6.8
gemiddeld

Review: Quechua zonnedouche, werkt het echt?

Quechua zonnedouche
Beoordeling
  • Kwaliteit
    6.0
  • Gebruiksgemak
    7.0
  • Extra's
    5.0
  • Waterstraal
    8.0

8569d5985c99f75d42195c1460991200?s=55&d=mm&r=g Saskia Als je op de camping wat verder van het sanitairgebouw af staat, is het handig om een eigen douchevoorziening bij je tent te hebben. Een zonnedouche, een douchevoorziening die water opwarmt door een zwarte zak water in de zon te leggen, is dan ideaal. Je hebt ze in heel veel verschillende soorten en maten. Ik testte de 10 liter Quechua zonnedouche van Decathlon met druk, waardoor je hem op de grond kunt laten staan. In deze blog lees je wat ik ervan vond.

Zonnedouches zijn er in veel soorten en maten

Op kampeermeneer.nl vind je verschillende reviews van zonnedouches. Collega-blogger Erik testte al eerder een aantal campingdouches. Ook handig als je zelfvoorzienend wilt kamperen. De meeste zonnedouches bestaan uit een zwarte zak die je vult met water en hem dan hoog ophangt, zodat het opgewarmde water eruit stroomt als je het kraantje of de sproeier openzet.

Deze Quechua zonnedouche van Decathlon werkt anders. Je vult hem met water en met de pootjes onder de zak zet je hem stevig op de grond. Je draait de dop met pomp op de zak. Je pompt een paar keer op en neer en brengt de zak zo op druk. Je koppelt het slangetje aan en voilà, uit de stevige sproeikop komt een prima straal. Tot zover de simpele gebruiksaanwijzing. Een kind kan de was doen, toch?

Deze zonnedouche geeft een fijne straal water

Deze zonnedouche geeft een fijne straal water

De Quechua zonnedouche zit in een handige draagtas

De verschillende onderdelen van deze douche zitten samen in een handige draagtas. In deze tas vind je de douchezak, met drie pootjes om hem neer te zetten, de doucheslang met de douchekop eraan vast en de dop met pomp. Op de buitenzijde van de tas, staat de gebruiksaanwijzing, dat is handig. Al wijst het gebruik zich vanzelf ook wel.

De gebruiksaanwijzing staat op de opbergzak

De gebruiksaanwijzing staat op de opbergzak

Vullen gaat makkelijk door de grote vulopening

Het vullen van de zak gaat heel makkelijk door de grote vulopening. (Maar ook fijn om de zak goed te kunnen drogen voordat je hem opbergt in de bijgeleverde opbergzak.) Er mag maximaal 10 liter in en je kunt goed zien hoeveel erin zit, door het transparante venster.

Vullen tot aan het streepje dus. Dan draai je de dop met de pomp erop. Door de pomp omhoog te halen en naar beneden te duwen, bouw je druk op in de zak. Dat gaat heel makkelijk. Als de zak helemaal bol is, kun je hem op de drie pootjes neerzetten, in de zon natuurlijk zodat het water kan opwarmen.

quechua zonnedouche decathlon

Lekker opwarmen in de zon

Opwarmen door de zon gaat erg langzaam

Dat opwarmen is nog wel een dingetje, want mij lukte het op een zonnige lentedag nog niet zo makkelijk. Decathlon geeft aan dat de opwarmtijd van het water van verschillende factoren afhangt. Natuurlijk is het belangrijk hoe warm het water is waar je de douche mee vult.

Hun test geeft aan dat 10 liter water van 22 graden, na 3 uur in de zon bij 25 graden, opgewarmd was tot 30 graden. Dat klopt aardig, behalve dat het bij mij echt wel een stuk langer (tot 5 uur) duurde voordat het water van 22 graden tot 30 graden opgewarmd was. Veel warmer kreeg ik het daarna ook niet meer.

Lees ook:  Review Outwell Feast, camping pannenset voor gezinnen

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Je moet het water dus echt ‘s ochtends al in de zon zetten en zorgen dat de zak ook in de zon blijft staan, dan heb je ‘s middags water dat niet meer koud is. Want met water van 30 graden heb je nog geen lekker warme douche natuurlijk. 

Na 5 uur was het water 30 graden

Na 5 uur was het water 30 graden

Decathlon geeft aan dat je de douche met het water erin beter plat op de grond kan leggen, omdat het oppervlak dat zon vangt dan groter is. Bij gebrek aan zonnige dagen heb ik dit niet geprobeerd, maar dat zou inderdaad wel kunnen schelen.

Koud douchen is gezond zeggen ze, maar niet mijn ding

Het nadeel van een douchezak die verwarmd wordt door de zon, is dat je dus wel echt zon nodig hebt. En een flinke portie geduld is ook handig. Als je niet wilt of kunt wachten, zul je koud moeten douchen. Nu weet ik dat koud douchen gezond is, maar ik heb me er niet aan gewaagd.

Het is wel lekker verfrissend in de zomer, als je op een snikhete camping in Zuid-Frankrijk staat, maar zo in Nederland op de camping met een noordoosten wind, vind ik daar niks aan. Je kunt de zak natuurlijk ook met warm water vullen, kijk dan wel uit dat het niet te warm is! De Quechua zonnedouche mag gevuld worden met water van maximaal 50 graden. 

De watertemperatuur lees je af aan de buitenzijde van de zak

Op de douche zit een indicator voor de temperatuur. Dat is handig toch? Volgens Decathlon geeft de indicator de temperatuur aan als hij tussen de 30 en 40 graden is. Maar dit werkt dus niet zoals het zou moeten. Na 5 uur zon gaf de indicator 40 graden aan, terwijl het water ‘maar’ 30 graden was. Bovendien is de temperatuur lastig af te lezen, de cijfers zijn enkel te lezen als je de zak op een bepaalde manier vasthoudt. Ik moest echt goed kijken om te kunnen zien wat er stond.

Quechua campingdouche

Indicator geeft 40 graden aan, terwijl het water 30 graden is

Een paar keer pompen en je kunt lekker lang douchen!

Als je dan eenmaal warm water hebt, en de zak op druk gebracht hebt, is het tijd om de slang aan te sluiten. Dat gaat eenvoudig en de aansluiting lekt nu niet, al lees ik in reviews op de site van Decathlon dat de aansluiting uiteindelijk wel gaat lekken. Dat moeten we in de gaten houden dus.

De stevige douchekop geeft na een druk op de knop een heerlijke sterke straal water. Prima om je onder te wassen, zelfs om je haren te wassen, en als de straal wat afzwakt, kun je de druk met een beweging weer op peil brengen, door de pomp een keer op en neer te halen.  

Met 10 liter water kun je ruim 6 minuten douchen. Voor mij meer dan voldoende. De douche is bruikbaar voor veel meer doeleinden natuurlijk: om af te wassen, je schoenen (of de hond) schoon te maken na een modderige wandeling of je voeten te wassen voordat je je slaapzak in duikt. Gebruik daarbij wel afbreekbare zeep, dat wast wel zo lekker!

Lees ook:  Paella Braai, handig die hoge rand

Tillen hoeft niet, de douchezak staat gewoon op de grond

Het is fijn dat je de douchezak op de grond kunt laten staan en geen dikke tak hoeft te zoeken om hem aan op te hangen. Het liefst zou ik dan de douchekop ergens ophangen, zodat je lekker onder de straal kunt gaan staan, maar dat gaat dan weer niet, al zit er wel een ophangoog aan de slang.

Je moet de knop ingedrukt houden en er zit geen vergrendeling op. Natuurlijk wel prima omdat je ermee voorkomt dat je water verspilt. Zodra je de knop loslaat, stopt het water. Maar je hebt dus wel altijd één hand nodig om de knop in te blijven drukken. En dan is ophangen dus geen optie.

De Quechua zonnedouche met druk is relatief zwaar

De Decathlon zonnedouche weegt 870 gram, inclusief de draagzak. Dit is relatief veel en voor de grammenjagers onder ons zal deze douche dus geen optie zijn. Op de site van Decathlon vond ik verschillende campingdouches en deze zonnedouche met druk is de zwaarste van allemaal.

De douchezak Sea to summit, ook verkrijgbaar bij Decathlon, weegt maar 120 gram. Deze douchezak komt in de test van Erik als beste van de drie uit de bus. Erik heeft ook de Colapz campingdouche getest en hij is hier heel enthousiast over. Deze oplaadbare douche die je in een emmer warm water hangt, weegt 715 gram, nog steeds minder dus als de zonnedouche met druk die ik getest heb.

Decathlon gaat voor duurzaam

In de opbergtas zit een reparatiesetje en op de site lees je dat onderdelen eventueel apart te bestellen zijn. Een instructie voor eventuele reparatie vind je ook op de website. Wat mij betreft een goede zet, want waarom weggooien als je ook kunt repareren. Overigens geeft Decathlon een dikke 2 jaar garantie op deze zonnedouche, dus als het goed is, hoef je het reparatiesetje niet al te vaak te gebruiken.

Reparatiesetje in de opbergzak

Reparatiesetje in de opbergzak

De Decathlon zonnedouche met druk is best aan de prijs, zeker in vergelijking met een veel goedkopere simpele douchezak die in de basis hetzelfde doet. 

Quechua zonnedouche met druk, van Decathlon
Beoordeling
Quechua zonnedouche
6.8
gemiddeld
De 10 liter Quechua zonnedouche van Decathlon werkt met druk waardoor je hem op de grond kunt laten staan. Deze campingdouche warmt water op in de zon en geeft een fijne straal water door de stevige douchekop.
  • Kwaliteit
    6.0
  • Gebruiksgemak
    7.0
  • Extra's
    5.0
  • Waterstraal
    8.0

Pluspunten

  • Stevige douchekop en prima straal voor een campingdouche
  • Met 10 liter kun je ruim 6 minuten douchen
  • Grote vulopening om te vullen en te laten drogen
  • De zak kan op de grond blijven staan, je hoeft geen 10 kg. de boom in te hijsen

Minpunten

  • Water warmt erg langzaam op
  • Sproeikop is niet te vergrendelen
  • Indicator geeft niet de juiste temperatuur aan en is slecht leesbaar
  • Met 870 gram aan de zware kant in vergelijking met andere zonnedouches
  • Duurder dan een zonnedouche zonder druk

En, is het iets, die Quechua zonnedouche met druk?

Ik ben gematigd enthousiast over deze Quechua zonnedouche. Het systeem werkt goed en zelfs heel makkelijk. Je kunt er prima je voeten mee schoonspoelen en zelfs een lekkere douche mee nemen, zeker als je de zak met warm water vult. De druk zorgt voor een goede douchestraal. Het opwarmen in de volle zon kost echt wel veel tijd en lukt uiteindelijk enkel bij volle sterke zon. Bij de reviews op de site lees ik dat een aantal gebruikers hetzelfde euvel ondervonden.

De indicator op de buitenzijde lijkt handig, maar werkt in de praktijk niet. Wat ik ook onhandig vind, is dat je de sproeier in moet blijven drukken. Hierdoor kun je de douchekop niet ophangen om eronder te kunnen staan. Het gewicht is voor ons geen probleem, maar als je op wandel- of fietsvakantie gaat, zou ik een lichter model kiezen. De 2 jaar garantie en het reparatiesetje zijn pluspunten wat mij betreft, dat geeft aan dat Decathlon zelf in elk geval vertrouwen heeft in de kwaliteit van dit product.

 

Auteur

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter

Sending