Pop-uptent opvouwen in 6 simpele stappen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een pop-uptent opvouwen, of het nu een Quechua pop-uptent van Decathlon is of van Action, Coleman of één van de andere merken, het inpakken van zo’n tent lijkt altijd zo makkelijk als iemand anders het doet. Nou ja altijd? Ik heb ook behoorlijke worstelingen met deze festivaltenten  gezien. Als je het éénmaal weet, dan valt het echter enorm mee en is het zo klaar. Dus bij deze een handleiding in zes stappen.

quechua fresh en black pop up

Eerst je pop-uptent voorbereiden

Het klinkt misschien een beetje idioot, maar voordat je de pop-uptent gaat opvouwen, moet je hem eerst leeghalen. Check ook de zijvakjes nog even op zaklampen en brillen. Daarna veeg je hem nog even schoon en trek je alle haringen eruit. Je tent is klaar om opgevouwen te worden.

Verschillen per pop-uptent

Hoe makkelijk het is om de pop-uptent op te vouwen verschilt per merk. Mijn ervaring is dat de Decathlon Quechua Fresh & Black tentjes  het makkelijkste zijn op te vouwen. Bij deze pop-uptenten zijn allerlei gespen en trekkoorden toegevoegd om het nog makkelijker te maken.  Het record inpakken staat geloof ik op 34 seconden.  Heb je een ander merk pop-uptent, dan moet je op de plekken waar ik in deze vouwinstructie aangeef om ze vast te klikken, ze gewoon met je hand bij elkaar houden.

In deze video doe ik het voor…

 

Pop-uptent opvouwen in 6 stappen

Het opvouwen van een pop-uptent is binnen een minuut gedaan als je deze stappen in de handleiding volgt. Kom je er niet uit? Bekijk dan ook het filmpje:

 1. Doe de ritsen van de deur(en) van de pop-uptent open.
 2. Pak de rode clips aan de binnenzijde, trek deze naar buiten en bevestig hier de andere rode gespen aan.  (Heb je deze niet? Trek dan in de binnentent de linker achterhoek naar buiten.)
 3. Bevestig nu de gele gespen aan de gele clips en je hebt een platte cirkel.
 4. Trek hard aan het korte rode koord en de cirkel verandert in een 8-vorm. (Heb je geen koord, duw de cirkel dan op de grond tot die een ovaal wordt en duw deze naar weerzijden, zodat je ook een 8 krijgt.)
 5. Klap de beide cirkels van de 8 dubbel, boven op elkaar. ( Hier mag je best wat kracht voor gebruiken.)
 6. Je hebt nu een kleinere cirkel die je nog met een elastiek of koord vast kunt zetten, maar je kunt die ook meteen in de tas stoppen, want dat past.
Lees ook:  15 afkoel tips die je caravan of tent koel houden

quechua pop up tent inpakken

Een pop-uptent opvouwen is een kwestie van oefenen

Bovenstaande vouwinstructie  moet je gewoon een paar keer oefenen voordat het in je systeem zit. Als je éénmaal weet hoe je de pop-uptent opvouwt, is het een eitje. Het helpt om met je pop-uptentje op een roadtrip te gaan.  Mijn eigen Quechua pop-uptent vouw ik inmiddels makkelijk op, maar toch moet ik ieder jaar als ik hem voor het eerst weer gebruik na de winter, even nadenken: hoe zat het ook alweer? Daar hebben we dan vanaf nu deze gebruiksaanwijzing voor.  

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

 • Sinds 1,5 maand heb ik een Quechua pop-up tent. Een heel leuk ding, best ruim (ik heb de 3-persoons voor 2 personen) en ben van plan in de herfstvakantie met mijn kleinzoon een fietsvakantie ermee te houden. We gaan iedere zaterdag naar het bos om de tent in-en-uit te klappen. Het gaat nog steeds niet helemaal soepel en zeker niet in 2 seconden (uitklappen dus), maar we hebben nog een paar maanden de tijd… 🙂 Ik heb er wel een tarp bij genomen omdat je natuurlijk in dat tentje alleen kunt zitten op de grond. Zeker als het regent lijkt een tarp mij heel handig. Leuk dat het inklappen hier ook behandeld wordt. Overigens is het formaat van de tent (ingepakt) niet echt geschikt voor de standaard fiets, maar wij gaan met de Babboe bakfiets, waar meer in kan.

 • Weinig toevoegend artikel want is bekijk aan de beschrijving in/bij de tent.
  EN dat systeem met ‘handige’ kleuren en trekgrepen gebruiken wij nooit want
  1. Erg vervelend als de tent NAT is want de buitentent blijft open en binnentent wordt dus nat
  2. Is trager dan gewoon zelf doen. Iets wat vroeger standaard was. Is in de basis hetzelfde als met de kleurtjes alleen vergt nog net iets meer gewenning en lef.

  • Je mag de tent natuurlijk zo opvouwen als je zelf wilt maar naar mijn mening hebben die gespen en koorden het wel echt makkelijker gemaakt. Bekijk het filmpje maar.

Laat jouw reactie achter