaapzak te schuiven, maar dat moet wel passen.

Luchtbed met opstaande randen: Wat ik ook vaak zie in tenten, zijn deze luchtbedden met opstaande randen. Lijkt handig omdat je kind er niet vanaf kan rollen. Ze nemen echter veel ruimte in, in de tent, en daarnaast is een groot nadeel van luchtbedden dat ze niet of nauwelijks isoleren, waardoor je kind het snel koud heeft.

Caravan / Camper bedhekje:  Slapen je kinderen in de caravan of camper op de banken of in een bed zonder rand, dan heb je kans dat ze daar uitvallen. Dan is een bedhekje een uitkomst. Mijn zus heeft de bedhekjes van Baninni gebruikt in de caravan. Het frame leg je onder de bankkussens of het matras, waardoor het hekje rechtop blijft staan. Ze zijn er in verschillende maten.

Kind – Slapen op de camping

Onze kinderen sliepen vanaf ongeveer 2,5 jaar op hun eigen slaapmat. Soms belandden ze dan in de nacht nog op de koude grond, maar ze leren redelijk snel weer terug op de slaapmat te gaan liggen. Vanaf ongeveer 5 jaar zijn ze sowieso te groot voor de Deryan tent. Dan moeten ze een eigen slaapmat.

Hoewel ik altijd zou aanraden om wel een kinderslaapzak te gebruiken, zou ik wel meteen voor een volwassen lengtemaat slaapmat kiezen. Ze groeien snel en zo hoef je niet over 2 jaar weer een nieuwe te kopen. Geen standaard luchtbed, tenzij deze van speciaal isolerende materialen is gemaakt.

Meestal is een zelf opblazende slaapmat van 5 à 6,5 cm, zoals deze van Decathlon, of iets kwalitatievere en warmere  Premium 6.3 van Nomad, prima en voldoende isolerend voor het late voorjaar en de zomer. Wil je ook in de winter of het vroege voorjaar kamperen, dan zou ik bijvoorbeeld voor de Bo-Camp Ratcliff 7,5 kiezen, omdat deze een hoger isolatieniveau hebben.

Welk campingbedje, slaaptentje of slaapmatje is het beste voor je kind?

Per kind wisselt het, wat ze fijn vinden, maar wat mij betreft de meest geschikte voor de liggende slaapcarrière van je baby naar peuter naar kleuter naar kind is: van 0 tot 3 jaar in een Deryan Peuter en daarna op een eigen zelf opblazend matje met goede kinderslaapzak. Ter overbrugging zou je nog de Decathlon combi oplossing kunnen gebruiken, maar meestal is dat niet nodig. En vooral eerst thuis proberen. Dat scheelt jou en je kind heel wat nachtrust op de camping.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending