8.5
gemiddeld

Test: Jetboil Flash, lichtgewicht outdoor koken

Jetboil Flash
Beoordeling
 • Algemeen
 • Gebruiksgemak
 • Pakmaat
 • Kwaliteit

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Als je lichtgewicht gaat kamperen, wil je natuurlijk niet al te veel gewicht aan kookspullen meenemen. Een handzaam en compact kooksysteem is dan een uitkomst. Het is relatief licht en past eenvoudig in je fietstas of rugzak. De Jetboil Flash is zo’n systeem. Ik mocht hem testen en vertel je alles over de voors en tegens.

Wanneer gebruik je een compact kooksysteem?

Een compact kooksysteem is eigenlijk een brander, pan en grote beker ineen. Je gebruikt het om snel wat water te koken, soep te maken of je noedels op te warmen terwijl je wandelend of fietsend onderweg bent. Ook bij dagactiviteiten zoals vissen of gewoon een wat langere hike kan dit systeem handig zijn. Groot voordeel is het relatief lage gewicht en de beperkte ruimte die alles inneemt. Je moet niet denken dat je met zo’n brandertje op de camping een uitgebreid menu voor meerde personen kan koken. Daarvoor zijn er talloze alternatieven.

De Jetboil is een all-in-one brander

De Jetboil Flash bestaat uit een brander, een carbon ‘pan’ van 1 liter, een deksel, een plastic bekertje en een standaard voor een gastankje. Alles is slim op te bergen in de pan en dan is er nog precies plek over voor een 100 grams gastankje en een paar zakjes thee of oploskoffie. Als je alles in elkaar past, heb je een rond pakketje van 18 centimeter hoog en 10,5 centimeter doorsnede, met de plastic beker als bescherming aan de onderkant. Het geheel is dus lekker compact, weegt nog geen halve kilo en past eenvoudig in je rugzak of fietstas. Wel is de beker naar mijn idee van wat fragiel plastic en erg lekker drinkt hij ook niet. Ik heb dan ook al de tip gelezen om in de pan van de brander een klapmok mee te nemen. Schijnt precies te passen!

Lichtgewicht met piezo-ontsteker

Inclusief een vol gastankje weegt de Jetboil Flash 470 gram. Daarmee is hij vergelijkbaar met zijn concurrent: de MSR windburner. De Jetboil Flash voelt best degelijk aan en wat ik erg fijn vind, is dat de brander een piezo-ontsteker heeft. Met een druk op de knop vonkt hij dus aan en dat scheelt een hoop gedoe met afbrekende lucifers of vochtige strijkvlakjes

Lees ook:  Review: Eurotrail opvouwbare pannen, zakken ze niet in?

Een leuke bijkomstigheid bij de Flash is de neopropeen isolatiehoes om de pan. Behalve dat deze isolerend werkt en dus zorgt dat de inhoud van je pan lang warm blijft, heeft hij ook een temperatuur-indicator. Naarmate de inhoud warmer wordt, kleurt het jetboil-logo op de hoes meer oranje. Is het logo helemaal oranje, dan is de inhoud van de beker ongeveer 90 graden, precies de ideale temperatuur voor je koffie.

Het handvat van de pan is trouwens ook van stof. Dat begrijp ik vanuit het idee van gewichtsbesparing en warmtegeleiding, maar dat is wel een punt wat ik minder vind. Het voelt zeker als je het water uit de pan wil schenken niet zo stabiel aan.

En hoe gaat het koken met de Jetboil Flash?

Het koken met de Jetboil Flash gaat eenvoudig. Je klikt het gastankje op de houder, schroeft het vervolgens onder de brander, draait de gaskraan open en steekt de brander aan met de ontsteker. Vervolgens zet je de carbon pan er met een draai op.

De beker klikt dan vast zodat hij goed gecentreerd en stevig op de brander staat.  Deze volgorde is trouwens wel belangrijk, want als je de pan al op de brander zet en hem dan pas aansteekt, kan er zich gas onder de pan ophopen en dat kan een steekvlam geven. Behalve dat dat natuurlijk potentieel gevaarlijk is, is dat ook niet zo best voor de isolatiehoes om de pan!

Review Jetboil Flash

Razendsnel kokend water

Zoals ik al schreef, heeft de pan van de Jetboil Flash een inhoud van 1 liter. Hij zit dan echt tot het randje vol. Aanbevolen wordt om er maar een halve liter in te koken. Je houdt dan ruimte over om je maaltijd toe te voegen. Door de vorm van de brander is er weinig warmteverlies en het koken van een halve liter gaat dan ook snel. Jetboil claimt 100 seconden, ik had 2 minuten en zes seconden nodig. Dat is iets meer dan opgegeven, maar ik vind het nog steeds behoorlijk rap. Voor een hele liter timede ik trouwens 4 minuten en twee seconden, ook een prima tijd.

Jetboil geeft aan dat je met een gasblikje van 100 gram in totaal 10 liter water kan koken. Dat zijn dus ongeveer 40 kopjes koffie. Wil je meer dan kun je ook een groter gasblikje aansluiten (de standaard heeft openingen voor 2 maten gastankjes), maar die past dan niet in de pan en dan wordt je ruimtewinst tenietgedaan.

Lees ook:  Review: Bo-Camp Elegance Compact pannenset getest

De gaskraan kent beperkte volumeregeling

Tijdens het koken liep ik wel tegen een tekortkoming aan. Hoewel je zou denken dat je met het gaskraantje het volume van de brander traploos kunt regelen, blijkt dat niet zo te zijn. De brander heeft eigenlijk maar 3 standen: aan, half vermogen en uit. Zeker in combinatie met de optionele pannenhouder is dat niet handig, want een maaltijd even zachtjes laten doorpruttelen is er niet bij.

Verder een weetje voor het bevestigen van de deksel van de pan: het lijkt logisch om de gaatjes in de deksel ter hoogte van het handvat te plaatsen, zodat de schenkopening tegenover het handvat zit. Ik dacht dat de eerste keer ook, maar als het water eenmaal kookt, komt er natuurlijk de stoom uit de gaatjes. Het is daarom handiger de deksel net wat anders te plaatsen.  

Uitbreidbaar met accessoires

Bij de Jetboil Flash zijn er twee accessoires die ik zeker nog wil noemen. Voor koffieliefhebbers is er een koffiepers te koop, waarmee je je Jetboil omvormt tot een cafetière. Ook is er los een pannenhouder te koop, waarmee je de brander geschikt maakt voor grotere pannen. Jetboil heeft hier goed over nagedacht: beide onderdelen passen precies in de pan van de Flash, dus geen extra pakvolume!

jetboil flash vs zip

Jetboil Zip vs. Jetboil Flash

We hebben zowel de Jetboil Zip als de Jetboil Flash getest, qua prestaties zijn ze bijna gelijk aan elkaar. Het grootste verschil is dat de Jetboil Flash 0,2 liter extra inhoud heeft én een piëzo (automatische) ontsteking. Daar staat wel ook een hogere prijs tegenover. Persoonlijk zou ik alleen als grammen echt belangrijk zijn, voor de Zip kiezen, hoewel er nog betere lichtgewicht branders zijn. Heeft dat wat minder prioriteit dan is de Flash de betere keuze. 

Review Jetboil Flash
Beoordeling
Jetboil Flash
8.6
gemiddeld
De Jetboil Flash is een handig compact kooksysteem voor tijdens je rugzak-wandeling of fietstocht. In no-time kook je water voor een lekker kopje koffie of eenvoudige maaltijd. Heel brandstof-efficiënt dus. Door de handige piezo-ontsteker heb je zelfs geen lucifers nodig. Helaas is de kracht van de vlam niet heel goed instelbaar en oogt de bijgeleverde beker wat fragiel.
 • Algemeen
 • Gebruiksgemak
 • Pakmaat
 • Kwaliteit

Pluspunten

 • Compact systeem
 • Snel water koken
 • Piezo ontsteker
 • Slim in elkaar te passen

Minpunten

 • Handvat van stof
 • Beperkte volumeregeling vlam
 • Beker niet zo stevig

Waar te koop? 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

2 reacties

 • Jetboil minimo

  10.0

  ik gebruik de jetboil minimo.zeer tevreden over. Piezo ontsteker en wel een goede regelbare gasregelaar. Met mijn kleine koekenpan kan je van alles en nog wat bakken. Denk aan eitje stukje vlees ect. Koffie zetten gaat perfect,ik schenk het water in mijn sea to Summit inklapbare filter en kop,perfect!
  De jetboil minimo gebruik ik samen met mijn trangia set en ook de skotti bbq. Alles bij elkaar kan ik lekker eten op tafel zetten met minimaal aan gewicht en volume.

Laat jouw reactie achter

Sending