Review: Decathlon Quechua Air Seconds 5.2 F&B | Fijne tent?

Air Seconds 5.2 F & B

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Quechua Air Seconds 5.2 oppomptent heeft van Decathlon weer een update gekregen. We mochten de tent uitproberen en een weekje testen.  Een opblaasbare tent zoals deze Air Seconds is echt makkelijk in gebruik, maar veel mensen vinden dat nog steeds spannend. In deze review laat ik zien waarom dat echt niet nodig is. 

Waarom een opblaastent zo handig is?

Bij Decathlon hebben ze zowel stokkententen als opblaastenten in gezinstent formaat. De Quechua AirSeconds 5.2 Fresh & Black is een opblaasbare tent, maar ditzelfde model is ook als stokkentent verkrijgbaar. Bij het kopen van een familietent is het opzetten een aandachtspunt en dat is misschien wel het grootste voordeel van de Quechua Air Seconds 5.2.

Voor een gezin is een oppomptent juist qua opzetgemak vaak een uitkomst. Hij staat een stuk sneller dan een stokkentent en is makkelijker alleen op te zetten. Handig als alleenstaande ouder, maar ook als de ene ouder de kids na een lange autorit op de camping in het gareel moet houden, terwijl de andere de tent opzet. Daarnaast staan opblaastenten verrassend stevig tijdens zware wind.

Nadeel is wel dat ze vaak flink zwaarder zijn dan stokkententen en ook meer ruimte innemen in je bagage. Je moet er dus wel ruimte voor hebben.

Quechua Air Seconds 5.2 Fresh & Black review

De Quechua Air Seconds 5.2 F&B, onze ervaring

Bij Decathlon zijn ze goed in het zorgen dat je veel tent krijgt voor je geld. Als we de Air Seconds 5.2 hebben opgezet dan zie je dat ook meteen. Alle ramen hebben gordijnen, er zijn redelijk wat mogelijkheden voor ventilatie en met ritsen en flappen kun je goed reguleren hoeveel je daarvan voelt. 

Het kuipzeil is uitritsbaar, maar bij de deur naar beneden te klappen, zodat je niet struikelt en zowel in de slaaptent als in de voortent zitten standaard veel opbergvakjes. In de slaaptentjes zit bovenin zowel knuttengaas als stof zodat je kunt kiezen tussen ventileren of helemaal donker maken. 

Decathlon fresh black

Polyester met Fresh & Black, dat koelt af

Het tentdoek van deze Air Seconds 5.2 F&B is gemaakt van polyester. Groot voordeel van polyester is dat het relatief licht van gewicht is in vergelijking met een katoenen tent. De Air Seconds 5.2 weegt 21.8 kg, wat voor een opblaasbare tent van dit formaat relatief licht is. De iets grotere broer de Air Seconds 6.3 Polycoton die we eerder al eens testten weegt bijvoorbeeld 45,9 kg. Dat merk je wel degelijk. 

Daarnaast droogt polyester tentdoek een stuk sneller dan katoen of polykatoen. Nadeel van polyester tentdoek is dan weer dat het een kortere levensduur heeft en niet ademt, zoals katoen en polykatoen wel doen. De temperatuur zal dus sneller oplopen en je moet echt goed ventileren.

Maarrr…  als één van de weinige tentmerken heeft Quechua het zogenaamde Fresh & Black-systeem. Het Fresh-deel daarvan bestaat uit een speciale coating van de buitentent die er in combinatie met de lichte kleur van de tent voor zorgt dat de temperatuur in de tent minder snel stijgt. We deden eerder een vergelijkende test tussen een gewone polyester en Decathlon Fresh & Black-tent en bij een buitentemperatuur van 30 ºC scheelde het een kleine 5 ºC en dat voel je wel. Dat voelt nog niet even natuurlijk als katoen of polykatoen, maar scheelt al wel een heleboel.  

Donker slapen is heel fijn

Het Black-deel van de Fresh & Black heeft betrekking op de extra donkere slaapcabine. Deze slaapcabine is zo donker dat, als de deur dicht is, je zelfs overdag een zaklamp nodig hebt. Dat is vooral handig als je kinderen vroeg naar bed gaan en het buiten nog licht is of als je van uitslapen houdt. Ik ben er fan van. 

De Quechua Air Seconds 5.2 opzetten lukt ook alleen

Bij deze opblaasbare Air Seconds 5.2 tent heb je drie luchtbanen die je individueel van achteren naar voren moet opblazen. Eerst plaats je de haringen op de hoeken en dan blaas je de banen één voor één op. Daarna zet je de losse stok in de kuif van de tent en als laatste de stelstok in het dak aan de binnenzijde om de tent strak te zetten. 

Lees ook:  Welke De Waard tent voor een gezin?

Als laatste stel je de scheerlijnen voor en achter zodat het dak strak staat en steek je van achter naar voren de laatste haringen erin en je tent staat. Bij elkaar is dat in zo’n 15 à 20 minuten gedaan. In mijn eentje deed ik er 15 minuten over als geoefende kampeerder.

Nadat de opblaastent staat, kun je meteen beginnen met inrichten.  Ook de slaapcabine en het kuipzeil zitten meteen aan de buitentent vast en hoef je er dus niet apart in te hangen.

Decathlon opblaasbare tent Airseconds 5.2 ervaring

Wees niet bang voor ontploffende luchtbanen!

Opblaasbare tenten hebben bij sommige kampeerders nog een imagoprobleem. Ze zijn bang dat de buizen te zacht opgepompt worden en inzakken of juist dat één van de banen ploft. Als je de oppomp-instructies volgt, is dat niet iets waar je bang voor hoeft te zijn: de techniek is echt enorm verbeterd het afgelopen decennium. Voor de test van deze tent heb ik de banen een week opgeblazen gehad en deze waren na zeven dagen nog even hard als daarvoor.

Air Seconds 5.2 oppompen

Het opblazen van de Air Seconds 5.2 is wel een punt van aandacht, want je wilt de opblaastent niet té hard opblazen en ook niet te zacht. Bij het ventiel staat de geadviseerde PSI (druk) van 7.0 aangegeven. Zo hard moet de tent dus opgeblazen worden.

Het handigste is om een pomp te kopen die bij het opblazen de PSI-druk aangeeft. Bij de tent wordt geen pomp geleverd. Decathlon heeft daar wel de Ultim Comfort Pomp voor opblaasbare tenten voor, maar persoonlijk vind ik de Obelink tent pomp fijner, maar die is ook een stuk duurder. Een elektrische pomp is echt niet nodig.

Heb je geen pomp waarop je de druk kunt aflezen, dan kun je de hardheid controleren door in de buis te knijpen. Als je in de buis knijpt moet je nog wel een deuk van 1  cm diep in kunnen duwen, maar je hele duim mag er niet in verdwijnen. 

Decathlon Quechua Air Seconds 5.2 Fresh & Black

Air Seconds 5.2 voor 5 personen past net

Mijn stelregel is altijd: koop altijd een tent voor één persoon meer dan het gezelschap waarmee je gaat kamperen. De 5.2 in de naam Quechua Air Seconds 5.2 staat voor 5 personen en de 2 voor twee slaapcabines. ‘Het ken net’. Ja, met een gezin met 2 volwassenen en 3 kleinere kinderen die geen slaapmatten van 2 meter hebben dan past het net. Met 5 volwassenen of grote pubers zou ik het te krap vinden. 

Slaapcabines

De slaapcabines van 210 x 140 cm én 210 x 210 cm breed, daar passen inderdaad precies 5 ULTIM COMFORT slaapmatten in die ik eerder al eens testte maar, dan lig je wel bovenop elkaar en is er in de slaaptent geen ruimte over voor bagage. Als de kinderen kleinere matjes hebben dan past het wel en ook 4 volwassenen past prima. 

Die twee slaapcabines zijn van elkaar gescheiden door een gordijn/tussenwandje dat normaliter met knopen vast zit maar wat je dus ook aan één kant los kunt maken. Vooral met kleine kinderen is dit fijn als je ze midden in de nacht moet troosten of een fles moet geven. 

Leefruimte

De leefruimte voor de slaapcabines is ongeveer 230 cm x 365 cm. Dat is ongeveer 8 m2. De deur zit aan de voorkant waardoor je langs beide wanden spullen kunt plaatsen. Op zich is dit een fijne ruimte, maar ook hier geldt dat het met 5 man bij regen wat krap is. Zeker als ook je bagage en campingkeuken hier in staan. 4 personen past ook hier beter.  De staruimte van 2,1 meter is wel heel fijn. Je voelt je niet snel claustrofobisch.
 
Fijn is dat je aan alle kanten in de leefruimte van Air Seconds 5.2 F & B ramen hebt en de voordeur en één van de zijramen hebben ook horren voor ventilatie. Door de gordijntjes, die heel makkelijk op te bergen of juist te gebruiken zijn, kun je zelf kiezen waar je licht of privacy wilt hebben. 

Het kuipzeil kun je losritsen

De Quechua Air Seconds 5.2 heeft een uitritsbaar kuipzeil, wat ik altijd een voordeel vind bij een grotere tent. Want als het kuipzeil binnen of buiten echt heel vies is geworden nadat je ergens lang hebt gestaan, kun je het loshalen en makkelijk schoonmaken.

Lees ook:  Mijn Tent is Top: De Bardani Spitfire 280 RSTC van Lisanne

Nog fijner is dat het ervoor zorgt dat veel ongedierte en vocht niet de tent inkomen. Alleen bij de hoeken van de aansluiting met de slaapcabine is het kuipzeil van de Air Seconds 5.2 F&B helaas niet helemaal dicht te ritsen, dus helemaal beestjesproof is de tent niet, maar 95% zou ik het zeker noemen.  

Het kuipzeil zelf heeft een waterkolom van 2400 mm wat voor een tent in dit segment gemiddeld is, maar om te voorkomen dat het beschadigd raakt en ook te vies wordt, zou ik er zeker een zeil of worteldoek onderleggen, dat scheelt je veel geschrob.  
quechua air seconds 5.2 f b review

Luifel is toch wel handig

Aan een aantal dingen merk je wel dat dit een tent is die in de goedkopere range zit. Sommige dingen mis je gewoon. Een paar voorbeelden daarvan zijn: een zijdeur waardoor je de tent ook op een andere manier kunt neerzetten.

Ook is de kuif van de tent niet genoeg om inregenen bij een open deur te voorkomen. Een luifel zou daar de oplossing voor kunnen zijn en is ook echt nodig bij een plek zonder schaduw, maar die ontbreekt. Wel heeft Decathlon een los te verkrijgen luifel, maar deze heeft geen zijwanden en is vatbaar voor wind. 

Geen nood want daar is een oplossing voor. Toen ik de tent aan het testen was, kwam er iemand naar me toe die vertelde eenzelfde tent te hebben en ook zij miste de luifel. Zij vertelde mij dat ze dat opgelost had door de Obelink Soleil Plus Window CoolDark tentluifel los te hebben besteld. Die past perfect en lost zowel het probleem van inregenen als van geen schaduw hebben op. Door de zijwanden kun je ook ’s avonds langer buiten zitten. Een losse tarp zou eventueel ook een oplossing kunnen zijn. 

Hoe is de kwaliteit van Decathlon familietenten?

Bij tenten wordt de kwaliteit voor een groot deel bepaald door het tentdoek. Hoeveel ‘sta-weken’ gaat een Decathlon tent dus mee? Voor een polyester tent met een waterkolom van 2000 mm, wat de Air Seconds 5.2 heeft, kun je uitgaan van een levensduur van 10 tot 20 weken. Zelf geeft Decathlon 5 jaar garantie op haar tenten.

Review Quechua Airseconds 4.1 Fresh & Black
Beoordeling
Airseconds 4.1 Fresh & Black
7.4
gemiddeld
Bij deze Decathlon tent krijg je relatief veel tent voor je geld. De Quechua Air Seconds 4.1 is een opblaastent waardoor hij snel en makkelijk staat. De Fresh & Black-toepassingen zorgen voor lekker donker en koel slapen.
 • Algemeen
  7.5
 • Opzetgemak
  8.0
 • Pakmaat / Gewicht
  7.0
 • Extra's
  7.5
 • Kwaliteit
  7.0
€549,99
Op voorraad
Decathlon.nl
Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

 • Fresh koelende laag
 • Makkelijk opzetten
 • Donkere slaapcabine
 • Stahoogte 190 cm
 • Veel vakjes
 • Gordijnen

Minpunten

 • Geen luifel
 • Krap voor 4 personen
 • Geen zijdeur

Conclusie: Review Quechua AirSeconds 5.2 familietent

Zoals bij de meeste Decathlon tenten krijg je bij de Quechua Air Seconds 5.2 relatief veel tent voor je geld. Voor een gezin van 4 of met 3 kleine kinderen past het prima  en veel beter dan in de 4 persoons gezintent Air Seconds 4.1. Opzetten is echt in 15 minuten klaar en de gemiddelde kampeerder kan er zo een jaar of 5 tot 7 mee kamperen. Wel zou ik echt een Obelink Soleil Plus-luifel erbij aanschaffen, want dat maakt het kamperen in deze tent een stuk comfortabeler.

Door het Fresh & Black-doek slaap je voor een polyester tent relatief koel en zeker erg donker. Weet je nu al zeker dat je langere tijd en veel gaat kamperen of er vaak op uit zult trekken, dan zou ik ook nog naar de polycoton versies van de Air Second kijken, de 4.2 of de grotere 6.3. Die zijn een stuk duurder én zwaarder, maar het binnenklimaat is nog fijner, je krijgt een extra deur en daar kun je een jaar of 10 mee vooruit. 

Waar te koop?

tas air seconds 5 2

Kampeermeneer heeft deze tent in bruikleen gekregen van Decathlon voor deze review.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending