7.2
gemiddeld

Sea to Summit X-set 32: ruime opvouwbare pannenset

X-set 32
Beoordeling
 • Koken
  6.0
 • Gebruiksgemak
  7.0
 • Extra's
  9.0
 • Gewicht
  6.6
 • Kwaliteit
  8.0
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Bol.com
€64,95
Niet op voorraad
Bever.nl
€79,95
Niet op voorraad
Bever.nl
€32,95
Niet op voorraad
Bever.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Bekijk beste aanbieding
Vergelijk prijzen

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Het maakt niet uit hoe je naar de camping reist, in mijn ervaring nemen kampeerspullen toch altijd weer meer ruimte in dan gehoopt. Ik ben inmiddels volleerd Tetris-speler, maar minder pakvolume blijft altijd welkom. Opvouwbare bakjes en bekers had ik al eens voorbij zien komen, maar een opvouwbare pannenset was mij eigenlijk nog onbekend, dus besloot ik de Summit X-set 32 pannenset te testen. 

Al jaren maak ik gebruik van mijn aluminium pannensetje van Bo-camp. Simpel, redelijk lichtgewicht, stapelbaar en ook niet onbelangrijk toen ik hem destijds aanschafte: goedkoop. Omdat het setje soms toch wat aan de kleine kant is, klonk een ruimere opvouwbare pannenset mij als muziek in de oren. Minder pakvolume en tegelijkertijd meer voedselvolume in de pan, wie wil dat nu niet? In dit blog neem ik je mee langs mijn plus- en minpunten van deze pannenset.

sea to summit opvouwbare pannenset review

Waaruit bestaat de Sea to Summit X-set 32?

De Sea to Summit X-set 32 bestaat uit vijf onderdelen: een koekenpan, een kookpan, een waterketeltje en 2 bijbehorende deksels waarvan er eentje tevens dienst doet als zeef.

 • X-pan: doorsnede van zo’n 20 centimeter
 • X-pot: 2,8 liter inhoud
 • Deksel voor de X-pot/zeef
 • X-pot ketel: 1,3 liter inhoud
 • Deksel voor de X-ketel

Gebruiksgemak

Laat je eten niet aanbranden

Misschien wel de meest prangende vraag voor een pannenset: kan je er een beetje op koken of brandt je eten gemakkelijk aan?

Helaas moet ik hierop antwoorden dat de X-pan mij daarin een beetje teleurstelt. Ik heb er verschillende eitjes op geprobeerd te bakken, en helaas koekten deze allemaal flink vast op de bodem. Jullie kunnen wel raden dat ook het schoonmaken van de pan hierna geen pretje was.

De ketel en kookpan beschikken over eenzelfde soort bodem, maar hierin zul je vermoedelijk iets minder vaak aanbrandgevoelig eten stoppen. Ik kookte zelf een bonenprutje in de kookpan en merkte wel dat ik goed moest blijven roeren, omdat het eten in het midden van de pan heel snel leek te verwarmen terwijl de rest van het eten echt nog koud aanvoelde. De hitte leek zich niet evenredig te verspreiden over de bodem van de pan. Zorg dus dat je je eten goed in de gaten houdt.

Krijg je je eten wel warm in een siliconen pan?

Ik was in eerste instantie bang dat het water in deze pannenset minder snel warm zou worden en minder lang warm zou blijven. Ik meende dat de siliconen wanden minder goed zouden isoleren dan die van mijn aluminium pannetjes. Dit bleek echter niet waar te zijn.

Ik heb de ketel vergeleken met een aluminium pannetje met deksel dat ik reeds in mijn bezit had. In beide heb ik 650 ml water aan de kook gebracht, op hetzelfde vermogen op hetzelfde gasstelletje. Het water in het keteltje kookte na 5.15 minuten toch wel redelijk, terwijl het water in mijn pannetje na 7.19 minuten nog steeds matig bubbelde.

De restportie eten in de X-pot bleef ook warmer dan verwacht toen wij ons er tijdens het kamperen nog een tweede portie van opschepten. Wel de deksel op de pan houden natuurlijk.

Handige handvaten

Geen verbrande vingers meer

De handvatten van zowel de pannen als de deksels bestaan uit siliconen – of een siliconenlaagje –waardoor ze tijdens het koken gewoon aan te raken blijven. Heel prettig wanneer je even wilt kijken of je hapje al warm is of wanneer je de pan af wilt gieten.

Ik maakte zelf dankbaar gebruik van de handvatten van de X-pot, omdat mijn combinatie van brander en gaspotje eigenlijk iets te klein – en dus instabiel – was voor dit formaat pan. Ik heb tijdens het koken de pan de gehele tijd vast kunnen houden zonder dat mijn vingers het ook maar lichtjes warm kregen.

De X-pan heeft twee inklapbare handvatten die je onder de koekenpan klapt. Wanneer je de pan in gebruik neemt klap je deze handvatten omhoog. Ik ontdekte gelukkig al voordat de pan gevuld met eten was dat je de pan niet aan één handvat moet proberen op te tillen. Het handvat kan het gewicht van de pan niet aan en klapt dan om, waarna je maaltje op de grond zal belanden. Opletten dus.

De handvatten van de ketel zijn daarentegen juist heel handig.  Ze helpen je het kokende water heel eenvoudig en zonder morsen uit te schenken.

Lees ook:  15x campingservies waar je blij van wordt!

X ketel

Maataanduiding in de X pot

Pan en ketel inclusief maataanduiding

Op de buitenkant van de X-pot ketel en op de binnenkant van de X-pan staan maten aangeduid in cups en liters. Heel praktisch, want doorgaans heb ik geen maatbeker bij me als ik ga kamperen.

Daarnaast staat er een maximum aangegeven tot waar de ketel en de pan veilig gevuld kunnen worden. Voor de ketel van 1,3 l is dat rond de 875 ml en voor de pan van 2,8 l zit de veiligheidsmax rond de 2 l.

Bij de ketel moet dus een aanzienlijk deel van de ketel voor een veilig gebruik leeg worden gelaten. Nu kun je van ca. 875 ml een prima bakkie koffie of thee zetten voor een paar man. Wanneer je echter een kruik probeert te vullen, zul je toch wel twee keer een keteltje water aan de kook moeten brengen.   

Deksel is tevens vergiet

Multifunctionele deksels

Zowel de X-pot als de X-ketel hebben een doorzichtig plastic deksel. Dit deksel moet er denk ik voor zorgen dat je kunt zien hoe het ervoor staat met je eten zonder steeds het deksel op te moeten tillen. Helaas beslaat het deksel in de praktijk heel snel. Bij het keteltje loerde ik steeds door het tuutje om te zien of het water al kookte. Dit dekseltje past helaas ook niet heel makkelijk op de ketel, dit kost vaak een paar pogingen bij mij.

Het deksel van de X-pot heeft gaatjes. Afgieten is daardoor een makkie geworden. Er is geen enkel excuus meer om je maaltje ongepland in de gootsteen te laten verdwijnen!

sea 2 summit pannenset review

Vouwt hij eenvoudig in en uit?

Een cruciale vraag bij een opvouwbare pannenset: hoe makkelijk vouw ik hem weer op en hoe stevig staat hij? Gelukkig, ik kan ik jullie geruststellen, door de stevige siliconen is in- en uitvouwen een fluitje van een cent.

Verder is het heel eenvoudig om de pannenset weer terug in elkaar te plaatsen en zo het kleine pakvolume te handhaven. De X-pot past precies in de X-pan en de handvatten van de X-pot houden vervolgens het deksel met daaronder de X-pot ketel op zijn plaats. Hierdoor blijft het geheel ook tijdens de reis keurig in elkaar zitten.

Blijft hij een beetje staan?

Door de stevige siliconen blijven de pannen in model en vouwen zichzelf niet ongevraagd weer in. Wel zo prettig als je een volle ketel of pan op je brander hebt staan.  

Een andere prettige eigenschap van de pannen is de stroevere onderkant. Hierdoor glijden de pannen, in tegenstelling tot de pannen van mijn aluminium pannensetje, niet spontaan van de brander af. Wat een verademing!

Sea to summit set

Materiaal met een gebruiksaanwijzing

De bodem van de pannenset is van geanodiseerd aluminium, de zijkant van de X-pot en X-pot ketel zijn van siliconen en de twee deksels zijn van BPA-vrij plastic. Door aluminium te anodiseren ontstaat er een harde, slijtvaste laag, waardoor het aluminium beter beschermd blijft en langer mooi blijft.

De bodem van de pannen zou dus wel even mee moeten kunnen gaan, toch vergt de set naar mijn idee meer voorzichtigheid dan de gemiddelde pannenset. De siliconen zijkanten mogen bijvoorbeeld absoluut niet in contact komen met vuur of te hoge temperaturen, want dan kan je zomaar eens een gat in je pan hebben. Koken op een kampvuur is dan ook uitgesloten met deze pannenset.

Verder is het aan te bevalen de set goed te laten opdrogen voor je hem weer invouwt. De vochtige vouwen zijn namelijk een heerlijke plek voor bacteriën en schimmels.

Ik ben heel benieuwd hoe lang het siliconen materiaal van de pannenset stand houdt. Ik heb in het verleden wel eens opvouwbare bekers zien scheuren bij mensen en vraag me af of dat ook het voorland van deze pannen is. Over de duurzaamheid kan ik nu echter niets anders zeggen dan dat het materiaal stevig aanvoelt, dus ik heb goede hoop. Al blijft het natuurlijk kwetsbaarder dan een stevige aluminium pan.

Opgevouwen X set 32 1

Klein pakvolume, maar niet voor de grammenjagers

Tot slot wil ik het nog even over het gewicht van de Sea to Summit X-set 32 hebben. Volgens de verpakking is het totaalgewicht van de set 797 gram, mijn weegschaal noteert een totaalgewicht van 793 gram. Mijn weegschaal noteert voor de  X-pot en deksel een gewicht van 363 gram, voor de X-pan een gewicht van van 238 gram en voor de X-pot ketel en deksel een gewicht van 192 gram.

Lees ook:  Review: Robuuste Campingaz 400 S en SG camping kookstel

Voor een lichtgewicht backpack trip vind ik een totaal van 793 toch wat aan de zware kant, tenzij je met meer dan 2 man gaat, want in de ruime X-pot maak je gemakkelijk voor 3 personen een maaltje.

De echte lichtgewicht kampeerder zou wel nog kunnen overwegen enkel de ketel mee te nemen, daarmee kan je water koken voor je vriesdroogmaaltijden en je ochtendkoffie zetten. Met z’n 192 gram overweeg ik dit serieus voor mijn volgende solotrip.

Beoordeling
Beoordeling
7.2
gemiddeld
Kom jij tijdens het pakken voor je kampeervakantie ook altijd ruimte te kort? Dan is deze handige opvouwbare pannenset van Sea to Summit het overwegen waard.
 • Koken
  6.0
 • Gebruiksgemak
  7.0
 • Extra's
  9.0
 • Gewicht
  6.6
 • Kwaliteit
  8.0
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Niet op voorraad
Niet op voorraad
Bol.com
€64,95
Niet op voorraad
Bever.nl
€79,95
Niet op voorraad
Bever.nl
€32,95
Niet op voorraad
Bever.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Niet op voorraad
Amazon.nl
Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

 • klein pakvolume
 • handvaten blijven koel
 • deksel giet prettig af
 • de ketel!

Minpunten

 • koekt aan
 • mag niet op een kampvuur
 • prijzig

Waar te koop? 

Uit dezelfde X serie van Sea to Summit zijn verschillende pannensets te verkrijgen: 

De X set 32

De X set 31

De X set 21

De X set 11

De X set Bowl & mug

De X set Seal & Go

Mag de Sea to Summit X-set 32 vaker mee op pad?

Ik vind het jammer dat het eten gemakkelijk aankoekt in de pannen, maar de verschillende extra’s wegen wat mij betreft toch tegen dit ongemak op. De pannenset is enorm compact mee te nemen, het is erg fijn dat de pannen een stroeve onderkant hebben, tijdens het koken fatsoenlijk vast te houden zijn en dat er gemakkelijk af te gieten en te schenken valt.

Dus ja, deze pannenset mag absoluut vaker mee op pad. Maar enkel als ik met meer dan 2 man op hike ben of als gewicht geen grote rol speelt. Daarnaast raad ik af om de set op een klein brandertje te gebruiken,  omdat de X-pot en X-pan anders niet zonder hulp kunnen blijven staan.

Verder wil ik nog een speciale hulde uitbrengen aan het keteltje, dit is ondanks het niet helemaal lekker passende dekseltje mijn absolute favoriet uit deze set en gaat zeker mee op mijn volgende solo trektocht.

Eerder testten we ook al de campingpannen sets van: 

sea to summit opvouwbare pannenset review

De pannenset werd voor de test ter beschikking gesteld door Sea to Summit, 

 

 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Koken
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Extra's
  Sending
 • Gewicht
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending