Review: Qibbel Air fietsstoeltje voor achterop volgens mijn dochter zooooo zacht

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Er moest een nieuw fietsstoeltje achterop mijn elektrische fiets komen. De oude was beschadigd en mijn dochter van 4 is eigenlijk nog net te klein om zonder fietsstoeltje achter op mijn fiets te stappen. Daar denkt ze zelf trouwens anders over, maar zelf vond ik het nog te vroeg om afscheid te nemen van het achterzitje. Dus mocht ik op zoek naar een nieuw kinderzitje en dat werd de Qibbel Air. Volgens mijn dochter is hij vooral heerlijk zacht. Ik heb nog wel een aantal andere bevindingen in deze review.

fietsstoeltje achter

Fietsstoeltje of inklapbaar kinderzitje voor een 4-jarige?

Toen mijn laatste fietsstoeltje aan vervanging toe was heb ik even getwijfeld. Moet ik nu een nieuw fietsstoeltje achter op mijn elektrische fiets zetten of gewoon zo’n inklapbaar kinderzitje? Mijn dochter is nu vierenhalf en zag zichzelf wel op zo’n stoer kinderzitje zonder riempjes zitten.

Zelf had ik mijn bedenkingen. Eerlijk is eerlijk ik gesp haar niet altijd meer in. Vooral voor de kleine stukjes naar de winkel zit ze vaak los in het achterzitje. Op langere stukken naar de stad of als we een stukje gaan fietsen doe ik de riempjes nog wel vast. Zolang kan ze zichzelf nog niet vasthouden en vertrouw ik haar reactievermogen nog niet in het geval van een onverwachte beweging.

De meeste fietsstoeltjes voor achter zijn van 9 maanden tot 6 jaar of een gewicht van rond de 22 kilo. Mijn dochter is nu 18 kilo dus voor het komende jaar besloot ik toch nog voor een fietsstoeltje te gaan.

Beschikbare kleuren:

Yepp, Bobike, Gamma en nu dus Qibbel fietsstoeltjes ik heb ze allemaal geprobeerd

In de afgelopen bijna 9 jaar ouderschap heb ik vier verschillende fietsstoeltjes voor achterop gehad. We begonnen met een goedkope fietsstoel van de Gamma maar nadat die al na drie maanden scheuren vertoonde hebben we hem ingeruild voor een Bobike fietsstoeltje. Deze bleek op zich prima maar was net als de Yepp, die we vooral voor de looks kochten, een crime om te installeren. Nu zag ik de Qibbel  Air welke er én OK uitzag, betaalbaar was én erg makkelijk te installeren leek. Maar eens proberen of dat ook zo is. 

Lees ook:  Review: Sevylor Puddle Jumper onbezorgd zwemmen

Nog nooit een fietsstoeltje voor achter gehad dat zo makkelijk te installeren én te verwijderen was

Dat installeren van de Qibbel Air is echt een verademing. Ik denk dat ik inclusief uitpakken, begrijpen hoe het geïnstalleerd moest worden en de installatie zelf nog geen 5 minuten ben bezig geweest. De Qibbel past echter alleen op fietsen met een bagagedrager, niet op je mountainbike of single speed dus.

Hoe werkt dat dan? 

Stap 1. Kijken of je de verkleinstukken nodig hebt? Bij de Qibbel Air worden twee passtukken geleverd voor dunne bagagedragers. Hou deze hulpstukken even tegen jouw bagagedrager om te kijken of deze passen. Past dat, dan kun je ze simpel in de klemmen onder het fietsstoeltje schuiven. Past het niet, dan kun je ze laten liggen en heb je ze niet nodig.

Stap 2. Zet het fietsstoeltje achterop de bagagedrager, haal de zwarte veiligheidsstrap onder je bagagedrager door en maak deze vast door deze in de klem te schuiven en vast te klikken. Trek deze daarna vast. Ik heb het losse deel daarna met een paar knopen nog vastgeknoopt zodat deze niet in het wiel terecht komt.

Stap 3. Zorg dat de voorkant van de klemmen niet verder dan 10 cm achter de as van het achterwiel zit en draai daarna de ronde knop op de Qibbel Air met de klok mee vast op de bagagedrager. Je hoort aan het tikken wanneer het klaar is. Daarna kun je jouw kind meteen in het fietsstoeltje zetten.

De Qibel Air is superlicht

Hoewel het voor mij persoonlijk niet echt van belang was, is het gewicht van het stoeltje zelf voor sommigen wel belangrijk. De Qibbel Air is maar tweeënhalve kilo zwaar. Dat is minder dan de helft van wat de Yepp Maxi woog. Dat voel je vooral als je al een lichte fiets hebt. Op mijn elektrische fiets voel ik dat verschil eigenlijk amper.  

Veiligheid voor achterop

Juist omdat je de Qibbel zo makkelijk kunt monteren en verwijderen vraag je je af of dat wel veilig is. De stoeltjes voldoen aan de Europese Normen en de extra veiligheidsstrap zorgt voor een backup  bevestiging mocht dat nodig zijn. Als het fietsstoeltje éénmaal vastzit dan zit deze stevig vast op je bagagedrager en is er geen beweging meer in te krijgen.

De gordel waarmee je je kind vastzet in de Qibbel Air is een 5-punts gordel in plaats van een 3-punts welke de meeste fietsstoeltjes hebben. Zo zit je kind nog beter vast en is het lastiger voor ze om zelf uit de gordel te ontsnappen. De gesp waarmee je deze in het fietsstoeltje vastklikt is even wennen. Je moet even weten hoe deze werkt voordat je er handigheid in krijgt. Dat maakt het aan de andere kant ook lastiger voor je kind om zichzelf los te maken.

Lees ook:  Top 9: kindercampings Zeeland, deze zijn écht leuk!

fietsstoeltje acherop review

Mijn dochter zit zóóó lekker in de Qibbel

Van mijn dochter mogen we geen andere fiets meer gebruiken. Ze wil alleen nog maar op haar nieuwe fietsstoeltje achter op. Dat komt volgens haar omdat hij zóóó lekker zit. Andere stoeltjes waren van schuimrubber of hadden een klein kussentje, maar de Qibbel Air heeft een rugleuning van een soort rubbernet. Dit is een beetje elastisch wat het dus zacht maakt. Het vangt ook meteen een deel van de schokken op.

Een ander voordeel van die ‘net’ rugleuning is dat hij ventileert. Dat is fijn in de zomer omdat het dan niet gaat plakken van het zweet. Maar het is ook fijn als het regent want hierdoor droogt het sneller.

qibbel air fietsstoeltje achter review

Past de Qibbel Air op elke (elektrische) fiets?

De Qibbel Air past eigenlijk op bijna iedere fiets met een bagagedrager die 25 kilo kan dragen. Daarnaast moet je bagagedrager tussen de 11 en 17 cm breed zijn en mogen de buizen niet dunner dan 10 mm en niet dikker dan 22 mm zijn. Dat geldt eigenlijk voor het merendeel van de fietsen in Nederland.

Op mijn Elektrische fiets past hij prima behalve dat de spaakbeschermers voor de stekker ingang van mijn accu zit. Dat is echter bij alle fietsstoeltjes die ik overwogen heb zo. Ik heb er gewoon een gat in geboord.

Voordelen Qibbel Air

+ Makkelijk te monteren
+ Zit erg lekker aldus dochter
+ Rugleuning ventileert en droogt snel
+ Past op bijna iedere fiets
+ 5-punts gordel
+ 9 maanden tot 6 jaar / 22 kilo

Nadelen Qibbel Air

– 5-punts gordel is even wennen
– Spaakbeschermer zit voor accu-ingang

Eindoordeel: Review Qibbel Air makkelijk te installeren en heerlijk zitten

De Qibbel Air hebben we nu een jaar in gebruik en na alle andere fietsstoeltjes die ik in de loop der jaren heb gebruikt is de montage van de Qibbel echt een verademing. Het plaatsen en verwijderen gaat zo makkelijk en snel dat je hem zelfs voor meerdere fietsen zou kunnen gebruiken.

Mijn dochter wil alleen nog op de fiets met de Qibbel omdat deze door de rugleuning zo lekker zit. Zelf vind ik het een fijn idee dat ze door die rugleuning zowel bij warm als bij nat weer minder last van een natte rug heeft. Alles bij elkaar ben ik blij dat ik voor dat laatste jaar toch nog een fietsstoeltje heb aangeschaft. Na ruim een jaar was mijn dochter vijf en half en toe aan een achterzitje in plaats van een stoeltje. Ik kocht toen een Qibbel Junior waar ik ook over geschreven heb. 

Recente prijsvergelijking Qibbel Air:

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter