Alle 17 paalkampeerterreinen Staatsbosbeheer sluiten permanent

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Vanwege de coronamaatregelen zijn de 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer al tijdelijk gesloten, maar Staatsbosbeheer heeft vandaag besloten dat ze niet meer open gaan en worden ontmanteld. De 17 paalkampeerterreinen van staatsbosbeheer zullen worden ontmateld. Deze maatregel wordt genomen door de toenemende overlast die op de paalkampeerterreinen plaatsvond. 

Afgelopen jaren steeds vaker overlast

Steeds vaker werd er vuur gebruikt; afval en toiletpapier achtergelaten; vernielingen aangebracht en langer en met meer mensen dan toegestaan overnacht. Toezicht en handhaving bleek door het grote oneigenlijke gebruik van de paalkampeerterreinen niet langer haalbaar. 

Huisregels werden niet nageleefd

Paalkamperen was decennialang dé manier om gratis legaal en met minimale middelen te overnachten midden in de natuur een soort legaal wildkamperen. Volgens de huisregels is er plek voor maximaal drie kleine trekkerstenten die binnen een straal van tien meter rond de paal moeten worden opgezet. Een verblijf mag niet langer dan 72 uur duren. Water moet men zelf meenemen. Koken mag op een campingbrander. Open vuur is niet toegestaan en bij vertrek mag niets achtergelaten worden, dus ook geen afval.  Steeds vaker werden deze regels overtreden. Eerder sloot Staatsbosbeheer hierdoor al een aantal paalkampeerterreinen. 

Er blijven nog wel  paalkampeerplaatsen over

Nu de 17 paalkampeerterreinen gaan sluiten blijven er nog een kleine 30 paalkampeerterreinen over in Nederland die geen eigendom zijn van Staatsbosbeheer. Laten we voroal iedereen oproepen om zich daar wel aan de regels te houden zodat het fenomeen paalkamperen in Nederland Mogelijk blijft. In andere landen in Europa is wildkamperen nog wel toegestaan. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending