10 x Dit is een Nivon kampeerterrein

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Nivon kampeerterreinen? Vaak kijken mensen mij een beetje verbaasd aan als ik over de kampeerterreinen van Nivon begin. Ze kennen het gewoon niet en dat is best jammer. Want voor liefhebbers van natuurcampings en natuurkampeerterreinen voelen de 13 kampeerterreinen van Nivon Natuurvrienden als thuiskomen. Daarnaast zijn ze voor gezinnen met kleine kinderen vaak ook nog eens erg voordelig want kinderen zijn gratis. Om het voor eens en altijd duidelijk te maken 10 x ‘Wat is een Nivon kampeerterrein eigenlijk?

Waar nivon camping

De Nivon Natuurvrienden is een vereniging die al bijna 100 jaar bestaat en organiseert veel activiteiten in de natuur, reizen en jeugdkampen. Wat veel mensen niet weten is dat ze ook 13 kampeerterreinen hebben verspreid over heel Nederland. Dit zijn allemaal bijzondere plekjes in de natuur waar zowel leden als niet leden van de vereniging kunnen komen kamperen.

natuurcamping nivon

Moet je op een Nivon kampeerterrein altijd baxic kamperen?

Nee! Er zijn Nivon kampeerterreinen in vele soorten en maten. Het comfort en de aanwezige faciliteiten verschillen behoorlijk. Alle terreinen hebben gewoon warme douches en een toiletgebouw. Maar verwacht geen grote animatieteams, zwembaden en  bingo-avonden.  Wel altijd veel natuur en bij sommige terreinen kun je zwemmen in een rivier, meer of de zee. Wat ikzelf en mijn kinderen vaak erg leuk vinden is dat er hoewel er geen animatieteams zijn wel veel creatief geknutseld en zijn er regelmatig kampvuurtjes waarbij de geuren van geroosterde broodjes of marshmallows je tegemoetkomen. .

Nivon die heeft toch alleen vakantiehuizen?

De meeste mensen kennen Nivon inderdaad van de vakantiehuizen. Deze zogenaamde Natuurvrienden huizen kun je in zijn totaliteit of per kamer huren. Ze staan op schitterende plekken in de natuur, vaak aan de rand van het bos, in de duinen of zelfs op een eilandje. Maar bij deze vakantiehuizen kun je ook kamperen op de kampeerterreinen of logeren in bijvoorbeeld een trekkershut of pipowagen.

natuurkamperen nivon

Is een Natuurkampeerterrein en een Nivon kampeerterrein hetzelfde?

Soms wel en soms niet. Natuurkampeerterreinen is een aparte Stichting onder de noemer De Groene Koepel. Nivon Natuurvrienden staat daar los van en heeft haar eigen kampeerterreinen en natuurvriendenhuizen. De meeste Nivon kampeerterreinen zijn echter ook bij De Groene Koepel aangesloten en zijn dus ook Natuurkampeerterrein zoals bijvoorbeeld De Grutto en het Hallse Hull. Over het algemeen kan gezegd worden dat de sfeer, omgeving en het voorzieningenniveau op Nivon kampeerterreinen vergelijkbaar is met die op natuurkampeerterreinen.

Lees ook:  Ons avontuur: 2-daagse sup-tocht in Limburg

Is er elektriciteit op Nivon kampeerterreinen?

Bij de meeste Nivon kampeerterreinen zijn een aantal plekken met elektriciteit en vaak ook een aantal zonder. Het is dus niet zo dat je op Nivon kampeerterreinen niet kunt kamperen als je stroom nodig hebt.

Moet ik alles samen met anderen doen op een Nivon camping?

Omdat de Nivon een sociaaldemocratische achtergrond heeft en nog steeds een vereniging is krijg ik ook weleens de vraag maar moet ik dan verplicht alles samendoen op een Nivon kampeerterrein? Nee, dat hoeft niet. Er wordt op veel van de kampeerterreinen vaak wel één en ander georganiseerd maar je hoeft nergens aan mee te doen en bent vrij om lekker je eigen gang te gaan.

camper nivon natuurkampeerterrein

Mag ik met mijn caravan of camper ook op een Nivon camping kamperen?

Op de meeste Nivon kampeerterreinen zijn ook caravans en kleine campers gewoon welkom. Er zijn echter ook terreinen waar dat niet mogelijk is omdat de terreinen enkel voor trekkerstentjes zijn. Op nivon.nl kun je per kampeerterrein zien of caravans en campers welkom zijn.

Zijn de Nivon campings alleen voor leden?

Omdat Nivon een vereniging is denken veel mensen dat je alleen van de huizen en de kampeerterreinen gebruik mag maken als je lid bent. Dat is niet het geval. Ook niet leden kunnen gewoon reserveren bij zowel de kampeerterreinen als de huizen. Als niet lid betaal je wel meer. Soms komt het uit om lid te worden speciaal voor de goedkopere overnachtingen op de campings. Daarover straks meer.

nivon camping kinderen zwemmen

Zijn kinderen echt gratis?

Ja, wanneer je lid bent, op sommige Nivon natuurcampings ook als je geen lid bent, zijn kinderen tot 6 jaar gratis. Hierbij geldt wel een maximum van twee kinderen per volwassene. Een gezin van twee ouders of twee vriendinnen mogen gratis vier kinderen meenemen. Vanaf 6 jaar betaal je voor kinderen wel een kindertarief. Wat ik wel een beetje verwarrend vind is dat er per kampeerterrein dan nog weer speciale acties zijn. Op de Grutto bijvoorbeeld zijn in 2018 kinderen zelfs tot 15 jaar gratis. Wel de moeite om even uit te zoeken dus.

Wat kost een overnachting gemiddeld op een Nivon kampeerterrein? 

Op de kampeerterreinen van Nivon betalen leden minder dan niet leden. Een lidmaatschap voor een jaar levert je naast vele andere dingen ook korting op de campings en vakantiehuizen op. Als gezin betaal je maximaal €90,- aan een lidmaatschap van een jaar. Voor gezinnen op bijstandsniveau gelden aparte lagere tarieven.

Lees ook:  De dagcamping, wat is het en waar kan het?

Wat een overnachting op een Nivon kampeerterrein kost verschilt per terrein maar een gezin met kleine kinderen dat lid is betaalt op veel plekken minder dan €20,- per nacht. Als voorbeeld een gezin met tot vier kinderen onder de 6 betaalt bij de Gele Anemoon in Zuid Limburg €13,65 inclusief stroom en toeristenbelasting.

Waarom ben jij fan van Nivon kampeerterreinen?

Net als bij de natuurkampeerterreinen word ik gewoon heel blij van de combinatie van de gemoedelijke ongedwongen sfeer, kleinschaligheid en schitterende plekken in de natuur. Daarnaast zijn er voor kinderen vaak simpele speelvoorzieningen en genoeg vriendjes zodat ook zij tevreden zijn. Tevreden kinderen = tevreden ouders.

Wat  is jouw favoriete Nivon kampeerterrein?

Dat vind ik best lastig. Ten eerste zijn er gewoon een paar echt hele mooie Nivon kampeerterreinen maar daarnaast heb ik ook nog niet alle kampeerterreinen zelf bezocht.  Om er in ieder geval twee te noemen die de moeite waard zijn. De Gele Anemoon in Zuid Limburg én de Banjaert bij de duinen van Wijk aan Zee.

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en soms een camping review.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending