Cadac heeft weer een nieuw camping kooktoestel op de markt gebracht. De Cadac 2 Cook 3. Hij is er in drie verschillende varianten. Ik mocht de Cadac 2 Cook 3 Pro Deluxe testen die je niet alleen als camping gasstel, maar ook als gasBBQ kunt gebruiken. Dat scheelt natuurlijk ruimte en gewicht en daar houd ik als kampeerder van. Dus is het tijd voor een uitgebreide review.
Cadac 2 Cook 3 Classic, Pro of Pro Deluxe?
Voor deze review heb ik de Cadac 2 Cook 3 Pro Deluxe getest, maar er zijn dus ook nog twee andere versies van dit campinggasstel. De 2 Cook 3 Classic Stove en de 2 Cook 3 Pro. Ze verschillen een beetje van elkaar, maar het model is in principe gelijk:
Cadac 2 Cook 3 Pro Deluxe: Is de meest luxe versie van de 2 Cook serie en heeft zowel een roestvrijstalen kookoppervlak, een percolator-houder, grill- en een bakplaat en een automatische ontsteking per pit. Je kunt hem dus ook als BBQ gebruiken, maar is het meteen ook de duurste versie. In deze review hebben we deze versie getest.
Cadac 2 Cook 3 Pro: De Pro versie is gelijk aan de Pro Deluxe versie met het verschil dat deze zonder de grill- en de bakplaat wordt geleverd en je hem dus alleen als kooktoestel kunt gebruiken.
Cadac 2 Cook 3 Classic: Dit is het goedkoopste basismodel en verschilt van de andere versies omdat het geen RVS kookplaat heeft en een metalen behuizing in plaats van hard kunststof. Daarnaast worden er geen grill- of bakplaten meegeleverd. Deze versie is lichter, maar ook iets kwetsbaarder en minder makkelijk schoon te maken én wordt zonder grill- en bakplaat geleverd.
Cadac 2 Cook 2 vs Cadac 2 Cook 3
De Cadac 2 Cook 3 Pro Deluxe is niet helemaal nieuw. Het is de opvolger van de Cadac 2 Cook 2 Pro Deluxe die ik eerder al eens testte en in onze camping kooktoestellen test als beste uit de bus kwam. Ten opzichte van de 2 Cook 2 heeft de 2 Cook 3 een aantal veranderingen ondergaan.
De belangrijkste daarvan zijn: Iedere gaspit heeft nu zijn eigen automatische ontsteking (piëzo), de 2 Cook 3 wordt geleverd met een handige percolatorhouder, er zijn 2 windschermen aan de zijkanten toegevoegd, de bak- en grillplaten hebben een verplaatsbare handgreep gekregen en de body is een klein beetje aangepast. Of dat allemaal ook daadwerkelijk fijner kookt en barbecuet, heb ik getest.
Cadac 2 Cook 3 Pro Deluxe voor koken en grillen
Je kunt de Cadac 2 Cook Pro Deluxe dus zowel gebruiken om te koken en om te bakken en grillen. Dat is enkel een kwestie van de pandrager omwisselen voor bijvoorbeeld de grillplaat en klaar. Handig daarbij is dus ook dat je bijvoorbeeld één pit gewoon als gaspit voor je soep kunt gebruiken terwijl je op de andere sjaslieks aan het grillen bent.
Daarnaast is natuurlijk de grootste winst dat je maar één apparaat mee hoeft te nemen in je bagage in plaats van een apart kooktoestel én een aparte BBQ. Dat scheelt ruimte én gewicht.
1 liter water in 4:21 minuten
De branders van de Cadac 2 Cook 3 hebben ieder een vermogen van 2200 Watt. Dat is iets boven het gemiddelde van andere kooktoestellen. Daarmee duurt het op de hoogste stand ongeveer 4 minuten en 21 seconden om één liter water aan de kook te brengen. Ook dat is net iets sneller dan de meeste andere kooktoestellen die ik getest heb.
Naast snel koken wil je natuurlijk soms juist je eten rustig laten sudderen. Daarom is het ook van belang dat het campinggasstel ook op een lage stand echt rustig brand. Ik heb dat bij de Cadac 2 Cook 3 geprobeerd met een pan soep. Die heb ik op de laagste stand een half uur op het gas laten staan. Het brandde, zonder roeren, niet aan en ging ook niet koken
Barbecueën en grillen dan?
Om de Cadac 2 Cook 3 als BBQ te gebruiken vervang je de pandragers dus voor de bij de Pro Deluxe meegeleverde geribbelde grillplaat en vlakke bakplaat. Dat gaat heel éénvoudig. De nieuwe handgrepen die in de grill- en bakplaat passen zijn best handig. Zo kun je makkelijk na het barbecueën de plaat eraf tillen en de gaspit gebruiken om even koffie of thee te zetten.
Heel eerlijk, ik vind dit multifunctionele echt heel handig, maar het echte BBQ gevoel heb je toch minder dan bij campingbarbecues zoals de Carri Chef 50 of Safari Chef 30.
Omdat de platen snel warm worden ben je geneigd om snel je groente en vlees op de bbqplaat te leggen. Mijn ervaring is inmiddels echter dat het bij de 2 Cook 3 helpt om eerst even 2 minuten te wachten. Dan is de hele plaat meer evenwichtig verwarmd en wordt je vlees egaler gegaard.
Voor ons gezin van vier is één grillplaat aan de krappe kant, dus dan moet je wel zowel de bakplaat als de grillplaat tegelijk gebruiken om fatsoenlijk te kunnen barbecueën.
Stevige knoppen, piëzo en een windscherm
De barbecues en kooktoestellen van Cadac een van oorsprong Zuid-Afrikaans bedrijf, voelen altijd robuust aan, wat voor Campingaz niet altijd opgaat. Ook de 2 Cook 3 voelt stevig en kwalitatief aan. De knoppen zit geen speling op, maar wel een kinderbeveiliging en beveiliging tegen per ongeluk uitdraaien.
De behuizing en kookplaat zijn van stevig metaal gemaakt dat niet zomaar indeukt en ook de automatische ontsteking werkt 9 van de 10 keer in één keer.
De deksel klap je uit en vormt een windscherm. Dat was bij de 2 Cook 2 ook al zo, maar bij de 2 Cook 3 worden twee kleine windschermpjes voor de zijkanten geleverd. Deze schuif je er zo in en zijn echt handig. Ik heb buiten bij windkracht 4 gekookt en de pitten zijn niet één keer uitgewaaid.
Cadac 2 Cook 3 aansluiten
Je kunt de Cadac 2 Cook 3 eigenlijk op bijna iedere soort gastoevoer voor de camping aansluiten. Een gasslang en drukverdeler worden echter niet meegeleverd. Zelf heb ik hem gebruikt met een Cadac PowerPack en twee EN417 gasblikken, maar het kan ook gewoon aangesloten worden op een universele gasfles of Campingaz gasfles. De verloopstukjes naar een gasslang of een gasslang met schroefdraad worden meegeleverd.
Het gemiddelde verbruik van één gaspit is ongeveer 160 gram gas per uur. Dat betekent dat je met een veelgebruikte 1,8 kg Campingaz 904 gasfles twee gaspitten voluit 5,5 uur continu kunt laten branden of op één klein EN417 500 grams blikje zo’n 1,5 uur. Dat klinkt misschien als niet zo veel maar omdat je lang niet altijd beide pitten tegelijk gebruikt en zeker niet op volle stand is dit een gemiddeld gasverbruik voor campinggasstellen. In de praktijk heb ik tijdens het testen 6 dagen lang op het gasstel gekookt en 490 gram gas verbruikt.
Schoonmaken
Vooral het kooktoestel schoonmaken is erg makkelijk. De pandragers haal je er zo vanaf en daarna kun je met een doekje de RVS ondergrond die bijna helemaal vlak is goed schoonmaken. De grill- en bakplaat schoonmaken is iets meer werk maar door de ronde hoeken is weinig viezigheid echt lastig te verwijderen.
Lastigste zijn de gleuven waarin het overtollige vet wordt opgevangen, maar ook dat gaat met een goed sopje prima. Zelfs toen mijn kinderen het hadden afgewassen kwam het goed schoon terug.
Pakmaat en inpakken
De Cadac 2 Cook 3 wordt geleverd in een zwarte draagtas. Hij past er precies in als je de grill en bakplaat onderin legt en het kooktoestel daar bovenop. Voor de handgreep én de zij-windschermen zitten er aparte zakjes in de tas waar ook de verloopstukjes voor de gasslang inpassen. Wel even goed opletten want ze zitten een beetje verstopt en het zou zonde zijn als je ze daardoor niet gaat gebruiken.
De pakmaat van de 2 Cook 3 is met 55 x 31 x 9 cm rondom ongeveer 1 cm kleiner aan alle kanten dan bij de 2 Cook 2, maar hij is met 5,7 kilo wel zo’n 700 gram zwaarder dan zijn voorganger. Qua gewicht en omvang heel redelijk zeker als je bedenkt dat je eigenlijk een BBQ én een kooktoestel in één pakket hebt.
Beoordeling
-
Koken
8.5
-
Kwaliteit
9.0
-
Functionaliteiten
10.0
-
Gebruiksgemak
8.0
Pluspunten
- Koken & BBQen
- Stevig
- Windscherm
- Automatische ontsteking
Minpunten
- BBQ sfeer
Conclusie: Review Cadac 2 Cook 3 camping kooktoestel
De voorganger van de Cadac 2 Cook 3, met een originele naam de Cadac 2 Cook 2, kwam al erg goed uit onze camping gasstellen test en dit vernieuwde kooktoestel heeft echt nog een aantal verbeteringen die erg fijn zijn. Met name de handgreep voor de bak- en grillplaat, de individuele automatische ontsteking per pit én de windschermpjes aan de zijkanten zijn top en de extra €15 wel waard.
Maar het grootste voordeel van dit soort camping kooktoestellen die je ook als gasbbq kunt gebruiken blijft toch wel dat je gewoon een extra apparaat thuis kunt laten. Hoewel het voor echte BBQ-liefhebbers misschien net wat te weinig BBQ-beleving geeft, blijft dit echt superhandig.
Zijn die bak&grilplaten nu in gietallminium of in gietijzer, staat vaak nergens aangegeven (even met de hand wegen brengt uitkomst)
Ik stel me soms ook de vraag of dit bakken en grillen op zo een platen
niet even goed in een gewone (gril)pan kan gebeuren? Heeft daar iemand
ervaring mee?
Mijn inschatting is dat het gietaluminium is. Wat betreft de grill pan. Dat kan natuurlijk ook en werkt waarschijnlijk ook maar omdat hier alles goed in elkaar past kost dat wel meer ruimte.
Hallo,
Ik heb een Cadac 2 Cook 2 toestel met als gastoevoeraansluiting zo’n roterende slangpilaar (in een hoek van 90°). Die zat standaard gemonteerd op mijn kooktoestel. Graag had ik die vervangen door een EN417-schroefdraadaansluiting zodat ik mijn Cadac Dual Power Pak rechtstreeks kan aansluiten op mijn Cadac 2 Cook 2-toestel. Welk verloopstuk heb ik dan nodig dat op de Cook 2 kan geschroefd worden? En is de nugemonteerde slangpilaar er eenvoudig en gewoon af te schroeven; ik durf er nu niet goed aan draaien want die zit er precies muurvast op? M.a.w.: op de foto’s in uw review net boven de titel ‘Cadac 2 Cook 3 aansluiten’ zit ik nu met een toestel zoals op de foto links maar ik wil een aansluiting verwezenlijken zoals op de rechterfoto te zien is. Op de website van Cadac vind ik nergens zo’n aansluitstuk met schroefdraad.
Alvast bedankt voor de info.
Met vriendelijke groet