Mooiste camperreis door Nieuw-Zeeland in 6 weken | Onze route!

d93e1e3b7cb28f39c1de73173e335410?s=55&d=mm&r=g Laura De reis van onze dromen werd werkelijkheid: een camperrondreis aan de andere kant van de wereld. Voor zes weken trokken wij met onze camper door Nieuw-Zeeland. De rondreis die ik hier deel, is voor ons dé ultieme 6 weekse rondreis door Nieuw-Zeeland met camper. Graag neem ik je mee op onze camperreis met de belangrijkste highlights van Nieuw-Zeeland. Reis je mee?

Route-opties voor 6 weken Nieuw-Zeeland

Wij hadden zes weken de tijd en wilden Nieuw-Zeeland in z’n geheel bewonderen. Voor je op reis kan en de vliegtickets kunt boeken, stel je jezelf een aantal vragen: Maken we een rondreis? Vliegen we op Auckland of op Christchurch? Wij boekten een retourvlucht op Auckland. We hebben deze keuze vooral laten afhangen van de kosten van de vliegtickets.

Voor ons was een binnenlandse vlucht van Christchurch terug naar ons startpunt Auckland goedkoper dan vliegen op Auckland en terug via Christchurch. Deze keuze had invloed op onze reisroute, want hierdoor kozen we ervoor om Auckland gelijk te verlaten bij aankomst. Bedenk dus vooraf wat voor jou haalbaar of gewenst is. Het kan je een besparing opleveren óf juist extra kosten. Bereid je reis naar Nieuw-Zeeland dus goed voor.

Onze camperoute door Nieuw-Zeeland

Dag 1-3: Bay of Islands

Na onze aankomst in Auckland vertrekken we zo snel mogelijk met onze camper richting Bay of Islands. Omdat we ook weer vertrekken vanaf Auckland besloten we deze te ontdekken op het einde van onze reis. 

Waipu coves – Glowwormen in een grot vol water

Wellicht heb je al eens gehoord van de Waitomo Caves. De Waipu Coves is hetzelfde, maar dan minder toeristisch. In het pikkedonker in een grot ontdek je glowworms. Een soort ‘glow in the dark’-wormen aan het plafond.

Tip: Het is donker en nat. Neem een hoofdlamp en waterschoenen mee. De waterschoenen zijn niet  alleen nodig tegen de gladheid, maar vooral om onbezorgd door het water te lopen. Wij waren tot onze navel nat omdat we ook wat dieper de grot in gingen. Houd er – afhankelijk van de regenval in de periode waarin je gaat – rekening mee dat het water zeker tot je knieën (zo’n 40 cm) hoog staat. Mijn telefoon kan tegen water en de autosleutel hadden we in een plastic zakje in onze rugzak gestopt. Wel handig voor als je zonder telefoon en auto komt te zitten…

Watervallen vervelen nooit in Nieuw-Zeeland

Na de Waipu Coves bezochten we twee watervallen: Whangarei Falls en Rainbow Falls. Beide twee highlights met flinke watervallen. En nee: wat mij betreft vervelen watervallen nooit. Zeker niet aan de andere kant van de wereld. We sliepen deze nacht op Tauranga Bay Holiday Park.

Dag 4-6: Wangarei/Far North

St. Pauls Rock – fantastisch uitzichtpunt

Een korte hike lijkt de wandeling naar de top van St. Pauls Rock. Hemelsbreed is het ook maar 700 meter. Behalve dat dit vooral omhoog is, inclusief geklim en geklauter. Op de top word je beloond met prachtig uitzicht over Whangaroa Harbour. Houd op de terugweg wel je aandacht bij de afdaling. Ik maakte een klein slippertje door de steilheid en gladheid van de regen de dag ervoor. Nu kan ik erom lachen hoor!

