Overnachten in een SkyteNatureLodge op De Klashorst: luxe kamperen?    

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke In het voorjaar of de winter kamperen is misschien niet voor iedereen weggelegd. Ondanks de tips om geen kou te vatten, spreekt dit lang niet iedereen aan. Toch is het heerlijk om tijdens deze periode eropuit te gaan en de sfeer van houtkachels en buitenzijn te ervaren. Op steeds meer natuurkampeerterreinen komen dan ook accommodaties die dit mogelijk maken. De afgelopen dagen overnachtte ik dan ook in de SkyteNatureLodge op De Klashorst. Ik neem je graag mee naar deze toffe locatie.

Skyte De Klashorst 3

Waarom heb ik voor een SkyteNatureLodge gekozen?

In de voorjaarsvakantie is het soms nog erg koud om te kamperen. Zeker nu ik aan het einde van mijn zwangerschap zit, durfde ik het niet aan om met mijn tent eropuit te trekken. Toch is het wel heerlijk om middenin de natuur tot rust te komen en lekker te wandelen of te fietsen. Daarom boekten we een huisje op natuurkampeerterrein De Klashorst. Ons huisje heet SkyteNatureLodge 1.

Daarnaast nemen we graag onze hond, Boas, mee. Hij is niet overal welkom, maar wel in de SkyteNatureLodges op dit terrein. 

Wanneer je op een natuurkampeerterrein kampeert, heb je Het groene boekje nodig. Deze regel geldt ook voor de overnachting in deze huisjes.

Skyte De Klashorst 10

Wat is dat nou, een SkyteNatureLodge?

Sinds 2020 is het natuurkampeerterrein uitgerust met twee luxe trekkershutten die ze  SkyteNatureLodges noemen. In deze vierpersoonshuisjes kom je niets te kort. Je hebt een eigen keuken, badkamer met douche en in ons huisje een pelletkachel. Het andere huisje heeft een houtkachel en de inrichting is anders. Daarnaast heb je, bij beide huisjes, zelfs de mogelijkheid om een hottub bij te boeken. Je voelt je wat dat betreft dus niet echt een kampeerder.

Skyte De Klashorst 2

Toch ben je op een natuurkampeerterrein en ondanks het vroege voorjaar staan er al heel wat echte kampeerders om ons heen. De sfeer op het terrein is dan ook echt de sfeer van kampeerders, inclusief de lucht van houtvuurtjes ’s avonds. Overigens hebben wij geen gebruikgemaakt van de pelletkachel, omdat het weer te goed was en omdat we geen idee hadden hoe zo’n ding werkt.

Zelf verklaren de eigenaren de naam van de huisjes door Sky en tent samen te voegen. Een deel van het dak van de Skyte is namelijk van glas, zodat je ’s nachts de sterren kunt bekijken. Tijdens ons verblijf was het helder en werd het volle maan, dus konden we echt genieten van de sterrenhemel. Zeker vanuit de hele hoge hoogslaper heb je een fantastisch uitzicht zo dicht bij de sterrenhemel.

Lees ook:  11 x een Yurt huren op de mooiste plekjes van Nederland!

Overigens vind ik dat hoge bed sowieso wel heel tof. Ik kan me voorstellen dat je daar als kinderen om vecht. Er is namelijk een soort tweepersoonsslaapkamer, met gordijnen afgescheiden van de centrale ruimte, en een kamer met twee eenpersoonsbedden. Het ene bed is op de begane grond en een beetje in een kast, waardoor het een knus holletje kan zijn, en het andere bed is alleen met een hoge ladder te bereiken. Het bed zit zeker op twee meter hoogte met een keurig hekwerk er omheen.

Skyte De Klashorst 7

De locatie van de Skyte

Wat goed gedaan is door de eigenaren van De Klashorst, is de locatie van de SkyteNatureLodges. De ingang van de huisjes zit namelijk niet aan de kant van het kampeerterrein, maar je kijkt uit over de weilanden. Naast dat je hierdoor af en toe een haasje voorbij ziet rennen en wij de laatste avond ook twee reeën (!), heb je hierdoor veel vrijheid.

Tussen de twee huisjes is een scheiding gemaakt van takken, waardoor je niet zo in de andere SkyteNatureLodge kijkt. Dit lijkt ook een mooie verstopplek voor vogeltjes. Daarnaast zal er niet snel een tent of camper heel dicht naast je gaan staan, omdat het terrein zo ingedeeld is dat dit niet kan. Ook hierdoor heb je veel privacy.

Skyte De Klashorst 4

Wat doen we vanuit onze Skyte?

De omgeving van het Vechtdal is zeker de moeite waard. Vanaf het terrein loop je zo het bos in of juist richting de Vecht.

Om de belevenis nog groter te maken hebben verschillende lokale partijen hun krachten gebundeld in het leuke ‘Uitleefboek’. In dit boekje vind je heel wat tips om actief in de natuur bezig te zijn. Soms echt met specifieke tips voor in de omgeving, bijvoorbeeld de toffe wandelroute van 13 kilometer of de gps-coördinaten die je kunt zoeken, en soms met bushcrafttips die je ook op een andere locatie zou kunnen uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een recept voor een stropersontbijt.

Skyte De Klashorst 12

Naast dit boek kun je een rugzak huren voor € 5,- met daarin alle benodigdheden om ook echt alle tips uit het ‘Uitleefboek’ op te volgen. Wij werden al heel enthousiast van deze combinatie, maar we kunnen ons voorstellen dat kinderen van de basisschool nog blijer worden van al deze tips om actief te zijn in de natuur.

Vanuit het natuurkampeerterrein zelf worden ook bushcraftworkshops georganiseerd. Omdat wij er waren tijdens de lockdown in verband met corona, was dat even niet mogelijk.

Lees ook:  Weekendje outdoorlife tussen Brussel en Leuven

En in de omgeving van de Skyte?

De omgeving van het Vechtdal is heel divers. Vanaf het terrein is er dan ook genoeg mogelijkheid om te gaan wandelen. Er is een vijver niet ver van het terrein in het bos, ook vind je er heide en zandverstuivingen. Naast alle wat kortere routes ligt het terrein ook aan de route van de LAW Pieterpad. Je zou hier dus ook rust kunnen nemen tijdens je route.

Wat ik ook leuk vind, zijn de kleine winkeltjes bij boeren op het erf. Wij kopen yoghurt bij een van de kraampjes, maar je zou er ook verse melk kunnen halen. Daarnaast zijn er andere kraampjes waar je eieren kunt halen en iets verder van de camping zien we zelfs dat er in het voorjaar asperges te koop komen en in de zomer verse aardbeien. Het is toch leuker om vanaf het terrein naar zo’n kraampje te lopen of fietsen, dan naar een grote supermarkt, wat overigens wel kan, want je zit dicht bij Hardenberg.

Skyte De Klashorst 6

De luxe van ‘onze’ Skyte

We hebben vier nachten in de skyte geslapen en ik ben zo blij met deze keuze. Naast het vaste bed, dat ik in deze periode van zwangerschap erg waardeer, is het ook gewoon een heerlijk huisje. Omdat ik graag verse broodjes bak en een keer een appeltaart wilde proberen te maken, heb ik mijn omnia-oven meegenomen.

Normaal neem ik niet de tijd om een appeltaart te bakken op mijn eenpittertje, maar nu met een echt vierpitsgasstel durf ik het wel aan.

Daarnaast hebben we vetbollen opgehangen, zodat we nog meer vogeltjes zien door de vele ramen van de Skyte. Vooral de kleintjes weten ons te vinden: het roodborstje, winterkoninkje, een paar mussen en een aantal koolmezen zijn erg actief. Een uurtje vogelgeluiden proberen te herkennen is dan ook een van de vele relaxte activiteiten die we doen vanaf ‘ons’ terras. Want ondanks mijn angst vooraf voor kou, treffen we het zo enorm met het weer dat we elke middag buiten in het zonnetje kunnen zitten.

Skyte De Klashorst 9

Of ik je de SkyteNatureLodge aan zou raden?

Ik hoef niet lang na te denken over mijn advies. De Skyte zou ik zeker in de winter of het vroege voorjaar weer boeken.

Ik kan me ook voorstellen dat mensen die kamperen veel gedoe vinden, maar wel de sfeer op een natuurkampeerterrein erg waarderen, voor zo’n huisje kiezen wanneer ze een paar dagen weggaan. Ook wanneer je op doorreis bent vanwege bijvoorbeeld het Pieterpad, is dit een heerlijk luxe plek op een prachtig natuurkampeerterrein.

Is zo’n SkyteNatureLodge ook wat voor jou?

Skyte De Klashorst 11

 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter