Houtbrander
5.3
gemiddeld

Quechua MH500 houtbrander voor jou getest

MH500 Houtbrander
Beoordeling
 • Kwaliteit:
  8.0
 • Functionaliteit:
  5.0
 • Koken:
  3.0

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Hoewel op gas koken op de camping verreweg het gemakkelijkst is, is het ook leuk om je prakje eens anders op te warmen. Decathlon heeft sinds kort een houtbrander in haar assortiment en vanwege de schappelijke prijs was ik wel eens benieuwd. In deze blog een eerlijke review.

Geen gedoe met gas of benzine

De Quechua Houtbrander MH500 werkt op hout. Geen gedoe met gastankjes of benzineflessen dus, je sprokkelt gewoon brandstof in de natuur. Stoken doe je met takjes ter dikte van maximaal een pink en 15 centimeter lengte. Als het eenmaal lekker brandt, zet je je pannetje op de brander. Klinkt simpel toch?

Houtbranders zijn niet overal toegestaan

Houd er trouwens rekening mee dat koken op een houtbrander niet op elke camping zo maar mag: het is toch een vorm van open vuur. Als houtskoolbarbecues zijn toegestaan op een camping, dan mogen dit soort houtbranders vaak ook wel, maar vraag het altijd van te voren even na.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Hoes brander

De Quechua houtbrander MH500 komt in een fijne hoes

De verpakking van de Decathlon houtbrander is mooi. Een solide hoes met rits, waar de brander ruim in past. En met een hengsel, waardoor je alles gemakkelijk kunt transporteren. Op de hoes staat de gebruiksaanwijzing: handig, zo raakt hij niet kwijt. In de klep van de hoes zitten twee vakjes. In een van de vakjes zit iets wat een ‘koude handgreep’ genoemd wordt: een metalen staafje waarmee je het klepje voor houttoevoer kunt openen, de asla open kunt maken en waarmee je de brander, als hij warm is, kunt verplaatsen. Het andere vakje is leeg en geeft ruimte voor bijvoorbeeld wat aanmaakblokjes, lucifers of een paar kleine houtjes als firestarter.

Handig klepje

optillen

Een trekking-brander voor autokampeerders

Ook de MH500 houtbrander zelf bevalt me op het eerste gezicht: hij is gemaakt van degelijk metaal en voelt stevig aan. Hoewel hij trekking-brander wordt genoemd, is het wel echt een voorwerp voor auto-kampeerders.  Door zijn gewicht van 1,5 kilo en het formaat van bijna 20 x 20 x 25 centimeter is de brander niet geschikt voor fiets- of wandelvakantie.

Over de brander lijkt goed nagedacht te zijn: hij staat hoog op de pootjes, zodat de grond eronder niet warm wordt en er zit een lade ACSI Camperplaatsengids,in waar de as in valt. Daardoor ruimt het makkelijk op. De brandkamer is dubbelwandig en isoleert, zodat er maar weinig warmte via de zijkant verloren gaat. Doordat de zijkant vanACSI Camperplaatsengids, de brander bovendien een soort afgesloten windscherm vormt, is het eenvoudig om het hout aan te steken zonder dat je lucifer uitwaait.

keteltje op brander

Het gaat helaas mis bij de luchttoevoer

Aan de voorkant van de brander zit een klepje met gaatjes en het Quetchua-logo. Deze dekt de opening af waardoor je, als je eenmaal aan het koken bent, nieuwe houtjes kunt toevoegen. Tegelijkertijd zorgen de gaatjes voor de toevoer van zuurstof naar het vuur.

En die luchttoevoer, daar is het nou net waar het mis gaat.  Voor een vuur heb je brandstof, warmte en zuurstof nodig. De Woodstove MH500 laat het op dat laatste gebied echt afweten. Als de bovenkant van de brander is afgedekt met een pan, gaat de zuurstoftoevoer alleen via de gaatjes in het klepje en via een paar gaatjes aan de onderkant van de brander. Deze komen echter niet direct in de brandkamer uit. Met het zijklepje open gaat het beter, maar ook dan is het rendement van de brander laag. Het koken van een liter water is een echte geduldsoefening en nam bij mij ruim een half uur in beslag. Jammer!

Rookvorming brander

Weinig zuurstof betekent roet en rook

Gevolg van de beperkte zuurstoftoevoer in de brander is dat de verbranding niet volledig is en dat er daardoor behoorlijk wat rook en roet vrijkomt bij het koken. Zet dus niet je beste pan op de brander, want na het koken is hij gegarandeerd zwart. Een tip als je dit wilt voorkomen: vet de buitenkant van de pan voor gebruik in met een beetje groene zeep, dan schuurt het na gebruik eenvoudiger schoon.

Beoordeling
Beoordeling
MH500 Houtbrander
5.4
gemiddeld
Een stevig en mooi vormgegeven, maar wel zware houtbrander waar je beschut een vuurtje in kunt maken. Voor koken minder geschikt vanwege de beperkte zuurstoftoevoer.

Pluspunten

+ Mooi vormgegeven
+ Degelijk
+ Praktische draaghoes

Minpunten

– Veel rook
– Laag warmterendement
– Zwaar

Conclusie

Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld. Eerder testte ik de Biolite campstove, en dat werkte gewoon heel goed. Deze Quechua-brander heeft een heel andere prijsklasse en daar moet je rekening mee houden. De Quechua Houtbrander MH500 is stevig en mooi vormgegeven. Het is een mooie plek om beschut een vuurtje in te maken. Als kooktoestel  is het hem wat mij betreft nog niet. Het lijkt er een beetje op of de houtbrander net nog niet genoeg doorontwikkeld is. Met wat extra zuurstofgaten aan de zijkant zou de ‘trek’ van de brander beter zijn, het vuur minder roken en het water sneller koken. Wachten op versie 2.0 dus.

 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Functionaliteit:
  Sending
 • Koken:
  Sending