De Quechua Sleepin is een kinderslaapmatje én kinderslaapzak in één van Decathlon. De slaapzak zit dus vast aan de slaapmat. Dat ziet er in eerste instantie misschien een beetje kindonvriendelijk uit, maar is voor kleine kinderen best handig. Wij hebben er één en mijn dochter heeft hem uitgebreid getest voor deze review.
Quechua Sleepin, slaapmat én slaapzak!
De Quechua Sleepin is één pakket waarbij een kinderslaapzak 155 x 55 cm is ‘vastgeklemd’ om een dunne zelfopblazende slaapmat van dezelfde maat. Je koopt het als één pakket en kunt het ook in één keer oprollen en opbergen. Er zijn kampeerders die al jaren een klein matje in de slaapzak van hun kind stoppen, maar dit is een alles-in-eenoplossing.
Eigenschappen Quechua Sleepin
Decathlon | |
---|---|
Type | Quechua Sleepin |
Soort | Slaapmat / slaapzak |
Binnen | Polyester |
Buiten | Polyester |
Vulling | Polyester |
Comfort temperatuur | 10 |
Lengte | 150 cm |
Pakmaat | 30 x 25 x 22 cm |
Gewicht | 1900 gr. |
Nooit meer koud naast je mat wakker worden
De belangrijkste reden waarom de Quechua Sleepin voor kinderen een uitkomst voor veel ouders is, is vooral omdat kleinere kinderen nogal beweeglijk zijn in hun slaap. Je moest eens weten hoe vaak ik ’s nachts uit mijn warme slaapzak heb moeten kruipen omdat mijn dochter weer van haar matje gerold was en wakker werd van de kou. Met deze oplossing is dat verleden tijd, ook voor de knuffel trouwens, want die heeft een eigen ‘slaapzakje’.
Nu zijn er van die kinderluchtbedden met opstaande randen, maar die zijn één: een crime om op te blazen en twee: die nemen zowel opgeblazen als opgerold veel ruimte in. Zowel opgeblazen als ingepakt, tot wel twee keer meer dan de Decathlon Sleepin mat die opgerold maar 30 x 25 x 22 cm is.
Voor welke leeftijd is de Sleepin mat geschikt?
Deze Sleepin mat en slaapzak heeft een lengte van 150 cm. Voor een slaapzak om comfortabel te kunnen liggen moet je bij je voeten ongeveer 15 tot 20 cm overhouden. Dat maakt hem geschikt voor kinderen tot maximaal 135 cm lang. Dat is tot ongeveer 9 jaar. Het is de perfecte volgende stap na het campingbedje en vanaf ongeveer 3 jaar is je kind klaar om hierin te slapen.
Slaapzak is op maat te maken
Omdat er tussen een 3-jarige en een 8-jarige nogal wat lengteverschil kan zitten, wil je in een slaapzak zo weinig mogelijk loze ruimte hebben. Alle loze ruimte moet het lichaam van je kind immers zelf opwarmen. Het is daarom fijn dat je met een koordje en schuifje het voeteneinde van de slaapzak kunt aantrekken en verkleinen. Dan verzuipt je peuter of kleuter niet in de kinderslaapzak.
Hoe slaapt de Quechua Sleepin?
Mijn dochter heeft verschillende nachten in de Sleepin geslapen en ze vond het gevoel van de mat die vast zit aan de slaapzak erg lekker liggen omdat het als een soort cocon voelt. Er zit een capuchon aan de slaapzak. Deze gebruiken wij echter alleen om haar kussen in de schuiven zodat deze goed blijft liggen gedurende de nacht. Hoewel de binnenkant van polyester is, voelt deze niet glad aan, eerder een beetje zacht, net niet katoenachtig.
Losse voeten en weinig rits
Hoewel de slaapzak van de Quchua Sleepin 10 ºC aan de slaapmat vastzit, is dat bij het voeteneind niet het geval. Dat geeft extra bewegingsruimte en daardoor voelt het minder als een dwangbuis. Mijn dochter vond dat in ieder geval niet beklemmend.
2 cm is dat wel genoeg?
De slaapmat heeft een dikte van 2 cm. Dat is voor de meeste volwassenen te weinig, maar omdat kinderen flink minder wegen, hebben ze ook een minder dik matras nodig. Ik had hem eerst hard opgeblazen omdat je dan minder snel de grond voelt, maar dat vond mijn dochter niet fijn liggen. We hebben toen wat lucht uit de Quechua Sleepin laten lopen, waardoor hij zachter was en dat vond ze prima liggen.
Voor nachttemperaturen boven de 10ºC
De mat en slaapzak hebben een gecombineerde comforttemperatuur van 10ºC wat volgens de Europese normen betekent voor kinderen dat ze het bij temperaturen onder de 10 graden koud gaan vinden. Ze heeft er verschillende nachten van tussen de 4ºC tot 15ºC op geslapen.
Bij de koudste nacht van 4 ºC hadden we er nog een extra fleece deken overheen gelegd, maar omdat het matje dan te weinig isoleert, had ze het toch koud en is bij ons in bed gekropen. Bij de nachten van 12ºC en 15ºC heeft ze zonder problemen doorgeslapen en gaf ze aan het ook niet koud gehad te hebben. Dat betekent dat de Quechua Sleepin in Nederland vooral geschikt is vanaf eind mei tot en met de zomer.
Nog even over de rits
Deze slaapmat en slaapzak in één voor kinderen heeft, maar aan één kant een rits. De rits loopt goed en komt niet snel knel te zitten. Wel is deze niet helemaal tot onder te openen. Tijdens de meeste nachten is dat geen probleem en hij opent ver genoeg om er goed in te kunnen kruipen, maar vooral als het erg warm is, zou je wat meer ventilatie willen.
De slaapzak is wel apart te wassen
Je kunt de slaapmat uit de slaapzak schuiven wat vooral handig is bij het wassen. Je kunt de slaapzak zo bij ongelukjes of na een kampeerseizoen gewoon wassen. Maar je kunt het matje dus ook apart gebruiken als de slaapzak te warm is bij temperaturen boven de 20 á 25 graden ’s nachts en een lakenzak makkelijker is.
Oprollen en opbergen van de Quechua Sleepin
Het oprollen en opbergen van de Quechua Sleepin voor kinderen vraagt wel wat kracht en de meeste kinderen zullen dit niet zelf kunnen doen. Voor een volwassene is het echter makkelijk te doen. Je haalt het ventiel uit de slaapmat, vouwt deze over de hele lengte dubbel en rolt de mat dan naar het hoofdeinde toe op.
De zak zit aan de mat vast en kun je dan met klemmetjes vastzetten en tot een compacte zak trekken van 30 x 25 x 22 cm en 1,9 kilo wat zeker qua pakmaat meer is dan een los matje en losse slaapzak.
Beoordeling
-
Algemeen
7.5
-
Slaapcomfort
8.0
-
Pakmaat
7.5
-
Kwaliteit
7.0
Pluspunten
- Niet van mat afrollen
- Alles in één
- Los te halen
- Voeteneind niet vast
Minpunten
- Tot 10ºC ‘s nachts
- Rits opent niet helemaal
Conclusie: Review Quechua Sleepin, echt handig?
Overduidelijk, Ja! De Decathlon Quechua Sleepin is echt handig, want van het matje afrollen en koud midden in de nacht wakker worden is echt verleden tijd. Voor iedereen die vooral van mei tot en met augustus kampeert, is de maximum comforttemperatuur genoeg. Oprollen kost voor kinderen zelf te veel kracht, maar een volwassene kan dat zonder problemen en bij een ongelukje kun je de slaapzak loshalen en apart wassen. Enige echte nadeel is dat de rits niet helemaal tot beneden opent, waardoor je bij hoge nachttemperaturen minder ventilatie hebt en op een lakenzak bent aangewezen. Mijn dochter vond hem vooral heel lekker en knus slapen.
Waar te koop?
reageer