Hoewel je bij 2-pits kooktoestellen op gas niet meteen aan Primus denkt, hebben ze deze wel degelijk. In deze review test ik de Primus Kinja Stove en deel ik mijn ervaringen met je. Want een goed camping gasstel hoef je als het goed is niet al te vaak te kopen. Ik heb er nog één op zolder liggen van 50 jaar oud die het nog steeds doet. Laten we kijken of de Primus Kinja Stove het ook over zo’n lange tijd nog zal doen.

primus kinja stove

Koken op de Primus Kinja Stove is als een stoere kwaliteitskok

Laten we maar meteen met het belangrijkste beginnen. Hoe is het om te koken op de Primus Kinja Stove? Misschien is het een beetje een rare omschrijving, maar koken op de Kinja voelt alsof je een stoere kwaliteitskok bent. Alles voelt erg solide aan en ziet er ook nog eens stoer uit de door combinatie van zwart gepoedercoat metaal en het houten handvat.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Het is een kwaliteits camping gasstel zonder fratsen. Je hebt een pannenrek, twee gasbranders, maar bijvoorbeeld geen standaard grillplaat of automatische ontsteking. Die ontsteking vind ik wel een beetje een gemis.

primus kinja review

1 liter water in 3 minuten en 42 seconden

De branders van deze Primus Kinja Stove hebben ieder een vermogen van 2000 Watt. Nou heeft mijn camping kookstellen test laten zien dat het vermogen niet altijd wat zegt over hoe sterk zo’n pit kookt. Volgens Primus zelf zou de Kinja 1 liter water in 4:33 moeten kunnen laten koken. Tijdens mijn eigen test kookte het water al bijna een minuut eerder in 3 minuten en 42 seconden. Dat is veruit het snelste van alle door mij geteste camping kooktoestellen. Erg fijn.

De vlammen waaien ook niet snel uit. Reden hiervoor is naast de sterke brander ook dat de branders een beetje verzonken liggen in de kookplaat. Daardoor zijn ze beter beschut tegen de zon.

Grillen op je campingkooktoestel

Zelf heb ik het niet geprobeerd maar er is een aparte grillplaat te verkrijgen voor de Kinja stove.  Hiermee kun je het kooktoestel ook als grill en dus bbq gebruiken. 

primus kooktoestel review

Een Primus op gas? Hoe sluit je die aan

Ja, hoewel veel mensen Primus als merk toch echt nog met petroleum branders kennen, heeft Primus al jaren ook gasbranders. Voordeel van de Primus Kinja Stove is dat je geen aparte gasslang nodig hebt. Deze zit al aan het kooktoestel vast en is mooi in de onderkant weggewerkt.

De meegeleverde aansluiting is er één voor gascartouches: gasflessen met schroefdop. De blauwe campingaz flesjes, ook die met snelkoppeling, passen hier niet standaard op wel zijn er aparte adapters voor Campingaz beschikbaar. Aansluiten is een kwestie van aandraaien en klaar.  Voordeel van de gasflessen met schroefdop is dat ze naast erg veilig, ook over bijna de hele wereld te krijgen zijn van merken als Primus, MSR en Coleman. In Nederland zijn ze bij alle kampeer- en outdoorwinkels te koop. Nadeel is dat ze in Europa wel minder goed te krijgen zijn dan bijvoorbeeld de Campingaz flessen daarom kan een adapter handig zijn.

kinja stove

De Primus Kinja openen vraagt om wat precisie

Het openen van de Kinja Stove is wel een dingetje. Het handvat waaraan je het gasstel als een soort van koffertje kunt dragen, is ook meteen het slot waarmee je hem vergrendelt. Het fijne hieraan is dat hij als hij éénmaal vergrendeld is, echt niet openvalt. Het nadeel is dat hij alleen opengaat als je hem in een specifieke stand hebt staan. Alleen wanneer je het kookstel op zijn bodem zet en je het hengsel recht omhoog hebt staan, parallel aan de voorkant met knoppen, dus niet helemaal tegen de bovenkant aangedrukt, dan gaat het gasstel open. De eerste twee keer is dit even zoeken en misschien zelfs een beetje frustrerend, maar de derde keer heb je hem door.

Alles straalt kwaliteit uit

Over de kwaliteit van de Primus Kinja Stove kan ik eigenlijk gewoon kort zijn: De kwaliteit, dat zit wel goed. Over alles is nagedacht en ook echt alles voelt stevig en solide aan en kan tegen een stootje. Ook de verflaag laat zich niet makkelijk krassen of beschadigen.

Je loopt er zo mee weg

Door het hout met metalen handvat en de gasslang die je in de onderkant kunt opbergen, loop je er zo als met een koffertje mee weg. Hij weegt 4 kilo en heeft een formaat van 48 x 30 x 8 cm waardoor het een bescheiden koffertje is dat je ook makkelijk in je bagage kwijt kunt.Wil je hem nog wat meer beschermen dan zijn er ook aparte tassen te krijgen waar de Kinja precies inpast. 

En schoonmaken dan?

De pannendrager is makkelijk te verwijderen zodat je met een doekje en sopje de kookplaat schoon kunt maken. De gaspitten die als een soort bolletjes op de kookplaat liggen, kunnen niet losgehaald worden, maar omdat er geen eten in kan vallen, zijn ze wel makkelijk te reinigen.

kinja stove review

Beoordeling: Primus Kinja Stove
Overall
4.1
 • Koken:
  (4.5)
 • Kwaliteit:
  (5)
 • Functionaliteiten:
  (3)
 • Gebruiksgemak:
  (4)

Conclusie: Review Primus Kinja Stove daar kun je mee vooruit

Ik ben een beetje verliefd geworden op de Kinja Stove vanwege het stoere design, maar vooral omdat hij echt solide en sterk in elkaar zit. Je hebt hier volgens mij een camping kookstel waar je makkelijk 20 jaar mee vooruit kunt. Daarnaast kookt hij dus als de snelste van de campinggasstellen uit de test. Qua extra’s blinkt hij niet uit. Er is geen grillplaat, hoewel je die wel zelf op de pit kunt leggen, maar er is bijvoorbeeld ook geen automatische ontsteking, de iets luxere Primus Tupike heeft dit echter wel. Ook is het even wennen om op een ander soort gastankje over te stappen als je altijd Campingaz gewend bent. Maar die overstap is het meer dan waard. Ik denk dat ik nog wel even verliefd blijf.

Actuele prijzen en aanbiedingen Primus Kinja Stove: 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

2 reacties

 • Hoi Tjerk,

  Dank je wel voor dit review van de kinja stove. Kun je ons ook vertellen of deze stove bij gebruik heet wordt van onderen? Zou je hem op een tafeltje of zelfs aanrecht kunnen zetten zonder bang te zijn dat de warmtestraling schade aanricht?

  • Dag Peter, Ik heb het gevoeld maar ben het vergeten op te schrijven .Volgens mij was het slechts een beetje warm, als het heet was geweest had ik het me herinnerd, het gras waarop ik getest had stond er in ieder geval een paar dagen later nog prima bij.