Decathlon tipi die volgens Jolanda eigenlijk een Bell tent is. Dat deze tent het oog streelt, daar zijn we het wel over eens, maar hoe zit het met de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de ruimte in deze tent? In “Mijn Tent Is Top!” vertelt iedere twee weken een eigenaar over de ervaringen met zijn of haar tent, caravan of vouwwagen. Deze week Jolanda over haar Tepee 5.2.
Bas en Jolanda kamperen met de Quechua Tepee 5.2, deWie: Jolanda (54) en Bas
Merk & Type: Quechua Tepee 5.2
Soort tent: Tipi tent voor 5 personen
Tentdoek: Polykatoen
In bezit sinds: 2023
Kampeert: met 2 personen
Lievelingscamping: Een rustige, groene camping zonder poespas.
4 dagen op één plek én door!
Sinds 2017 zijn de kinderen allemaal het huis uit en kamperen Bas en ik graag en vaak, zo’n 4 á 5 keer per jaar. Meestal trekken we met de motor en aanhanger naar de mooiste plekken van Europa. Onze favoriete kampeerlanden zijn Engeland, Italië, Oostenrijk en sinds afgelopen zomer ook zeker Noorwegen.
Met Hemelvaart kamperen we altijd met onze kleine motorclub en ook het Kika retro kampeerweekend in Zuid-Limburg, waar we dan met onze De Waard Albatros staan, zijn vaste prik. Verder plannen we niet zo veel. We houden ervan om gewoon spontaan een weekendje weg te gaan. We zijn echte trekkers, ook als we langer weg gaan, dan blijven we meestal maximaal vier dagen op één plek.
Ook voor de Quechua Tepee 5.2 hadden we een tent
We hebben altijd tenten gehad. Katoen, polyester, polykatoen, opblaas, tunnel, storm of tipi. Alles hebben we al eens geprobeerd en aan onze tentencollectie hebben we net ook de Quechua Tepee 5.2 toegevoegd. Daarnaast hebben we ook nog een Kampa Brean 4 Air voor de overnachtingscampings omdat die echt lekker snel staat.
Na 5 tenten de juiste gevonden
Je groeit eigenlijk van tent naar tent, enerzijds omdat je beter leert wat handig is en bij je past en anderzijds omdat je wensen veranderen. We begonnen met een Safarica tent met stokken, maar die werd al snel vervangen door een Vango Edoras Air 4 waarvan we na een aantal keren kamperen de leefruimte toch te krap vonden. Daarna volgde de Kampa Hayling 4 Air maar een polyester tent in het de warme Italiaanse zonnetje was niet te doen.
We hebben toen nog een Maclura polykatoenen stormtent gehad, maar omdat Bas artrose kreeg, zijn we toen overgestapt op de opblaasbare Wilderness 380. Dit was voor ons voor lang op één plek met de kinderen echt de meest ideale tent. Maar met bijna 70 kilo niet geschikt voor motorvakanties en die wilden we wel meer gaan maken nu de kinderen uit huis waren. Dus de zoektocht begon opnieuw.
De Quechua Tepee 5.2 is geen typische Decathlon tent
We waren eigenlijk op zoek naar een tent met het gevoel en opzetgemak van een Bell tent, maar de lage deur en het ontbreken van ramen hielden ons tegen. We hadden eigenlijk nog nooit aan een Decathlon tent gedacht, maar op mijn 1000ste zoektocht op Google kwam ik de Quechua Tepee 5.2 toevallig tegen. Wat ons betreft, is deze Decathlon tipi eigenlijk door zijn vorm meer een Bell tent.
Eureka! Op papier leek deze tipi van technisch katoen de ideale tent. We zijn gaan kijken en hebben hem inmiddels een zomer lang verschillende keren gebruikt en ook in de praktijk blijkt de tent echt een topper.
Een zee van ruimte!
Natuurlijk vielen we als een blok voor het uiterlijk van de Tepee 5.2, hij ziet er gewoon heel mooi uit. Maar dat is niet het belangrijkste. Hij heeft echt een grote slaapruimte, deze kun je in tweeën delen, maar wij gebruiken hem als één slaapkamer. Onze veldbedden en Self Inflatable matten passen er zo met gemak in.
Ook de leefruimte is groot. We willen ook graag binnen comfortabel zitten en dat kan ruim in deze tent. En in tegenstelling tot een Bell tent heeft de Tepee wel ramen in de voortent en een deur van 220 cm hoog, waar je dus makkelijk in kan staan.
Veel kleine handigheidjes
Er is over de tent goed nagedacht. Zo heeft hij een hele goede ventilatie, wat zorgt voor een fijn binnenklimaat. Overal zijn plekken om bijvoorbeeld verlichting op te hangen, de slaaptent is verdonkerd, maar ook weer niet zo donker dat je niets kunt zien. Ook hebben de deuren sluitingen met magneetjes en dat werkt echt heel fijn! Aan de binnenkant van het grondzeil zit ook een tenttapijt ingehaakt dat je ook mee kan opvouwen. Makkelijk en zacht voor je voeten. \
Technisch katoen, lichtgewicht, maar toch een fijn leefklimaat
Het tentdoek is van technisch katoen, ook wel polykatoen genoemd. Dit is altijd een mix van katoen en polyester. Bij deze tent gaat het om 70% polyester en 30% katoen terwijl die verhouding meestal net andersom is. Je zou dan ook verwachten dat het leefklimaat iets benauwder is dan bij andere polykatoenen en katoenen tenten. Wij merkten in het gebruik geen verschil met andere polykatoenen tenten die we hebben gehad.
Door de kwaliteit zal hij waarschijnlijk wel minder sta-weken hebben dan technisch katoenen tenten waarin 70% katoen verwerkt zit. Maar de verwachting is nog steeds minimaal 25 sta-weken en dat is voor ons genoeg.
Bijpassende tarp voor meer buitenruimte
Eigenlijk is de Quechua Tepee 5.2 helemaal geen tipi, maar een gepimpte Bell tent. Bij een tipi heb je snel dat het naar binnen regent en door de rechte voorwand en het afdakje gebeurt dat bij deze Tepee van Decathlon niet. Wel hebben we er meteen de bijpassende tarp bij gekocht. Dat ziet er én mooi uit en zorgt voor lekker veel schaduw en een luifel bij regen. Je klikt de tarp zo vast boven de deur en met de stokken kun je hem op verschillende manieren met of zonder zijwand opzetten.
De Tepee 5.2 opzetten en afbreken
Opzetten van de Quechua Tepee gaat snel. Puur de tent opzetten gaat in ongeveer 20 minuten. Afbreken duurt wat langer, omdat we dan meteen de onderkant schoon en droog maken. Dan zijn we 30 min ongeveer bezig. Op- en afbreken met het hele circus erbij van inruimen en uitruimen van alle bagage en kampeerspullen duurt ongeveer een uur.
De stokken zijn van zeer licht aluminium en ze schuiven mooi in elkaar. Er is een middenstok en een A frame stok en als je de eerste keer de duidelijke opzetinstructie volgt, wijst het zich vanzelf en heb je die daarna niet meer nodig.
Het grondzeil is ingeritst en dat blijft ook bij opvouwen aan elkaar, ook de ingehaakte vloerbedekking en de slaapcabine vouw je gewoon mee op. Voor niet al te lange mensen is een klein opstapje wel handig om de slaapcabine boven in de top de klikken. De meegeleverde tas met wielen vonden wij, hoewel alles er wel prima in past, te stijf en te zwaar, dus hebben we zelf een andere universele zak gekocht.
Toch een paar minpuntjes
Wij zijn eigenlijk maar een paar minpuntjes tegengekomen. Zo zijn de halve maan ventilatieopeningen in de opstaande wanden ook van de buitenkant open te maken. Dat voelt minder veilig en is eigenlijk niet nodig, dus heb ik de ritsen bij de sluiting dichtgenaaid.
Ook de brede spanbanden van de haringen van de tent worden onderaan bij het gras nat. Deze drogen niet heel snel omdat ze in het natte gras blijven liggen. Je moet dus goed oppassen dat die wel droog de tent in gaan als je hem voor langere tijd opbergt.
Beoordeling
-
Algemeen
10.0
-
Opzetten / afbreken
10.0
-
Comfort
10.0
-
Pakmaat
8.0
-
Prijs / Kwaliteit
10.0
Aanrader voor stellen en gezinnen
Wat mij betreft, is de Quechua Tepee 5.2 van Decathlon echt een pracht van een tent voor iedere kampeergelegenheid. Voor stellen die de ruimte willen, maar ook voor gezinnen met twee kinderen is hij ruim genoeg. De tent heeft een fijn leefklimaat, is makkelijk op te zetten en hij ziet er mooi en stoer uit. Ook met de bijpassende tarp / luifel zijn we echt blij. Voorlopig mag deze tent blijven!
hoef je geen 2 tenten mee te nemen. luifel ervoor en klaar. jullie zijn maar met 2.
de kop bij mijn reactie was: waarom gebruik je de Kampa niet met zonneluifel als kampeertent?
mijn eigen voorkeur. ieder het zijne.. ik schrijf een review over mijn tent. het gaat er toch niet over hoe ik verder moet kamperen volgens anderen? ook al lig ik alleen in de tepee.. dat is dan toch mijn keuze..
Ik zag deze tent pas deze week staan. Heb zelf een Belltent en ik vind dit ook een leuke variant. Bedankt voor de review. Voorlopig kunnen we nog vooruit met onze Bell, maar dit lijkt me ook een goed alternatief.