Glamping in Zweden: slapen in een pipowagen in Malmö

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Omdat ik deze zomer voor het eerst met onze baby op vakantie ga, zocht ik een plek waar we na de lange reis naar Zweden even tot rust kunnen komen, voordat het echte kampeeravontuur begint. Daarom zocht ik naar een glampinglocatie in Malmö. Via google kwam ik uit bij pipowagens aan de rand van de stad.

In een pipowagen slapen is tegenwoordig op veel plekken mogelijk, maar vaak doen die pipowagens niet echt ‘pipo’ aan. Op dit plekje zit er genoeg ‘pipo’ in je slaapplek!glamping zweden 4

Allemaal pipowagens in Malmö

Op een oud industrieterrein niet ver van het centrum staan naast een echte circustent een stuk of veertien pipowagens waar je in kunt overnachten. Naast de pipowagens kun je in het Grand Circus Hotel ook overnachten in een kleine circustent óf in je eigen camper. Er is een prima camperplek.

In leuke gekleurde gebouwtjes vind je een gezamenlijke keuken, wc’s en douches. In onze wagen zit ook een keukentje en een wc, dus we hoeven alleen gebruik te maken van de gezamenlijke douche. Dat is overigens helemaal prima. De douches zijn tegenover onze wagen en lekker ruim. Dit komt ook omdat de wc en de douche in dezelfde ruimte zitten. Hierdoor kunnen we ook onze kleine man prima douchen, maar moeten mensen zonder eigen toilet wel wachten als er gedoucht wordt. Het is alleen niet echt een familiebadkamer met bijvoorbeeld een aankleedkussen, dus we moeten wel een beetje creatief zijn.

glamping zweden 1

Onze pipowagen The popcornmonkey

Echt creatief hoeven we niet te zijn in onze pipowagen. Er is ruimte voor vier personen in ‘The popcorn monkey’. Eerlijk gezegd vind ik de binnenkant mooier dan de buitenkant. Er zitten twee stapelbedden in, waarvan de bovenste bedden opgeklapt kunnen worden. De wanden zijn deels bekleed met batikkleden. De prints van deze kleden doen me denken aan Afrika.  

Daarnaast is de binnenkant opgeleukt met toffe stoelen, grappige schilderijtjes en hangt er een roze retrolamp boven de eettafel. Het is dan ook niet gek dat we Valle, de eigenaar van Grand Circus Hotel, tegenkomen in de stad net nadat hij een vlooienmarkt bezocht heeft. Zweedser dan loppis kan bijna niet!glamping zweden 3

Er is geen slaapplek gelijk

De ene pipowagen is nog mooier dan de andere. Sommige hebben zelfs een miniveranda. Hierdoor zijn ze binnen wel veel minder groot, maar wel toffer om te zien. Wil je een romantisch weekendje weg, dan zijn er meerdere tweepersoonspipowagens met vooral leuke aankleding en een bed. Je moet dan dus wel de gezamenlijke keuken en het gezamenlijke sanitair gebruiken. Ook zijn er wagens waar kamers in zijn gemaakt. Deze doen juist meer aan als een hostel. Onze wagen is geschikt voor vier personen. Van buiten lijkt hij wel een beetje saai, wanneer je de andere wagens bekijkt. 

Lees ook:  Hoe is het met Anton en Kirsten in Zweden?

Het terrein alleen al is de moeite waard om te bekijken; vergelijkbaar met Culture Campsite in Rotterdam. Er hangt een relaxte sfeer en tijdens ons verblijf zijn we niet het enige gezin met een jong kindje. Jong en oud loopt mooi door elkaar.glamping zweden 6

Wanneer je geen zin hebt om te koken

Op het terrein is een grote gezamenlijke keuken en zoals bij veel campings in Scandinavië kun je daar ook prima zitten, wanneer het regent. In onze wagen zit ook een klein keukentje. Potten en pannen ontbreken in de wagen.

Wanneer je geen zin hebt om te koken, kun je sinds kort ook eten in de buurt van Grand Circus Hotel. Er zijn namelijk in en om een oude fabriek foodtrucks. Tijdens ons verblijf zijn er niet elke dag dezelfde. Zo staat er op de tweede dag een visboer, kun je er broodjes krijgen en crêpes. Een dag eerder was die visboer er niet. Wel staat er steeds een zeecontainer waar je drinken kunt kopen. 

Gezelligheid rond de pipowagen

Voor een drankje op een leuk terras alleen hoef je het terrein niet af. In een oldtimerbusje dat lijkt op de oldtimercamper waar ik dit voorjaar mee op pad ben geweest, wordt drinken verkocht en kun je ook ‘pommes’ kopen.

In de grote circustent kun je je vermaken bij slecht weer en zo nu dan is er een optreden. Bij slecht weer kun je overigens ook op het terras in een pipowagen zitten of in de keuken dus. In die open pipowagen vind je bij zonnig weer schaduw. 

Is Grand Circus Hotel babyproof?

Of deze plek zo handig is met een baby van drie maanden? Ja en nee. Onze wagen is groot genoeg en er past dan ook makkelijk een kinderwagen in of een deryan. Een ‘normaal’ campingbedje is misschien wat te groot. De sfeer is gemoedelijk en gezellig. Maar de pipowagens staan ongeveer 3 kilometer van het centrum van Malmö. 

Met een elektrische step, die je overal kunt huren, of met een (bak)fiets die bij de wagen inbegrepen zit, is dat geen probleem. Maar zo’n kleine baby kan nog niet op de fiets en in de draagzak op de step lijkt ons ook niet echt veilig. We lopen dus heel wat af. Openbaar vervoer en lopen zijn opties, maar ook met de auto naar een van de parkeergarages is wel een aanrader. Vanuit bijvoorbeeld P-huset Anna is het centrum heel dichtbij.

Lees ook:  Camping Fristad, de eerste gasten | Interview

glamping zweden 5

Zou ik je Grand Circus Hotel aanraden?

Of deze glampingplek in Zweden aan te raden is, ligt aan je gezelschap en aan wat je wilt doen in Malmö. Voor leuke tips van de eigenaar (die zelf twee reisboeken schreef) en met eigen camper zou ik je Grand Circus Hotel zeker aanraden. Ook wanneer je een citytrip doet, is dit een goede plek. Zeker wanneer je gebruikmaakt van de fietsen of een elektrische step om naar het centrum te gaan.

Wanneer je een plek zoekt midden in de natuur of juist midden in het centrum, dan is deze plek niet zo geschikt. Ook wanneer je niet gewend bent aan campingsanitair, dan is dit misschien niet de plek voor je. Het is een glampingplek, maar inclusief het wachten bij de douches.

Ik vind dit wel een aanrader voor wanneer onze kleine jongen iets ouder is dan drie maanden. Dit komt door de gemoedelijke sfeer en de mogelijkheid om je lekker terug te trekken, dicht bij het centrum van Malmö.

glamping zweden 2

 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending