Castle Pines 4 en ontdekte veel slimmigheidjes, maar stuitte na twee dagen ook op een onaangename verrassing.
In het voorjaar van 2021 bracht Coleman de Castle Pines serie op de markt. De serie bestaat uit drie verschillende familietenten met BlackOut Bedrooms® en een waterkolom van maar liefst 6.000 mm. Ik testte deSlimme verbeteringen
De Castle Pines tenten bevatten een aantal slimme verbeteringen ten opzichte van oudere modellen. Naast de hierboven al genoemde BlackOut Bedroom® en hoge waterkolom beschikken de tenten bijvoorbeeld over een drempelloze vooringang, waardoor je niet langer struikelend de tent hoeft te betreden. De tentstokken zijn van glasvezel, wat gewicht bespaart. Daarnaast hebben de tenten een ingelaste kuip met opstaande randen, waardoor ongedierte en nattigheid makkelijker buiten de tent gehouden worden.
Binnen de Castle Pines serie bestaan er drie verschillende formaten: de Castle Pines 4, de Castle Pines 4L en de Castle Pines 6L:
Model | Oppervlakte | Gewicht | Pakmaat |
---|---|---|---|
Castle PinesTM 4 | 10,5 m2 (slaapgedeelte 5,88 m2, leefgedeelte 4,62 m2) | 16,8 kg | 72 x 32 x 32 cm |
Castle PinesTM 4L | 12,44 m2 (slaapgedeelte 5,88 m2, leefgedeelte 7,56 m2) | 23,1 kg | 74 x 36 x 36 cm |
Castle PinesTM 6L | 18,72 m2 (Slaapgedeelte 8,19 m2, leefgedeelte 10,53 m2) | 27, 2 kg | 75 x 39 x 39 cm |
De Castle Pines 4 is een tunneltent van 16,8 kilo en heeft een pakmaat van 72 cm bij 32 cm bij 32 cm. Dit gewicht is enigszins aan de zware kant voor een polyester tent met een leefruimte van 10,5 m2. Zo vind je binnen Coleman al lichtere tenten in de bijna identieke Meadowood en Aspen serie.
Het leefgedeelte van de tent is 300 cm breed en 165 diep, met een stahoogte van 200 cm. De tent heeft twee verduisterde slaapcabines van 140 bij 210 cm, die door middel van een volledig in-/uitritsbare tussenwand van elkaar gescheiden kunnen worden.
Het opzetten van de Coleman Castle Pines 4
Het opzetten van de Castle Pines 4 gaat eigenlijk vrij intuïtief en is voor een groot deel door één persoon te doen. Wanneer je de tent na het uitvouwen eerst op de vier hoeken even losjes vastzet, voorkom je dat de tent bij een sterke windvlaag het hazenpad kiest.
De vier verschillende glasvezel tentstokken beschikken over kleurcodering, waardoor je gelijk weet welke stok waar hoort. Ik vond het prettig om de lange, lastig hanteerbare tentstokken even met wat teamwork door de sleuven te schuiven. Zo voorkom je dat je in je eentje per ongeluk te veel kracht zet en het tentdoek kapot prikt. Een tip die wij al doende leerden: duw eerst alle drie de grote tentstokken door de sleuven voordat je de bogen opricht en vastzet.
Vergeet in al je enthousiasme ook vooral niet om de deuren nog even dicht te ritsen, dat voorkomt dat je na het opzetten nog veel moet afstellen omdat de deuren niet meer dicht willen. Ik spreek hier helemaal niet uit ervaring hoor….
Bij onze eerste poging deze tent op te zetten waren we binnen een half uur klaar. Dat was inclusief het prutsen en aanspannen van scheerlijntjes vanwege eerdergenoemde opengelaten deuren. De slaapcabines hangen al in de tent en doordat het grondzeil vastzit, hoef je daar verder ook geen aandacht aan te besteden. Ik denk dat wanneer je eenmaal gewend bent aan deze tent, hij prima in 20 minuten op te zetten is. Zeker geen slechte score voor een familietent.
4-persoons familietent?
De Castle Pines 4 wordt als 4-persoons tent in de markt gezet. Met een afmeting van 140 bij 210 cm zijn de slaapcabines groot genoeg voor een doorsnee tweepersoons luchtmatras of voor twee doorsnee slaapmatjes, maar er is dan geen ruimte meer voor de bagage.
Omdat het luifeltje van 80 cm vrij klein is, is dit niet genoeg om de zon of regen volledig te weren. Wanneer je slecht weer hebt op vakantie, raad ik je met vier personen absoluut aan een tarp bij deze tent mee te nemen om samen nog wat ruimte te hebben. Met vier stoelen naast de bagage in het leefgedeelte zitten lijkt me niet bepaald comfortabel.
Dus ja, er passen zeker 4 personen in deze tent en voor een weekendje kamperen is dat ook prima te doen. Zeker wanneer het droog weer is en je ook veel buiten de tent zult zitten. Echter, voor een lange kampeervakantie zou ik aanraden om niet meer dan drie personen in deze tent mee te nemen, zodat er ook nog wat bagage in een slaapcabine weggezet kan worden. Voor een langere kampeertrip met vier personen is de Castle Pines 4L wellicht een betere overweging.
De Castle Pines 4 is voor twee personen echt heel comfortabel kamperen. Doordat de tussenwand tussen beide slaapcabines volledig weggeritst kan worden, maak je zo een heel ruime slaapcabine. Er is dan genoeg ruimte voor bagage aan weerszijden van de slaapplek en voor ieder een eigen deur, dus geen gekruip over elkaar wanneer er ’s nachts iemand naar de wc moet.
Donkere slaapcabines
Laten we nog even doorpraten over deze slaapcabines, de Castle Pines 4 beschikt namelijk over BlackOut Bedrooms®. Volgens Coleman houden deze slaapcabines 99% van het daglicht tegen, wat een betere en langere nachtrust als gevolg heeft. Ik heb zelf kunnen concluderen dat het inderdaad heel erg donker is in de slaapcabine, waardoor ik ook overdag met een zaklampje op zoek moest naar mijn bagage.
Dit is handig wanneer je gevoelig bent voor licht of met jonge kinderen op vakantie bent. Maar pas op, voor je het weet slaap je een gat in de dag. Gelukkig zitten er in beide slaapcabines raampjes met muggengaas, waardoor het mogelijk is om toch nog wat licht in de cabines te laten wanneer je dat wilt.
Kan hij tegen een goede regenbui?
Het PU gecoate polyester tentdoek
De Coleman Castle Pines 4 is gemaakt van PU gecoat, brandvertragend 68 dernier polyester doek met getapete naden en een waterkolom van 6.000 mm.
Polyester tentdoek is behoorlijk licht in gewicht en neemt geen vocht op. Het is minder sterk dan het nog lichtere nylon, maar gaat minder doorhangen na regen en is betaalbaarder. Om eenzelfde sterkte als nylon te krijgen moet polyester tentdoek dikker gemaakt worden. Hoe dikker en zwaarder het tentdoek (dus hoe meer dernier), hoe langer het mee gaat. Met zijn 68 dernier beschikt de Castle Pines 4 over behoorlijk dik tentdoek voor polyester tenten.
Polyester tentdoek is uit zichzelf niet waterdicht. Om het tentdoek waterdicht te maken wordt het doek aan de binnenkant voorzien van een waterdicht laagje. Een coating van Polyurethaan (PU) is goedkoper dan een siliconen coating en heeft als voordeel dat de naden van de tent aan de binnenkant nog voorzien kunnen worden van een soort tape die de naden beter waterdicht maakt. Bij een waterdichtheid van meer dan 5.000 mm is de tent niet alleen waterdicht tegen regen, maar ook tegen verschillende vormen van druk (bijvoorbeeld wanneer er iets tegen de tent aan staat of iemand er tegenaan leunt). Met de waterkolom van 6.000 mm zit je dus ook in een forse regenbui, wanneer de regendruppels snel op je tent neerdalen, nog goed. Iets tegen je tent aanzetten of er tegenaan leunen raad ik bij een natte tent overigens altijd af.
Een waterdichte coating slijt. Dus met een coating van 6.000 mm zit je ook de komende jaren nog gebakken tegen overtrekkende regenbuien. Een gemiddelde polyester tent gaat zo’n 10 tot 25 kampeerweken mee. Met dit dernier mag je ervan uitgaan dat De Coleman Castle Pines 4 aan de bovenkant van die range zit.
Het grondzeil van polyethyleen
De tent beschikt over een polyethyleen (PE) grondzeil. PE grondzeilen bestaan uit gevlochten materiaal met een dun laagje PVC. Ze zijn na beschadiging niet te repareren en zullen water doorlaten, ze worden dan ook vaak gebruikt in de wat goedkopere tenten. Het is aan te raden om bij grondzeilen van PE een extra onderzeil te gebruiken.
Op het grondzeil van een tent staat meer druk dan op het tentdoek: je loopt immers over het zeil heen. Daarom wordt aanbevolen dat het grondzeil minstens een waterkolom van 5.000 mm moet hebben. Helaas kan ik bij Coleman niet vinden wat de waterkolom van het grondzeil van de Castle Pines 4 is. Maar ik ga er gemakshalve van uit dat het grondzeil geen lagere waterkolom heeft dan het tentdoek, dat zou heel ongebruikelijk zijn.
Ik heb de tent zelf nog niet in de regen kunnen testen, maar bovenstaande specificaties bij elkaar optellend denk ik dat deze tent uitstekend presteert in natte omstandigheden, zolang je voorzichtig met het grondzeil omgaat.
De onaangename verrassing
Laten we dan gelijk maar even overgaan naar de onaangename verrassing. Op de tweede dag van ons kampeeravontuur veroorzaakte de smalle poot van een van onze campingstoeltjes namelijk een scheur in het PE grondzeil. Nu was de grond daaronder wat oneffen, dus het kan wezen dat we domme pech hebben gehad, maar ik kan ook vertellen dat we dit bij mijn Coleman Coastline 3 Plus nog nooit hebben gehad, terwijl ook dat grondzeil van (een stevigere vorm van?) PE is gemaakt.
Wellicht hangt het samen met het feit dat het kuipzeil in de Castle Pines 4 vast geïntegreerd zit en dus strakker gespannen staat dan een met haakjes ingeklikt grondzeil. Wat de reden ook moge zijn, mijn raad is om zeker op te letten of je je stoelpoten op een egale ondergrond in de tent zet en wellicht toch ook een stevig tenttapijt over het kuipzeil te gebruiken. Al blijf ik van mening dat je gewoon met je stoel in de tent zou moeten kunnen zitten zonder hier al te oplettend op te zijn.
Licht, luchtig en mugvrij: een tent vol handigheidjes
De Coleman Castle Pines 4 beschikt over verschillende handigheidjes waar ik als tentkampeerder echt heel erg blij van werd. Ik noemde al kort de drempelvrije vooringang, maar er is nog veel meer. Zoals de organiser die zich tussen beide slaapcabines bevindt. Of de opbergvakjes aan de zijkant in beide slaapcabines. Heel fijn voor kleine spulletjes die je veilig en eenvoudig vindbaar wilt opbergen. Ook de haakjes aan het plafond van de tent (en in de cabines), waardoor je een lampje op kunt hangen of bij nood een waslijntje kunt spannen, zijn een schot in de roos.
Verder is de tent door de drie ramen en het muggengaas in de twee deuren echt heel erg licht. Ieder raam is voorzien van een ritsbaar gordijn, waardoor je er zelf voor kunt kiezen of je het gordijn open, dicht of halfopen hebt.
Het muggengaas in de deuren zorgt ervoor dat je de deuren ook op warme zomeravonden nog open kunt houden zonder lek geprikt te worden in je eigen tent. Op deze manier waait het niet alleen heerlijk door in de tent, maar heb je ook nog steeds een geweldig uitzicht. Wij kozen ervoor om de eerste nacht in het leefgedeelte van de tent te slapen, met de deuren open en het muggengaas dicht. Zo bood deze tent ons een mugvrije duizendsterrenovernachting.
Uiteraard is er gedacht aan kabelgootjes aan weerszijden van de tent en de tent bevat diverse ventilatiemogelijkheden. Zo bevindt zich langs de hele achterkant van de tent een openritsbare ventilatieschacht en onder het raam van de zijkant bevindt zich nog een met klittenband afsluitbare ventilatieschacht.
Het kleine luifeltje van 80 cm tot slot is dan wel niet groot genoeg om met zijn vieren droog te zitten voor een regenbui, maar het voorkomt wel dat het bij een kleine regenbui gelijk je tent inregent. Op deze manier kun je dus beter ventileren dan bij de eerdere modellen zonder dit kleine luifeltje.
Past hij weer terug in de zak?
Niets zo vervelend om na een relaxte kampeervakantie die tent niet meer in zijn zak te krijgen. Gelukkig hoef je daar met de Coleman Castle Pines 4 geen last van te hebben.
Kleine tip: doe eerst de ritsen weer even open voordat je hem gaat opvouwen. Ik weet dat de ritsenkwestie een heikel punt is onder tentkampeerders (kies je voor mogelijke spanning op de rits óf voor het gevaar van tandjes in je doek), maar in dit geval voorkomen de geopende ritsen dat je met een luchtbel in je tent zit. Door de ingelaste kuip ontsnapt de lucht die zeker na een aantal warme dagen in je tent zit, niet gemakkelijk uit de tent bij het opvouwen. Wij hebben met zijn tweeën op het pakket moeten liggen om de tent luchtvrij te krijgen. Dat kan dus sneller….
Het opvouwen zelf ging nadat de lucht eenmaal verdwenen was gelukkig vrij eenvoudig, we kregen de tent gelijk bij de eerste poging weer in de zak. Kleine domper: ondanks dat we de tent niet met grof geweld terug in de tentzak hebben gepropt, bleek één naad van de zak toch al los te hebben gelaten. Dit kan natuurlijk gemakkelijk weer vastgenaaid worden, maar het is toch wel een beetje jammer zo bij het eerste gebruik van de tent.
Wij hadden het geluk de tent droog op te mogen vouwen, maar een tent met vast kuipzeil in modderige omstandigheden opvouwen is natuurlijk een stuk minder leuk. Zorg bij een natte ondergrond dus zeker voor een doekje om je tentbodem moddervrij te maken voor je de boel oprolt, want anders heb je de moddervlekken in je tentdoek zitten.
Beoordeling
-
Algemeen
7.5
-
Gebruiksgemak
8.0
-
Pakmaat
8.0
-
Kwaliteit
6.5
Pluspunten
- Makkelijk op te zetten
- Muggengaas
- Ritsbare gordijnen voor de ramen
- Donkere slaapcabines
- Drempelloze vooringang
Minpunten
- Kwetsbaar grondzeil
- Krap voor 4 personen
Castle Pines of Meadowood?
De Castle Pines serie lijkt enorm veel op de Meadowood serie. Zo heeft de door mij geteste Castle Pines 4 zelfs exact hetzelfde formaat als de Meadowood 4, zowel qua pakmaat als tentoppervlakte. Het belangrijkste verschil is de waterkolom. Deze is bij de Castle Pines 6.000 mm tegenover 4.000 mm bij de Meadowood. Mogelijk verklaart dit ook waarom de Meadowood 4 ruim een kilo lichter is dan de Castle Pines 4. Geïnteresseerd in de Meadowood serie? Lees dan vooral ook even de review van Saskia, want zij testte een tent uit deze lijn.
reageer