Slaapmat opbergen, hoe hoort dat?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Hoe moet je een slaapmat opbergen? Dat is één van die vragen die ik regelmatig krijg. Grote kans dat je van vakantie thuiskomt met je self inflatable slaapmatje en dat linea recta op zolder gooit. Waarom dat geen goed idee is en wat je wel met je zelfopblaasbare slaapmat moet doen, leg ik uit.

Welke soort slaapmat heb je?

Heb je een schuimrubber noppenmatras of een dun schuimmatje of zelfs een luchtbed, dan kun je inderdaad de mat gewoon op zolder leggen zonder na te denken.

Heb je echter een self inflatable slaapmat, dan moet je toch nog even goed nadenken voordat je dat de  volgende keer doet. Het maakt daarbij niet uit of het nu een zelfopblaasbaar slaapmatje van 4 cm is of een dikke slaapmat van 10 cm. De vulling is namelijk veelal hetzelfde en die heeft aandacht nodig. 

Hoe werkt een self inflatable slaapmat?

Het fijne aan zelfopblazende slaapmatten is dat ze enerzijds supercomfortabel zijn en anderzijds zichzelf kunnen opblazen zodat je geen pomp nodig hebt. Dat zelfopblazende vermogen komt door het soort schuim of foam dat in de mat is verwerkt.

Dit schuim heeft kleine poriën en grotere luchtbanen, die je comprimeert door hem op te rollen. Wanneer je hem dan weer uitrolt, zuigt de mat zichzelf via het ventiel vol met lucht, als een soort spons.

decathlon slaapmat

Oprollen doe je enkel voor onderweg.

Rol je slaapmat alleen op voor transport!

Onderweg kun je de slaapmat opgerold relatief compact meenemen omdat het foam dan ingedrukt en gecomprimeerd wordt. De spanbanden of de hoes zorgt ervoor dat het uitzetten van het schuim tijdelijk niet lukt. Echter, net als bij een gewone spons, loop je het gevaar dat als je de mat te lang opgerold laat, dat het schuim zijn veerkracht verliest en de cellen ingedrukt blijven. Dat is waarom een zelf opblazende mat zichzelf soms niet meer goed kan opblazen. Opgerold 10 maanden op zolder laten liggen is dus niet goed voor de slaapmat.

redwood stretch limousine 10 duo ventiel

Laat het ventiel open staan

Hoe hoort het opbergen van een slaapmat dan wel?

Een slaapmat kun je het beste uitgerold, droog en met open ventiel opbergen. Deze drie dingen zijn echt van belang om de levensduur van je slaapmat te verlengen: Dat geldt natuurlijk voor het opbergen van je tent en kampeerspullen in het algemeen.

Lees ook:  Review: Quechua Sleepin, slaapmat en slaapzak in één!

Uitgerold: Ja, een slaapmat moet je dus uitgerold in plaats van opgerold bewaren. Dit kan liggend onder een bed of in ons geval boven op de vouwwagen, maar ook staand. Bijvoorbeeld achter een deur of kast.

Open ventiel: Alle ventielen van de slaapmat zet je open zodat eventueel vochtige lucht die in de slaapmat is gekomen, kan ontsnappen en geen schimmel veroorzaakt.

Droog: Schimmel is ook de reden waarom je de slaapmat op een droge plek moet bewaren. Dus liever op zolder of op de slaapkamer onder een bed. (Heb je meteen een slaapplek) dan in de kelder. Want ook het tijk, de buitenkant van de slaapmat, is gevoelig voor schimmel bij vocht en kan voor lekkage zorgen.

Opgerold opbergen mag ook mits….

Zo’n slaapmat uitgerold opbergen is best lastig. Is opgerold opbergen dan echt zo slecht. Ja, én nee. Het is niet zo dat je slaapmat sneller vergaat als je deze opgerold opbergt. Ook is hij niet sneller lek. Wel verliest de zelfopblaasbare mat door het oprollen zijn zelfopblazende vermogen deels.  Dat is best vervelend als je geen pomp mee hebt de eerste keer dat je weer gaat kamperen.  We hebben dit bij EXPED nagevraagd en zij geven aan dat het oplblaasbare vermogen inderdaad verminderd, maar dat dat op te lossen is door een compacte pompzak, ook wel schnozzel mee te nemen. 

Waar laat je zo’n slaapmat?

Uitgerold is het beste, maar dan is een slaapmat natuurlijk best een flink geval. Dus waar moet je zo’n slaapmat opbergen. Horizontaal of verticaal maakt niet uit. Wel is het zo dat wanneer je de slaapmat staand opruimt deze ergens tussen geklemd moet staan, dus tussen of achter een kast bijvoorbeeld. Anders zakt hij naar beneden. De ventielen staan immers open. Zelf leggen we ze boven op het matras van de vouwwagen, als we deze inklappen. Dat kan in een caravan of camper ook natuurlijk. Thuis heb ik er altijd één onder het bed liggen als logeermatras, dat gaat ook prima. 

Zo berg je dus een slaapmat op!

Zorg er dus altijd voor dat je slaapmat in ieder geval met open ventiel en op een droge plek wordt opgeborgen. En laat je hem toch opgerold dan moet je er rekening mee houden dat het zichzelf opblazen wat langer duurt. Nog beter is natuurlijk om gewoon vaak te gaan kamperen zodat de self inflatable slaapmat geen kans krijgt om lang opgerold te zijn.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

9 reacties

 • Exped megamat
  De importeur van Exped heeft ons uitgelegd dat de megamat gewoon opgerold opgeborgen kan worden. Mits deze schoon opgeborgen wordt en je de ventielen een tijd hebt opengelaten zodat het vocht uit de mat er uit kan.

 • Hi,
  Bedoel je met alle ventielen dat je ook het ‘out’ ventiel openzet? Ik heb een ‘in’ en ‘out’ namelijk.
  Bedankt verder voor het heldere artikel!

 • Wij hebben voor de zomer 2 matten van Redwood gekocht. Nu was er 1 mat die ik na elke nacht moest ‘bijblazen’. Nieuwe mat gekregen van Vrijbuiter. Nagevraagd hoe we de matten het beste kunnen opbergen ook ook zij geven aan dat je de matten gewoon opgerold kan bewaren. Wat is nu het beste??

  • Dag Birgit,

   Ik heb bij Vrijbuiter en Exped nagevraagd hoe het zit. Het komt erop neer dat je ze inderdaad opgerold kunt opbergen met open ventiel maar dat je daarmee wel aan zelfopblazend vermogen verliest naar verloop van tijd.

 • Opgerold of niet?
  Ik heb een paar jaar een “EXPED” 10 cm slaapmat in gebruik, opgerold overwinteren kan maar dan neem je op je eerste kampeertocht in de lente
  maar best een pompzak mee(schnozzel) het duurt anders een flinke tijd voor de mat weer 10cm dik is, met de mond opblazen is af te raden wegens te veel vocht inbreng met inwendige schimmelvorming.
  Zelf laat ik hem nu uitgerold en gebruik ik hem s’winters wel eens op hotel!
  De hotelmatrassen zijn vaak een beetje groezelig en zelfs oncomfortabel
  en…misschien nog goed tegen het “appepokkenvirus”. Leve de expedmatras!

 • slaapmatten kun je ook ophangen
  Ik heb mijn slaapmatten opgehangen in een kledingkast met behulp van hangers met knijpers eraan waaraan je bv ook rokken e.d. kunt ophangen. Je moet dan een kledingroede hebben die van achteren naar voren loopt, zodat je matten in de breedte in de kast passen, en je hebt de volle hoogte van een kast nodig, dus alleen geschikt als je voldoende kastruimte hebt.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending