Review: Qibbel Junior achterzitje, snel te monteren

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kleine dochters worden groot, te groot voor het fietsstoeltje achterop mijn elektrische fiets. Ik wist echter nog niet dat het een enorme crime zou worden om een geschikt fietszitje voor mijn fiets te vinden. Ik heb inmiddels drie verschillende opties geprobeerd en het is gelukt. Uiteindelijk is het de Qibbel Junior geworden, dus tijd voor een review. 

Rugsteun, inklapbaar fietszitje of een vast zitje voor achterop? 

Vorig jaar, toen mijn dochter vier was, heb ik een nieuw Qibbel Air fietsstoeltje  gekocht omdat ik haar toen nog te onrustig vond om zonder ondersteuning te zitten. Ze was er dol op omdat hij zo lekker zat. Maar nu een jaar later is ze ouder, groter en kan ze wel  makkelijk zelfstandig zitten. Het zag er niet meer uit, dus het werd tijd voor een nieuw junior fietsstoeltje. 

qibbel junior

Achterzitje voor elektrische fiets is best lastig te vinden

Eigenlijk wilde ik gewoon een simpele rugsteun en een kussentje, dat vertrouw ik wel met mijn dochter van nu vijf en een half. Maar dat blijkt vanwege de accu onder de bagagedrager bij de meeste elektrische fietsen gewoon niet te kunnen. Dan kom je op de junior fietszitjes uit. Daarin zijn eigenlijk twee soorten. Degene die een vaste rugleuning hebben en fietsstoeltjes met een inklapbare rugleuning. 

Zo’n inklapbare leuning lijkt handig, maar uit ervaring (we hebben een tijd een Bobike Junior gehad) weet ik dat je dat inklappen eigenlijk nooit gebruikt. Het is juist onhandig met snelbinders, want die lubberen er extra snel van uit door de extra hoogte en breedte. Dus moest het een fietsstoeltje worden met vaste rug die op de bagagedrager met accu achter op mijn elektrische fiets past.

Vanaf welke leeftijd een junior fietsstoeltje? 

Officieel zijn de meeste junior fietsstoeltjes vanaf zes jaar. Zelf vind ik dat het erg van je kind afhangt of ze al toe zijn aan een junior achterzitje. Er zijn kinderen die rustig achterop zitten en zelf heel voorzichtig zijn. Daarbij zou het misschien al vanaf vier jaar kunnen. Mijn dochter is echter nogal actief en stilzitten is niet haar hobby. Maar nu ze vijf en een half is, durf ik het wel aan. 

qibbel 6 junior zitje blauw compleet met voetsteunen

Halfords, Bobike, HEMA en nu dus Qibbel achterzitjes en rugleuningen:  ik heb ze allemaal geprobeerd

In de afgelopen tien jaar als vader en fietser heb ik al heel wat fietsen, soms geholpen door fietsendieven, verslonden en evenveel fietsstoeltjes en achterzitjes. Er zit best verschil in. Die van Halfords ging enorm roesten, Die van de HEMA heeft het lang volgehouden, maar brak af. Het andere junior fietsstoeltje van Bobike was op zich prima, maar dat inklappen gebruikte ik dus niet en het was best een groot ding achter op je fiets. Nu dus de Qibbel Junior en net als het Qibbel Air fietsstoeltje bevalt dat best goed. 

Lees ook:  Handige tips voor een relaxte fietsvakantie

fietsstoeltje junior achterop

De Qibbel Junior past op een elektrische fiets en op een gewone fiets

Misschien wel het belangrijkste voor mij: de Qibbel Junior past gewoon goed  op een elektrische fiets. Bij de Bobike Junior fietsstoeltjes vind ik de montage altijd echt een enorm gedoe. Het zal wel voor de veiligheid zijn, maar je bent zo 40 minuten bezig om het de eerste keer te bevestigen. Daarbij maken die stoeltjes gebruik van de zadelpen en zaten de voetsteunen precies vóór de ingang van mijn acculader. De Qibbel Junior is een stuk makkelijker te bevestigen. In een minuut of tien ben je met alles klaar. Eén minuut voor het stoeltje zelf en negen minuten voor de voetsteuntjes. 

Hoe moet je de Qibbel Junior bevestigen? 

In vergelijking met andere fietszitjes is dat installeren echt een eitje. Enige echte vereiste is dat jouw fiets een bagagedrager heeft. Daaraan wordt de Qibbel Air namelijk bevestigd. Op een mountainbike of single speed past hij dus niet. 

Hoe werkt de montage dan? 

Stap 1. Kijk of je de verkleinstukken nodig hebt. Bij de Qibbel Junior worden twee passtukken en twee antislipstrips geleverd voor dunne bagagedragers. Hou deze kleine passtukken tegen jouw bagagedrager om te kijken of deze om de zijkant van je bagagedrager passen. Is dat het geval dan moet je deze verkleiners gebruiken en in de bagagedragerklem onder het achterzitje schuiven. Past het niet dan kun je ze laten liggen. 

fietsstoeltje achterop elektrische fiets

Stap 2. Plaats de antislipstrip. Zowel met als zonder het verkleinstuk moet je de antislipstrip gebruiken. Deze klik je als het ware in de de bagagedragerklem of de verkleiner. Vergeet dit niet want hiermee vergoot je de grip van het stoeltje op de fiets en bescherm je ook de bagagedrager tegen beschadigen. 

junior achterzitje

Stap 3. Zet het fietsstoeltje achterop de bagagedrager en draai dit met de ronde grijze knop vast. Je kunt gewoon blijven draaien tot hij eigenlijk niet verder wil. Het stoeltje zit dan goed vast. Let erop dat je het stoeltje zo ver mogelijk naar achteren plaatst. Dan heeft je kind lekker de ruimte en kun je ook nog makkelijk bagage meenemen op het zitje. 

Stap 4. Bereid de voetsteuntjes voor.  De Qibbel Junior wordt geleverd met twee inklapbare voetsteuntjes. Het monteren hiervan vond ik nog het meeste werk. Om ze voor te bereiden moet je ze eerst helemaal uit elkaar halen. Met een inbussleutel draai je de schroeven eruit, daarna kun je met een beetje heen-en-weer wrikken de stangbevestiging van het voetsteuntje halen, waarna je het ronde deel van de bevestiging ervan af kunt schuiven. 

Lees ook:  Boekreview: Ga op de fiets

Stap 5. Bevestig de voetsteuntjes. De voetsteuntjes kun je nu in omgekeerde volgorde van stap 4 bevestigen aan de stang die naar de as gaat of aan de stang van de bagagedrager. Neem hiervoor de dikste stang die beschermd is met een jasbeschermer. Door het aandraaien van de schroeven klemt de voetsteun zichzelf vast. Dit doe je aan beide kanten en je bent klaar om te fietsen. 

qibbel junior montage

achterzitje fietts

Mijn dochtertje wil zelf de gordel

Aan de Qibbel Junior zit een gordel die je om het middel van je kind kunt doen en met een driepuntsgesp kunt sluiten. Heel eerlijk: ik vond het een beetje overdreven en had hem al van de fiets afgehaald. Dat gaat eenvoudig met een schroevendraaier. Op de fiets van mijn vriendin – waarop we hetzelfde stoeltje hebben gezet – had ik hem laten zitten, omdat zij dat een veiliger gevoel vond geven. Wat blijkt? Mijn dochtertje is blijkbaar niet zo’n daredevil. Ze vond de gordel zo fijn dat we hem op mijn achterzitje ook weer terug hebben gezet. Wel fijn is dat ze hem zelf open en dicht kan doen.

Verwijderen kan in één minuut

Zo makkelijk als het stoeltje zelf te bevestigen is, zo snel is het ook weer te verwijderen.  Je draait hem in minder dan een minuut los en kunt dan je bagagedrager gebruiken. De voetsteuntjes blijven dan zitten, maar die kun je inklappen. Mocht je toch eens een grote doos moeten vervoeren, dan is dat wel makkelijk. Nadeel is wel dat ze ook makkelijker te stelen zijn, hoewel ons dat nog niet overkomen is. 

junior fietsstoeltje

Het oog wil ook wat

Echt niet het belangrijkste aan een achterzitje, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen dat de Qibbel Junior er in vijf verschillende kleuren is.  Ik heb een groene, mijn vriendin een zwarte. Je kunt ze dus mooi matchen met de rest van je fiets. 

Beschikbare kleuren:

Qibbel Junior hoe zit die? 

De rugleuning van de Qibbel Junior is van gerond kunststof en als ik mijn dochtertje mag geloven, zit dat wel lekker. De zitting is van rubber. Handig, want dat kun je gewoon buiten laten staan maar het zit wel harder dan de zachte Qibbel Air die ze gewend was. Zoals ze zelf zegt: “Papa, ik moest er gewoon even aan wennen dat het iets harder is.” Daarna heb ik haar er ook niet meer over gehoord. 

Voordelen Qibbel Air

+ Makkelijk te monteren
+ Kan buiten blijven staan
+ Inklapbare voetsteuntjes
+ Past op bijna iedere fiets  (ook elektrisch)
+ gordel
+ vanaf 6 jaar / tot 35 kilo

Nadelen Qibbel Air

– Zitting is even wennen
– Misschien diefstalgevoeliger

Mi

qibbel junior review

Eindoordeel review: Qibbel Junior makkelijk te monteren en ideaal voor elektrische fiets

De Qibbel Junior gebruiken we nu ongeveer een maand op twee fietsen en ze bevallen prima. Monteren is echt makkelijker dan bij andere achterzitjes, ze kunnen tegen een stootje en je kunt ze zonder probleem buiten laten staan. Mijn dochter is er inmiddels aan gewend en nog steeds blij met de gordel die ze steevast gebruikt. Ze zijn tot 35 kilo te gebruiken. Tegen die tijd is ze een jaar of tien en wil ze niet eens meer bij papa achterop. 

Recente prijsvergelijking Qibbel Air:

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending