Decathlon had al een polyester-versie van de Quechua Airseconds 6.3, maar sinds kort is er nu ook een versie van technisch katoen. Dat is de allereerste katoenen tent van Decathlon. Dat moest ik zien, dus kreeg ik deze tent een weekendje mee om te testen en ik moet zeggen: ze hebben erg hun best gedaan, maar ik mis ook wat.
De eerste katoenen tent van Decathlon
Waarom een oppomp gezinstent zo handig is?
Bij Decathlon hebben ze zowel stokkententen als opblaastenten in familietent formaat. De Quechua Airseconds 6.3 Polycotton is een opblaasbare tent. Bij het kopen van een familietent is het opzetten een aandachtspunt. Voor een gezin is een oppomptent vaak een uitkomst. Hij staat een stuk sneller dan een stokkentent en is makkelijker alleen op te zetten. Handig als alleenstaande ouder, maar ook als de ene ouder de kids na een lange autorit op de camping in het gareel moet houden, terwijl de andere de tent opzet. Daarnaast staan ze verrassend stevig tijdens zware wind.
Polykatoen, technisch katoen wat is het eigenlijk?
Wat is nou de big deal met polykatoen? Polyesterkatoen, technisch katoen of hoe je het ook wil noemen, is een mix van in het geval van de Quechua Airsecons 6.3 66% polyester en 34% katoen. Deze mix heeft een aantal grote voordelen en een paar nadelen ten opzichte van polyester tenten. Zelf vind ik over het algemeen vooral het klimaat in een (poly)katoenen tent zoveel fijner, wat voor mij samen met de duurzaamheid het prijsverschil meer dan goed maakt. Het katoenen doek is van 202 gram polykatoen en niet met een polyurethaan laag behandeld waardoor het ademende vermogen van het katoen behouden blijft. Met deze kwaliteit katoen kun je uitgaan van ongeveer 30 á 40 kampeerweken. Je zou er dus makkelijk 10 tot 15 jaar mee moeten kunnen kamperen.
Plussen polykatoen:
- Ademend voor beter binnenklimaat
- Gaat veel langer mee
- Makkelijker te repareren
- Waterdicht
- Minder last van condens
Minnen polykatoen:
- Relatief zwaar
- Drogen duurt langer dan bij polyester
- Grotere pakmaat
- Moet droog opgeborgen worden
Opzetten is binnen 15 á 20 minuten gedaan
De Quechua Airseconds 6.3 opzetten, hoe gaat dat?
Het opzetten van de Airseconds 6.3 Polcotton is niet moeilijk. In de video kun je zien hoe makkelijk het gaat. Ik heb hem alleen opgezet binnen 20 minuten. Het is een kwestie van de tent uitleggen, de vier hoeken vastzetten met een haring. De vier luchtbuizen pomp je daarna op, eerst de twee binnenste, daarna de voorste en achterste. Dit doe je met een goede pomp waarop je de luchtdruk kunt aflezen, zoals deze. De buizen pomp je op tot 7 psi. De resterende zes haringen erin, waarna de tent staat als een huis. De luchtbuizen zijn trouwens uit de tent te halen. Mocht er dus onverhoopt toch één lek gaan dan is die te vervangen.
De achterste slaaptent zit er vast in en hoef je niet apart op te hangen. De slaaptent voor vijf en zes personen kun je zelf ophangen in de voortent.
Er zit een los vloerkleed bij de tent voor in het kuipzeil. Deze is met vier haakjes te bevestigen en wel erg fijn zacht en warm voor aan je voeten.
Bij de tent zitten voor en achter twee scheerlijnen en ook iedere luchtbuis van de opblaasbare tent heeft aan weerszijden scheerlijnen. De voorste en achterste zou ik zeker gebruiken, maar die aan de zijkanten alleen als er slecht weer op komst is. Voor een gedetailleerde opzetinstrucite bekijke onze opzetvideo van de Quechua Airseconds 6.3 katoen.
Voor 6 personen wordt voorin een extra slaapcabine gehangen (zie video)
4- of toch 6-persoons familietent?
Er is in de tent ruimte voor zes personen. Achterin de tent zijn twee slaapcabines van 140 x 210 cm Breed genoeg voor twee slaapmatten, maar dan kan er geen bagage meer bij. Wel fijn is dat tussen de slaapcabines een uitritsbare tussenwand zit. Vooral met kleine kinderen erg handig. Gebruik je de tent met zes personen, dan moet je de extra slaaptent in de voortent ophangen. Deze heeft hetzelfde formaat. In plaats van de voordeur moet je dan de zijdeur gebruiken. De leefruimte die je dan overhoudt, is voor zes personen wat mij betreft aan de krappe kant. Ik zou de tent dan ook vooral als 4-persoons tent adviseren. Dan heb je een zee van ruimte.
Door de donkere slaaptenten kunnen je kinderen vroeger in- en langer uitslapen
Lekker donker slapen
De slaapcabines zijn ook gemaakt van polycotton en hebben flinke horren voor ventilatie, waardoor je minder last hebt van condens in de tent dan bij een polyester tent. Daarnaast zijn de slaapcabines zwart geblindeerd, waardoor het ook als het buiten nog licht is, in de slaaptent donker is. Je kinderen slapen zo eerder in en hopelijk iets langer uit. Wat ook handig is, is dat iedere slaapcabine een eigen ritsje voor de stroomdoorvoer heeft, zodat je ’s nachts eventueel je telefoon bij de hand kunt houden.
Heerlijk luchtig, vooral fijn als het heet is
Wat mij betreft is één van de grootste pluspunten van deze tent ten op zichte van de andere Decathlon familietenten het leefklimaat in de tent. Hij wordt tijdens warme dagen niet zo verschrikkelijk heet als een polyester tent omdat katoen de warmte beter buiten weet te houden én deze tent heeft veel ventilatiemogelijkheden. De halve voordeur heeft een hor, twee van de zijramen, de achterkant heeft een grote hor en ook aan de zijkanten van de slaaptent zijn grote ventilatiegaten. De twee horren in de zijramen zijn van binnenuit te sluiten, fijn als het regent. Dat alles zorgt ervoor dat het klimaat ook bij heet weer koeler is en je dus beter slaapt. Bij slecht weer zorgt het er juist voor dat je minder last hebt van condens.
Een uitritsbaar kuipzeil. Yes!
De meeste polyester tenten van Decathlon hebben geen vast of uitritsbaar grondzeil maar een inklikbare. Deze Airseconds 6.3 Polykatoenen gezinstent heeft wel een uitritsbaar kuipzeil. Dit is echt een grote plus. Je hebt geen last van opkruipend ongedierte of optrekkend vocht. Het isoleert en voelt ook, zeker met het vloerkleed, lekker warm aan je voeten. Daarnaast kun je als het moet, het kuipzeil er alvast uitritsen en schoonmaken terwijl de tent nog even moet drogen. Het kuipzeil is gemaakt van sterk polyethyleen waardoor het jaren goed blijft en eigenlijk niet snel lekt. Bij de deuren kun je de rand van het kuipzeil naar beneden leggen als de deur openstaat, zodat je er niet over struikelt.
Een extra tarp kan handig zijn
Wat mis ik dan?
Klinkt allemaal best oké toch? Maar zoals ik aan het begin al meldde, mis ik toch iets. Eigenlijk twee dingen. Bij een tent in deze prijsklasse verwacht ik dat de pomp meegeleverd wordt, maar dat is hier niet het geval. Beetje jammer, hoewel deze pomp voor €15 ook niet de wereld kost, maar het gaat om het idee.
Wat ik wel jammer vind, is dat er geen grote luifel aan de tent vastzit. Als je de tent als 6-persoonstent gebruikt, heb je een tarp nodig voor de zijingang voor een beetje schaduw. Als je de tent als 4-persoonstent gebruikt, kun je het voorportaal wel als luifel gebruiken voor schaduw, maar bij slecht weer moet de voorwand/deur wel dicht. Anders regent het naar binnen. Decathlon heeft zelf een tarp maar die is een beetje aan de kleine kant en niet van katoen waardoor hij ook minder mooi staat. Deze Safaric Sunrise tarp is groter en past mooi bij het uiterlijk van de tent.
De grote tas heeft handige wieltjes en handvatten
En de Quechua Airseconds 6.3 terug in de zak dan?
Eén van de nadelen van een tent van technisch katoen is dat deze zwaarder is dan een polyester tent. In dit geval met ruim 35 kg zo’n 10 kg zwaarder dan de Polyester Airseconds 6.3. Daarnaast is het pak ook een stuk groter: 97 x 48 x 53 cm. Dat is flink en zal ervoor zorgen dat je waarschijnlijk als je nog meer kampeerspullen mee wil nemen, een dakkoffer of kar nodig zult hebben. Wel heeft de meegeleverde tas van de tent handige handvatten en wieltjes waarmee je hem goed door het gras trekt.
Het inpakken van de tent is een klusje dat je alleen kunt doen, maar wat met zijn tweeën net wat makkelijker is. Je haalt de losse slaaptent en het vloerkleed eruit, laat de buizen leeglopen (deze moet je soms een beetje helpen) en haalt de haringen eruit. Zorg dat je de buizen goed hebt laten leeglopen, anders past het moeilijk. Het opvouwen komt redelijk precies, maar in de tas staat een opvouwinstructie. Daarna rol je hem redelijk eenvoudig in de tas.
Beoordeling
-
Algemeen
8.0
-
Opzetgemak
10.0
-
Gewicht
5.0
-
Extra's
9.0
-
Kwaliteit
8.0
Pluspunten
- Makkelijk / snel op te zetten
- Fijn binnenklimaat
- Meegeleverd vloerkleed
- Uitritsbaar / vast grondzeil
- Goede ventilatie
- Tas met wieltjes
- 202 grams katoen
- Veel extra’s snufjes
Minpunten
- Eerder voor 4 dan 6 personen
- Geen luifel
- Grote pakmaat / Zwaar
Eindconclusie: Review Quechua Airseconds 6.3 van Decathlon
Decathlon heeft met deze Airseconds 6.3 van polykatoen een kwaliteitstent binnen zijn assortiment opgenomen die qua duurzaamheid en leefklimaat uitblinkt. Gezien de gebruikte materialen zou een dergelijke tent makkelijk 30 kampeerweken mee moeten kunnen gaan. Enige echte nadeel is dat hij geen luifel heeft en de pomp zouden ze gewoon mee moeten leveren.
Hoewel de polycotton versie bijna het dubbele kost van de polyester-versie krijg je dan nog steeds relatief veel tent voor je geld. Als we kijken naar vergelijkbare tenten van technisch katoen, zoals de Bardani AirSpace 380 TC AIR, dan ben je al snel een paar honderd euro meer kwijt. Alleen de Outwell Stone Lake 5ATC en de Robens Woodview 600 Air komen in de buurt qua prijs, maar de eerste presteert op verschillende punten minder dan de Quechua Airseconds 6.3 en de tweede is nog steeds ruim honderd euro duurder. Alles bij elkaar dus best veel katoenen tent voor je geld.
Heb je ook al eens een Bell tent geprobeerd? We hebben nu ook een tunneltent en zijn zo benieuwd hoe een Bell tent in gebruik is.
Wij hebben heel lang getwijfeld over een Bell tent, uiteindelijk naar een kampeer winkel gereden waar ze hem op hadden staan, maar de hoeveelheid ruimte die je hebt viel heeeel erg tegen. Wel alsnog een hele gezellige en mooie tent ?
Leuke review! Alleen wel wat verbaasd op het eind dat je de bardani 380 vergelijkbaar vindt met deze… Die Bardini is ruim een meter langer en bijna een meter breder. Dat is voor een paar piek meer dus heel wat extra ruimte en dus niet vergelijkbaar?
Obelink oppomptent polyester
Zelf heb een 4 persoons polyester oppomptent van Obelink en die bevalt uitstekend. Wel heb ik een aparte tentluifel erbij, ook van Obelink zelf, om onder die luifel te kunnen koken als het mocht regenen en dat bevalt prima. Kunststof gaat dan misschien minder lang mee dan deels katoen, het scheelt wel vaak een heel stuk gewicht en de prijs is vaak gunstig.
Ik vraag mij af wat de waterkolom is van deze Quechua tent? Is dat 2000 of 4000?
Polykatoen...
ik Quote even jouw eigen tekst uit het artikel over tent doeken:
”In de meeste gevallen bestaat polykatoen voor ongeveer 60 à 70% uit katoen en 40 à 30% uit polyester. Let goed op deze verhouding bij het kopen van een tent, want er zijn merken die iets ook polycoton noemen als er maar 30% katoen in zit en dan zijn eigenlijk alle voordelen tenietgedaan.”
In de review ben je heel positief over het polykatoen. terwijl deze bij deze tent ook slechts uit 30% katoen bestaat. terwijl in bovenstaande quote gesteld wordt dat de voordelen dan eigenlijk teniet gedaan worden.
Dat vind ik een bijzondere tegenstrijdigheid, hoe kijk je daar tegen aan ?
Dag Bas, Daar heb je helemaal gelijk in. In het artikel wat jij quote ben ik iets te kort door de bocht geweest. Ik heb het daarom zojuist de tekst aangepast naar: als er maar 30% katoen in zit en dan worden een aantal van de voordelen kleiner. Ze zijn nog lichter, maar het ademende karakter wordt minder. Dit laatste is ook erg afhankelijk van de coating die gebruikt wordt. Vaak is er hij een hoger percentage polyester een coating nodig waardoor het tentdoek minder kan ademen.
In die laatste zin zit de crux want zoals je ook in deze reveiw van de Airseconds 6.3 Polycoton kunt lezen heeft deze tent juist niet de polyurethaanlaag waardoor het ademende vermogen wel behouden blijft en hij dus eigenlijk de voordelen van beide heeft. Je zou verwachten dat met een dergelijk katoen de tent het 30 tot 40 kampeerweken moet volhouden maar hoe dat in de praktijk uitpakt dat weten we helaas nog niet omdat de tent nog doro weinig mensen zolang is gebruikt.
atleast these tent has 5 yrs warranty better than other brands that have only 1 yr warrranty
think , i’ll get polycotton 6.3 its much better space than if use only 2 ppls. thanks