Review: Brinckers Bretagne M8 electrische transportfiets

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Tijd voor een review van mijn Brinckers Bretagne M8 elektrische fiets. Inmiddels heb ik meer dan 400 kilometer door weer en wind op deze ebike gereden. Vooral voor mijn woon-werkverkeer heb ik de fiets de afgelopen anderhalve maand bijna dagelijks gebruikt. Ik schreef al over hoe het elektrische fietsen mij beviel. Nu een review van de Brinckers Bretagne M8 fiets zelf.

De Brinckers Bretagne M8 heeft enkel kwaliteitsonderdelen

Eerlijk is eerlijk van het fietsmerk Brinckers had ik nog nooit gehoord. Niet voor gewone fietsen en ook niet voor elektrische fietsen. In Nederland wordt het alleen bij Fietsenwinkel.nl verkocht. Wat ik in zo’n geval vaak doe is kijken welke merken er voor de onderdelen gebruikt worden.

De Brinckers Bretagne is samengesteld uit veel kwaliteitsonderdelen. Zo heeft het een Bafang motor, Bosch accu, Shimano Nexus versnellingen, Selle zadel, en stevige CTS antilek banden. Eigenlijk allemaal degelijke merken waar je van op aan kunt.

Het oog wil ook wat toch?

De Brinckers Bretagne M8 ziet er vooral erg stevig en stoer uit. Bij een ebike review gaat het meestal vooral over de technische specificaties en rijeigenschappen maar het oog wil ook wat. Die technische details daarover later meer. Eerst het uiterlijk. De Bretagne M8 ziet er gewoon robuust uit en heeft het uiterlijk van een stevige transportfiets.

Voor mij persoonlijk was dat best belangrijk. Ik had nog wat schroom om op een elektrische fiets te stappen maar omdat deze Brinckers er niet echt als een ebike uitziet vond ik de stap makkelijker. Ik zit er nog aan te denken om er ook nog een transportrek voorop te plaatsen om het plaatje af te maken.

test elektrische fiets

Hoe fietst deze ebike?

Misschien wel de belangrijkste vraag van een elektrische fiets review is: ‘Hoe fietst de ebike?’ Eigenlijk erg lekker is het korte antwoord.

Door het stevige frame, de vering in de zadelpen en het stuur en de middenmotor ligt de elektrische fiets erg stabiel op de weg. Ik heb ermee door de storm gefietst en de fiets bleef gewoon goed te besturen én stevig op de weg.

Lees ook:  Kamperen in midden- en zuidoost Europa met Rustiek Kamperen

Bij welk type fietser past de Brinckers Bretagne M8

Zoals ik in mijn ‘Elektrische fiets experiment blog’ al aangaf ben ik een actieve fietser en trap ik ook op een gewone fiets meestal flink door. Mijn gemiddelde snelheid ligt tussen de 25 en 28 kilometer per uur. Boven de 25 kilometer per uur stopt die ondersteuning en voor mijzelf is dat eigenlijk net te weinig. . De ondersteuning van de motor voel je heel duidelijk tot 25 kilometer per uur en hoewel hij officieel stopt heb ik tot ongeveer 26 en een halve kilometer per uur het gevoel nog geduwd te worden. De ondersteuning is wel het verschil tussen bezweet of niet bezweet aankomen op mijn werk en dat is het meer dan waard.

Hoe ver kom je met de accu?

Bij mijn ebike had ik lichtste accu die bij de Brinckers Bretagne M8 leverbaar is. Deze heeft een capaciteit van 374Wh. Met deze accu behaalde ik in de winter op stand de hoogste ondersteuning ongeveer 40 tot 50 kilometer. Op stand 3 was dat ongeveer 65 kilometer op een volle accu. Achteraf gezien had ik toch liever voor een iets sterkere accu gekozen.

Je hoeft niet steeds te wachten tot de accu helemaal leeg of vol is voordat je deze weer oplaadt. Dat is best fijn als je tussendoor even weg moet. Het opladen zelf gaat relatief snel. Van leeg naar vol duurt minder dan 3 uur.

De accu heb ik standaard op slot staan maar met de sleutel draai je hem makkelijk los en dan is de hele accu er zo uit te klikken. De stekkeringang voor het opladen zit aan de zijkant. Persoonlijk vond ik dat jammer omdat dit lastig was met een fietsstoeltje. Uiteindelijk heb ik een gat in het fietsstoeltje geboord zodat ik toch makkelijk bij het oplaadpunt kon.

elektrische fiets testen

De middenmotor reageert echt rap

De Bafang middenmotor is in vergelijking met andere ebikes met zijn 80 Nm een krachtpatser. Het fijne aan een middenmotor is dat de wegligging enerzijds beter is maar het zorgt vooral voor het gevoel dat je geduwd wordt in plaats van dat je meegesleurd wordt. De motor reageert meteen zodra je begint te fietsen, daar zit geen vertraging in, wat erg prettig fietst.  

Daarnaast heeft deze Brinckers Bretagne M8, zoals de naam al doet vermoeden, acht versnellingen. Dat is één meer dan de meeste elektrische fietsen. Ik moest in het begin erg wennen aan het vinden van een goede combinatie van motorondersteuning en versnelling maar dat is een kwestie van tijd. Ik moest gewoon mijn fiets leren kennen.

Lees ook:  Olight R18 Pro Review oplaadbare felle LED zaklamp

elektrische fiets

De display en gadgets

De display van de Brinckers Bretagne M8 is overzichtelijk en zit in het midden van het stuur waardoor je minder van de weg wordt afgeleid. Je kun in één oogopslag je snelheid, mate van ondersteuning en accu-inhoud zien.  Met je linker hand kun je deze display eenvoudig bedienen.

Tip: Lees het instructieboekje dan ontdek je handige opties

Tja ik ben een praktische man en lees dus geen instructieboekjes. Toen ik dat in dit geval toch deed bleek dat de ebike nog een aantal handige gadgets heeft. De 0-25 knop in 2 seconden bijvoorbeeld. Als je deze knop bij het wegrijden bij een stoplicht indrukt krijg je even wat extra motorondersteuning om snel weg te rijden. Verder is de automatische lichtdetectie een uitkomst. De voorlamp gaat aan zodra het donker wordt.

Review Brinckers Bretagne M8 wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen
+ Stevige wegligging
+ Sterke middenmotor
+ 8 versnellingen
+ Kwaliteitsonderdelen
+ Stoer transportfiets ontwerp
+ Zonder zweet op je werk 😉

Nadelen
– Ondersteuning tot 25 km per uur
– Accustekker op onhandige plek fietsstoeltje
– Snelheid is verslavend

Eindconclusie review Brinckers Bretagne M8

De Brinckers Bretagne M8 is voor mijn woon-werkverkeer echt een fijne elektrische fiets. De fiets gebruikt kwaliteitsonderdelen voor de accu, motor én versnellingen De actieradius is meer dan voldoende – zeker met een grotere accu -, door de middenmotor rijdt hij erg fijn en het robuuste mat zwarte frame en leren ontwerp zorgen ervoor dat het voelt alsof ik gewoon op een transportfiets fiets. Persoonlijk had ik graag motorondersteuning tot 28 kilometer per uur gehad maar voor de meeste fietsers is de huidige 25 kilometer per uur meer dan genoeg. Alles bij elkaar is de Brinckers Bretagne M8 in mijn ervaringen een prima ebike waar ik iedere ochtend, als ik zonder zweetvlekken op mijn werk verschijn, van geniet.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending