In deze review test ik de Redwood Birch 4 TC tunneltent. Bij het kiezen van een tunneltent komen veel vragen naar boven. Is de tent ruim genoeg voor ons gezin? Hoe zit het met de kwaliteit en de praktische bruikbaarheid als gezinstent?  Kun je er comfortabel in kamperen in de hitte in Zuid Frankrijk maar ook in het koudere en nattere voor – en najaar in Nederland? Hoe dat zit bij de Redwoord Birch 4 TC? In deze review zoek ik het voor je uit.

Rondleiding door de Birch 4 TC gezinstent

Redwood Birch 4 TC Tunneltent, gezinstent met fijn binnenklimaat

Één van de belangrijkste aspecten van een gezinstent is voor mij het binnenklimaat. De Birch 4 TC heeft een binnen- en buitentent van 200 grams technisch katoen, ook wel polykatoen genoemd. Dit is een weefsel van zowel polyester als katoen en zorgt voor een soort van compromis of  ‘Best of both worlds’. Het heeft de voordelen van katoen zoals: uitstraling, duurzaamheid en het ademend vermogen maar het sneller drogende en lichtere gewicht van polyester. Het 200 grams technisch katoen is qua kwaliteit aan de middelzware kant. Je zou op basis daarvan ongeveer 30 tot 40 kampeerweken mogen verwachten. Het grondzeil is van dik PVC met opstaande randen waardoor het sterk en waterdicht is.

In de Birch 4 TC tunneltent voel je dat fijne binnenklimaat ook. Want de combinatie van het technisch katoen met de 4 grote ventilatieroosters boven de ramen én één rooster in de achtertent zorgen ervoor dat het ook hartje zomer niet bloedheet wordt in de tent. Ik testte de gezinstent in een weekend dat het 26 graden was en binnen bleef het goed vol te houden.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handge kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Technische gegevens Redwood Birch 4 TC

 Redwood Birch 4 TC tunneltent
Slaapplaatsen4
Aantal ingangen2
Vaste luifelJa, met 2 windschermen
Vaste kuipJa, inritsbaar
Aantal ventilatiepunten5
BuitendoekTechnisch Katoen
BinnendoekTechnisch Katoen
GrondzeilPVC
StokkenVoorgevormd Aluminium
Lengte870 cm (inclusief scheerlijnen)
Breedte460 cm (inclusief scheerlijnen)
Buitentent750 x 320 cm
Binnentent300 x 230 cm
Stahoogte210 cm
Benodigde oppervlakte43,5 m2
Gewicht47900 g

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Review: Tunneltent Redwood Birch 4 TC, een stevige gezinstent

Hoeveel werk is het opzetten van deze tunneltent

De Birch 4 TC komt in drie verschillende tassen die samen 48 kg wegen, door de schouderhengels nog wel in één keer te tillen en voor een katoenen tent een gemiddeld gewicht. Honderden meters moet je er niet mee gaan lopen. Je zet eerst de buitentent op door de stevige aluminium boogbuizen door de sleuven te schuiven. Deze zijn met kleur gecodeerd wat het opzetten makkelijk maakt. Als de stokken erin zitten zet je de tent aan de achterzijde met haringen vast waarna je de bogen omhoog tilt en één voor één naar voren schuift. Dit is een klus die lastig alleen te doen is dus hiervoor heb ik hulp van de campingbuurman moeten vragen.

Daarna zet je de voorkant vast met haringen en kun je het kuipzeil inritsen. Ook deze is met kleur gecodeerd en de ritsen lopen soepel. Nu kun je met de spanbanden en scheerlijnen de tent strak zetten waarna de binnentent opgehangen kan worden. Een grote tunneltent opzetten is vaak een heel karwei. Ik zette de Redwood Birch 4 TC voor de eerste keer alleen op in 48 minuten. Met zijn tweeën en na een paar keer oefenen moet dat zeker in een half uur lukken.

En inpakken dan?

Inpakken van de tent gaat een stuk sneller. Binnen 10 minuten zit de lege tent weer in de zakken. Het voordeel van de aparte zakken en het inritsbare grondzeil is dat wanneer het grondzeil erg vies is geworden je dit apart kunt vervoeren en schoon kunt maken zonder dat het tentdoek smerig wordt. Nadeel ervan vind ik dat het opzetten en afbreken iets langer duurt. Ik heb geprobeerd de tent ook met grondzeil op te vouwen en in de zak te stoppen maar dat past niet.

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Review: Tunneltent Redwood Birch 4 TC, een stevige gezinstent

Over de Redwood Birch 4 TC gezinstent is nagedacht

De Redwood tunneltent zit vol met handigheidjes. Zo zijn de gordijnen van binnenuit te openen en sluiten. Daarnaast kun je ze ook half hoog openen zodat je de lichtinval, in de verder lichte tent, kunt reguleren. Tegen de slaaptent heb je meteen een aantal handige opbergvakken.

De slaaptent is relatief donker, fijn met kinderen. Het heeft een los gordijn waarmee je zelf kunt kiezen of je er één of twee slaapcompartimenten van maakt of los laat hangen. Dit laatste is vooral handig met kleine kinderen omdat je dan ‘s nachts niet alle ritsen open hoeft te maken om een speentje of knuffel te geven. De slaaptent is met 230 cm net iets dieper dan de meeste slaaptenten wat vooral voor lange mensen zoals ikzelf fijn is. In de binnentent én buitentent zit een kleine rits waar een snoer door naar binnen kan.

De binnenruimte is groot genoeg om bagage en een tafel met 4 stoelen te herbergen bij kouder weer. Koken kan prima onder de luifel. Deze petluifel met twee vaste zijwanden zorgt voor privacy en beschutting en geeft nog wat extra leefruimte. Handig is dat in de luifel wel nog ramen in de windschermen zitten zodat je zelf kunt kiezen hoeveel licht en privacy je wilt. Je kunt in deze tent ook bij minder weer prima met 4 personen bivakkeren. Mijn kampeertip om altijd een tent één persoon groter te kopen dan nodig is gaat hier niet op. Ook handig is de tweede ingang aan de zijkant van de tunneltent.

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Review: Tunneltent Redwood Birch 4 TC, een stevige gezinstent

Eindoordeel: Review Redwoord Birch 4 TC tunneltent

Met een Redwood Birch TC 4 heb je een kwalitatief goede tunneltent met door het technische katoen en de vele ventilatiemogelijkheden een fijn binnenklimaat. De tent is ruim zat om met 4 personen gebruik van te maken. De ruimte en details zoals het gordijn tussen de slaapcabines en de flexibele gordijnen aan de binnenzijde zorgen ervoor dat de tent met recht een familietent te noemen is. Het is fijn dat het kuipzeil inritsbaar is maar jammer dat je door het formaat tas niet de keus hebt het grondzeil er af te halen of te laten zitten. Over het geheel gezien is de Redwood een gezinstent bij uitstek en voor een prijs van €849,99 krijg je in vergelijking met andere katoenen tunneltenten relatief veel tent voor je geld. Mocht je het binnenklimaat minder belangrijk vinden dan is dezelfde tent ook in polyester verkrijgbaar voor €499,99. De Redwood Birch 4 TC is te koop voor €849,99 in de kampeerwinkels van Vrijbuiter en online..

Plussen
+ Goed binnenklimaat
+ Veel leefruimte
+ Flexibele mogelijkheden
+ 200 grams technisch katoen
+ Beschutte petluifel
+ Uitrisbaar grondzeil

Minnen
–  Uitritsbaar grondzeil kan niet blijven zitten
–  10 scheerlijnen

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en een tunneltent review.

Rating: 3.9/5. From 21 votes.
Please wait...
Deel dit artikel:

Over de schrijver

Tjerk Romkema

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Laat jouw reactie achter