Decathlon heeft haar opblaasbare tent, de Quechua Air Seconds 4.1, weer een update gegeven. Zo’n oppompbare tent met Fresh & Black, is dat nu echt handig voor een gezin? Hoe zit het met het kuipzeil? Is het materiaal wel oké? Ik heb hem uitgebreid getest en in deze review lees je al mijn bevindingen.
Waarom een opblaastent zo handig is?
Bij Decathlon hebben ze zowel stokkententen als opblaastenten in gezinstentformaat. De Quechua Airseconds 4.1 is een opblaasbare tent maar ook als stokkentent verkrijgbaar. Bij het kopen van een familietent is het opzetten een aandachtspunt.
Voor een gezin is een oppomptent vaak een uitkomst. Hij staat een stuk sneller dan een stokkentent en is makkelijker alleen op te zetten. Handig als alleenstaande ouder, maar ook als de ene ouder de kids na een lange autorit op de camping in het gareel moet houden, terwijl de andere de tent opzet. Daarnaast staan ze verrassend stevig tijdens zware wind. Nadeel is wel dat ze vaak zwaarder zijn dan stokkententen en ook meer ruimte innemen in je bagage. Je moet er dus wel ruimte voor hebben.
Polyester met Fresh & Black, dat koelt af
Het tentdoek van deze Air Seconds 4.1 F&B is gemaakt van polyester. Groot voordeel van polyester is dat het licht van gewicht is. De tent weegt dan ook maar 15 kg, wat voor een opblaasbare tent van dit formaat relatief licht is. De Air Seconds 4.2 F&B Polycoton, ook van Decathlon is qua afmetingen bijna even groot maar weegt door het katoenen doek wel meer dan 2 x zoveel. Daar krijg je dan wel weer een fijner binnenklimaat voor terug.
Daarnaast droogt polyester tentdoek een stuk sneller dan katoen of polykatoen. Nadeel van polyester tentdoek is dan weer dat het niet ademt, zoals katoen en polykatoen wel doen. De temperatuur zal dus sneller oplopen en je moet echt goed ventileren.
Maarrr… als één van de weinige tentmerken heeft Quechua het zogenaamde Fresh & Black-systeem. Het Fresh-deel daarvan bestaat uit een speciale coating van de buitentent die er in combinatie met de lichte kleur van de tent voor zorgt dat de temperatuur in de tent minder snel stijgt. We deden eerder een vergelijkende test tussen een gewone polyester en Decathlon Fresh & Black-tent en bij een buitentemperatuur van 30 ºC scheelde het een kleine 5 ºC en dat voel je wel.
Quechua Air Seconds 4.1 F&B specificaties
Quechua Air Seconds 4.1 F&B | |
---|---|
Personen | 2 - 4 |
Afmeting | 290 x 480 cm |
Stokken | Luchtbanen |
Gewicht | 15 kg |
Pakmaat | 75 x 35 x 35 cm |
Buitentent | 100% Polyethyleentereftalaat (PET) |
2000 mm waterkolom | |
Grondzeil | 100% Polyethyleen, uitritsbaar |
2400 mm waterkolom | |
Stahoogte | 190 cm |
# slaapcomportimenten | 1 |
Slaapcompartiment | 280 x 210 cm |
Leefruimte | 6,5 m2 |
Fresh & Black | ja |
Polyester tent vs katoenen tent
Naast deze Air Seconds 4.1 Fresh & Black heeft Decathlon sinds kort ook de Air Seconds 4.2 F&B Polycoton versie. Deze heeft 2 slaapcompartimenten maar verder ongeveer dezelfde afmetingen. Het grootste verschil is dat die een tentdoek van polykatoen heeft. Dat geeft nog meer natuurlijke ventilatie, minder condens en een fijner binnenklimaat dan het Fresh & Black polyester tendoek.
Vooral in hete zomers in Zuid-Europa of juist in natte vakanties in Nederland zul je dat verschil erg merken. Wel is de polykatoenen versie meer dan 2 keer zo zwaar én ook nog eens 2,5 keer zo duur. Het polykatoenen tentdoek houdt het qua aantal staweken wel ook langer uit. Dus vooral als je nu al weet dat je veel gaat kamperen kan dat een overweging waard zijn.
De Quechua Air Seconds 4.1 opzetten kan zelfs alleen
Het opzetten van deze opblaasbare tent is echt een eitje, je kunt dat zelfs prima in je ééntje doen. Leg eerst een grondzeil of worteldoek neer (niet meegeleverd), dat zorgt ervoor dat de onderkant van je tent schoner blijft. Daarna zet je de voorste en achterste hoeken met de extra sterke haringen (rode kopjes) vast. Nu kan het oppompen beginnen.
Bij een oppomptent zoals de Quechua Air Seconds 4.1 F&B begin je altijd met het oppompen van de achterste boog en daarna ga je steeds een boog verder naar voren, tot ze allemaal staan. Dan zet je binnen de stelbuis in het dak vast en steek je de stok voor de ‘kuifluifel’ er in. Ook de slaapcabine en het kuipzeil zitten meteen aan de buitentent vast en hoef je er dus niet apart in te hangen.
Als laatste stel je de scheerlijnen voor en achter zodat het dak strak staat en steek je van achter naar voren de laatste haringen erin en je tent staat. Bij elkaar is dat in zo’n 10 à 15 minuten gedaan. In mijn eentje deed ik er 13 minuten over.
Zakt ie niet in of knapt ie?
Veel kampeerders zijn bij een opblaastent bang dat deze op een gegeven moment in gaat zakken omdat er lucht uit de banen loopt of juist dat de banen knappen bij het opblazen. Maar gelukkig is de techniek de afgelopen jaren een stuk verbeterd. Voor de test van deze tent heb ik de banen een week opgeblazen gehad en deze waren na zeven dagen nog even hard als daarvoor.
Het opblazen zelf is wel een punt van aandacht, want je wilt ze niet té hard opblazen. Bij het ventiel staat de geadviseerde PSI (druk) van 7.0 aangegeven. Zo hard moet de tent dus opgeblazen worden. Het handigste is om een pomp te kopen die bij het opblazen de PSI-druk aangeeft. Decathlon heeft daar de Ultim Comfort Pomp voor opblaasbare tenten voor, maar persoonlijk vind ik de Outwell Flow pomp fijner, maar die is ook een stuk duurder. Een elektrische pomp is echt niet nodig.
De Quechua Air Seconds 4.1 F&B, is het wat?
Als deze opblaastent eenmaal staat, kunnen we zien wat je allemaal krijgt voor je geld en dat is eigenlijk best veel want bij Decathlon hebben ze over veel goed nagedacht. Er zijn zowel in de voortent als in de slaaptent veel opbergvakjes, de ramen hebben allemaal gordijnen, het kuipzeil kun je makkelijk naar beneden klappen bij de deur zodat je niet struikelt, de deur van de slaapcabine heeft ook een knuttengaas laag zodat je wel kunt ventileren, maar geen last van muggen hebt en je stroomkabel kan makkelijk naar binnen. Allemaal erg handig.
Donker slapen is heel fijn
Het Black-deel van de Fresh & Black heeft betrekking op de extra donkere slaapcabine. Deze slaapcabine is zo donker dat, als de deur dicht is, je zelfs overdag een zaklamp nodig hebt. Dat is vooral handig als je kinderen vroeg naar bed gaan en het buiten nog licht is of als je van uitslapen houdt.
Air Seconds 4.1 voor 4 personen wat krap
De 4.1 in de naam Quechua Air Seconds 4.1 staat voor 4 personen en de 1 voor één slaapcabine. Persoonlijk vind ik de tent aan de krappe kant voor 4 personen, zeker bij slechter weer is het leefgedeelte van 6,5 m² aan de kleine kant, omdat daar dan ook al je kleding en tassen moeten staan.
Ook de slaapcabine van 210 x 280 cm breed, daar passen inderdaad precies 4 ULTIM COMFORT slaapmatten in die ik eerder al eens testte maar, dan lig je wel bovenop elkaar en hebben ouders en kinderen dezelfde slaapruimte. Voor 3 personen prima en dan is er in de slaapcabine genoeg ruimte voor bagage, maar voor 4 personen zou ik toch eerder kiezen voor de Quechua Air Seconds 5.2 F&B die net wat meer ruimte heeft.
Uitritsbaar kuipzeil, dat is fijn
De Air Seconds 4.1 oppomptent heeft een uitritsbaar kuipzeil. Het kuipzeil zelf heeft een waterkolom van 2400 mm wat voor een tent in dit segment gemiddeld is, maar om te voorkomen dat het beschadigd raakt en ook te vies wordt, zou ik er zeker een zeil of worteldoek onderleggen.
Dat het uitritsbaar is, is wel erg fijn. Want als het echt heel vies is geworden nadat je ergens erg lang hebt gestaan, kun je het loshalen en makkelijk schoonmaken. Maar nog fijner is dat het ervoor zorgt dat veel ongedierte en vocht niet de tent inkomen. Alleen bij de hoeken van de aansluiting met de slaapcabine is het kuipzeil van de Air Seconds 4.1 F&B helaas niet helemaal dicht te ritsen, dus helemaal beestjesproof is de tent niet.
Een luifel mis je, maar dat lossen we op
Aan een aantal dingen merk je wel dat dit een tent is die in de goedkopere range zit. Sommige dingen mis je gewoon. Een paar voorbeelden daarvan zijn: een zijdeur waardoor het bij slecht weer snel naar binnen regent. Een luifel zou daar de oplossing voor kunnen zijn en is ook echt nodig bij een plek zonder schaduw, maar ook die ontbreekt. Wel heeft Decathlon een los te verkrijgen luifel, maar deze heeft geen zijwanden en waait bij slechter weer snel om.
Geen nood want daar is een oplossing voor. Toen ik de tent aan het testen was, kwam er iemand naar me toe die vertelde precies dezelfde tent te hebben en ook de luifel miste. Zij vertelde mij dat ze dat opgelost had door de losse Obelink Soleil Plus Window CoolDark tentluifel los te hebben besteld. Die past perfect en lost zowel het probleem van inregenen als van geen schaduw hebben op en door de zijwanden kun je ook ’s avonds langer buiten zitten.
Hoe is de kwaliteit van Decathlon familietenten?
Bij tenten wordt de kwaliteit voor een groot deel bepaald door het tentdoek. Hoeveel ‘sta-weken’ gaat een Decathlon tent dus mee? Voor een polyester tent met een waterkolom van 2000 mm, wat de Air Seconds 4.1 heeft, kun je uitgaan van een levensduur van 10 tot 20 weken. Zelf geeft Decathlon 5 jaar garantie op haar tenten.
Beoordeling
-
Algemeen
7.5
-
Opzetgemak
8.0
-
Pakmaat / Gewicht
7.0
-
Extra's
7.5
-
Kwaliteit
7.0
Pluspunten
- Fresh koelende laag
- Makkelijk opzetten
- Donkere slaapcabine
- Stahoogte 190 cm
- Veel vakjes
- Gordijnen
Minpunten
- Geen luifel
- Krap voor 4 personen
- Geen zijdeur
Conclusie: Review Quechua AirSeconds 4.1 familietent
Bij deze Decathlon tent krijg je relatief veel tent voor je geld. De Quechua AirSeconds 4.1 is een opblaastent waardoor hij snel en makkelijk staat. De Fresh & Black-toepassingen zorgen voor lekker donker en koel slapen. Maar voor 4 personen is hij aan de krappe kant, voor 2 of 3 personen is hij erg geschikt. Wel zou ik echt een Obelink Soleil Plus-luifel erbij aanschaffen, want dat maakt het kamperen in deze tent een stuk comfortabeler. Voor gezinnen van 4 of 5 personen zou ik toch kijken naar de Quechua Air Seconds 5.2 F&B waar we eerder een review van maakten.
Wij hebben al jaren de gewone Air seconds 4.1 en die is al in diverse delen van Europa geweest met onze reizen met z’n tweetjes naar volle tevredenheid.
De luifel is idd wel handig, lossen wij op met een simpele tarp alleen bij regenachtig weer.
Ventilatie op dak
Wij overwegen de aanschaf van deze Airseconds 4.1. Ik vraag me alleen af wat de ervaring is met het ventilatierooster op het dak tijdens wind en (Hollandse) regen. Dit is immers niet af te sluiten. Gaat dit niet klapperen of zelfs inregenen? Of teveel doorwaaien in de tent bij harde wind?
Het dak klappert een beetje bij erg harde wind maar niet meer dan andere tenten. Het heeft nog nooit naar binnen geregend
Regent het ook niet beneden bij ingang als die dicht geritst is, bij de opstaande rand van de kuip. Want die sluit niet lekker aan.
Daar hebben wij geen last van gehad. Je moet wel niet vergeten de rand weer omhoog te zetten zodat de rand van de deur netjes over het grondzeil heen steekt
Living room
What is the height in the living room Airseconds 4.1 Fresh & Black.