Koken tijdens het kamperen met een daktent, hoe doe je dat? De mensen van Dare to be Different vertelden me daarvoor dé oplossing te hebben. Met hun kookkisten richt je in een handomdraai je eigen kleine buitenkeuken op.
Tijdens mijn Nederlandse daktent-safari wilde ik zelfvoorzienend zijn en dus ook zelf koken. Van Dare to be Different kreeg ik daarom hun kookkist S te leen. Een niet al te grote roestvrijstalen kist, die je aan alle kanten kunt uitklappen, waar al het basiskookgerei inzit, inclusief twee branders.
De kookkist S, ingenieus bedacht
De kookkist zit ingenieus in elkaar, een beetje zoals een trolley in het vliegtuig. Door vier klipjes open te maken til je het buitenframe van de kist af. De kist zelf zet je hier bovenop, waardoor je een kooktafel krijgt. Het geheel is gemaakt van RVS. Niet goedkoop, maar wel heel erg stevig en eenmaal opgesteld staat de kooktafel als een huis.

En dat is nog niet alles…
Als je denkt dat je met de stapelbaarheid alle features van de kookkist S hebt gehad, dan heb je het mis. De linker en rechter zijkant kan je namelijk uitklappen, zodat aan beide kanten van het fornuis een tafeltje zit. Zelfs de achterkant is uitklapbaar tot een tafeltje, hoewel ik dat vanwege het windscherm iets minder handig vond.

Zei je nou windscherm?
Klopt! De bovenkant van de kist is namelijk uit te klappen tot een windscherm. Deze heb je nodig voor de 2-pitsbrander die slim weggeschoven zit in de kist. Je schuift de brander uit de kist, zet hem erbovenop, en klaar is je kampeerkeuken. Met een makkelijk aan te sluiten tweeweg gasslang sluit je beide pitten op één gastankje aan.
Lucifers? Niet nodig. Er zit een ontsteker naast elke pit, waardoor je hem met een druk op de knop kunt aanzetten.


En wat zit er verder in de kookkist?
Als je de Dare to be Different-kist uitgeklapt hebt staan, kan je ook bij het laatje dat erin zit. Hier vind je borden en bestek voor vier personen. Op het plankje erboven staan pannen en een bakje met overig keukengerei, waaronder de bekers. Alles past precies in elkaar. Een klein gemis is dat je, doordat alles zo goed past, het toch onmisbare gastankje niet in de kist kunt opbergen.
In de kist zitten vier borden, messen, vorken, grote lepels, kleine lepels en mokken. De echte “basics” als je het mij vraagt. De borden en mokken zijn van stevig materiaal. Het bestek is dat ook, maar de messen hadden voor mij wel wat korter gekund.
Verder horen tot de standaard-inhoud van de kist ook twee opscheplepels, een spatel, groot mes, schilmes, dunschiller en vleestang. En een multifunctionele schaar, die en hoger gadgetgehalte heeft dan dat hij werkelijk nuttig is: beter was het geweest als er een kurkentrekker in de kist had gezeten.
Zelfs de pannen zitten in de kist
Mocht je denken dat met bovenstaande spullen de kookkist S wel vol is, dan heb je het mis. Ook een lichtgewicht pannenset, bestaand uit twee pannen met deksel, een koekenpan, een theeketel en 3 extra plastic borden/schalen zitten erin . “Los” liggen een snijplank en een opvouwbaar afwasteiltje. Tot slot in het opbergvak achter het fornuis nog 4 olie- en azijnflesjes, waarvan twee met schenktuit. Helaas zijn die twee niet afsluitbaar en het nut van vier flesjes ontgaat me ook een beetje. Zou het niet beter zijn een kruidenstrooier toe te voegen?

De praktijk: hoe bevalt de kookkist S?
Het klinkt natuurlijk prachtig, maar is het dat ook in de praktijk? Drie dagen koken op de kookkist S laat me zien dat het in- en uitklappen erg snel en makkelijk gaat. Het is fijn om van de grond af te kunnen koken en naast je kooktoestel een plekje te hebben om spullen neer te zetten. De gaspitten hebben veel power, meer dan ik had verwacht, prettig! Wel is de hoogte van de kist net te laag om er comfortabel achter te kunnen staan. Als je dat wil, kun je beter de kookkist M of XL nemen. Deze zijn wat hoger en bieden meer ruimte.
Kijkend naar de pannen in de kookkist S zijn deze groot genoeg om voor vier personen een simpele campingmaaltijd te koken. Ze zijn, net als de andere spullen, goed en makkelijk schoon te maken. Zelfs onze enigszins aangebrande koekenpan was na een afwasbeurt weer bijna als nieuw. Dit geldt ook voor de kist zelf, het windscherm (waar wel eens wat olie op spetterde) en de tafeltjes annex zijkanten waren met een beetje afwassop zo schoon.

En dan de grote vraag: is het handig?
Ja, het is handig. De Dare to Be Different kookkist van 44 bij 30 bij 33 centimeter is heel compleet en met zijn 12 kilo toch goed hanteerbaar. In no-time heb je een kleine keuken opgebouwd en kan je stabiel “van de grond af koken”. Anderzijds vervangt de kookkist niet alles wat er in een kampeerkrat zit, en door zijn efficiënte indeling is er geen plekje over waar je wat eigen spulletjes kwijt zou kunnen. Ik denk dat er nog wat te winnen is door kritisch naar de inhoud te kijken. Zijn twee opscheplepels nou echt nodig? En zou een afgietdeksel bij de pannenset niet een mooie toevoeging zijn? Misschien zou zelfs een lége kookkist wel ideaal zijn: veel van de spullen die er in zitten, heb ik al.
Ook de prijs is toch wel een punt, want laten we eerlijk zijn: de kookkist is best duur. Ik snap het overigens helemaal, want RVS is nou eenmaal onverwoestbaar, maar ook kostbaar. Koop je de kist, dan weet je wel dat je iets koopt dat de rest van je leven meegaat. En dat is ook wat waard.
Beoordeling
-
Algemeen
7.5
-
Gebruiksgemak
8.5
-
Pakmaat
8.0
-
Kwaliteit
10.0
Pluspunten
+ Hoge kwaliteit
+ Van de grond af koken
+ Fijne branders met hoge capaciteit
+ Compleet
Minpunten
-Prijzig
– Niet leeg verkrijgbaar
– Niet alle onderdelen even noodzakelijk
Leuke recensie!
Als minpunt geef je aan dat je hem prijzig vind, echter kan ik de prijs niet in het artikel of in de link vinden!
Daarnaast zou ik het enorm waarderen als er een publicatie datum vermeld zou worden.
Dag Geert,
De kookkist S kost op dit moment (juni 2022) 750 euro.
De tip over de publicatiedatum nemen we mee!