The Packraft Trail, een concept van Travelbase, een Belgisch-Nederlandse reisorganisatie met focus op natuur en avontuur. Toen ik zag dat ze een micro-avontuur organiseerden in Nationaal Park De Biesbosch twijfelde ik geen seconde. En zo vertrokken mijn man en ik begin juli voor een tweedaagse packrafting trip.
Een tijdje geleden was ik op zoek naar meer informatie over opblaasbare kajaks en packrafts en stuitte ik toevallig op de website vanWat is packrafting en een Packraft Trail?
Packrafting is een combinatie van kanovaren met een opblaasbare boot (een packraft) en wandelen in de natuur. De opblaasbare kano is zo licht en compact dat hij perfect mee kan in een trekkingrugzak. Ideaal dus om langere tochten te maken in gebieden met veel water. The Packraft Trail is een deels georganiseerde trip van twee dagen waarbij je wandelen en kanoën combineert.
Overnachten op een basecamp
Het basecamp is een afgelegen overnachtingsplek waar de Packraft Trail begint en eindigt. Je mag met je eigen kampeermiddel komen of je kan kampeermateriaal huren. Je hebt ook de mogelijkheid om een extra nacht bij te boeken voor of na de tocht.
Ons micro-avontuur in De Biesbosch
Ons Packraft Trail-avontuur begint al de dag voor de tocht met een bezoekje aan Dordrecht. Vanuit Dordrecht rijden we via veerboot de Kop van het Land in een half uur naar De Biesbosch, waar we verblijven op het basecamp op deze mini-camping, staan we op een mooie plek aan het water en worden we ’s avonds getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Onvergetelijk!
Dag 1: 15 km wandelen en 5 km raften
Dag 1 start met een ochtendbriefing, gegeven door een ranger. Zij geeft meer uitleg over de tocht en de packrafting spullen. Nadat we ons materiaal ontvangen hebben, zijn we klaar voor onze eerste dag. Het beginpunt van de tocht ligt 3 km verder en omdat we onze daktent niet opnieuw willen inklappen, besluiten we al meteen te voet te vertrekken.
De Biesbosch is een prachtig gebied om te ontdekken. De Packraft Trail gaat via bospaden en vlonderbruggen dwars door natuurgebied met grazende koeien. ’s Middags eten we onze gevriesdroogde maaltijd vlakbij een waterplas en spotten we reigers en ganzen.
Halverwege de tocht gaan we het water op. De rafts opblazen gaat makkelijk dankzij de bijhorende opblaaszak. Met deze zak “scheppen” we lucht op die we gebruiken om de raft op te blazen. Op het einde blazen we nog even bij met de mond zodat de raft goed strak is. Nog even de peddel in elkaar steken en de rugzak vastbinden op de raft en we zijn klaar om onze tocht voort te zetten over het water.
Op het water beleven we De Biesbosch helemaal anders. We peddelen over uitgestrekte waterplassen en genieten van de stilte. Het is erg rustgevend en onze benen zijn blij dat ze even kunnen rusten.
Na een vijftal kilometer is het tijd om weer aan wal te gaan. We ruilen onze waterschoenen in voor onze wandelschoenen. En bergen al het packrafting materiaal vlotjes terug op in onze rugzak.
Vervolgens is het voor ons nog een eind wandelen tot aan het basecamp van The Packraft Trail. Uiteindelijk leggen we die dag bijna 30 km af. We voelen het in onze benen en voeten. Maar mentaal zijn we helemaal opgeladen.
Dag 2: 10 km wandelen en 10 km raften
Na ons ontbijt met koffie zijn we klaar voor dag 2 van ons packrafting micro-avontuur. Vandaag vertrekt de route wel direct vanaf het basecamp. Tijdens deze tocht gaan we twee keer het water op. En beleven we een heel ander stuk van De Biesbosch. We lopen vaker in volle zon en zijn blij dat we gebruik kunnen maken van onze eigen camelbags. Hierdoor hebben we vijf liter water mee.
De tochten over het water gaan deze keer via kreken, waardoor we midden tussen de hogere grassen varen. Onderweg zien we regelmatig vogels, zowel op als aan het water. Mede-packrafters zien zelfs sporen van een beverburcht. Opnieuw is het een geweldige en rustgevende ervaring.
De tocht eindigt op het water aan het basecamp. Daar maken we het materiaal schoon en leveren we alles in. Moe, maar voldaan rijden we verder naar onze volgende camping, want we hadden nog een paar ‘gewone’ kampeerdagen in het verschiet.
Een weekend packrafting micro-avontuur zonder zorgen
The Packraft Trail zorgt voor een micro-avontuur zonder zorgen omdat je alles via hen kan regelen. Niet alleen de overnachting, route, de packrafting spullen, maar ook het kampeermateriaal, en zelfs het eten kun je door hen laten verzorgen.
Packrafting spullen: In de prijs inbegrepen zit het packrafting pakket. Dit pakket bestaat uit een trekrugzak, een opblaasbare packraft, een 4-delige peddel, een zak om de packraft op te blazen en de route.
Kampeermateriaal huren: Heb je zelf geen kampeermateriaal, dan kan je via de organisatie één tweepersoonstent, inclusief matjes en slaapzakken bijboeken.
Adventure foodpack: Wij kozen ervoor om een adventure foodpack bij te boeken via The Packraft Trail. Dit pakket bestaat uit 3 gevriesdroogde maaltijden (ruime keuze, ook voor vegetariërs), energierepen, instant soepjes, fruit, ontbijt op dag 2 en een kookset. Wij hadden nog nooit gevriesdroogde maaltijden gegeten en vonden het een ideale gelegenheid om dit eens te proberen. Extra avontuurlijk én best!
En wat ik extra fijn vind aan dit georganiseerde avontuur, is dat je de Packraft Trail alleen als koppel kunnen doen. Want de tocht doe je met je eigen reisgezelschap. Je krijgt dus de juiste gear en route, maar volgt de route alleen en niet in een groep.
Zelf zin gekregen in een Packraft Trail?
Naast De Biesbosch zijn er nog twee andere bestemmingen waar The Packraft Trail tochten aanbiedt: Haute-Sûre in Luxemburg en de Semois in de Franse Ardennen. Deze locatie ligt net over de Belgische grens met Frankrijk. Er worden gedurende het seizoen meerdere keren per week, zowel gedurende de week als in het weekend, tochten georganiseerd die telkens twee dagen duren.
Op de The Packraft Trail vind je een up-to-date overzicht met vertrekdata. Onze vakantiedagen zijn helaas op maar zoals je leest in deze review was het een top ervaring. Maar wij kijken nu al uit naar een volgende Packraft Trail.
Andere micro-avonturen in Nederland:
reageer