slaapmat opruimen

Slaapmat opbergen, hoe hoort dat?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Hoe moet je een slaapmat opbergen? Dat is één van die vragen die ik regelmatig krijg. Grote kans dat je van vakantie thuiskomt met je self inflatable slaapmatje en dat linea recta op zolder gooit. Waarom dat geen goed idee is en wat je wel met je zelfopblaasbare slaapmat moet doen, leg ik uit.

Welke soort slaapmat heb je?

Heb je een schuimrubber noppenmatras of een dun schuimmatje of zelfs een luchtbed, dan kun je inderdaad de mat gewoon op zolder leggen zonder na te denken.

Heb je echter een self inflatable slaapmat, dan moet je toch nog even goed nadenken voordat je dat de  volgende keer doet. Het maakt daarbij niet uit of het nu een zelfopblaasbaar slaapmatje van 4 cm is of een dikke slaapmat van 10 cm. De vulling is namelijk veelal hetzelfde en die heeft aandacht nodig.

Hoe werkt een self inflatable slaapmat?

Het fijne aan zelfopblazende slaapmatten is dat ze enerzijds supercomfortabel zijn en anderzijds zichzelf kunnen opblazen zodat je geen pomp nodig hebt. Dat zelfopblazende vermogen komt door het soort schuim of foam dat in de mat is verwerkt.

Dit schuim heeft kleine poriën en grotere luchtbanen, die je comprimeert door hem op te rollen. Wanneer je hem dan weer uitrolt, zuigt de mat zichzelf via het ventiel vol met lucht, als een soort spons.

decathlon slaapmat

Oprollen doe je enkel voor onderweg.

Rol je slaapmat alleen op voor transport!

Onderweg kun je de slaapmat opgerold relatief compact meenemen omdat het foam dan ingedrukt en gecomprimeerd wordt. De spanbanden of de hoes zorgt ervoor dat het uitzetten van het schuim tijdelijk niet lukt. Echter, net als bij een gewone spons, loop je het gevaar dat als je de mat te lang opgerold laat, dat het schuim zijn veerkracht verliest en de cellen ingedrukt blijven. Dat is waarom een zelf opblazende mat zichzelf soms niet meer goed kan opblazen. Opgerold 10 maanden op zolder laten liggen is dus niet goed voor de slaapmat.

redwood stretch limousine 10 duo ventiel

Laat het ventiel open staan

Hoe hoort het opbergen van een slaapmat dan wel?

Een slaapmat moet je uitgerold, droog en met open ventiel opbergen. Deze drie dingen zijn echt van belang om de levensduur van je slaapmat te verlengen:

Lees ook:  Review: Exped Megamat Lite 12, slaapt als een roosje

Uitgerold: Ja, een slaapmat moet je dus uitgerold in plaats van opgerold bewaren. Dit kan liggend onder een bed of in ons geval boven op de vouwwagen, maar ook staand. Bijvoorbeeld achter een deur of kast.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Open ventiel: Alle ventielen van de slaapmat zet je open zodat eventueel vochtige lucht die in de slaapmat is gekomen, kan ontsnappen en geen schimmel veroorzaakt.

Droog: Schimmel is ook de reden waarom je de slaapmat op een droge plek moet bewaren. Dus liever op zolder of op de slaapkamer onder een bed. (Heb je meteen een slaapplek) dan in de kelder. Want ook het tijk, de buitenkant van de slaapmat, is gevoelig voor schimmel bij vocht en kan voor lekkage zorgen.

Waar laat je zo’n slaapmat?

Uitgerold is een slaapmat natuurlijk best een flink geval. Dus waar moet je zo’n slaapmat opbergen. Horizontaal of verticaal maakt niet uit. Wel is het zo dat wanneer je de slaapmat staand opruimt deze ergens tussen geklemd moet staan, dus tussen of achter een kast bijvoorbeeld. Anders zakt hij naar beneden. De ventielen staan immers open. Zelf leggen we ze boven op het matras van de vouwwagen, als we deze inklappen. Dat kan in een caravan of camper ook natuurlijk. Thuis heb ik er altijd één onder het bed liggen als logeermatras, dat gaat ook prima. 

Zo berg je dus een slaapmat op!

Zorg er dus altijd voor dat je slaapmat uitgerold, met open ventiel en op een droge plek wordt opgeborgen. Nog beter is natuurlijk om gewoon vaak te gaan kamperen zodat de self inflatable slaapmat geen kans krijgt om lang opgerold te zijn.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

 • Exped megamat
  De importeur van Exped heeft ons uitgelegd dat de megamat gewoon opgerold opgeborgen kan worden. Mits deze schoon opgeborgen wordt en je de ventielen een tijd hebt opengelaten zodat het vocht uit de mat er uit kan.

 • Hi,
  Bedoel je met alle ventielen dat je ook het ‘out’ ventiel openzet? Ik heb een ‘in’ en ‘out’ namelijk.
  Bedankt verder voor het heldere artikel!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending