7.3
gemiddeld

Review: Quechua MH500 budget backpack voor tieners!

MH500 wandelrugzak
Beoordeling
 • Kwaliteit
  7.2
 • Opties
  8.0
 • Draagcomfort
  7.0
 • Meegroeien
  7.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Voor onze wereldreis hadden we een kinderbackpack nodig. Voor vertrek wilden we zeker weten dat dit een goede keuze was. Dus testten we drie backpacks voor kinderen waaronder deze Quechua MH500 wandelrugzak voor kinderen van Decathlon. Deze testte ik met mijn dochter van negen en zoon van dertien.

Is de Quechua MH500 40 +10 een kinder- of tienerbackpack?

Hoewel de Decathlon de Quechua MH500 40 +10 een ‘wandelrugzak voor kinderen’ noemt, ben ik van mening dat het echt een tiener backpack is. Hij is namelijk geschikt voor kinderen van 140 tot 170 cm, wat in Nederland overeenkomt van 8 tot en met gemiddeld 15 jaar.

Echter, mijn dochter van 9 en 143 cm lang verzoop echt nog in deze rugzak terwijl mijn zoon van 13 van 174 cm de rugzak nog niet eens op de grootste stand goed paste.  

Kinderrugzak MH500 wandelrugzak voor kinderen Decathlon

Eigenschappen Quechua MH500 40 kinderrugzak

Quechua MH500 40 +10
Inhoud40 + 10 L
TypeBovenlader
Maat volgepakt64 x 26 x 30 cm
Gewicht1390 gr.
Lichaamslengte140/150/160/170 cm
Verstelbare rug4 standen
Voor kinderen 8 - 15 jaar
Ventilerend rugpandnee
Inclusief regenhoes?nee
KleurenOudroze
Turquoise
Geschikt voor waterzakja
Flessenhouders2
Zak zijkant met ritsja
Stretch voorvakja
Vak op heupbandja met rits
Bovenvakja, afneembaar
Ondervak met ritsja
Check prijs

Een backpack die meegroeit

Dat je deze backpack van 140 cm tot voorbij de 170 cm lichaamslengte kunt gebruiken, komt doordat het rugpand verstelbaar is, zodat deze past bij de torsolengte van je kind. Dus de Quechua MH500 kinderbackpack groeit als het ware met je kind mee.

kinderbackpack verstelbaar decathlon

Dit is eenvoudig te doen door de stevige klittenband-‘steller’ los te maken en op een andere stand te zetten. Je moet soms verschillende standen proberen en checken of de aansluiting bij de schouders goed is, maar niet te strak is en het gewicht wel op de heupen rust.

We hebben naast deze Quechua kinderrugzak ook de Osprey ACE 38 en de Deuter Fox 30 kinderbackpacks getest en hoewel die twee rugzakken al vanaf een veel lagere leeftijd (5 jaar)  te dragen zijn, heeft de Quechua MH500 wel de meeste stelmogelijkheden.

Draagcomfort is oké maar kan beter

Bij een backpack is niet het kleurtje of het fluitje het belangrijkste, maar vooral het draagcomfort, al denken de kinderen daar in de winkel anders over.

Lees ook:  Review: Qibbel Air fietsstoeltje voor achterop volgens mijn dochter zooooo zacht

Belangrijkste is natuurlijk dat je eerst het rugpand van de Quechua MH500 backpack goed afstelt, dan doe je hem op je rug, eerst de heupband straktrekken, dan de schouderbanden, niet te strak en dan de overheadstraps die het bovenste compartiment van je rugzak dichter tegen je aanduwen.

Kinderrugzak MH500 wandelrugzak voor kinderen Decathlon

Voor mijn dochter van 143 was er eigenlijk geen goede fit te vinden, ook omdat met bijna 50 liter het nog een heel gevaarte bleek te zijn. Deze backpack is dus uiteindelijk door mijn zoon van 174 getest. Hij heeft er een lange tocht mee gelopen en had hoewel het allemaal ‘oké’ droeg, toch liever met zijn 50 liter en iets zwaardere Osprey Rook 65 gelopen.

Dat kwam enerzijds omdat de backpack direct op de rug gedragen wordt en anders dan bij de Deuter Fox 30, de padding een flink oppervlak heeft, wat erg ging zweten, ondanks het opencel schuim waar ze van gemaakt zijn. Hetzelfde gold voor de schouderdragers ook. Die hebben een relatief grote padding, wat erg warm en zweterig werd. Wel gaf ook hij aan dat het gewicht zo dicht op je rug je wel ook veel bewegingsvrijheid geeft.

Fluitje, heupvak met rits en elastieken

Zoals we van Decathlon gewend zijn, wordt er altijd veel aandacht aan details besteed, ook om het ‘leuk’ te maken. Zo heeft deze Quechua een heel dozijn aan opties. Om er maar een paar te noemen: fluitje verstopt in de gesp van de borstband, 2 stretchvakken voor drinkflessen, een groot stretchvak voor een fleece of jas.

Het vakje op de heupband heeft een rits en de hele bovenzak is er af te halen. Dat is handig omdat je van de voorkant en achterkant van bovenaf bij het hoofdvak kunt, maar maakt het openmaken van het bovenvak juist lastiger. Verder heeft het elastieken bovenop om nog een matje of extra jas op mee te nemen en zitten er verschillende extra haken aan. Dat elastiek bovenop hebben we er uiteindelijk afgehaald omdat hij vaak bleef haken.

Inhoud backpack voor teiners Decathlon

50 liter is dat genoeg?

De inhoud van de tas in zijn geheel is 40 liter en uit te breiden naar 50 liter door het hoofdvak te verlengen. Dat is erg veel ruimte en voor een kinderrugzak misschien wel te groot, maar voor een tienerrugzak – deze mogen ongeveer 5 tot 7 kilo op hun rug dragen – is dat passend.

Alle spullen voor een weekend hiken, een huttentocht of een scoutingkamp er met gemak in meegenomen worden. Veel meer ruimte heeft ook geen zin, want dan zit je al snel over die kilo’s heen.

Decathlon backpack voor kinderren

Goedkoop, maar dat merk je ook wel een beetje

Deze Decathlon kinderbackpack kost nog niet eens de helft van de andere backpacks die we getest hebben. Dat is natuurlijk leuk, maar zoals je aan de review misschien wel merkt, is de kwaliteit en het draagcomfort ook gewoon een stuk minder.

Lees ook:  Nijntje museum een heerlijk dagje uit voor peuters en kleuters

Voor een scoutingkamp of als je gaat backpacken met je tiener en de tas alleen van hotel naar bus hoeft te dragen, dan is het een prima backpack, maar voor lange wandelingen, huttentochten en hikes wat mij betreft minder geschikt.

Quechua MH500 wandelrugzak voor kinderen getest
Beoordeling
MH500 wandelrugzak
7.4
gemiddeld
Prima backpack voor kampen, of korte vakanties maar voor lange wandeltochten voor kinderen minder geschikt. Pasvorm is ook groter dan de aangegeven lengte.
 • Kwaliteit
  7.2
 • Opties
  8.0
 • Draagcomfort
  7.0
 • Meegroeien
  7.0
€59,99
Op voorraad
Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

 • Stretchvakken
 • Fluitje
 • Grote inhoud
 • Geschikt tot 15 jaar

Minpunten

 • Gaat snel zweten
 • Elastiek blijft haken
 • Stretch gaat lubberen

Conclusie: Quechua MH500 40 backpack voor tieners die niet veel lopen

Van de drie kinderbackpacks die wij getest hebben, heeft deze Quechua MH500 40 +10 de grootste inhoud, de meeste toeters en bellen en de meeste verstelpunten. Echter, het is eerder een tienerbackpack vanaf een jaar of 11 dan een kinderbackpack en kan hij qua draagcomfort niet op tegen te andere backpacks.

Wel is hij een stuk goedkoper en op zich een tas die prima is als je er geen lange stukken mee gaat lopen. Voor een scoutingkamp zonder hikes of logeren prima, maar voor een huttentocht minder geschikt.

Waar te koop?

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending