De opinel no 7, ookwel My First Opinel genoemd, is dat een veilig en geschikt eerste kinderzakmes? Ik ben een grot voorstander van zakmessen voor kinderen hoewel sommige mensen dat maar vreemd vinden. Wel heb ik graag een degelijk en veilig kinderzakmes. De Opinel no. 7 zou dat zijn dus tijd voor een uitgebreide test.

Vanaf welke leeftijd een kinderzakmes?

Hierover verschillende meningen. Zelf werd ik voor gek uitgemaakt omdat ik mijn kind van 7 een zakmes op zijn verjaardag gaf. Uit een oproep die ik eens op Facebook deed bleek dat er ouders waren die hun vierjarige kleuter al zelfstandig met een Opinel kindermes lieten spelen. Andere ouders vonden hun tienjarige eigenlijk nog te jong.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Ik stelde de vraag: ‘Hoe oud moet je zijn om veilig zelf met een zakmes om te gaan?’ ook eens aan een pedagoge. Haar antwoord was enerzijds diplomatiek. ‘Dat hangt van het kind af.’ Anderzijds gaf ze ook aan dat bij de meeste kinderen vanaf 4 jaar prima met het gebruiken van een zakmes kunt beginnen. Eerst onder toezicht en later ook zelfstandig. Ook op de buiten BSO van mijn kinderen mogen kinderen vanaf 3 jaar onder toezicht een kinderzakmes gebruiken. Ze moeten het toch leren en dat zal inderdaad soms een snee opleveren. Dat is leergeld.

Kinderzakmessen test

Persoonlijk moest ik bij een kinderzakmes eerst aan een My First Victorinox denken en dat is ook het eerste zakmes dat ik voor mijn kind gekocht had. Later hoorde ik dat ook de Opinel no. 7 én de Morakniv Rookie prima kindermessen zijn. Ook deze laatste twee heb ik nu in de kinderzakmessen test getest.

Is het nu Opinel 7, Opinel Junior of My First Opinel?

De termen worden een beetje door elkaar gebruikt en omdat Opinel een Frans merk is hoor je ook nog weleens de naam Opinel Mon Premier voorbijkomen. Het is bijna allemaal hetzelfde. Bijna, want er is ook een gewoon Opninel no. 7 zakmes op de markt. Dit zakmes is niet speciaal voor kinderen omdat het wél een scherpe punt heeft. Pas dus op dat als er Opinel no. 7 staat je wel kies voor de juniorversie mét stompe punt.

Waarom is de Opinel no. 7 junior geschikt als kinderzakmes?

Voor deze versie van het Opinel no. 7 zakmes zijn vooral aanpassingen gedaan aan het lemmet. Deze is niet per sé minder scherp dan de volwassen versie. De punt van het mes is wel anders. Deze is afgerond in plaats van scherp.

De afgeronde punt van het kinderzakmes zorgt voor veiligheid. Wanneer kinderen met een mes werken is het vooral het aanvoelen van hoeveel kracht je moet zetten lastig. Daardoor schieten ze nogal eens uit.  Door de afgeronde punt van het lemmet van de My First Opinel kunnen ze zichzelf of een ander moeilijker steken.

Het lemmet van dit zakmes is gemaakt van RVS. Dat kan minder scherp worden geslepen dan carbon maar heeft als grote voordeel dat het niet roest. Er hoeft dus minder zorgvuldig mee omgegaan te worden. Dat is voor een kindermes wel fijn.

Het is een simpel zakmes zonder veel mogelijkheden. Het heeft een mes en that’s it. Dat klinkt misschien niet zo aardig maar het is wel overzichtelijk. Daarnaast is het daardoor makkelijker open en dicht te maken dan bijvoorbeeld de My First Victorinox.  Het enige wat mijn zoontje qua tools mistte was een zaagje.

Hoe ligt het kinderzakmes in de hand?

Volgens mijn zoon ligt de  My First Opinel fijn in de hand. Het is mes voelt licht aan. Hij is niet te dik en hij kan hem stevig vasthouden. De houten versie voelt iets natuurlijker aan dan de kunststof versie maar dat is zijn persoonlijke mening.

Ingeklapt steekt de achterkant van het lemmet nog zo’n 3 á 4 mm uit het handvat. Dit mak dat hij makkelijk is in en uit te klappen. Echter voelt het randje van de achterkant ook wat scherp aan. In je zak voel je dat niet maar in je hand is dat een minder fijn gevoel. Niet heel belangrijk want hoe vaak hoe je een zakmes opgeklapt in je hand vast.

Veilige Virobloc sluiting

Net als alle Opinel zakmessen vanaf no. 5 heeft ook de Opinel no. 7 een inklap beveiliging. Aan het einde van het handvat zit een ijzeren bandje wat je kunt draaien. Door aan deze Virobloc beveiliging te draaien zorg je ervoor dat het mes niet meer kan inklappen als je het uitgeklapt gebruikt. Aan de andere kant kan het ook helpen om als een kind er in zijn zak mee speelt het lemmet ingeklapt te houden.

De originele stoere Opinel is van hout gemaakt

Opinel is een oeroud en degelijk Frans zakmessen merk. Deze worden al tientallen jaren van RAVS of Carbon gemaakt met een houten handvat. Een echte Opinel moet dus wat mij betreft een houten handvat hebben. In de Opinel no. 7 Junior versie is deze natuurlijk ook met blank houten handvat te krijgen. Daarnaast zijn er ook nog versie met een geschilderd houten handvat in bv. groen, rood of roze.

Opinel Junior met fluit

Naast de houten versies van het kinderzakmes zijn er ook modernere zakmessen met een kunststof handgreep die ongeveer een halve centimeter langer zijn. Persoonlijk vind ik ze minder mooi maar ze hebben wel twee voordelen.

Ten eerste zit er een fluit in het handvat ingebouwd. Handig als je kind jouw kwijt is in het bos, irritant als je kind er op blijft blazen. Ten tweede zit er een gat in waar je een touwtje of ketting door kunt halen om hem aan de broek of riem van je kind vast te maken.Ook de kunstof versie met fluit is er in verschillende kleuren

Voordelen Opinel no. 7 junior

+ Stompe punt+ Ligt fijn in de hand
+ Inklapbeveiliging
+ Makkelijk te openen
+ Keuze uit hout of kunststof
+ Kunststof  versie met fluit en kettinggat
+ RVS

Nadelen Opinel no. 7 junior

– Weinig extra tools
– Achterkant lemmet scherp randje

Veiligheid
Kwaliteit
Functies
Gebruiksgemak
Prijs / Kwaliteit
Gemiddelde

Eindconclusie: Review Opinel no. 7 Junior

Opinel is natuurlijk een degelijk outdoor merk met evenveel ervaring. Als zij een kinderzakmes op de markt brengen dan is daar over nagedacht. Dat is zie in je het  zakmes terug. Het is een simpel zakmes maar relatief veilig én simpel te gebruiken door kinderhanden. Wil je meer tools dan is een My First Victorinox aan te bevelen maar qua gebruikersgemak wint de Opinel no 7.

Het My First Opinel zakmes is online in verrschillende versies te koop:
– Opinel no. 7 junior met houden handvat in verschillende kleuren
– Opinel no 7 met kunststof handvat en fluit in verschillende kleuren

De andere kinderzakmessen in de test
– Het My First Victorinox zakmes
– De Morakniv Rookie

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter