Review: Slaapzak Quechua Arpenaz van Decathlon uitgebreid in de test

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Quechua Arpenaz van Decathlon. Is dat nou een fijne slaapzak om mee te kamperen? In deze review testen we de Arpenaz slaapzak uitgebreid. Hoe warm is de slaapzak? Ligt hij comfortabel? En welke van de vele verschillende versies van deze Quechua slaapzak is het meest geschikt voor kampeerders?

De voordelen van een dekenslaapzak

De Arpenaz slaapzak is een zogenaamd dekenmodel slaapzak. Een slaapzak die rechthoekig is en 80 cm breed. Het fijne van deze slaapzakken is dat je relatief veel bewegingsvrijheid hebt in de slaapzak waardoor het meer lijkt op het slapen onder een deken of dekbed dan bijvoorbeeld in een mummieslaapzak.

Een ander voordeel van dekenslaapzakken is dat je deze wanneer het warm is in de zomer helemaal kunt openritsen. Zo ontstaat er een deken waar je onder kunt gaan liggen. Daar tegenover staat dat de dekenslaapzak minder geschikt is voor kamperen in de winter of het vroege voorjaar of najaar. De extra ruimte die een dekenslaapzak immers biedt, kost meer energie om op te warmen.

quechua arpenaz

slaapzak arpenaz

Hoe comfortabel ligt de Quechua Arpenaz ?

Misschien wel het belangrijkste aspect van een slaapzak is hoe comfortabel de slaapzak ligt en hoe voelt deze aan. Het comfort wordt deels bepaald door de isolatiewaarde en deels door het gebruikte materiaal. 

Welke versies van de Decathlon Arpenaz zijn er?

De Quechua Arpenaz is er qua materialen in twee verschillende versies. Eén met een binnen- en buitentijk van katoen en een andere waarbij deze beide van 100% polyester zijn.

Persoonlijk, en met mij het merendeel van Nederland, heb ik een voorkeur voor katoen. Het is een natuurlijk materiaal, voelt prettiger aan en kan zweet opnemen. Ik heb van de Arpenaz slaapzak zowel de polyester als de katoenen versie getest. Ik blijf erbij dat ook bij de Arpenaz de katoenen versie fijner aanvoelt hoewel ook het polyester binnentijk niet meteen heel plakkerig of plasticachtig aanvoelt. 

Wanneer gebruik je de Quechua Arpenaz 10, 0 of zelfs 20?

Mijn advies is in het algemeen het volgende: Kampeer je in Nederland vooral in de zomer? Kies de Quechua Arpenaz 10. Kampeer je vooral in Zuid-Europa in de zomer? Je hebt aan de Arpenaz 15 of 20 genoeg. Kampeer je ook vaak in het vroege voor- en/of late naseizoen (Meivakantie / Herfstvakantie)? Ik zou voor de Arpenaz 0 kiezen. Voor echt winterkamperen bij temperaturen ver onder nul zijn deze slaapzakken minder geschikt. Ben je warmbloedig en heb je het niet snel koud? Dan kun je in plaats van de comforttemperatuur de limiettemperatuur als uitgangspunt nemen.

Lees ook:  Review: Exped Megamat Lite 12, slaapt als een roosje

Is deze slaapzak ook voor lange mensen?

De meeste slaapzakken van Decathlon zijn er in verschillende lengtes die ze M, L en XL hebben genoemd. De Quechua Arpenaz is er echter maar in één lengte van 200 cm. One size fits all? Nou niet helemaal. Zelf ben ik 1.86 cm en kan ik nog comfortabel liggen in de slaapzak. Zonder dat mijn voeten telkens tegen de bodem aan komen. Eigenlijk wil je nog zo’n 20 cm onder je voeten over hebben dus vanaf een lengte van 1.90 ongeveer zou ik toch een wat langere slaapzak aanbevelen.

De rits van de slaapzak loopt niet helemaal door naar boven. Hierdoor kun je de rand aan de bovenkant omklappen terwijl je onder nog comfortabel op de slaapzak ligt. Je plakt dan niet aan het matje. Voor lange mensen is dit echter een nadeel omdat je die laatste 15 á 20 centimeter extra veel warmte verliest omdat de zijkanten niet dicht zitten.

arpenaz slaapzak oprollen

Arpenaz slaapzak decathlon

Oprollen en inpakken van de Decathlon Arpenaz

Het oprollen van zowel de polyester als de katoenen versie gaat makkelijk. Je vouwt de slaapzak in de lengte dubbel, rolt hem stijf op en kunt hem redelijk makkelijk in de zak laten schuiven. Door het materiaal gaat dat bij de polyester versie iets makkelijker dan bij de katoenen versie.

De pakmaat en het gewicht is voor sommige kampeerders ook van belang. Zoals je eerder bij de technische specificaties hebt kunnen zien lopen die nogal uiteen. Daarbij geldt bij de Quechua Arpenaz: katoen is zwaarder en groter dan polyester én hoe lager de comforttemperatuur des te zwaarder en groter de slaapzak.

Is comfort belangrijk voor je en gewicht en grootte minder? Kies dan voor de Arpenaz 10 of 0 van organisch katoen. Wil je een dekenslaapzak en vind je gewicht of grootte belangrijk? Kies dan voor de Arpenaz 10, 15 of zelfs 20 van polyester. Maar als je gewicht het allerbelangrijkste vindt, dan kun je beter voor de Decathlon Forclaz Trek 500 of zelfs 900 kiezen. Die zijn aanzienlijk kleiner en lichter. 

De Quechua Arpenaz is er in de volgende versies: 

TypeTypeTijkVullingComfort temperatuurLimiet temperatuurMaatPakmaatGewichtKoppelbaar
Apenaz 0DekenKatoenPolyester0-51-size23 l. 2908 gr. ja
Apenaz Apenaz 10DekenKatoenPolyester1051-size21,2 l. 2150 gr. ja
Apenaz 10Apenaz 10DekenPolyesterPolyester1051-size15 l. 1300 gr. ja
Apenaz 15DekenPolyesterPolyester15101-size14,5 l. 1300 gr. ja
ApeApenaz 20naz 20DekenPolyesterPolyester20151-size13,2 l. 1100 gr. ja
Lees ook:  De opblaasbare campingkast van Decathlon getest

Voordelen Quechua Arpenaz

+ Dekenslaapzak veel comfort
+ Keuze tussen katoen en polyester tijk
+ Keuze uit 0, 10, 15, 20 comforttemperatuur
+ Helemaal open te ritsen
+ Twee helemaal aan elkaar te ritsen

Nadelen Quechua Arpenaz

– Minder geschikt voor lange mensen
– Relatief zwaar
– Relatief grote pakmaat

Eindoordeel: Review Quechua Arpenaz 10, 15, 20 en 0

De Quechua Arpenaz dekenslaapzak is  een fijne ruime slaapzak die in verschillende comforttemperaturen te krijgen is. Persoonlijk heeft de katoenen versie mijn voorkeur omdat deze plezieriger aanvoelt, beter de temperatuur reguleert en met zweet kan omgaan. 

Voor kampeerders in Nederland zou ik de Arpenaz 10 aanraden als je vooral in de zomer kampeert en de 0 als je ook in het vroege voorjaar of najaar er op uit trekt. Wil je per sé een dekenslaapzak én zijn gewicht en pakgrootte voor jou van belang dan is de polyester versie een optie. Het binnentijk heeft me verrast met hoe deze aanvoelt. Minder synthetisch dan verwacht. Zijn gewicht en pakgrootte het allerbelangrijkste, dan kun je beter nog even verder kijken naar bijvoorbeeld de Decathlon Forlclaz Trek

Waar te koop?

Deze  slaapzak is getest als onderdeel van Decathlon slaapzakken test. Andere slaapzakken in de test waren: 
– Quechua Forclaz 10 slaapzak 
– Quechua Forclaz Trek 500 mummy slaapzak
– Quechua Forclaz Trek 900 mummy slaapzak

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending