Olight R18 Pro Review oplaadbare felle LED zaklamp

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een felle zaklamp, niet te groot, maar wel oplaadbaar, moet tegen een stootje kunnen en liefst een LED zaklamp met een behoorlijke accuduur. In mijn zoektocht naar zo’n zaklamp kwam ik uit op de Olight R18 Pro een kleine maar haast militaire zaklamp. Ik heb hem inmiddels uitgebreid gebruikt dus tijd voor een review.

Is de Olight R18 Pro echt een felle zaklamp?

Deze felle zaklamp is eigenlijk voor alle kampeerders meer dan fel genoeg. De LED zaklamp heeft 4 standen qua felheid van het licht. De laagste stand is 80 lumen wat in je tent of caravan al genoeg is om gewoon bij de kunnen lezen. De medium stand is 320 lumen wat voor de meeste gewone zaklampen al erg fel is want daarmee schijn je al snel een kleine 100 meter.

Op de hoge stand is de zaklamp 1000 lumen fel en een bereik van ongeveer 160 meter en op de turbo stand van 2100 lumen zou de Olight R18 Pro zo’n 230 meter moeten bereiken.

Ik heb deze felle zaklamp getest en op een droge niet mistige avond bereikte ik op de lage, medium en hoge stand inderdaad de aangegeven afstanden. Alleen op de turbo stand was het bereik ongeveer 20 meter minder dan de aangegeven 230 meter. Daarmee blijft het echter een goede felle zaklamp want dit zijn afstanden die de meeste kampeer-zaklampen bij lange na niet halen en zelfs voor menig militaire zaklamp een uitdaging is.

zaklamp fel

Hoe zit het met de bediening van deze LED zaklamp?

Op de zaklamp zit één kleine rubberen knop. Met deze ene knop bedien je de hele LED zaklamp. Dit is wel even wennen. Want hoewel het simpel  is en al snel natuurlijk voelt, moet je wel even weten wat het klikken op de knop doet:

  • Eén keer klikken is gewoon aan of uit, bij het aanzetten gaat hij dan naar de laatst gebruikte felheid
  • Eén keer langer dan 1 seconde ingedrukt houden dan gaat hij aan in de Laagste felheid
  • Twee keer kort klikken dan gaat de felle zaklamp met turbo felheid aan
  • Staat de LED zaklamp aan dan staat één keer klikken gelijk aan naar de volgende felheid gaan. Jammer is dat dit in stappen gaat in plaats van met een dimmer waardoor je de lichtsterkte nog beter zou kunnen afstellen.
  • Drie keer kort klikken zet de zaklamp in een stroboscoop modus. Ik weet niet waarvoor je dat nodig zou kunnen hebben maar wellicht gebruik ik het nog eens op een discofeestje van mijn zoon. 
Lees ook:  Review: Buvanha reishanddoek, daar word je vrolijk van!

LED zaklamp 1

Deze oplaadbare zaklamp kun je met bijna iedere telefoonoplader opladen

Ik wilde graag een oplaadbare zaklamp zodat ik niet langer gedoe had met batterijen. De Olight R18 Pro is oplaadbaar.  Aan de tegenovergestelde zijde van de aan/uit knop zit een mini USB poort waarmee je deze felle zaklamp met het bijgeleverde USB snoer kunt opladen.

Het fijne aan de mini USB poort is dat je hiervoor dus ook je telefoon USB snoer en oplader kunt gebruiken. Daarnaast kun je hem dus makkelijk opladen met je laptop of powerbank. Er is dan ook geen stekker voor in het stopcontact meegeleverd.

felle zaklamp

Wat is de echte accuduur van de Olight R18 Pro?

Hoelang de accu van de Olight R18 Pro het volhoudt is afhankelijk van de felheid waarop je hem gebruikt. Gebruik je hem vooral in de tent of caravan op de laagste stand dan houdt de LED zaklamp het volgens de handleiding 18 uur vol op een volle accu. Ik heb dit getest en kwam zelfs uit op een iets langere duur van 18 uur en 20 minuten.

Op de medium stand houdt de zaklamp het 4 uur vol, op de hoge stand maximaal 2 uur net als op de Turbo felle stand ook 2 uur. Dit laatste heb ik ook getest en daarbij ik op een accuduur van 1 uur en 50 minuten.

 “Tip: Nieuw uit de doos zit er een geel folie op de accu, vergeet dus niet eerst de LED zaklamp open te maken en het folie te verwijderen!”

Het opladen van een lege accu duurt op netstroom ongeveer 45 minuten. Een LED lampje rond de aan/uit knop laat met rood of groen licht zien of de zaklamp klaar is met opladen.

zaklamp erg fel

Fijn in de hand, magneet, polsband en clip

Wat je vaak ziet bij felle zaklampen is dat het van die enorme bakbeesten zijn. Ze schijnen fel maar zijn zwaar en passen niet in je zak. Wat ik erg fijn vind aan de Olight R18 Pro is dat hij klein is. Hij past makkelijk in je zak en met zijn 145 gram is hij lichter dan de meeste telefoons. Door zijn kleine formaat ligt hij ook lekker in de hand.

Deze LED zaklamp heeft veel verschillende manieren om te worden vastgemaakt. Voor deze review heb ik de polsband, de riemzak, de clip en de magneet allemaal uitgeprobeerd. De krachtige magneet zit aan de onderkant van de zaklamp. Hierdoor kun je hem makkelijk aan een tentstok vastmaken hoewel het nog handiger was geweest als de magneet aan de onderzijde had gezeten.

Lees ook:  Fietsendrager kopen, gebruik deze koopwijzer

Hoewel de meegeleverde riemzak van goede kwaliteit is zou ik deze persoonlijk enkel gebruiken om hem in op te bergen.  De clip om hem aan je broekzak, riem of tentdoek te hangen is dan handiger. De polsband met extra schuifje om hem vast te zetten blijft goed zitten en kan voor wandelaars handig zijn. Ook is het een extra manier om de Led zaklamp bijvoorbeeld boven in je tent te hangen.

Review Olight R18 Pro wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen
+ Handzaam formaat
+ Grote reikwijdte
+ Oplaadbaar
+ Universele mini USB
+ Veel bevestigingsmogelijkheden
+ Robuust maar relatief licht van gewicht

Nadelen
– Lichtbundel niet te focussen
– Alleen trapsgewijs te dimmen

Ik ben erg blij met mijn Olight R18 Pro. Het is echt een felle zaklamp met een grote reikwijdte die menig militaire zaklamp het nakijken geeft. Door het kleine formaat is hij makkelijk mee te nemen.  De bediening went snel maar het is jammer dat het licht alleen in stappen in felheid te dimmen is. De accu houdt het flink lang vol en laadt redelijk snel op en vooral de multifunctionele mini USB is handig. Al met al is deze LED zaklamp één waar je als kampeerder of wandelaar blij van wordt. De zaklamp is te koop voor €69,99 onder andere bij Coolblue.

Waar te koop?

bol.com Bol.com
Niet op voorraad
Bekijk
 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...