Kamperen in midden- en zuidoost Europa met Rustiek Kamperen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen in landen als Polen, Slowakije, Slovenië en Kroatië is helemaal hot. Maar in dat soort landen een geschikte camping vinden is niet altijd even makkelijk. Of de campings zijn sowieso dun gezaaid óf het zijn grote mega campings.  Zoals jullie weten ben ik een fan van kleinere natuurcampings; sfeervolle plekjes waar je even echt weg bent en waar de eigenaar van de camping weet wie je bent. Van dat soort plekken word ik erg blij. Daarom schreef ik eerder al over de gidsen van Rustiek Kamperen.  In deze serie is nu ook een nieuwe versie voor Midden- en Zuidoost Europa uitgekomen.

15304201091 db9db0c8c5 z

Foto: Bartlomiej Mostek

Waarom zijn de campings in Midden en Zuidoost Europa zo populair?

Mijn eerste keer kamperen in Polen was in 1995 en dat was nog echt een avontuur. Zo mochten we daar meemaken hoe de beerput op 5 meter van onze tent een hele middag werd leeggepompt. Maar tegenwoordig zijn ze in veel landen in Oost en Zuidoost Europa echt veel beter op toeristen ingespeeld.  Er is nog veel uitgestrekte natuur,  het is betaalbaar en volledig Nederlandse campings zijn er wel maar dat zijn de uitzonderingen. Hoewel Kroatië langs de kust behoorlijk druk en toeristisch wordt is het binnenland prachtig net als het minder bekende Albanië.

100 rustieke campings in Midden en Zuidoost Europa

De campings in Rustiek Kamperen in Midden en Zuidoost Europa zijn op basis van hun sfeer en natuurlijke omgeving geselecteerd. Bij de grote gidsen van de ANWB of ACSI krijg ik altijd het gevoel dat je zelf  moet zoeken tussen de honderden campings welke er bij je past. Deze campinggids heeft die voorselectie al voor mij gedaan en dat maakt het een stuk overzichtelijker.

309823922 592acebdaf z

Charme camping, rustieke camping of natuurcamping wat is dat?

Voor mij is een rustieke camping een plek in de natuur met goede basisvoorzieningen maar vooral met een authentiek karakter. De makers van de campinggids denken daar ongeveer net zo over. Een camping komt in de gids als hij: maximaal 50  plaatsen heeft, een rustige maar niet ingeslapen sfeer heeft en voldoende ruime plekken heeft die op een natuurlijke manier zijn ingericht.  Verder moet de camping aangename eigenaren of uitbaters hebben, in een mooie omgeving liggen en weinig stacaravans of vaste plekken hebben.  Een camping moet dus aan een behoorlijke eisenlijst voldoen om in de campinggids opgenomen te worden.

Lees ook:  Een sfeervolle natuurcamping vinden in Spanje of Portugal is nu niet moeilijk meer!

13 landen en 100 campings

De campinggids Rustiek Kamperen in Midden en Zuidoost Europa is makkelijk in gebruik. Er staan 100 campings in verspreid over 13 landen namelijk: Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, Montenegro, Albanië en Macedonië. Er is één grote overzichtskaart en daarnaast een kaart per land. De campings staan met een nummer aangegeven op een kaart waardoor ze makkelijk zijn op te zoeken. Omdat het zoveel landen zijn betekent het niet dat je ontzettend veel keus hebt per land maar genoeg om een mooie rondreis te kunnen maken.

Praktisch en vooral eerlijk

Iedere camping heeft een eigen pagina. Daarop staat een uitgebreide beschrijving van de camping en de omgeving van de camping. Wat mij opvalt is dat de beschrijvingen goed en eerlijk de verwachtingen managen. De ene rustieke camping is de andere niet. De één is vooral klein met grote plekken, de andere camping scoort vooral goed op de fraaie omgeving en betrokken eigenaren. Dit is erg precies beschreven waardoor je een goede keuze kunt maken. De gids heeft verschillende foto’s maar deze zijn in het zwart wit wat toch net wat minder de sfeer overbrengt.

Door de pictogrammen in de gids is snel te zien welke voorzieningen zoals een wasmachine, wifi of zwembad aanwezig zijn. Omdat adressen in deze landen met een Tomtom soms lastig te vinden zijn worden ook altijd de GPS coördinaten en een korte routebeschrijving gegeven.

Op zoek naar een mooi plekje? Rustiek Kamperen wijst de weg!

Dus voor iedereen die één van deze 13 landen in opkomst wil bezoeken en op zoek is naar een mooi plekje zonder massa. Rustiek Kamperen Midden en Zuid-Europa is te koop in de boekhandel of online voor €13,95.

In de serie Rustiek kamperen verschenen eerder delen over andere landen: Spanje & PortugalScandinaviëNederland & BelgiëItaliëFrankrijk en Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en soms een review.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

  • Wilt u ook een blog schrijven over kamperen in Polen? Wij gaan deze zomer met de camper naar dit land. En ik kan er in tegenstelling tot andere landen weinig info over vinden. We zijn al op kampeerbeurzen geweest en ik heb info van het Poolse toeristenbureau gekregen. Ik Zou het heel leuk vinden!

Laat jouw reactie achter