sea to summit ultralight mat
8.4
gemiddeld

Review: Sea to Summit UltraLight luchtbed – 356 gram

Sea to Summit UltraLight
Beoordeling
  • Slaapcomfort
    7.5
  • Oprollen / Uitrollen
    8.0
  • Pakmaat / Gewicht
    10.0
  • Kwaliteit
    8.0
€95,00
Op voorraad
10 nieuw €88,69
Sinds 5 december 2022 01:05
Amazon.nl
€101,71
Op voorraad
Bol.com
€102,19
Op voorraad
5 nieuw €102,19
Sinds 5 december 2022 01:05
Amazon.nl
€111,96
Op voorraad
7 nieuw €111,96
1 2e hands €96,47
Sinds 5 december 2022 01:05
Amazon.nl
€119,95
Op voorraad
Bever.nl
€119,54
Op voorraad
Bol.com
€129,99
Op voorraad
Decathlon.nl
€143,95
Op voorraad
Bever.nl
€160,13
Op voorraad
4 nieuw €141,45
Sinds 5 december 2022 01:05
Amazon.nl
€169,99
Op voorraad
Bol.com
€169,99
Op voorraad
Decathlon.nl
Niet op voorraad
Bol.com
Bekijk beste aanbieding
Vergelijk prijzen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een slaapmat of luchtbed dat én lekker ligt, én klein, én lichtgewicht is dat is wat ik zocht. Ik kwam uit bij het Sea to Summit Ultralight luchtbed dat ik mocht testen. Na een week op deze lekker knalgele mat tijd om mijn ervaringen met jullie te delen in deze review.

Waar is de Sea to Summit UltraLight voor bedoeld?

Eerder testten we al de Sea to Summit Comfort Plus Insulated. Een slaapmat die meer dan twee keer zoveel weegt als de Ultralight, maar wel heel erg geschikt is voor koude nachten. De Sea to Summit Ultralight is dat niet. Het is een kleine en lichte slaapmat die weinig isolatie biedt en daardoor vooral geschikt is voor het late voorjaar en de zomer.

Dat is echter de tijd waarin de meeste mensen kamperen. Wil je hem ook in de kou gebruiken dan is er ook een Insulated versie die iets zwaarder is maar een R-waarde van 3.1 heeft waardoor je er makkelijk mee in de vrieskou kunt overnachten.

Hoeveel weegt het lichtgewicht luchtbed écht?

De naam, Ultralight, verklapt het eigenlijk al. Hij weegt echt heel weinig. Met 395 gram voor de Regular versie die wij gebruikten, 345 gram voor de Small en 495 gram voor de Large versie zijn er maar weinig luchtbedden op de markt die lichter in gewicht zijn. Voor de grammenjagers, op mijn keukenweegschaal kom ik voor de Regular op een gewicht van 415 gram mét zak en 356 gram zonder. Hij weegt zo weinig dat je soms gewoon even moet dubbelchecken of je hem wel in je rugzak hebt gedaan.

luchtbed fietsvakantie

Een kleinere pakmaat kom je haast niet tegen

Het zijn vooral het gewicht en de pakmaat die mij in eerste instantie geïnteresseerd maakten voor deze slaapmat.  Ingepakt is de slaapmat kleiner dan een drinkbidon. Ongeveer 9 x 18 cm voor onze Regular versie.  Dat steek je echt makkelijk nog even ergens tussen. Ook omdat de zak van glad nylon is gemaakt waardoor hij makkelijk ergens tussen glijdt.

Hoe slaapt de Sea to Summit UltraLight eigenlijk?

Niet onbelangrijk natuurlijk. Hoe slaapt de Sea to Summit Ultralight nu eigenlijk. Wat meteen opvalt, is dat Sea to Summit voor deze slaapmat niet heeft gekozen voor horizontale of verticale banen maar voor een gekussend ruitpatroon.

Een voordeel van het geruite patroon is dat het mijn lichaamsgewicht beter weet te verdelen over het hele matras. Op mijn zij steekt mijn heup een beetje meer uit, maar omdat de kussentjes daar rondom wel volledig gevuld blijven voel ik de ondergrond niet.

Lees ook:  Review: Slaapmat Obelink Sleepwell 10, zelfopblazend matras

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Opgeblazen is het luchtmatras ruim 5 cm dik. Als je hem hard opblaast en je gaat er op liggen dan voel je de ondergrond niet. Maar persoonlijk vond ik de Ultralight het meest comfortabel liggen als hij net niet helemaal hard opgeblazen is.

Wel een nadeel is dat het matje een beetje een krakend geluid maakt als je je ’s nachts omdraait. Met een microvezel handdoek eronder is het wel minder maar helemaal verdwijnen doet het geluid niet.

Small, Regular of Large

De drie meest verkochte formaten in Nederland zijn Small (168 x 55 cm), Regular (183 x 55 cm) en Large (198 x 64 cm) vooral verkrijgbaar. Wij kozen voor de Regular om gewicht te besparen én omdat we het luchtmatrasje vooral voor mijn zoon wilden gebruiken en met mijn 186 cm zou ik daar toch ook nog wel op passen. Voor mijn zoon van 169 is de Sea to Summit UltraLight Regular prima, maar voor mijzelf vind hem net aan de kleine en vooral smalle kant en zou ik boven de 180 toch echt voor een Large kiezen.

sea to Summit Ultralight review

De opbergzak is een pompzak

De opbergzak is heel slim door Sea to Summit ontworpen. Deze kleine zak van 9 x 18 cm (Regular) kun je namelijk uitvouwen, vanuit de onderkant van de opbergzak, tot een pompzak die je zo op het ventiel van de Ultralight slaapmat klikt. De zak blaas je vol of van je vol met lucht en rol je daarna leeg in het lichtgewicht luchtbed. Met twee á drie keer zit hij vol.

Het werkt heel fijn, maar zorgt wel voor de grammenjagers voor zo’n 60 gram extra gewicht. Daarom kun je de zak ook thuislaten, een elastiekje gebruiken en het luchtbed met je mond opblazen.

Voor warm weer kampeerders?

Zoals ik eerder al aangaf, is deze gewone Ultralight prima geschikt voor iedereen die vooral in de warmere maanden kampeert of op fietsvakantie of wandelvakantie gaat. Want met een R-Waarde van 1.1 is er weinig isolatie te merken. De koudste nacht die ik er op geslapen heb was zo’n 8 ºC en door mijn warme slaapzak ging dat prima, maar zonder kan dat fris zijn.

Gelukkig is er ook een Sea to Summit Ultralight Insulated met een R-Waarde van 3.1 die geschikt is voor temperaturen tot ver onder nul. Door de isolatie wordt het gewicht dan wel zo’n 100 gram meer en de pakmaat aan alle kanten ook zo’n 1,5 tot 3 cm meer.  Wat ik eerlijk gezegd best vind meevallen.

De AirChair mag thuisblijven

Van Sea to Summit had ik bij deze mat ook de AirChair gekregen om te testen. Dat is een langwerpig pakketje van buisjes waarmee je de Ultralight kunt omtoveren in een stoel. Heel eerlijk?  Niet de investering waard. Het is een enorm geklungel om het lichtgewicht luchtbedje goed in het ‘frame’ te krijgen. Eénmaal in elkaar moet je eigenlijk ergens tegenaan zitten om comfortabel te kunnen zitten, wat ik geen fijn gevoel vind.

Lees ook:  Review: Sea to Summit Comfort Plus Insulated, comfortabele slaapmat
Review Sea to Summit UltraLight luchtbed
Beoordeling
Sea to Summit UltraLight
8.4
gemiddeld
Ja, de Sea to Summit Ultralight blinkt precies uit in wat zijn naam doet vermoeden. Het luchtbed is écht qua pakmaat erg klein en qua gewicht een topper, ook voor wandel- en fietsvakanties. Door het ruiten kussen patroon licht hij ruim voldoende comfortabel maar kies wel voor de juiste maat zoals hierboven beschreven.
  • Slaapcomfort
    7.5
  • Oprollen / Uitrollen
    8.0
  • Pakmaat / Gewicht
    10.0
  • Kwaliteit
    8.0
€95,00
Op voorraad
10 nieuw €88,69
Sinds 5 december 2022 01:05
Amazon.nl
€101,71
Op voorraad
€102,19
Op voorraad
5 nieuw €102,19
Sinds 5 december 2022 01:05
€111,96
Op voorraad
7 nieuw €111,96
1 2e hands €96,47
Sinds 5 december 2022 01:05
€119,95
Op voorraad
€119,54
Op voorraad
Bol.com
€129,99
Op voorraad
€143,95
Op voorraad
€160,13
Op voorraad
4 nieuw €141,45
Sinds 5 december 2022 01:05
€169,99
Op voorraad
€169,99
Op voorraad
Niet op voorraad
Bekijk beste aanbieding

Conclusie Sea 2 Summit: Klein en best fijn

Ja, de Sea to Summit Ultralight blinkt precies uit in wat zijn naam doet vermoeden. Het luchtbed is écht qua pakmaat erg klein en qua gewicht een topper, ook voor wandel- en fietsvakanties.

Door het ruiten kussen patroon licht hij ruim voldoende comfortabel maar kies wel voor de juiste maat zoals hierboven beschreven. Met zijn R-Waarde van 1.1 is deze lichtgewicht mat vooral geschikt voor de zomer. Wil je hem ook in de winter en het voor- en naseizoen gebruiken dan is zijn 100 gram zwaardere en iets grotere broertje de Ultralight Insulated het overwegen waard.

Waar te koop?

Ultralight Regular 183 x 55 cm 

Ultralight Large 198 x 64 cm 

Ultralight Insulated Regular

Ultralight Insulated Large

lichtgewicht luchtbed

De Sea to Summit Ultralight is voor deze test door de importeur beschikbaar gesteld. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Slaapcomfort
    Sending
  • Oprollen / Uitrollen
    Sending
  • Pakmaat / Gewicht
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending