Een sfeervolle natuurcamping vinden in Spanje of Portugal is nu niet moeilijk meer!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een sfeervolle camping in de natuur, in Spanje of Portugal. Die zijn helaas niet zo gemakkelijk te vinden! Zoals jullie weten ben ik een fan van kleinere natuurcampings; sfeervolle plekjes waar je even echt weg bent en waar de eigenaar van de camping weet wie je bent. Van dat soort plekken word ik erg blij,  alleen zijn ze, zeker in Spanje, vaak lastig te vinden. In de vernieuwde campinggids van Rustiek Kamperen voor Spanje en Portugal zijn wel 100 van dit soort plekken verzameld. Dus eigenlijk heb ik ze niet gevonden maar weet nu wel hoe je ze kunt vinden.

Natuurcampings met sfeer lastig te vinden in Spanje en Portugal maar waarom?

Rustieke campings zijn  in Spanje en Portugal moeilijk te vinden. Eigenlijk geldt dat voor andere Zuid Europese landen zoals Italië en Kroatië ook. Campings zijn in deze landen vaak erg massaal van opzet, de plekken zijn erg klein en op veel campings is het merendeel van de plaatsen bezet door vaste gasten die al jaren naar diezelfde camping komen. Ik krijg op dit soort campings altijd het gevoel dat ik een indringer ben. Mijn haringen moet ik vaak met die van de buren kruisen en we moeten op de weg zitten omdat de tent de hele kampeerplek inneemt. Ik word dan spontaan claustrofobisch. Kamperen heeft in die landen over het algemeen een ander doel dan waar ik naar op zoek ben en daar hoort ook deze andere opzet van de campings bij.  Toch zijn ze er ook in deze landen kleine campings met sfeer. Ze zijn alleen lastig te vinden.

Rustiek Kamperen in Spanje en Portugal doet een mooie voorselectie

In mijn zoektocht naar campings voor onze kampeerroadtrip komende zomer door Spanje en Portugal kwam ik de vernieuwde gids van Rustiek Kamperen tegen. De campings in Rustiek Kamperen in Spanje en Portugal zijn op basis van hun sfeer en omgeving geselecteerd. Bij de grote gidsen van de ANWB of ACSI krijg ik altijd het gevoel dat je zelf  moet zoeken tussen de honderden campings die er bij je past. Deze campinggids heeft die voorselectie al voor mij gedaan en dat maakt het een stuk overzichtelijker.

Lees ook:  Boekreview: Wanderlust USA; Waan je op de mooiste Noord-Amerikaanse trails

Rustig, maar niet ingeslapen  is dat een rustieke camping?

Voor mij is een rustieke camping een plek in de natuur met goede basisvoorzieningen, maar vooral met een authentiek karakter. De makers van de campinggids denken daar ongeveer net zo over. Een camping komt in de gids als hij: maximaal 50 (Portugal) of 75 (Spanje)  plaatsen heeft, een rustige maar niet ingeslapen sfeer heeft en voldoende ruime plekken heeft die op een natuurlijke manier zijn ingericht.  Verder moet de camping aangename eigenaren of uitbaters hebben, in een mooie omgeving liggen en weinig stacaravans of vaste plekken hebben.  Een camping moet dus aan een behoorlijke eisenlijst voldoen om in de campinggids opgenomen te worden.

Overzichtelijk, praktisch en eerlijk

De campinggids Rustiek Kamperen in Spanje en Portugal is makkelijk in gebruik. De 69 campings in Spanje  en 31 Portugese campings staan met een nummer aangegeven op een kaart waardoor ze makkelijk zijn op te zoeken.

Iedere camping heeft een eigen pagina. Daarop staat een uitgebreide beschrijving van de camping en de omgeving van de camping. Wat mij opvalt is dat de beschrijvingen goed en eerlijk de verwachtingen managen. De ene rustieke camping is de andere niet. De één is vooral klein met grote plekken, de andere camping scoort vooral goed op de fraaie omgeving en betrokken eigenaren. Dit is erg precies beschreven waardoor je een goede keuze kunt maken. Wel vind ik het jammer dat deze beschrijvingen niet worden ondersteund door foto’s van de campings.

Door de pictogrammen in de gids is snel te zien welke voorzieningen zoals een wasmachine, wifi of zwembad aanwezig zijn. Omdat adressen in deze landen met een Tomtom soms lastig te vinden zijn worden ook altijd de Gps-coördinaten en een korte routebeschrijving gegeven.

Deze zomer gaan wij naar Spanje en Portugal en de gids gaat mee

De laatste keer dat ik in Spanje kampeerde is toch alweer 10 jaar geleden en Portugal is ook alweer 7 jaar geleden.  Deze  zomer willen we daarom weer die kant op want we zijn gek op deze landen en omdat ik een tijd in Spanje gewoond heb, spreek ik ook de taal redelijk goed. Dat maakt het contact vaak net iets makkelijker én leuker. Daarnaast zijn het gewoon fantastische landen. Qua cultuur kijk je je ogen uit. De Noordkust van Spanje en de kliffen in Zuidwest Portugal raak ik nooit op uitgekeken en het weer is er vaak erg lekker. OK, het weer is er in de zomer wel aan de hete kant maar in het voor en najaar is het heerlijk.

Lees ook:  Review: Camden stoel, hippe relaxstoel voor strand en camping

REVIEW: Is Rustiek Kamperen In Spanje en Portugal de moeite waard? 

Hoe dan ook, deze zomer gaan wij dus met de nieuwe vouwwagen naar Spanje en Portugal en de Rustiek Kamperen gids gaat zeker mee. Met deze gids is het een stuk makkelijker geworden om de mooie sfeervolle campings in de natuur te vinden in Spanje en Portugal. Wil jij de gids ook meenemen of alvast wat voorpret bestel hem dan nu voor €13,95.

In de serie Rustiek kamperen verschenen eerder delen over andere landen: Spanje & PortugalScandinaviëNederland & BelgiëItaliëFrankrijk en Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter