vouwwagen lig en aan alle kanten om mij heen zie en ik zie de bliksem inslaan, dan denk ook ik regelmatig: moet ik nu echt mijn warme tent uit en naar het toiletgebouw? Moet dat echt? De vraag blijft: wat kun je het beste doen bij onweer op de camping?
Onweer op de camping, hoewel je dat het liefst ontloopt, daar ontkom je als doorgewinterde kampeerder niet altijd aan. Het kan flink spoken op de camping. Wanneer ik dan in mijn tent ofHet verbaast mij vaak hoe weinig kampeerders er bij onweer op de camping in actie komen. Hoe vaak heb ik al niet in mijn ééntje met mijn gezin midden in de nacht in een toiletgebouw gestaan. Vaak hoor je tijdens zo’n bui wel kinderen huilen of zie je lichten aan gaan, maar de meeste mensen blijven toch gewoon in hun tent of caravan. Dat is niet altijd slim.
Wat is onweer ook alweer?
Onweer ontstaat volgens het KNMI wanneer snel stijgende warme lucht langs snel dalende koude lucht wrijft. Door deze wrijving worden de wolken elektrisch geladen. Het ontladen van deze elektriciteit naar de aarde of andere wolken, heet bliksem. Door de snel dalende koude lucht kan de temperatuur tijdens een onweersbui soms wel 10 tot 15 graden dalen.
Foto: Petr Hykš
Hoe gevaarlijk is onweer?
In Nederland slaat de bliksem zo’n 100.000 keer per jaar in en daarbij komen 1 à 2 mensen per jaar om het leven, 1000 wereldwijd. Twee van de drie personen die getroffen worden door de bliksem, overleven het ook gewoon. Hoewel iedere persoon er natuurlijk één te veel is, is de kans dat je in het verkeer omkomt vele malen groter dan dat je door de bliksem getroffen wordt.
Bij 12 seconden een veilig heenkomen zoeken
Het moeilijkste aan een onweersbui op de camping vind ik altijd: wanneer moet ik nu dekking gaan zoeken. Je wilt immers niet 3 uur lang in dat koude toiletgebouw staan te blauwbekken of opgevouwen in je auto zitten, terwijl je had kunnen slapen. Aan de andere kant wil je ook niet midden in een onweersbui over een open veld rennen naar datzelfde toiletgebouw.
Een goede leidraad is: wanneer er minder dan 12 seconden zitten tussen bliksem en donder – iets meer als je ver van de schuilplaats af staat – is het tijd om een veilige plek op te zoeken.
Hoe kun je de afstand van onweer inschatten?
Omdat de snelheid van licht sneller is dan die van geluid, zie je bliksem eerder dan dat je het hoort. Geluid legt 1000 meter af in 3 seconden. Als er dus 12 seconden tussen de flits en de knal zitten, is het onweer op ongeveer 4 kilometer afstand. Je hebt dan nog voldoende tijd om een veilige plek op de camping op te zoeken.
Foto: Emilio Küffer
Hoe veilig ben je bij onweer als je kampeert?
Onweer in een tent: Een tent biedt totaal geen beveiliging tegen onweer. De ijzeren of aluminium stokken zouden het eerder zelfs aantrekken. Bij onweer dichtbij dus nooit in de tent blijven.
Onweer in een vouwwagen: Hoewel over vouwwagens verschillende verhalen de ronde doen omdat je in een soort kooiconstructie zou slapen, geldt ook hier dat een vouwwagen geen bescherming biedt. Bij onweer moet je dus een veilige plek opzoeken.
Onweer in een caravan: Caravans zijn een ander verhaal. Wanneer de constructie van de caravan voor het grootste deel van staal of aluminium is, dan ben je redelijk veilig. De caravan zal de bliksem geleiden en in de grond laten verdwijnen. Is de opbouw grotendeels van polyester, dan moet je wel een veilig heenkomen zoeken. Voor caravans zijn er wel aardingspakketten te koop maar ik heb nog niet kunnen vinden waar. Zo’n aardingspakket werkt als een soort bliksemafleider en zou ook op een polyester caravan gemonteerd kunnen worden.
Onweer in een camper: Voor campers gaat hetzelfde op als voor caravans. Bij steeds meer campers en caravans die van kunststof gemaakt worden, zie je echter dat de binnenkant van aluminium is, zodat deze toch nog geleidt. Is je camper van kunststof, maar is deze half integraal of heeft hij een alkoof ,dan kun je uiteraard altijd nog in de cabine gaan zitten en niets aanraken. Daar zit je het veiligste.
Wat te doen bij onweer op de camping?
Als je in een tent of vouwwagen kampeert is de beste optie schuilen, kampeer je in een caravan of camper, ook dan zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Deze tips helpen:
- Heb een plan: Bespreek van tevoren met je medekampeerders wat jullie doen bij onweer. Zo voorkom je dat je zelf of jouw kinderen in paniek raken en weet iedereen wat hij moet doen bij onweer.
- Houd het weer in de gaten: In het geval van onweer zegt het weerbericht of de bliksemradar vaak niet zo veel. Lokaal kunnen er grote verschillen zijn. Houd dus het weer om je heen zelf in de gaten en begin de afstand te tellen zodra je de eerste flitsen ziet. Dan weet je of het onweer naar je toekomt of van je afgaat.
- Schuilen: Op tijd, dus voordat het onweer op minder dan 3 kilometer afstand is, kun je het beste een veilig onderkomen opzoeken. De beste plaatsen hiervoor zijn je auto (die heeft een kooi van Faraday) of een gebouw zoals de receptie, het restaurant of het toiletgebouw.
- Zet de auto bij de tent: Wij kamperen vaak op campings waar je de auto niet bij de tent mag zetten. Wordt er onweer verwacht in de nacht dan zetten we hem vaak toch in de buurt neer, zodat we daar veilig en warm kunnen schuilen in de nacht.
- Elektriciteit afsluiten: Gebruik je een elektriciteitsaansluiting, zorg dan dat je de campingstekker die zo vroeg mogelijk afsluit. Er zijn ook speciale campingsstekkers met aardlekschakelaar die je kunt gebruiken. Datzelfde geldt voor een eventuele wateraansluiting. Vaak is er in die draden en slangen ijzer verwerkt wat de bliksem kan geleiden.
- Ga niet douchen: Misschien een beetje overbodig, maar ga niet zoals deze jongen douchen met onweer op de camping. Ook het douchewater kan elektriciteit geleiden.
- Klap (schotel)antennes in: Hoe minder dingen uitsteken van je caravan of camper, hoe kleiner de kans op inslag. Ook dit moet je zo vroeg mogelijk doen. Midden in een onweersbui kun je het maar beter laten zitten.
- Kies de juiste plek: Dit is een beetje een valse tip, want een juiste plek is er eigenlijk nooit bij onweer. Hoge bomen kunnen als bliksemafleider dienen, maar als de bliksem er inslaat, wil je er echt niet onder staan. Op het open veld heb je geen bomen, maar ben je zelf wel een groter doelwit. De beste plek is dus dicht bij een veilige schuilplek. Dat kan de auto zijn of een gebouw.
Kan onweer inslaan in een tent of caravan?
Als reactie op dit artikel kreeg ik ook veel reacties van kampeerders die het maar overdreven vonden dat schuilen. Er waren er zelfs die zich afvroegen of de bliksem wel kan inslaan in een tent of caravan. Ik ga niets verdedigen maar zeg enkel bekijk dit filmpje van inslag in een tent of onderstaande om je te laten overtuigen. (PAS OP SCHOKKENDE BEELDEN)
Genoeg tips bij onweer op de camping
Wat je bij onweer op de camping precies moet doen, verschilt dus een beetje per type kampeerder en is afhankelijk van op welke afstand het onweer is. Wel is duidelijk dat vooraf afspraken maken, niet in paniek raken en een veilige schuilplaats in de buurt hebben, kunnen helpen. Dus ben ik de volgende keer met onweer nog steeds de enige in het toiletgebouw?
Bij onweer al eens buren in onze caravan opgevangen we stonden toen op punt van vertrek dus aan gekoppeld aan de auto als onweert ben ik Zo wie zij op ivb met doods bange hond tegen woordig met oud timer camper dr geen kunstof als onweer komt heb ik schotel altijd weg gehaald we hebben een draagbare en water heb ik zat aan boord dus daar zit ik nooit aan stroom gaat er ook altijd af voor geval dat ik snel weg moet rijden heb ik de sleutel in kontact zitten en de ramen vrij dit alleen tijdens onweer bui of als er andere stijging zijn zoals 2 jaar terug branden in zuid Frankrijk staat de camper start klaar
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, klinkt alsof je jouw voorzorgsmaatregelen neemt.
Interessant artikel.
Dankjewel Joep
Dit is wat je noemt paniek zaaien. Het veiligst is natuurlijk gewoon altijd thuis blijven, kan alleen het huis instorten. Gewoon je gezond verstand gebruiken, is meer dan voldoende.
Je gezonde verstand gebruiken is altijd een goed advies en dat betekent in dit geval het weer in de gaten houden, weten of je veilig bent en op tijd een schuilplek opzoeken als dat niet zo is. En nee ik probeer geen paniek te zaaien. Alleen mensen bewust te maken van wat hun mogelijkheden zijn.
Ongeluk in Italië laat weer zien dat in de tent blijven link is, ik zat altijd in de auto bij onweer met mijn kinderen vroeger en niet in de buurt van bomen.
Dus, gewoon geen electronica in de tent en niet de stokken aanraken. Ik heb zo vaak met onweer in een tent gelegen/ gezeten. in het geval dat je ergens boven op een berg aan het kamperen bent is de kans op onweer ook erg groot maar daar is het toch vrij lastig om te schuilen naast iets van een tent, de kans om aangereden te worden is vele malen groter en daar blijf je toch ook niet voor thuis.
Als je geen schuil mogelijkheden hebt dan is plat op de vloer liggen in een sloot of greppel veiliger dan in de tent blijven. Als je op een camping kampeerte is er eigenlijk altijd een mogelijkheid om te schuilen. Gewoon gebruiken dus. En ja de kans is klein maar je wilt die kleine kans niet zelf tegenkomen.
Goed dat je hier een blog over schrijft, Tjerk.
Een aantal jaren geleden op de camping in Zuid Frankrijk begon het ook te rommelen en flitsen. We liepen nog even naar een hoger gelegen deel van de camping om het beter te kunnen zien, maar toen het echt losbrak zijn we veilig en droog in ons kampeerbusje gaan zitten. Opeens kwam het heel snel dichterbij en voor we het wisten was er een inslag op een paar meter van ons in de boom. Naast de boom stond een klein tentje, met twee kinderen zwaargewonde kinderen en de hond was op slag dood. Volgens de brandweer was het een groot wonder dat de kinderen het overleefd hadden.
Sindsdien vind ik onweer op de camping iets minder leuk. Het blijkt zo onvoorspelbaar (we stonden op het laagste deel, en toen sloeg het daar in een kleine boom) en de gevolgen kunnen zo groot zijn!
Tjerk, ik haal regelmatig leuke tips en weetjes uit je artikelen, bedankt.
Dankjewel, wat leuk om te horen.
Veel campings liggen bij een rivier, en zeker als dat ergens in de bergen is moet je het waterpeil in het oog houden als het lang onweert! Wij hebben het enkele jaren geleden meegemaakt in de Languedoc. Een klein bergriviertje werd op zeer korte tijd een kolkende watermassa, en gelukkig had mijn man de juiste reaktie en kregen we onze caravan net op tijd aangeklikt om hogerop te vluchten. Anderen waren toen minder fortuinlijk … Sindsdien letten we meer op de ligging van een camping!
Klopt dit kan gebeuren, gelukkig weten de campingeigenaren vaak wel wanneer daar een risico op is en hebben ze daar ook evacuatieplannen voor. Het is voor jezelf dan wel van belang om de boel zo op te zetten dat je snel ingepakt kunt zijn.
Welke camping was dit?
Auto staat altijd naast de caravan. Alle belangrijke papier, geld, sleutels (muv autosleutel en caravan sleutel) in de handtas en staat grijp klaar naast de deur. Kleding lig zodanig dat we er allen in hoeven schieten en naar de auto.. Vroeger met de tent en zoonlief onverwacht zwaar weer aan zien komen. Met z’n tween gauw twee stormlijnen kruislings ov er de tent gegooid en met tas een sprintje naar de kantine getrokken. Echtgenoot had de sleutel van beide auto’s en wax met 1 weg. Net in de kantine en noodweer gehad. Ben dus altijd voorbereid en hou ook altijd het weer in de gaten vooral bij hoge temperaturen
Nu we sinds dit jaar een caravan hebben, en afgelopen en komende weken bijna dagelijks onweer voorspeld is toch maar even wat research gedaan. Algemene tendens op internet is dat je in een caravan redelijk veilig bent. Enige wat ik wel iedereen hoor zeggen, trek je stroomkabel eruit!. Als de stroom toch ergens in slaat is je hele electronet kapot ook al heb je geen directe voltreffer. Dus dat heb ik ook afgesproken met mijn vriendin, als het dichterbij komt gaat de stroom eraf. We hebben sowieso een boordaccu dus de lampjes en zaken doen het toch nog wel.
Als je op een camping met 150 plekken staat kan je ook niet met 1000 man in het toilet gebouw, nu met Corona helemaal al niet meer. En als het elke dag onweert zie je mij ook niet elke nacht de auto in vluchten. We gaan er maar vanuit dat we in onze caravan redelijk safe liggen ;).
Bij het filmpje van de inslag in de tent is de persoon ín de tent duidelijk en zichtbaar veilig door de kooi van Faraday, daarbuiten dus niet.
Maar dat gaat niet altijd op Er zijn verschillende incidenten geweest waarbij de bliksem insloeg op een tent en de buizen inderdaad geleiden maar daarna via de grond toch de mensen in de tent bereikten en die kunnen het helaas niet allemaal meer navertellen.
In het Duits heb je de uitspraak: Buchen soll mann suchen, Eichen soll mann weichen. Dus als het niet anders kan: wel schuilen onder een beuk, niet onder een eik. In het open veld: je heel klein maken, hurken dus, voeten bij elkaar.
mooie aanvulling!
In het Nederlands: Eiken moet je wijken en boeken moet je zoeken. Dat schijnt te maken te hebben met de schors: Bij eiken wordt het regenwater slecht afgevoerd door de ruwe schors. Beuken hebben een gladde bast waardoor het regenwater goed wordt afgevoerd Dat heeft een boswachter mij ooit vertelt.
Een oude voorzorgsmaatregel voor blikseminslag is een aardappel prikken op de uitstekende tentstokken.
Wat een goeie deze tip!
Klinkt logisch maar werkt het ook want het metaal zit dan nog vlak onder het oppervlak
Jeeminee! En als je een daktent hebt?
Simpel uit de tent en in de auto gaan zitten
Voor een daktent geldt eigenlijk hetzelfde als een normale tent maar je hebt in ieder geval altijd je auto bij je, dus gewoon in de auto gaan zitten / liggen.
Bij een daktent, zou ik naar binnen in de auto gaan zitten daar zit je veilig.
Mijn kinderen mogen nooit in hun tentje boven bij onweer. Ik zeg altijd, als het te ernstig wordt, komen jullie de caravan in. Ze hebben een walki talki in de tent en zo kan ik ze makkelijk naar binnen roepen. Ik ben dochter van een brandweerman, daardoor toch wat alerter, denk ik. Bovendien werd ik vroeger (antennes op het dak) altijd uit bed gehaald bij onweer. Die onrust zit er gewoon in.
Zijn ook gewoon prima maatregelen, het is alleen zo dat het door velen wordt onderschat.
En een buscamper?
Hi Caroline, een buscamper is eigenlijk als een auto. Je zit daar even veilig in maar ik zou tijdens een onweersbui geen metalen onderdelen aan proberen te raken.
Had ik dit maar eerder gelezen! Van augustus tot begin november liep ik van Noord- naar Zuid-Frankrijk. De laatste dag stond ik alleen op een camping en nam het weer afscheid van mij. Een flinke storm – die mijn stormvaste tent maar net kon bedwingen – bracht mij een groet vanuit de hemel. Ik heb overwogen om naar het sanitair (langs een meer) te vluchten (op 800m), maar wist zeker dat mijn tent de reis dan verder zou zetten zonder mij erin. Bliksem en onweer volgde elkaar op. Met vijf tot zeven seconden. Misschien ook minder, ik telde pas laat en probeerde droog te houden wat ik kon. Ook was het moeilijk te duiden welke donder bij welke bliksem hoorde. Een vage theorie die ik als kind meekreeg deed mij besluiten dat het nog net kon (met angst en diep ontzag). De volgende keer begin ik direct met tellen. Nu deed ik dat te laat. Ook laat ik de volgende keer de tent voor wat het is of sprokkel ik mee wat kan of kan ik dat rustig aanpakken, omdat ik dan weet wat eraankomt. Liever een onnodige nacht in het sanitair, dan weer hetzelfde mee te maken. Slapen deed ik toch niet. Een mooi stuk. Dank je wel! Een vraag: Valt er iets te doen als ik aan het wildkamperen ben?
Wat een avontuur! Maar dat wil je inderdaad niet nog eens meemaken. Bij wildkamperen is de mogelijkheid om te scheilen in een gebouw vaak niet aanwezig. In zo’n geval zoek je het laagste punt op in een grappel of iets dergelijks en ga je op je hurken gebukt zittend schuilen.
Tip: als er zwaar onweer wordt voorspeld willen campingeigenaren nog wel eens een ruimte openstellen voor de nacht bijv restaurant of gezamenlijke ruimte oid. Dus vraag dat gerust na op de camping. Wij maakten zelfs eens mee dat de campingeigenaar een rondje met zijn auto over het terrein reed om te zien of er gezinnen uit hun tent weg wilden.
Opblaastent
Is een opblaastent zonder stokken minder bliksemgevoelig?
Dat is een goede vraag. Ik had er nog nooit over nagedacht maar ik denk het wel. Alleen blijft het zo dat de bliksem in kan slaan in een boom en die om kan vallen of via de wortels de lading kan overbrengen.
In een tipi bij onweer?
Dag Tjerk,
Zinnig artikel, dankjewel! Ik heb een vraag waarvan ik hoop dat je die wil en kunt beantwoorden.
Vannacht sliepen ik en mijn reisgezel in een tipitent van ongeveer 8 meter hoog en in een open veld waar ook andere tenten stonden. Het begon te onweren. Deze tipi had houten palen, stond op een houten vlonder en bovendien sliepen we in een bed. Toen het onweer dichterbij kwam zijn we toch maar naar het campinggebouw gegaan om daar te schuilen. Op dat gebouw (op zo’n 100 meter afstand) zat een bliksemafleider. We vragen ons af: waren we veilig geweest in de tipi? Ik ben benieuwd naar jouw visie hierop!
Groet, Frieda
Veiliger dan met een metalen paal maar helemaal veilig ben je nooit. Bliksem zoekt de makkelijkste weg naar beneden.
Dank voor je antwoord! Had de bliksemafleider uitgemaakt, denk je? We waren trouwens de enige van de hele camping die stonden te schuilen,wat mij aan het twijfelen bracht of we niet overdreven door onze tent te verlaten.
Bon,
ik meen dat jullie allemaal wensen te weten waar de bliksem met zekerheid gaat inslaan en waar niet, om dan vervolgens de plossing te kiezen waar je zeker veilig zit.
Zo werkt het echter niet en de bliksem is even onvoorspelbaar als het weer zelf.
Om jullie een idee te geven schets ik jullie het volgende: Meer dan eens ben ik verrast door een onweer op zee tijdens get zeilen. Op zee met de zeilmast op je boot ben jij de hoogste geleider. Op.zee staan er geen bomen, of huizen. De zeilmast van mijn boot was ook nogmaals vervaardigd uit aluminium. Ik kan niet weglopen of wegzeilen van het onweer. Het haalt mij in, maakt me kletsnat, en links en rechts zie je bliksem inslaan op het water. Eenmaal je daar zit is het de moeite niet meer om te panikeren. Het is wat het is, en je zit er middenin.
bovendien ben ik niet gelovig.
Dus… zit je droog in de tent en staat ze niet kort bij een boom. Blijf erin zitten, tenzij je een auto kortbij hebt waar je in kunt schuilen en Faraday zijn werk kan laten doen.
Hagel
Vergeet de hagel, die vaak gepaard gaat met onweersbuien, ook niet. Deze zomer hadden de hagelstenen in het noorden van Spanje een doorsnede van 11cm. Dan is het ook niet ontspannen in een tent liggen.
Wow 11 cm dat is echt eng