Tane Mahuta – de grootste Kauri boom ter wereld

De Kauri boom groeit alleen in Northland (het noordelijke stuk land boven Auckland). De Tane Mahuta is de grootste, maar ook de oudste Kauri ter wereld: tussen de 2000-2500 jaar oud! Behalve dat dit al bijzonder is, is het extra bijzonder omdat de Kauri bomen ziek zijn door een schimmel. Hoe covid de mensheid bedreigde, bedreigt deze schimmel de Kauri bomen: Kauri Dieback noemen ze dit. Daardoor moet je voor je een gebied met Kauri bomen ingaat, eerst je schoenen grondig poetsen. Over een borstel lopen, je schoenen desinfecteren en vervolgens zandvrij maken. Ondanks dat ik weet dat we naar de boom gaan kijken, doemt die toch op uit het niets. Daar staat de “Lord of the forest”: Tane Mahuta. Geen enkele foto komt overeen met hoe groot en imposant die in werkelijkheid is. Ben je in de buurt of houd je van natuur, dan is deze niet-zo-gewone boom een echte aanrader.  

boom, natuur, meisje

Laura for scale bij Tane Mahuta

Dag 7: Coromandel Peninsula

Cathedral Cove Marine Reserve – aanrader voor zeebewonderaars

Een echte tip! Je parkeert op een grote Park & Ride en vervolgens word je tegen een kleine betaling met een shuttlebus afgezet aan het begin van het Marine Reserve. In 45 minuten wandel je over een klein, soms steil pad naar Cathedral Cove. Een prachtig strand waar je bij eb onder een enorme rotspartij kan lopen. Daar zitten en zwemmen is in een woord: genieten.

Het strand is vooral bekend door de film the Chronicles of Narnia, Prince Caspian, die hier is opgenomen. Op de heen- of terugweg kun je nog een aantal andere kleine strandjes bezoeken zoals Sharkbay en Gemstone bay. Op moment van schrijven is de Cathedral Cove zelf niet toegankelijk voor bezoekers door een vallende rotspartij. Echter is het hele gebied daar en zijn ook de uitzichten daar zeker de moeite waard.

Hot water beach  – ervaar de geothermische activiteit

Graaf een kuil en neem plaats in je privé hot tub op het strand. Say what? Toeristen nemen zelf hun schep mee en graven een kuil voor hun eigen hottub. Houd wel rekening met eb en vloed. Bij vloed kun je geen kuil graven voor je privé-hottub. Wij kwamen op een verlaten parkeerplaats en hadden direct een vermoeden: het was eb. Dan is er dus niets bijzonders aan dit strand. Een beetje rekening houden met de natuur dus, en die laat zich niet graag plannen.

strand, nieuw-zeeland

Cathedral cove

Dag 8: Rotorua

Voor de echte vulkaanfreaks zoals ik is Rotorua echt een bizar dorpje. Het stikt hier namelijk van de geothermische activiteit. In dit dorpje stinkt het altijd naar rotte eieren door de damp van alle geothermische activiteit. De stad is een belangrijke toeristische bestemming, bekend om zijn geisers, warmwaterbronnen, modderpoelen en andere geologische wonderen. Behalve de damp en geothermische activiteit vonden wij dit dorp verder niet heel speciaal. Het is vooral het gebied dat zo z’n highlights heeft.

Lees ook:  18 mustsee tips voor een rondreis over het Noordereiland + Route!

Kerosine Creek – een bruine warmwaterbron

Wil je echt de geothermische activiteit ervaren? Ga dan naar Kerosine Creek. Vanuit de bron komt er water met 98 graden gestroomd. Wanneer het uitkomt bij Kerosene Creek is het nog zo’n 35 graden. Het water is helder maar de stenen zijn bruin. Aan de combinatie van de kleur met de zwavelgeur dankt deze creek zijn naam. Voor mij een reden om alleen pootje te baden, maar veel anderen waren er heerlijk aan het baden.

rivier

Kerosine Creek

Dag 9-10 Tongariro National Park

De Tongariro Alpine Crossing is een 19,4 kilometer lange wandeling door het Tongariro National Park op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is een van de meest populaire wandelingen in Nieuw-Zeeland en is bekend om de berg Mount Doom uit de Star Wars-films. Bij ons was het onwijs mistig waardoor we de prachtige uitzichten misten.

Desondanks is de wandeling van zichzelf echt supergaaf en een echte highlight van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland wat mij betreft. Zorg er wel voor dat je hier thuis op oefent. Bij mij schoot er iets verkeerd in mijn knie tijdens de afdaling, wat zorgde voor een langere afdaling. Achteraf was ik heel blij geweest met wandelstokken. Tipje dus 😉

Tongariro Alpine Crossing Emerald lake

Het uitzicht tijdens de Tongariro Crossing kan ook mistig zijn

Dag 11 New Plymouth – aan de voet van Mount Taranaki

Mount Taranaki, ook wel Mount Egmont genoemd, is een 2.518 meter hoge slapende vulkaan op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De berg is het best te zien vanaf de stad New Plymouth, die aan de voet van de berg ligt. Er zijn verschillende wandelpaden naar de top van de berg, maar de beklimming is uitdagend en vereist goede conditie. Wij hadden helaas geen tijd om deze te beklimmen. Wel hebben we schitterende foto’s weten te maken, gewoon aan de rand van de weg. Ook dit is Nieuw-Zeeland!

weg, meisje, mount taranaki

Midden op de weg voor Mount Taranaki

Dag 12 -13 Wellington

Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en een levendige stad met een rijke cultuur. Je kunt een bezoek brengen aan het Te Papa Tongarewa Museum of New Zealand, echt een aanrader (en het is gratis). Verder kun je Mount Victoria omhoog wandelen voor een prachtig uitzicht over de stad. Het is even een steile klim, maar met helder weer heb je echt wijds uitzicht over de stad!

uitzicht

Uitzicht over Wellington vanuit Mount Victoria

Dag 14-16 Abel Tasman National Park / Motueka

Na de overtocht met de ferry bereik je in no time het kleine kustplaatsje Motueka. Vanuit hier kun je je tour door het Abel Tasman National Park starten. Zo kun je een 3-daagse kayaktour doen bij Abel Tasman Kayaks inclusief kamperen op primitieve campgrounds. Deze zijn gelegen op verlaten stranden waar je niet kunt komen zonder kayak. Dit hoorden wij van de jongens met wie we de kayaktour deden.

Wij hadden een dagtour (wat ook echt superleuk is). Ook kun je ervoor kiezen om heen te kayakken en terug te wandelen door het bos. Tijdens deze dag spotten we kwallen, zeehonden, heel veel zeevogels, pinguïns en de meest mooie uitzichten. Kortom: Abel Tasman NP is een plaats voor natuurliefhebbers. Ik twijfel zelfs of dit mijn lievelingshighlight van Nieuw-Zeeland niet is!

kayak, oceaan

Kayakken in het blauwste water in Abel Tasman National Park

Dag 17-18 Greymouth

Vanuit Abel Tasman NP richting Greymouth volg je de Great Coast Road, wat echt genieten is dankzij de ruige kliffen, zandstranden en hoge golven. Greymouth is de grootste stad aan de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Greymouth laat heel goed zien hoe dunbevolkt het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is, aangezien het 12.000 inwoners telt.

Wij vierden in deze ‘grote’ stad Oud & Nieuw, wat hier echt een andere ervaring was dan in Nederland. Het voelde als een kleine braderie waar het hele dorp op afkwam. Om 12 uur was er vuurwerk en om 1 uur was het hele dorpsplein weer leeg.

Op zoek naar greenstones in Greymouth

Greymouth is dé hoofdstad van greenstones omdat de stad ligt in het hart van een gebied dat rijk is aan deze edelsteen. Greenstones zijn een soort jade die in Nieuw-Zeeland wordt gevonden. Als je heel erg veel geluk hebt, vindt een greenstone jou op het strand. Dit stamt uit de Maori cultuur: een greenstone vindt jou als dit voorbestemd is.

De Maori noemen greenstones “pounamu”  en worden beschouwd als een heilige steen. Ze gebruiken het voor sieraden, decoratieve objecten en rituele voorwerpen. Pounamu wordt ook vaak gebruikt als talisman of geluksbrenger. Het is een belangrijk onderdeel van de Maori-cultuur en is een symbool van kracht, schoonheid en spiritualiteit. Wij gingen dan ook niet naar huis zonder een Pounamu sieraad aan te schaffen voor elkaar. Je mag het namelijk niet voor jezelf kopen.

Punakaiki Pancake Rocks – rotsen in de vorm van pannenkoeken

Deze unieke rotsformaties zijn ontstaan door erosie en zijn een populaire bestemming voor toeristen. Het mooie aan deze rotsen is wederom de oceaan aan de Great Coast road. Het ruige water slaat tegen de pancakes rocks en de zon scheen volop. Op een grijze dag kan ik me voorstellen dat deze bestemming wat minder indrukwekkend is.

Hokitika Gorge

Deze prachtige kloof is gevormd door de Hokitika River en is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Op 1 januari maakten wij hier een wandeling. Heerlijk rustig, prachtig weer en felblauw water. Het water ziet er heerlijk uit, maar is erg verraderlijk want het is ijskoud. Toch nemen we een korte duik op deze warme dag. Heeft het de voorgaande dagen geregend? Dan zou het kunnen zijn dat de rivier veel zand meeneemt en het water grijs is. Ook in Nieuw-Zeeland moet je het weer dus dagelijks in de gaten houden.

blauw water, meisje

Helderblauw water in Hokitika Gorge 

Dag 19-20 Franz Josef Glacier

De Franz Josef Glacier is een zeer mooie omgeving om te bekijken. Mocht je de kans hebben, ga hier dan zeker heen. Je kunt er alleen heen met een helikoptervlucht waarbij je landt op de gletsjer. Vroeger kon je wandelen tot de gletsjer, maar door de opwarming van de aarde kan dit niet meer. De gletsjer smelt namelijk immens snel.

Wij maakten echter een wandeling naar Lake Matheson. Dit meer staat erom bekend de weerspiegeling van Franz Josef Glacier te laten zien, wat schitterende plaatjes oplevert. Helaas was het bij ons een grijze, grauwe dag en was de weerspiegeling er ook niet. Je kunt niet altijd zes gooien!

Dag 21 Wanaka

Aan de rand van Lake Wanaka ligt Wanaka, een klein dorpje met een relaxte sfeer. Een perfecte plek waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. In de omgeving van Wanaka vind je diverse unieke bezienswaardigheden, zoals de Wanaka Tree, de Mount Aspiring National Park en de Blue Pools. Het dorpje zelf stelt niet heel veel voor, maar heeft wel een chille vibe.

Lees ook:  13 Must-have apps voor een roadtrip in Nieuw-Zeeland

Roy’s Peak

Ben je op zoek naar een uitdaging? Dan is Roy’s Peak een berg die je wilt beklimmen. Bereid je voor op brandende kuiten én prachtige uitzichten over Lake Wanaka. Roys Peak is 1.578 meter hoog. Een enkele wandeling naar de top is 8 kilometer lang en duurt ongeveer 2,5-3 uur. Echter, je moet ook nog naar beneden, dus reken op 6 uur wandelen.

Net zoals bij alle wandelingen in Nieuw-Zeeland is het advies om voldoende water en eten mee te nemen. Mijn knie protesteerde wederom bij de afdaling, maar dat neemt niet weg dat deze hike echt prachtige uitzichten bood. Naar het schijnt, is het ook een perfecte hike om de zonsopkomst te bewonderen. Betekent wel dat je met een hoofdlamp de steile berg op moet lopen rond een uur of 3:00 AM.

uitzicht, meer

Uitzicht vanaf Roy’s Peak

Dag 22-23 Queenstown

Queenstown is een populaire toeristische bestemming op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De stad staat bekend om zijn adrenaline-activiteiten, zoals bungeejumpen, raften en skydiving en is de perfecte uitvalsbasis voor dagtours. Skydiven hadden we in Motueka (boven Abel Tasman National Park) al gedaan, maar bungeejumpen stond nog wel op het lijstje. Hier kan dat van de Kawarau Bridge, een vrije val van 43 meter waarbij je de mogelijkheid hebt om het water aan te raken. Verder vonden wij Queenstown vooral een groot dorp. Een erg fijne plek om te zijn. Heb je zin in wat meer rust en een luxe camping? Dan is Driftaway een heerlijke plek om te verblijven.

bungeejump

Bungeejumpen vanaf de Kawarau Bridge

Dag 24 Glenorchy

Glenorchy is een populaire toeristenbestemming vanwege de prachtige omgeving. Het stadje is omgeven door bergen, bossen en meren. Ook hier is de omgeving, de Dart Valley, gebruikt als decor in Lord Of The Rings. Tijdens een jetboottocht over de Dart River, kun je genieten van deze spectaculaire omgeving. Wij bewonderden het landschap tijdens een van de vele paardrijtochten. Voor een eerste keer op een paard was dit écht de moeite waard. De oneindige uitzichten, de rivier die voorbij stroomt, de natuur en de dieren: in een woord een gave ervaring. Wij boekten deze tour rechtstreeks bij Lighthouse Adventures. Deze activiteit is erg populair, dus wees op tijd.

paardrijden, nieuw zeeland

Paardrijden in Dart Valley nabij Glenorchy

Dag 25-26 Fiordland National Park

Het Fiordland National Park is het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Het wordt ook wel de wandelhoofdstad genoemd, omdat de landschappen hier adembenemend zijn. In het Fiordland National Park vind je onder andere Doubtfull Sound, Routeburn Track en Milford Sound. Op de sounds, zoals de fjorden worden genoemd, kun je diverse cruises, hikes of kayaktours doen. Je hebt zelfs kans om zeehonden te spotten! Vergeet niet om op tijd te reserveren. Wij waren te laat hiermee en hebben dit helaas niet met eigen ogen mogen bewonderen.

Dag 27-28 Dunedin

Na Christchurch is Dunedin de grootste stad van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In deze stad hangt een relaxte vibe, een beetje een rustige studentenstad. Behalve de stad zijn er ook bezienswaardigheden in de buurt zoals Baldwin Street (de steilste straat ter wereld), Tunnel Beach (hier zwom per toeval ineens een zeehond! Echt uniek en zo bijzonder), Mouraki boulders, chocolade in de Cadbury fabriek of bier in Speights brewery. Tenslotte is Dunedin de toegangspoort tot het schiereiland Otago Penninsula (ook de moeite waard!).

Dag 29-30 Mount Cook National Park

Mount Cook National Park is een prachtig nationaal park met de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook. Wij deden de Hooker Valley track. Er staat 2 uur enkele weg voor met veel oneffen weg. Bij ons was dat niet het geval. Het is een goed aangelegd pad en als je netjes doorloopt, ben je binnen 3 uur terug bij de parkeerplaats. Onze aanrader is om onderweg met de auto naar Mount Cook goed te kijken of je de berg al ziet. Heb je de mogelijkheid om te stoppen? Doen! Met het nabijgelegen Lake Tekapo en Mount Cook krijg je echt schitterende plaatjes.

Mount cook, hiken, nieuw zeeland

Mount Cook vanaf Hooker Valley Track

Dag 31 Kaikoura

Kaikoura, in het noordoosten van het Noordereiland, staat bekend om de zeedieren die je daar kunt spotten. Zo kun je walvissen, dolfijnen, albatrossen en pinguïns zien. De grote vraag: ontdek je ze per boot of per kayak? Wij kozen voor dat laatste en ondanks dat we geen walvissen, dolfijnen of albatrossen hebben gezien, zagen we wel zeeleeuwen en pinguïns. Wij vonden dit een heerlijke plek om te verblijven. Dicht bij het water, ondanks veel toeristische tours voelt het hier niet aan als massatoerisme. Ook wel eens fijn! In Kaikoura mag je ook zeker niet vergeten kibbeling of mosselen te eten. Verser kan haast niet.

Dag 32 Akaroa

Akaroa ligt op het schiereiland Banks, net voorbij Christchurch. Wij besloten eerst naar Akaroa te gaan en daarna pas Christchurch te ontdekken. Akaroa is een oude kolonie van Frankrijk en dat merk je! De Franse sfeer proef je nog steeds. Er is ook hier flink wat sealife te ontdekken. Wat dacht je van een boottocht of kayaktocht om zeevogels te spotten? Tenzij je naar Nieuw-Zeeland bent gekomen om niet van de oceaan en de natuur te genieten. Wij beleefden hier een van onze laatste dagen met camper en deden vooral even lekker niets.

Dag 33-34 Christchurch

Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De stad is in 2011 getroffen door een aardbeving, maar is sindsdien herbouwd. Je kunt hier genieten van de levendige stad met veel street art, love it. Wij hadden niet genoeg tijd, maar wat ik echt graag had gedaan, was een Free Walking tour door deze stad.

Vanaf Christchurch pakten wij een binnenlandse vlucht naar Auckland. Na 34 dagen was het voor ons tijd om de grootste stad van Nieuw-Zeeland te ontdekken. Thuis hadden we dit extra goed uitgezocht en met een reden zo geboekt: heen- en terugvliegen vanaf Auckland was een stuk goedkoper dan heenvliegen op Auckland en terugvliegen vanuit Christchurch. Zelfs mét binnenlandse vlucht was dit voor ons nog steeds goedkoper.

Waiheke, eiland

De laatste dag op Waiheke Island

Dag 35-36 Auckland

Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en een goede plek om je reis te beginnen. Je kunt hier genieten van de levendige stad. Wij sloten af in Auckland, maar het is zeker een aanrader om hier te starten. Neem dan vooral ook een Free Walking tour. Hier hoor je veel informatie over Maori en Nieuw-Zeeland in het algemeen. Wij hadden wat extra tijd en besloten ook nog een dag naar Waiheke Island. Een rustig eilandje met een heerlijk strand waar we onze laatste middag in Nieuw-Zeeland aan het strand spendeerden. Heb je tijd over in je planning of ben je toe aan wat extra rust? Dan is Waiheke Island echt leuk! Zelfs de tocht met de ferry ernaartoe is lekker uitwaaien en genieten van de pracht van Nieuw-Zeeland.

Dit was onze reis. Met ieder woord dat ik heb opgeschreven, herbeleef ik deze fantastische roadtrip opnieuw. Voor ons was dit dé perfecte route vol met highlights die echt op ons lijstje stonden. Dit is slechts een suggestie voor een route voor een camperreis door Nieuw-Zeeland. Je kunt de route natuurlijk aanpassen aan je eigen interesses en tijdsbesteding. Heb ik must-sees in Nieuw-Zeeland gemist? Of welke bezienswaardigheden staan bovenaan jouw wensenlijstje tijdens een bezoek aan Nieuw-Zeeland? Laat het weten in de reacties.

Auteur

Met bloedgroep Avontuurlijk is Laura altijd in voor een reis. Met haar vriend én hondje Scotty ontdekt ze graag Europa met tent. Maar voor weidse avonturen is ze ook altijd in: met een daktent door IJsland en Australië of een camper huren in Nieuw-Zeeland Zolang er mooie natuur om haar heen is, is ze in haar element.

1 reactie

 • bijna de zelfde reis gemaakt

  10.0

  New Zeeland
  Hoi, wij hebben in 2014 bijna dezelfde reis gemaakt door New Zeeland

  wij hebben en 8 vormige tour gemaakt van het noodereilend naar het zuidereiland en ook hele mooie dingen gezien en echt herken baar wat jullie allemaal beschrijven
  een geweldig mooi land en ik vind dat in dit land vijf landen bij elkaar komen
  dat zijn;
  Italie met Toscanen
  Spanje met de warmte en landschappen
  Norwegen met de ongerepte natuur en de fjorden
  Canada met het schone en lieve karakter van het zuidereiland
  Alaska met de ruwheid noodereilend
  maar dat vind ik
  bedankt voor deze mooie tourbeschrijving

Laat jouw reactie achter

Sending