Night at the Library, ja echt kamperen in de bieb en het was gaaf!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen in de bibliotheek tijdens ‘Night at the library’! Dat is toch echt een kinderdroom die uitkomt? Slapen tussen al je lievelingsboeken in een tentje in je favoriete bieb. De bibliotheek in Nijmegen organiseerde al twee keer een Night at the library voor volwassenen maar nu waren de kinderen aan de beurt. Samen met mijn kleine boekenwurm wilde ik daar natuurlijk bij zijn en het was ontzettend bijzonder. Maar van slapen kwam niet zoveel terecht…

bieb kamperen

Kamperen en boeken een super combinatie

Dat kamperen en (voor)lezen een top combinatie is wisten wij natuurlijk al lang. Lekker onderuit voor je tent met een boek wegdromen of voorlezen over kamperen ter voorbereiding op de vakantie. Het summum daarvan is natuurlijk kamperen in de bibliotheek zelf. Van Night at the museum had ik al wel eens gehoord maar Night at the library dat kende ik nog niet. Toen ik dat zag wist ik wel meteen: ‘Daar wil ik bij zijn!’.  Afgelopen weekend was het zo ver.

Night at the library?

De Night at.. serie kende ik alleen van de enge at the Museum trilogie. Gelukkig is het concept van Night at the library iets minder spannend.

In Nijmegen was het concept als volgt: Een stuk of 30 pop-up tenten tussen de boekenkasten, een uitgebreid programma vol spellen, activiteiten, workshops en verhalen en laat 60 grote en kleine boekenwurmen om 20:00 ’s avonds na sluitingstijd naar de bieb komen. Dan kan het feest beginnen.

Eerste editie Night at the library junior

In onze bibliotheek in Nijmegen waren al twee eerdere edities van Night at the library georganiseerd maar die waren alleen voor volwassenen. Ze waren volgens mij een groot succes want de kaartje waren in een mum van tijd uitverkocht.

Dit jaar was de eerste editie van Night at the library junior. Kinderen tussen de 8 – 12 jaar waren welkom om samen met een papa of mama te komen kamperen in de bibliotheek. Mijn zoon van 8 verslindt boeken, ok én strips, en toen ik hem vertelde dat we gingen kamperen in de bieb begonnen zijn ogen te schitteren. De dagen en weekenden zijn daarna precies afgeteld want hij kon niet wachten.

night at the library junior

Lezergamen, striptekenen, spookverhalen…

Het programma van Night at the library junior zat propvol gave activiteiten. Eigenlijk hadden we afgesproken om uiterlijk rond half 11 te gaan slapen maar dat is jammerlijk mislukt. Er was zoveel leuks te doen dat we van 8 uur ’s avonds tot half één ’s nachts aan één stuk bezig zijn geweest.

Lees ook:  Oui, Oui! We kunnen vanaf vandaag kamperen in Frankrijk

De kinderen én ouders werden ontvangen en opgewarmd met een workshop improvisatietheater. Gelijk daarna was het tijd voor een partijtje lezergamen tussen de boekenkasten. Ouders vs. de kinderen, waarbij de ouders door de kids flink in de pan werden gehakt.

Volgende stop was een workshop striptekenen. Voordat we verstoppetje konden spelen hebben we in een junior college over nachtdieren van een echte bioloog gehad. Weten dat je ook in een bibliotheek tussen de bedwantsen en zilvervisjes slaapt maakt dat je nog wat langer wil opblijven.

Na het college was het tijd voor een revanche van de ouders bij het lezergamen om daarna na drie spannende en grappige verhalen over zombies en afwassende ezels naar bed te gaan. Tenminste dat was het idee. Mijn kleine boekenwurm viel bijna op mijn schouder in slaap maar het Harry Potter Weerwolven dat wilde hij niet missen. Om half één waren alle dooddoeners vermoord en kropen we onze tent in.

bibliotheek kamperen

Slapen tussen de boeken klinkt romantisch maar…

Natuurlijk is kamperen in de bibliotheek tussen de boeken bijzonder, het is was echter ook bijzonder oncomfortabel. Dat kwam niet door de bieb. Want ookal hadden we een snurkende buurman, de bibliotheek had zelfs aan oordopjes voor iedereen gedacht. Zelf hadden we echter de verkeerde gear meegenomen.

We hadden onze comfortabele SI matten van 10 cm dik meegenomen. Daarop slapen we normaal gesproken heerlijk. Ze zijn alleen wel een beetje breed voor een tweepersoons pop-up tent waardoor we bijna bovenop elkaar lagen. Volgende keer de smallere dunnere matjes maar mee.  Gelukkig stond er een heerlijk ontbijtje klaar en konden we de spieren bij de pyjamayoga weer even goed wakkerschudden na deze opgevouwen nacht. 

Waar organiseren de bibliotheken een Night at the library?

Night at the library is nog een relatief jong concept. Uit de reacties die ik op social media kreeg blijkt echter wel dat er veel mensen zijn die wel eens in de bibliotheek willen kamperen. Er zullen dus vast nog meer edities volgen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van je lokale bibliotheek om op de hoogte te blijven. In de onderstaande bibliotheken is al een Night at the library geweest en zullen er misschien nog nieuwe edities volgen:

Bibliotheek Mariënburg Nijmegen

Bibliotheek Zwaneveld Nijmegen

Bibliotheek Beuningen

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Centrale Bibliotheek Rotterdam

Oh en je kunt natuurlijjk ook altijd je eigen bieb gewoon vragen op social media!

kamperen bibliotheek

kamperen in de bieb

 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending