Kamperen in Oeganda? Kan dat? De afgelopen weken heb ik samen met mijn man en zijn broer gekampeerd in Oeganda dus daarmee is meteen de eerste vraag beantwoord. Het kan dus! Toch had ik net als jij voorafgaand aan deze rondreis veel vragen over kamperen in Oeganda. Is kamperen in dit Afrikaanse land wel veilig? Zijn er wel campings? Moet je die van te voren boeken? Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige en geef ik je graag antwoord.
De kaart van het reisadvies voor Oeganda is op dit moment geel op de site van Rijksoverheid. Dit houdt in dat er veiligheidsrisico’s zijn, maar dat het land zeker geschikt is voor een rondreis. Je vindt hier ook een precieze beschrijving van die veiligheidsrisico’s.
In de aanloop naar onze vakantie waren er twee gevallen van Ebolabesmetting in Oeganda. Dit hebben we natuurlijk goed in de gaten gehouden. Gelukkig heeft de Oegandese regering goed ingegrepen en is de ziekte niet verder verspreid.
Voor elk ver land is het verstandig te controleren wat de veiligheidsrisico’s zijn. Daarnaast is het belangrijk om even langs de GGD te gaan voor eventuele vaccinaties en in ons geval malariatabletten.
Op de vraag of Oeganda veilig is kan ik op basis van het reisadvies van Rijksoverheid en op basis van de ervaring van afgelopen weken positief antwoorden. Ik heb me niet onveilig gevoeld.
Voorafgaand had ik op meerdere websites en in verschillende reisgidsen gelezen dat er wel genoeg campings waren in de zogenaamde parel van Afrika. Omdat ik verwachtte dat het op bepaalde plekken druk zou zijn, heb ik geprobeerd twee campings in Oeganda te mailen om een plek te bespreken. Ik heb nooit antwoord gehad.
Op de site van Roadtrip Africa, de verhuurder van de auto en onze kampeeruitrusting, stond dat je je geen zorgen hoefde te maken over beschikbaarheid van campings in Oeganda. Er zijn er genoeg en vooraf reserveren is vaak niet eens mogelijk. We hebben ons dus maar geen zorgen gemaakt. Op een van de campings die ik gemaild had, hebben we gewoon gekampeerd.
Voorafgaand aan onze rondreis hebben we een globale route bedacht. Aan de hand daarvan hebben we in een reisgids gekeken naar campings en we hebben via TripAdvisor en Google verder gezocht.
Zo hadden we vooraf al een idee waar campings zouden zijn. Door onze voorbereiding zijn we ook op een camping geweest die normaal niet echt door westerse toeristen werd bezocht. Dit maakt de rondreis nog specialer, maar ook wel een beetje spannend.
Ja, toch is kamperen in Oeganda wel wat anders dan kamperen in Nederland of Frankrijk. De faciliteiten op de campings zijn erg sober. De kampeerplekken op de mooiste locaties hebben vaak alleen een wc in de vorm van een gat in de grond of een ‘Franse wc’ en als er een douche is, dan alleen met koud water. Er zijn wel uitzonderingen, maar de campings met betere faciliteiten hebben vaak weer een heel ander uitzicht of een andere locatie.
Wanneer je liever wat luxere plekken bezoekt, dan zijn er veel lodges waar je ook je tent op mag zetten. Wij stonden zelfs bij de Hoimakontiki lodge waar we gebruik mochten maken van een zwembad. Ook is er op de wat luxere plekken bijna altijd de mogelijkheid om te dineren of soms zelfs te ontbijten. Warm water blijft ook op deze plekken een uitzondering.
Wij hebben vooral erg genoten van de UWA-campsites, omdat deze middenin de nationale parken lagen. Wat is er toffer dan giraffes of leeuwen spotten vanaf de camping of slapen tussen de grazende nijlpaarden!
Is het veilig om in een wildpark te kamperen? De kampeerplekken van Uganda Wildlife Authority zitten allemaal middenin de nationale parken. Dit houdt in dat je tussen de wilde dieren slaapt; er zijn geen hekken. Ik kan je deze campings erg aanraden, want niets is onvergetelijker dan het geluid van nijlpaarden die grazen of jakhalzen die rond je tent snuffelen. Toch is dit niet zonder gevaar. De dieren in de nationale parken blijven wilde dieren.
Wij sliepen in een daktent en mijn zwager in een koepeltje. Je zou denken dat een daktent veiliger is, maar dat is een schijnveiligheid. In beide gevallen ben je even veilig (of onveilig). Wat wel heel plezierig is aan de UWA is dat zij een ranger meesturen naar de camping. Dit houdt in dat, wanneer je duidelijk aangeeft op welke camping je slaapt, er ‘s nachts iemand is die het kamp in de gaten houdt.
Zo hadden wij in Kidepo Valley NP een man die de leeuwen in de gaten hield en in Queen Elizabeth NP werd het vuur de hele nacht aangehouden om de nijlpaarden enigszins bij de tenten vandaan te houden.
Voor de veiligheid is het wel verstandig ‘s nachts in je tent te blijven en waakzaam te zijn wanneer je in de ochtend je tent weer uitkomt. Daarnaast moet je geen appels of citrusvruchten meenemen in nationale parken met olifanten. Er zijn verhalen over olifanten die auto’s omgooien, omdat er sinaasappels inzitten.
Oh ja, en mocht je ‘s ochtends vroeg met de auto dieren gaan spotten in een park waar bavianen zijn; laat dan je koepeltje niet staan. Bij ons hebben de bavianen de tent afgebroken. Gelukkig, hebben ze niet geprobeerd naar binnen te gaan, zodat we de tent wel gewoon konden blijven gebruiken.
Al met al is Oeganda een prima land om te kamperen tijdens een rondreis voor mensen die niet zoeken naar te veel luxe en het tof vinden om tussen de wilde dieren te kamperen. Ben je dan nog niet klaar met kamperen in Afrika? Dan kun je net als Annemarie ook nog kamperen in Namibië.
reageer