Hoewel je bij 2-pits kooktoestellen op gas niet meteen aan Primus denkt, hebben ze deze wel degelijk. In deze review test ik de Primus Kinjia Stove en deel ik mijn ervaringen met je. Want een goed camping gasstel hoef je als het goed is niet al te vaak te kopen. Ik heb er nog één op zolder liggen van 50 jaar oud die het nog steeds doet. Laten we kijken of de Primus Kinjia Stove het ook over zo’n lange tijd nog zal doen.
Koken op de Primus Kinjia Stove is als een stoere kwaliteitskok
Laten we maar meteen met het belangrijkste beginnen. Hoe is het om te koken op de Primus Kinjia Stove? Misschien is het een beetje een rare omschrijving, maar koken op de Kinjia voelt alsof je een stoere kwaliteitskok bent. Alles voelt erg solide aan en ziet er ook nog eens stoer uit de door combinatie van zwart gepoedercoat metaal en het houten handvat.
Het is een kwaliteits camping gasstel zonder fratsen. Je hebt een pannenrek, twee gasbranders, maar bijvoorbeeld geen standaard grillplaat of automatische ontsteking. Die ontsteking vind ik wel een beetje een gemis.
1 liter water in 3 minuten en 42 seconden
De branders van deze Primus Kinjia Stove hebben ieder een vermogen van 2000 Watt. Nou heeft mijn camping kookstellen test laten zien dat het vermogen niet altijd wat zegt over hoe sterk zo’n pit kookt. Volgens Primus zelf zou de Kinjia 1 liter water in 4:33 moeten kunnen laten koken. Tijdens mijn eigen test kookte het water al bijna een minuut eerder in 3 minuten en 42 seconden. Dat is veruit het snelste van alle door mij geteste camping kooktoestellen. Erg fijn.
De vlammen waaien ook niet snel uit. Reden hiervoor is naast de sterke brander ook dat de branders een beetje verzonken liggen in de kookplaat. Daardoor zijn ze beter beschut tegen de zon.
Grillen op je campingkooktoestel
Zelf heb ik het niet geprobeerd maar er is een aparte grillplaat te verkrijgen voor de Kinjia stove. Hiermee kun je het kooktoestel ook als grill en dus bbq gebruiken.
Een Primus op gas? Hoe sluit je die aan
Ja, hoewel veel mensen Primus als merk toch echt nog met petroleum branders kennen, heeft Primus al jaren ook gasbranders. Voordeel van de Primus Kinjia Stove is dat je geen aparte gasslang nodig hebt. Deze zit al aan het kooktoestel vast en is mooi in de onderkant weggewerkt.
De meegeleverde aansluiting is er één voor gascartouches: gasflessen met schroefdop. De blauwe campingaz flesjes, ook die met snelkoppeling, passen hier niet standaard op wel zijn er aparte adapters voor Campingaz beschikbaar. Aansluiten is een kwestie van aandraaien en klaar. Voordeel van de gasflessen met schroefdop is dat ze naast erg veilig, ook over bijna de hele wereld te krijgen zijn van merken als Primus, MSR en Coleman. In Nederland zijn ze bij alle kampeer- en outdoorwinkels te koop. Nadeel is dat ze in Europa wel minder goed te krijgen zijn dan bijvoorbeeld de Campingaz flessen daarom kan een adapter handig zijn.
De Primus Kinjia openen vraagt om wat precisie
Het openen van de Kinjia Stove is wel een dingetje. Het handvat waaraan je het gasstel als een soort van koffertje kunt dragen, is ook meteen het slot waarmee je hem vergrendelt. Het fijne hieraan is dat hij als hij éénmaal vergrendeld is, echt niet openvalt. Het nadeel is dat hij alleen opengaat als je hem in een specifieke stand hebt staan. Alleen wanneer je het kookstel op zijn bodem zet en je het hengsel recht omhoog hebt staan, parallel aan de voorkant met knoppen, dus niet helemaal tegen de bovenkant aangedrukt, dan gaat het gasstel open. De eerste twee keer is dit even zoeken en misschien zelfs een beetje frustrerend, maar de derde keer heb je hem door.
Alles straalt kwaliteit uit
Over de kwaliteit van de Primus Kinjia Stove kan ik eigenlijk gewoon kort zijn: De kwaliteit, dat zit wel goed. Over alles is nagedacht en ook echt alles voelt stevig en solide aan en kan tegen een stootje. Ook de verflaag laat zich niet makkelijk krassen of beschadigen.
Je loopt er zo mee weg
Door het hout met metalen handvat en de gasslang die je in de onderkant kunt opbergen, loop je er zo als met een koffertje mee weg. Hij weegt 4 kilo en heeft een formaat van 48 x 30 x 8 cm waardoor het een bescheiden koffertje is dat je ook makkelijk in je bagage kwijt kunt.Wil je hem nog wat meer beschermen dan zijn er ook aparte tassen te krijgen waar de Kinjia precies inpast.
En schoonmaken dan?
De pannendrager is makkelijk te verwijderen zodat je met een doekje en sopje de kookplaat schoon kunt maken. De gaspitten die als een soort bolletjes op de kookplaat liggen, kunnen niet losgehaald worden, maar omdat er geen eten in kan vallen, zijn ze wel makkelijk te reinigen.
-
Koken:
9.0
-
Kwaliteit:
10.0
-
Functionaliteiten:
6.0
-
Gebruiksgemak:
8.0
Pluspunten
- Topkwaliteit
- Zeer snelle kooktijd
- Mooi design
- Gasslang geïntegreerd
- Compact formaat
Minpunten
- Geen automatische ontsteking
- Vergrendeling is even oefenen
- Max. gasfles maat 500 gr.
Actuele prijzen en aanbiedingen Primus Kinjia Stove:
Conclusie: Review Primus Kinjia Stove daar kun je mee vooruit
Ik ben een beetje verliefd geworden op de Kinjia Stove vanwege het stoere design, maar vooral omdat hij echt solide en sterk in elkaar zit. Je hebt hier volgens mij een camping kookstel waar je makkelijk 20 jaar mee vooruit kunt. Daarnaast kookt hij dus als de snelste van de campinggasstellen uit de test. Qua extra’s blinkt hij niet uit. Er is geen grillplaat, hoewel je die wel zelf op de pit kunt leggen, maar er is bijvoorbeeld ook geen automatische ontsteking, de iets luxere Primus Tupike heeft dit echter wel. Ook is het even wennen om op een ander soort gastankje over te stappen als je altijd Campingaz gewend bent. Maar die overstap is het meer dan waard. Ik denk dat ik nog wel even verliefd blijf.
Hoi Tjerk,
Dank je wel voor dit review van de kinja stove. Kun je ons ook vertellen of deze stove bij gebruik heet wordt van onderen? Zou je hem op een tafeltje of zelfs aanrecht kunnen zetten zonder bang te zijn dat de warmtestraling schade aanricht?
Dag Peter, Ik heb het gevoeld maar ben het vergeten op te schrijven .Volgens mij was het slechts een beetje warm, als het heet was geweest had ik het me herinnerd, het gras waarop ik getest had stond er in ieder geval een paar dagen later nog prima bij.
Gasflesjes
Hoi, hoe lang gaan de 500 gr gasflesjes ongeveer mee? Wij zijn allerlei opties aan het afwegen: een grotere gasfles meenemen, of wegwerp gebruiken. Ik ben heel erg benieuwdhoe lang 500 gr ongeveermee gaat als we dagelijks willen koken. Wat is voor jou de ideale combi? Een 1 pits is ook prima, we zijn met zn 2en. Zoeken naar compact, gebruiksvriendelijken en geen moeilijke zoektochten naar gas. De stove zoals je hierboven schrijft lijkt ideaal, maar zijn er soortgelijke waarbij je bijvoorbeeld 1000 of 1500 gram gas mee neemt?
Er zijn verschillende formaten en hulpstukken
Goede vraag. Er zijn verschillende maten te koop maar de 500 gr. flessen zijn het meest gangbaar. Hoeveel je verbruikt is echt heel verschillend met een gezin gebruiken wij ongeveer 2,75 á 3kg gas per seizoen. En dat zijn alles bij elkaar zo’n 6 kampeerweken denk ik. Zoals in de review ook staat zijn er ook voor de Kinja verloopstukken te koop waarmee je hem ook kunt gebruiken in combinatie met campingazflessen. Zo zit je zeker nooit zonder
Kookpannen
Hoi,
Deze Kinja Stove ziet er erg degelijk uit, zijn duurdere broertje, de Tupike Stove lijkt me ook niet mis. Vooral fijn dat ze zo compact zijn, maar…kan je er dan wel grote pannen op kwijt?
Wij zijn een gezin van 5, dus ik wil graag pannen van groot formaat kunnen gebruiken. Passen bijvoorbeeld twee pannen van 24 cm naast elkaar? Of zelfs 28cm? Of een wok van 33cm met nog een pan ernaast?
Wij gebruiken pannen van ongeveer 22 cm en die kunnen makkelijk naast elkaar.
Laag vuur mogelijk?
Hoi,
Wij maken ook graag een tosti klaar op de brander die wij hebben maar met de 400 S van Campinggaz was dat bij ons niet mogelijk omdat die gewoon niet echt laag kan branden. Is het bij deze brander wel mogelijk om hem heel laag te zetten?
Dat ging inderdaad goed op de kinja
naam
Kinja most zijn Kinjia zijn? Met een i