natuurcampings dat heeft meestal mijn voorkeur. In Nederland zijn we verwend met dit soort campings, maar elders in Europa zijn ze vaak lastiger te vinden. Mijn favoriete campinggids in boekvorm is nog altijd Rustiek Kamperen. Voor dit kampeerseizoen zijn er weer nieuwe gidsen uit.
Rustiek kamperen of kamperen op kleine campings enKkleine natuurcampings, van die plekjes waar niet alles netjes op een rij staat, waar het gras niet overal precies 23 mm is. Dat soort rustieke campings daar ben ik altijd naar op zoek. Van dat soort kleine, liefst wat alternatieve campings, word ik erg blij. Daarom schreef ik eerder al over de gidsen van Rustiek Kamperen en mijn favoriete campinggids voor kleine campings.
Charme camping, rustieke camping of natuurcamping wat is dat?
Voor mij is rustiek kamperen, kamperen op een kleine camping in de natuur waar wel prima basisvoorzieningen zijn. Daarnaast moet zo’n plek een authentieke sfeer hebben, niet te groot zijn en zeker niet te perfectionistisch georganiseerd. De makers van de campinggids denken daar ongeveer net zo over. De campings zijn over het algemeen net wat ruiger dan de charme campings van de ANWB.
Een camping komt in de gids als hij: maximaal 50 plaatsen heeft, een rustige, maar niet ingeslapen sfeer heeft en voldoende ruime plekken heeft die op een natuurlijke manier zijn ingericht. Verder moet de camping aangename eigenaren of uitbaters hebben, in een mooie omgeving liggen en weinig stacaravans of vaste plekken hebben. Een camping moet dus aan een behoorlijke eisenlijst voldoen om in de campinggids opgenomen te worden.
Kleine campings soms lastig te vinden
Rustieke campings zijn in het ene land makkelijker te vinden dan in een ander land. Vooral in Zuid-Europa, maar ook in bijvoorbeeld Denemarken of Duitsland vind ik het zelf vaak lastig om passende campings te vinden.
Kleine campings zijn sowieso niet zo gangbaar in dit soort landen. Grote campings met veel seizoensplaatsen, weinig ruimte en rechte lanen zijn de standaard. Vooral de grote campings hebben daarnaast marketingbudget en zijn dus op internet beter te vinden. Dan is een campinggids zoals Rustiek kamperen voor kleine campings een uitkomst.
rustiek kamperen zonder
Campinggids voor kleine campings
In iedere campinggids van Rustiek Kamperen staan 100 campings. Dit is natuurlijk niet het complete aanbod van kleine campings in de regio maar een mooie selectie van kleine natuurcampings die aan de criteria van Rustiek Kamperen voldoen.
Bij de grote gidsen van de ANWB of ACSI krijg ik altijd het gevoel dat je zelf moet zoeken tussen de honderden campings welke van die campings bij je past. Deze campinggids heeft die voorselectie al voor mij gedaan en dat maakt het een stuk overzichtelijker.
In de ene regio kun je beter Rustiek Kamperen dan de andere
Er zijn Rustiek Kamperen gidsen voor de volgende regio’s:
Zoals je kunt zien is de ene campinggids voor een grotere geografische regio dan de ander. Dat heeft er gewoon mee te maken dat er in het ene land meer van dit soort campings zijn dan in het andere.
In de nieuwste gidsen van onder andere Groot- Brittannië en Ierland en Midden en Zuidoost-Europa zijn de kaarten in kleur en hebben de campingpagina’s ook de kleur van de desbetreffende regio. Dit maakt het zoeken in de gids echt 10 x makkelijker. Erg fijn.
Praktisch en vooral eerlijk
In de campinggids heeft iedere camping een eigen pagina. Daarop staat een uitgebreide beschrijving van de camping en de omgeving van de camping. Wat mij opvalt, is dat de beschrijvingen goed en eerlijk de verwachtingen managen.
De ene rustieke camping is de andere niet. De één is vooral klein met grote plekken, de andere camping scoort vooral goed op de fraaie omgeving en betrokken eigenaren. Dit is erg precies beschreven waardoor je een goede keuze kunt maken. De gids heeft verschillende foto’s, bij de nieuwste gidsen vanaf 2022 zijn deze in kleur wat je nog net wat meer in de vakantiestemming brengt.
Door de pictogrammen in de gids is snel te zien welke voorzieningen zoals een wasmachine, wifi of zwembad aanwezig zijn. Omdat adressen in deze landen met een camper Tomtom soms lastig te vinden zijn worden ook altijd de Gps-coördinaten en een korte routebeschrijving gegeven.
De gidsen worden regelmatig bijgewerkt
Ieder jaar gaan er campings dicht of krijgen ze een andere eigenaar waardoor de sfeer of het soort camping verandert. Daarom worden ook de campinggidsen van Rustiek Kamperen regelmatig geüpdatet. Ook dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe updates van de Rustiek Kamperen campinggidsen: Zoals Groot-Brittannië en Ierland, Midden en Zuidoost-Europa, maar ook Frankrijk, Spanje & Portugal, Nederland & België, Scandinavië en Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zijn nog up-to-date.
Beoordeling
-
Kwaliteit:
9.0
-
Gebruiksgemak:
8.0
-
Volledigheid:
8.0
Op zoek naar een mooi plekje? Campinggids Rustiek Kamperen wijst je de weg!
Zoals ik al zei ik ben een fan van de campinggidsen van Rustiek Kamperen. Je vindt er kleine campings en natuurcampings die je anders gemist zou hebben. Natuurlijk heb ik zelf inmiddels ook een mooie verzameling campings, maar Rustiek Kamperen heeft er buiten Nederland een stuk meer. Met de kleurenfoto’s krijg je nu nog een iets beter beeld. Er zouden natuurlijk altijd meer campings in mogen, maar het een mooie verzameling van bijzondere campings.
Er is ook een app en een website, maar deze hebben niet het volledige aanbod aan campings en persoonlijk werk ik voor het zoeken naar campings zowel onderweg als thuis vaak het liefst nog met een campinggids. Ook erg fijn voor de voorpret.
Je hebt het er al eens eerder over gesproken en daarom heb ik eens de app gedownload. Inderdaad, de app is beperkt. Erg beperkt. Voor mij nodigt die geen aanschaf van de gidsen uit. De Archie-app kost dan een paar euro, maar is veel completer, ook voor kleine campings. De kans dat daar een verrassing tussen zit…
Dag Teunis, ik ken de app. Op zich een prima overzicht maar wat mij betreft kun je te weinig selecteren waardoor hij vooraf geschikt is om een camping dichtbij te vinden en niet om een mooie camping te vinden
Hoi Tjerk,
Misschien ligt het aan mijn manier van reizen. Ik rijd 500 km, pak dan de Archie-app en zoek op kleine campings in een straal van 50 km. Ik ben nog niet teleurgesteld. Wel steeds verrast. Toegegeven, Noord-Spanje richting Portugal kent maar weinig kleine campings, maar ook daar zijn er pareltjes!
Is het het waard om deze gids aan te schaffen als je aangepast sanitair nodig hebt? Zoals je zegt, het is al niet zo gemakkelijk om dit soort campings te vinden maar met die (eigenlijk enige) eis, wordt het nog moeilijker. Gezien mijn ervaring met ACSI, elders op de website genoemd, durf ik eigenlijk geen gidsen meer aan te schaffen ?