Wat natuurkampeerterreinen zijn en hoe je er kampeert, is niet voor iedereen duidelijk. Als ik op een feest vertel dat ik echt een fan ben van kamperen op een natuurkampeerterrein kijken mensen we soms raar aan. Ik krijg ook de vreemdste vragen: “Zo primitief, dat is toch niets?’ of ‘Lopen jullie dan ook de hele zomer in je nakie?’ Er is dus nog een hoop onbekend over natuurkamperen. Daarom 10 vragen én antwoorden over kamperen op natuurkampeerterreinen.
Natuurkampeerterreinen zijn een verzameling van op dit moment 132 ‘campings’ in de natuur. Campings kunnen zich bij Stichting de Groene Koepel, voorheen Stichting Natuurkampeerterreinen, aansluiten, mits zij aan de belangrijke richtlijnen voldoen. Deze richtlijnen hebben betrekking op de ligging in de natuur, het voorzieningenniveau, de grootte en nog een aantal andere factoren.
Foto: Camping de Roos ( Nu geen natuurkampeerterrein meer)
Moet je op een natuurkampeerterrein altijd primitief kamperen?
Nee! Er zijn natuurkampeerterreinen in vele soorten en maten. Het comfort en de aanwezige faciliteiten verschillen behoorlijk. De meeste terreinen hebben gewoon warme douches en een toiletgebouw. Maar verwacht geen grote animatieteams, zwembaden en bingo-avonden. Wel altijd veel natuur en bij sommige terreinen kun je zwemmen in een rivier, meer of de zee. De Groene Koepel heeft haar terreinen ingedeeld in drie categorieën: Puur Natuur, Natuur Plus en Natuur Comfort. Puur Natuur voor hen niet veel comfort nodig hebben. Natuur Plus voor terreinen waar wat meer comfort is, zoals plaatsen met stroom. De laatste categorie is Natuur Comfort waar de terreinen bijvoorbeeld een kampwinkel hebben of waar iedere dag verse broodjes beschikbaar zijn. Zo is er dus voor ieder keus.
Is het echt zo ruim en stil op een natuurkampeerterrein?
Mijn ervaring is dat het vooral qua ruimte echt anders is dan andere campings. De plekken zijn ruim afgemeten zodat je niet boven op de buren staat. De indeling is speelser. Vaak kun je gewoon een plek zoeken zonder dat deze heel precies zijn aangegeven. Qua geluid vind ik het wisselen. We hebben wel eens op een natuurkampeerterrein gestaan waar een paar keer per dag straaljagers over kwamen (Is een minuut vervelend maar dat vergeet je daarna ook weer) maar ook op plekken waar echt een deken van rust over de hele camping lag.
Foto: TijsB
Waarom ben jij zo’n fan van natuurkampeerterreinen?
Het is de combinatie van ontzettend mooie plekjes in Nederland en de gemoedelijke sfeer op de campings die mij zo aantrekt. Ik zeg niet dat die combinatie exclusief is voor natuurkampeerterreinen, maar de richtlijnen van de Groene Koepel zorgen er wel voor dat hij juist bij natuurkampeerterreinen vaak voorkomt.
Is er stroom op natuurkampeerterreinen?
Niet op alle kampeerterreinen is er stroom bij de kampeerplekken. Daarvoor moet je minimaal op Natuur Plus of Natuur Comfort terreinen zijn. Vaak is er echter ook op de Puur Natuur plaatsen wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld bij de beheerder of in het toiletgebouw je telefoon op te laden.
Mag ik met mijn caravan ook op een natuurkampeerterrein kamperen?
Op de meeste kampeerterreinen zijn ook caravans en kleine campers gewoon welkom. Er zijn echter ook terreinen waar dat niet mogelijk is. Dat zijn er een stuk of 15. Op de website natuurkampeerterreinen.nl kun je zien welke dat zijn.
Is een natuurkampeerterrein net zo iets als een naturisten camping?
Ja, die vraag heb ik op een verjaardag dus ook eens gehad. Het antwoord is nee. Op een natuurkampeerterrein kamperen mensen niet naakt, daarvoor zijn naturistencampings. Wel in een natuurlijke omgeving.
Zijn kinderen welkom op een natuurkampeerterrein? En is het leuk voor ze?
Mijn kinderen vinden de natuurkampeerterreinen echt tof. Dus ja ze zijn welkom. Er is in de natuur zo veel te ontdekken. Lekker hutten bouwen, visjes vangen met een schepnet of verstoppertje spelen in het hoge gras. Op veel van de Comfort en Plus terreinen zijn vaak ook gewoon speeltuintjes aanwezig dus kleine kinderen vermaken zich wel. Ik heb nog geen pubers maar ik kan me voorstellen dat die iets meer actie nodig hebben.
Moet ik lid zijn van Natuurmonumenten om op een natuurkampeerterrein te kamperen?
De natuurkampeerterreinen hebben zich verzameld in de stichting ‘De Groene Koepel’. Je hoeft dus geen lid te zijn van Natuurmonumenten maar je moet wel over een natuurkampeerkaart beschikken. Deze kun je vaak ter plaatse op de camping kopen maar ook bij de ANWB en andere winkels of bij De Groene Koepel zelf. Naast de kampeerkaart krijg je dan ook meteen ‘het Groene Boekje’. Dit is een boekje waarin alle natuurkampeerterreinen in Nederland zijn beschreven.
Wat is jouw favoriete natuurkampeerterrein?
Dat is best lastig want dat zijn er een paar en ook heb ik nog lang niet ieder natuurkampeerterrein bezocht. Wel kies ik met de kinderen vaak voor de natuurkampeerterreinen met iets meer comfort en in ieder geval een speeltuintje. Een hele mooie plek vind ik Quadenoord bij Rhenen en Natuurkampeerterrein de Veenkuil in de Noordoostpolder. Vooral door de opzet van de camping midden in de natuur, de vele speeltuintjes en het riviertje dat er doorheen loopt.
De foto bovenaan dit artikel met de tenten aan het water. Welk Kampeer terrein is dit.
Dag Arjan,
Het lijkt mij op camping de Roos in Beerze, het water langs het middenveld
Groet, Jasper
Dankje Jasper. Goed gezien! Het is echter niet het natuurkampeerterrein deel van de camping hoewel je natuurlijk wel van de faciliteiten van de rest van de camping gebruik kunt maken.
Sorry voor de late reactie. Ik was kamperen ;). Het is inderdaad camping de Roos in Beerze
Hetzelfde geld voor de Nivon natuurvrienden huizen. Daarbij wordt ook vaak gedacht dat mensen daar bloot lopen.
Ik ken alleen camping de Roos. Vind dat een mooie camping.
Op Natuurkampeerterreinen dus ook geen naaktlopers! De Roos is een mooi plekje maar er zijn echt nog zo veel meer mooie natuurkampeerterreinen in Nederland dus neem eens een kijkje op hun site voor inspiratie.
Nou we gaan het drie dagen proberen
Wat leuk. Heel veel plezier! Komend weekend? De weersvoorspellingen zijn best goed!
Tjerk waarom staat bij de foto van de roos dat het geen natuurkampeerterrein meer is? Er is wel degelijk een deel natuurkampeerterrein. Het grootste deel niet, hoewel dat wel dezelfde uitstraling heeft als een natuurkampeerterrein.
Dag Karin, klopt dat er nog steeds een stuk natuurcamping is maar ze zijn niet langer aangesloten bij natuurkampeerterreinen. Waarom weet ik ook niet maar ik heb begrepen dat ze eruit gestapt zijn.
De gemiddelde tarieven van de natuurcampings zijn niet significant goedkoper dan de gemiddelde minicamping of boerencamping, terwijl je wel voor 16 euro per jaar lid moet zijn.
Bovendien hebben de mini- en boerencampings geen overdreven bijkomende kosten, die ik helaas wel veel bij natuurcampings tegenkom (denk aan douchemuntjes en zo).
Ook qua faciliteiten komt een natuurterrein niet bovendrijven.
Het enige pluspunt is het kamperen in de natuur. Maar om dat nu zo sterk te laten meewegen in wat je onderaan de streep moet aftikken om te kunnen/mogen kamperen……
Klopt qua prijs liggen ze vaak bij elkaar in de buurt maar de sfeer op beide is toch anders
Helaas zijn op 24 van de 50 Puur Natuur natuurkampeerterreinen dus wel stroomaansluitingen op plekken aanwezig. Gelukkig niet allen maar toch. Ik selecteer daarom alleen maar de tereintjes zonder stroom op de plekken. Dat geeft echt veel meer rust.
Goeden dag wat ik jammer vind dat je voor veel dingen weer een lidmaatschap moet hebben.vooral als je maar af en toe eens ergens heen gaat.als wij alles zouden willen doen heb je 10 lidmaatschappen per jaar nodig.laten we eens ophouden met die onzin en stel alles open.
Vr gr Ruud