De pop up tent van Quechua, wie kent hem niet? De Decathlon tent is opgevouwen helemaal plat en staan binnen 2 minuten. De nieuwe lijn van de Quechua tenten heet Fresh & Black. het idee is dat een polyester bijzettent vaak erg warm wordt en erg veel daglicht doorlaat waardoor slapen lastiger is. Vooral als je hem als festivaltent of kindertent gebruikt zijn dat belangrijke aspecten. Tijd voor een review om te kijken of de Quechua Fresh & Black ook echt zo donker en fris is als wordt beweerd.

De Quechua Fresh & Black 3 zit vol handige snufjes

Ik testte samen met mijn zoon de Quechua 2 Seconds 3 Fresh & Black. Dat er bij de Quechua Fresh & Black pop up tenten is nagedacht is over de kleine dingen is duidelijk. Natuurlijk is het snelle opzetten en inpakken een innovatie die nu al een jaar of 15 aan de gang is maar het zijn vooral de kleine dingen die opvallen.

In de Decathlon tent zijn handige opbergvakken verwerkt, er is een haakje om je zaklamp op te hangen (Die heb je echt nodig in deze tent) en de ventilatiemogelijkheden zijn allemaal van binnen uit te bedienen maar daarover later meer.

KAMPEERPRAAT KAMPEERTIPS UITRUSTING Review: Is de extra donkere Quechua Fresh & Black de perfecte festival of kindertent?

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Een driepersoons pop up tent met ruimte voor twee personen

Mijn advies is bij een tent altijd koop hem één persoon groter dan er in moeten slapen. Dat geldt ook voor de Quechua 2 Seconds 3 Fresh & Black pop up tent.

Ja, je kunt er met 3 personen in slapen want er passen 3 matjes naast elkaar. Echter is er dan geen ruimte over voor bagage. Deze moet namelijk in de tent zelf want hoewel ik dacht dat de tent een klein voortentje had is dit net groot genoeg om je schoenen en slippers in te zetten en misschien wat pannen. Daar past geen grote tas. Voor een paar tientjes meer is de bovenstaande  XL versie met voortent van deze tent te koop, wat ik zeker de moeite waard vind. Mijn advies blijft dus koop voor 2 personen minimaal een driepersoons bijzettent of pop up tent.

KAMPEERPRAAT KAMPEERTIPS UITRUSTING Review: Is de extra donkere Quechua Fresh & Black de perfecte festival of kindertent?

Door het Fresh en Black systeem inderdaad de perfecte festivaltent of kindertent

Het Fresh & Black sytesteem van deze pop up tent moet zorgen voor een donkere en frisse tent. Donker is de tent zeker. De binnentent is helemaal zwart en zelfs als je overdag iets wilt lezen in de tent dan moet je de deur helemaal openritsen zodat er voldoende licht in komt.

In de avond is dit erg fijn want ook al blijft het tot 11 uur ’s avonds licht in de tent is het pikkedonker. Dit maakt hem geschikt als kindertent of bijzet tent want het kan kinderen helpen met het in slaap vallen op de camping, wat soms door het vele licht wel een dingetje is.

Aan de andere kant is dat ook erg fijn als je uit wilt slapen zoals op een festivalcamping. Dus ook als festival tent is hij goedgekeurd. Waar ik wel aan moet wennen is dat je ook als je overdag iets uit je tent wilt pakken haast een zaklamp nodig hebt om iets in een tas op te zoeken.

Is deze Decathlon pop-up tent ook echt koeler?

Het andere aspect van de Fresh & Black is het ventileren. Met Fresh wordt een goed binnenklimaat bedoelt. In de tent zitten dan ook veel ventilatiemogelijkheden. De deur van het slaapcompartiment is voor de helft van knuttengaas en ook in de achterzijde van de slaaptent is een hor.

Aan die achterzijde zit een touwtje waarmee je de hele achterkant van de tent van binnenuit kunt optillen om zo meer luchtdoorstroming te krijgen, dit werkt prima. Daarnaast kunnen ook aan beide zijkanten van de tent flappen open gezet worden.

Al met al veel ventilatiemogelijkheden. Maar het blijft een polyester tent. We testten de tent op een weekend dat het de hele dag 26 graden was. Volgens Decathlon moet het Fresh systeem voor een 17% koelere tent zorgen. Toen mijn zoontje om een uur of 9 naar bed ging was de tent nog steeds behoorlijk warm.

Het was niet heet en misschien inderdaad minder warm dan het in andere polyester pop up tenten was geweest maar nog steeds behoorlijk warm. 17% is natuurlijk moeilijk in gevoel uit te drukken maar het zou wel eens kunnen kloppen.

Opzetten van de Quechua Fresh & Black pop up tent

Het opzetten van een pop up tent blijft altijd een beetje voelen als goochelen. Zo ook bij de Quechua 2 seconds 3 Fresh & Black pop up tent. Simsalabim en de tent staat. Nou ja 2 seconden is een beetje overdreven maar binnen 2 a 3 minuten staat de tent inclusief haringen. Niet vergeten de inpakbeugels los te klikken anders valt er weinig te pop uppen.

KAMPEERPRAAT KAMPEERTIPS UITRUSTING Review: Is de extra donkere Quechua Fresh & Black de perfecte festival of kindertent?

Hoe pak je de Quechua Fresh & Black 3 in? 5 x oefenen!

Tja dat inpakken van een deze Decathlon pop-up tent blijft altijd wel een ding. Het is in de nieuwe versies wel makkelijker geworden en gaat ook relatief snel maar het blijft een geworstel. Eigenlijk moet je het gewoon een keer of 5 gedaan hebben voordat het lekker gaat. Het is dan best logisch. Om alvast te oefenen hieronder stap voor stap de inpak uitleg.

 1. Zorg dat de pop up tent leeg is
 2. Haal de haringen los
 3. Doe de deur open
 4. Pak de rode gespen aan de binnenzijde, trek deze naar buiten  en bevestig hier het rode koorden aan
 5. Bevestig nu de gele gespen aan de gele koorden en je hebt een platte cirkel
 6. Trek hard aan het korte rode touwtje en de cirkel verandert in een 8 vorm
 7. Klap de beide cirkels boven op elkaar. ( Hier mag je best wat kracht voor gebruiken)
 8. Je kunt de tent nu in de tas stoppen

Eindconclusie: Review Quechua 2 seconds pop up tent 3 Fresh & Black

De Quechua pop up tent 2 Seconds 3 Fresh & Black doet wat hij belooft. De tent is erg donker wat de pop up tent erg geschikt maakt als kindertent of festivaltent. Het is wel even wennen dat je ook overdag of de deur helemaal open moet doen of een zaklamp moet gebruiken. Qua Fresh, ventilatie, vind ik het verschil met gangbare tenten minder groot maar wel voelbaar.

Het blijft een polyester tent en die zijn gewoon warm. Over de kwaliteit durf ik niet zoveel te zeggen maar voor het type tentdoek dat voor de pop up tent gebruikt is mag je uitgaan van een levensduur van tussen de 10 en 20 kampeerweken. Opzetten gaat snel en inpakken ook als je éénmaal weet hoe het moet. Al met al een fijne festival- of kindertent en ook erg geschikt voor uitslapers. 🙂

Te koop in de Decathlon winkels en online voor €84,95.

Naast de Quechua Fresh & Black  3 persoons tent zijn er nog vele andere versies beschikbaar bij Decathlon:

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en soms een pop up tent review.

Rating: 4.5/5. From 33 votes.
Please wait...
Deel dit artikel:

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

7 reacties

 • Leuk natuurlijk maar hoeveel waterdichtheid kolom heeft deze tent en alle andere tenten van de decathlon het is werkelijk nergens terug te vinden niet op de info bij de tent niet in de folder en u benoemt ’t zelf ook niet. Hij kan dus wel lekker donker zijn maar dat we weten hoeveel regen of dat ze kunnen hebben is naar mijn idee nog vele malen belangrijker

  • Klopt. Het latige is dat Quechua niet met waterkolom werk maar met 200 l/m²/u. Dit is niet om te rekenen naar kolom omdat het aangeeft dat ze met 200 liter per m2 per uur voor 4 uur lang testen. De ANWB heeft de tent echter in een eigen watertest gebruikt en de Quechua kwam daar bij de pop-up tenten als één na beste uit de bus en bleef geheel droog. Zelf heb ik hem in de regen niet kunnen testen.

 • […] Quechua heeft een jaar of 10 geleden de pop up tent echt op de kaart gezet en tot nu toe blijven ze één van de beste merken voor dit soort tenten. De XL Fresh & Black is een bijzettent voor drie personen hoewel je dan weer te weinig ruimte voor je bagage hebt dus twee is wederom beter.  De zak is plat wat makkelijk vervoeren is in de auto maar voor het trekken met de fiets of het ov wat lastiger.  Uit de zak ontvouwt de tent zichzelf, hij staat dus binnen drie minuten. Inpakken is was lastiger maar als je eenmaal de slag hebt is dat ook te doen. Fijn aan de tent is dat hij erg donker is waardoor kinderen makkelijker inslapen. Heel stabiel voelen ze niet hoewel windtesten anders laten zien.  De polyester en het polyethyleen is van wat minder zwaardere kwaliteit waardoor de tenten geen levenlang meegaan maar een aantal jaren kan prima. Snel op te zetten. Zelfdragende tent (je zet de tent waar je wil en eens de tent is opgezet hoef je, als er geen wind staat, geen enkele haring te slaan = de tent is meteen klaar voor gebruik!). Gemakkelijk op te vouwen dankzij het “Easy”-geleidingssysteem. Lees ook de uitgebreide Fresh & Black review.  […]

 • […] Deze Quechua Fresh & Black pop-up tent is er in een 2-persoons en een 3-persoons versie. Hij blijft heerlijk koel en is de hele dag donker. Perfect als kindertent voor een vader zoon weekend of als festival tent voor een weekend met de mannen en voor de prijs hoef je het niet te laten.  Check ook mijn uitgebreide review van de Fresh & Black tent.  […]