7.9
gemiddeld

Review: Quechua MH500 XL ultracompacte campingstoel om te chillen

Quechua ultracompacte campingstoel MH500 XL
Beoordeling
 • Zitcomfort
  7.5
 • Gewicht
  8.0
 • Kwaliteit
  8.0
 • Pakmaat
  8.0

74f6d1dbe23998cedd650917ebf2d226?s=55&d=mm&r=g Nathalie Ga je op fietsvakantie en zit je liever van de grond af? Of heb je een kleine kofferbak waardoor er niet veel plaats is voor een grotere campingstoel? Dan kan de ultracompacte Quechua MH500 XL campingstoel van Decathlon een oplossing zijn. Maar zit deze ook goed? En kan hij tegen een stootje? Dat test ik graag eens even voor je uit.

kampeermeneer Quechua MH500 XL 2 1

Hoe zit de Quechua MH500 XL?

De ultracompacte Quechua MH500 XL campingstoel van Decathlon is een stoel waar je languit in kan chillen. Want in vergelijking met de lage Quechua MH500 stoel, die eerder door ons als ‘Beste koop’ in de lichtgewicht stoelentest naar voren kwam, heeft deze stoel een hoge rugleuning van 63 cm, waardoor je dus lekker je hoofd kan laten rusten. Natuurlijk is dit de lichtgewicht stoel van Decathlon die de concurrentie moet aangaan met de Helinox Sunset Chair. Maar kan die dat ook? 

Van het draagzakje waar de stoel in verpakt zit, kan je een kussen maken, door er bijvoorbeeld een trui of dekentje opgerold in te steken. Het gevulde zakje past mooi rond de rugleuning. Hierdoor krijg je een hoofdkussentje. Wat mij betreft, ligt de stoel echter ook goed zonder kussentje.

De Quechua MH500 XL campingstoel is een lage stoel met een zithoogte van 30 cm. Dit betekent dat je om te eten je bord op je benen zet of aan een laag tafeltje eet. Wat vast en zeker zijn charmes heeft. Hieronder zie je de verschillen tussen de MH500 en de MH500 XL op een rij: 

Quechua MH500 vs. MH500 XL campingstoel

Quechua MH500Quechua MH500 XL
Zithoogte25 cm30 cm
Zitbreedte45 cm45 cm
Draagvermogen110 kg110 kg
Gewicht (incl. hoes)1100 gr.1800 gr.
Diameter pootjesChair BuddiesChair Buddies
Pakmaat38 x 12 x 8  cm38 x 15 x 10 cm
RugLage rugHoge rug
Prijs
Kleurenbruin, paars, grijsgrijs

Chillen in een ultracompacte én lichte campingstoel

De MH500 XL weegt 1,8 kg wat hem iets zwaarder maakt dan de Quechua MH500 (1,5 kg), maar wat mij betreft toch nog steeds een lichtgewicht stoel is. Hij zit verpakt in een compact draagzakje van 38 x 15 x 10 cm, waardoor hij makkelijk mee kan op fietsvakantie voor als je liever van de grond zit. En dankzij het riempje kan je de draagzak ook makkelijk meenemen om je schouder.

Makkelijk op te zetten

De stoel zit verpakt in een draagzakje en bestaat uit twee onderdelen: de zitting – een soort mesh stof –  en het aluminium onderstel. In de draagtas zit de zitting om het onderstel heen. Het onderstel bestaat uit een geheel van tentstokken met elastieken erin. Het wijst zichzelf makkelijk uit hoe je de stokken in elkaar zet, omdat er slechts één manier is.

Lees ook:  Review Vango Micro Steel Chair, uitgebreid getest!

Als het onderstel eenmaal staat, trek je de zitting eromheen. Durf hiervoor gerust wat kracht te gebruiken om de stokken bijeen te knijpen, zodat de zitting over de hoeken kan. De eerste keer dat ik de stoel in elkaar zette, durfde ik geen kracht te gebruiken en moest ik mijn man erbij halen. Maar de tweede keer had ik het door en duurde het nog geen twee minuten om de stoel op een rustige manier in elkaar te zetten.

De MH500 XL past weer in de zak

Of dit soort stoeltjes ook weer makkelijk in de zak passen dat is altijd maar de vraag. Maar ook de stoel terug inpakken is makkelijk. Onthoud vooral dat de zitting om de stokken zit. En zo de draagtas ingaat. De sluiting van de tas is een rits, wat mogelijk een gevoelig punt kan zijn.

De Decathlon MH500 XL is compact én praktisch

Naast het hoofdkussen dat ik hierboven vermeld heb, is de zijkant van de stoel voorzien van twee handige elastische opbergvakjes. Ideaal voor het opbergen van je smartphone of e-reader zodat deze niet op de grond blijven slingeren. De materialen zijn dusdanig goed dat de stoel tegen een stootje kan en het onderhoud erg makkelijk is. De maximale belasting bedraagt 110 kg. Wat de ‘look’ betreft, is de keuze makkelijk gemaakt, aangezien de stoel slechts in één variant bestaat. 

Zijn er ook minpunten?

Aan de schouders kan de Quechua MH500 XL campingstoel wat knellend aanvoelen. Zeker mijn man had hier meer last van dan ik. Dan merk je toch dat Decathlon een Frans merk is en voor wat ielere schouders gemaakt is. Verder vind ik de randen minder geschikt om je armen op te laten rusten – om bijvoorbeeld een boek te lezen – omdat deze vrij hard zijn. Of je hier snel last van gaat hebben, is echter een persoonlijk gevoel. 

In een zachte ondergrond zakken de pootjes van deze lichtgewicht campingstoel, hoewel minder dan bij andere stoelen, toch langzaam weg. Uit onze lichtgewicht campingstoelen test blijkt dat alle stoelen dat hebben met uitzondering van de Helinox Ground Chair. Er is hier echter een oplossing voor. Je kunt of apart Chair Buddies bestellen die passen en erg goed werken, maar Decathlon heeft nu ook een Ground Sheet dat wegzakken voorkomt. De pakmaat en het gewicht zijn hoger dan de Chair Buddies maar hij is wel goedkoper. 

Quechua MH500 XL getest!
Beoordeling
Quechua ultracompacte campingstoel MH500 XL
7.8
gemiddeld
De Quechua MH500 XL campingstoel is een goede compacte stoel geschikt om na een actieve dag even lekker te chillen.

Pluspunten

+ licht en compact

+ hoofdsteun

+ betaalbaar

+ makkelijk op te zetten

Minpunten

–  Niet gebruiken op zand

–  Voelt smal aan bovenaan

–  Randen niet echt geschikt om armen op te laten rusten

Conclusie: Quechua MH500 XL, veel stoel voor weinig

De Quechua MH500 XL campingstoel is vast en zeker geschikt om na een actieve dag even lekker te chillen. En omdat hij zo compact en licht is, kan hij makkelijk mee op de fiets of in een kleinere kofferbak. En wat de prijs betreft, is hij een stuk goedkoper dan de Helinox Sunset stoel maar qua gewicht wint Helinox zeker. Kortom, een goede prijs-kwaliteitverhouding wat mij betreft.

Waar te koop?

 

Auteur

Nathalie: woont in België en kreeg de kampeermicrobe te pakken tijdens een reis in zuidelijk Afrika. Samen met haar man en zoon gaat ze al enkele jaren kamperen. Eerst met een familietent en nu met een daktent. Vaak zijn ze voor een weekendje weg, maar als gezin dromen ze van roadtrips.

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending