Het geeft een enorm gevoel van vrijheid om met je boeltje op de fiets van camping naar camping te trekken. Ook wanneer je geen al te grote afstanden wilt afleggen en je tent thuis wilt laten, is dit heel goed mogelijk. Hieronder deel ik hoe je je fietskampeervakantie zonder tent samen kunt stellen.
Zelf wilde ik afgelopen zomer dolgraag een trektocht maken. Helaas verhinderde mijn rugblessure een wandeltrektocht en slapen in een trekkerstentje was eveneens onmogelijk. Ervan afzien dan maar? Zeker niet! Als je maar creatief nadenkt en jezelf wat tijd gunt om te zoeken, is er veel mogelijk.
Overnachten in trekkershutten en kampeeraccommodaties
Als je graag van het kampeerleven wilt genieten, maar niet in een tent wilt of kunt slapen, zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden. Er zijn veel campings met trekkershutten, ingerichte verhuurtenten, pipowagens, pod’s. Er is voor ieder wat wils, van basic blokhut tot luxe glampingaccommodatie.
Wanneer je een fietstrektocht zonder tent wilt maken, ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van accommodaties. Een kleine trekkerstent past vaak nog wel op een camping, maar de kans dat alle accommodaties bezet zijn – of er geen accommodaties voorhanden zijn – is net iets groter. Daarom is het, zeker wanneer je in het hoogseizoen op pad gaat, verstandig om je accommodaties van tevoren vast te leggen. Op deze manier ben je verzekerd van een overnachtingsplek, maar je levert er een stukje vrijheid voor in.
Zoeken naar geschikte accommodaties
Wanneer je ervoor kiest om je overnachtingen vast te leggen, is het verstandig om bij het maken van je routeplanning bij de accommodaties te beginnen. Zelf maak ik hiervoor vaak gebruik van Google Maps, waarbij ik inzoom op het door mij gewenste gebied en zoektermen als ‘trekkershut’, ‘blokhut’ en ‘glamping’ gebruik. Wanneer hier niet genoeg resultaten uitkomen, zoek ik verder op ‘campings’, maar dan moet je vervolgens op hun website nog uitzoeken of ze over accommodaties beschikken.
Je kunt natuurlijk ook gewoon via google op zoek met behulp van dergelijke zoektermen en een plaatsnaam. Ook via websites als trekkershutten, campspace en natuurhuisje kun je leuke glampingaccomodaties vinden.
Let op: wanneer je kort van tevoren boekt in het hoogseizoen, zijn de ‘makkelijk vindbare’ en populaire accommodaties misschien al volgeboekt, maar laat je niet gelijk ontmoedigen. Ik plande mijn vakantie afgelopen zomer twee weken van tevoren, terwijl ik half juli op pad ging. Wanneer je bestemming en route-indeling enigszins flexibel is, blijkt er ook last minute nog best het een en ander mogelijk.
Trekkersvriendelijke faciliteiten en inventaris
Wanneer je met zo min mogelijk bepakking wilt reizen, is het wijselijk om even goed op de faciliteiten van je accommodatie te letten. In trekkershutten is bijvoorbeeld vaak een basisinventaris aanwezig, maar wanneer je een andere blokhut huurt, hoeft dat niet het geval te zijn. Let dus bij het inpakken van de tassen goed op of het echt nodig is om je eigen servies en kookspullen mee te nemen. Ook linnengoed wil nog wel eens inbegrepen zijn – zeker bij de luxere glampingaccommodatie – of extra bij te huren. Scheelt je toch mooi weer een slaapzak in de fietstas.
Tip: kun je bij bijna alle accommodaties linnengoed huren, maar ontbreekt deze mogelijkheid bij een enkele accommodatie, en sleep je liever niet die slaapzak daarvoor de hele trektocht mee? Bel dan voor de zekerheid even naar deze camping! Zo nam ik afgelopen zomer mijn slaapzak voor één blokhut mee, om twee dagen voor aankomst (reeds halverwege mijn trektocht) in de welkomstmail te lezen dat het wel degelijk mogelijk was om linnengoed bij te boeken. Balen!
Het maken van een planning
Als je eenmaal een paar leuke campings met beschikbare accommodaties hebt gevonden, wordt het tijd om een route samen te stellen. Ik vind het zelf prettig om hiervoor de beschikbare data en de locatie van de verschillende accommodaties overzichtelijk in een tabel onder elkaar te plaatsen. Zo kan ik net zo lang schuiven tot ik een logische planning heb. Wanneer twee campings qua kilometers of data te ver uit elkaar liggen, kun je in het midden naar nog een beschikbare accommodatie zoeken.
Heb je de puzzel van de beschikbare accommodaties op fietsafstand van elkaar gekraakt? Dan is het tijd om de verschillende accommodaties te reserveren. En dan maar duimen dat de beschikbaarheid inderdaad klopt en iemand niet net een accommodatie voor je neus weggekaapt heeft ?.
De routeplanning
Wanneer je dan je overnachtingsplekken gekozen en vastgelegd hebt, kun je je storten op de route. Je kunt natuurlijk via Google Maps een fietsroute vastleggen, maar dan heb je vermoedelijk niet de mooiste fietspaden te pakken. Gelukkig zijn er nog genoeg andere websites en apps die je kunt gebruiken om je route samen te stellen. Bijvoorbeeld de routeplanner van de Fietsersbond. In deze planner kun je ook zien hoe de Langeafstand Fietsroutes en fietsknooppunten liggen. Dit kan handig zijn als je liever bordjes volgt dan je eigen navigatie.
Je kunt natuurlijk ook voor de extra avontuurlijke optie gaan en fysieke fietskaarten van het gebied aanschaffen.
Zelf maak ik bij het plannen van mijn fietstochten gebruik van de website en app van Komoot. Je kunt hierbij makkelijk een begin- en eindpunt invoeren. Ook kun je bepalen hoe de route tussen die punten in moet lopen. Doordat andere gebruikers hun hoogtepunten van een route aan de app kunnen toevoegen, kun jij ervoor kiezen jouw route langs de tips van anderen te laten lopen. Zo kun je jezelf op een prachtige toeristische route trakteren.
Let op, wanneer je gebruikmaakt van een navigatieapp, wil de batterij van je mobiel nog wel eens sneller leeggaan. Neem daarom voor de zekerheid een powerbank mee, zodat je niet onderweg strandt. Een groot voordeel van overnachten in een accommodatie: je kunt je apparaten makkelijk weer opladen!
Inpakken en gaan
Zoals je ziet kun je ook zonder tent, sportieve toerfiets en topfit lichaam prima fietskamperen. En ook als je de luxe hebt om wel over deze drie te beschikken, is een beetje extra comfort voor de afwisseling helemaal niet vervelend. Misschien heb je nog wat aan onze paklijst voor een fietsvakantie. Ik wens jullie veel plezier!
Op fietskampeervakantie zonder tent
Complimenten en andere mogelijkheden
Heel leerrijk stukje. Vooral de planvolgorde; dat is immers de helft van de pret ! Lezers kunnen ook denken ook aan “vrienden van de fiets”: overnachten bij gelijkgestemden. Er is een hele scala overnachtingsmogelijkheden van glamping tot bivakzak ! Dank voor je adviezen en ik hoop dat het snel weer beter gaat met je rugblessure !