In het idyllische coulisselandschap van de Achterhoek vind je Natuurkampeerterrein ‘t Scharvelt. Tot onze verrassing bleken zowel Saskia als Corine een overnachting in een Trekkershut op deze camping gepland te hebben. Omdat vier ogen meer zien dan twee, besloten we onze krachten en meningen te bundelen in deze blog. 

Als je wilt proeven van het plattelandsleven ben je op Natuurkampeerterrein ‘t Scharvelt aan het juiste adres. Een kruising tussen een boerencamping en natuurcamping. De camping ligt 1 kilometer buiten Haarlo en op 5 tot 8 kilometer van leuke stadjes als Borculo, Eibergen en Groenlo. Als je de camping afwandelt, kijk je direct uit op de door bomen omzoomde weilanden die zo kenmerkend zijn voor deze regio. Een licht glooiend landschap met kleine weggetjes, wat boerderijen en weilanden, echt prachtig en heerlijk rustig.

Koeienoversteek

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Het Groene Boekje

Als je wilt kamperen op ‘t Scharvelt moet je in het bezit zijn van het Groene Boekje van Natuurkampeerterreinen. Je betaalt € 15,95 per jaar (zie dit als een soort lidmaatschap) en je mag vervolgens naar hartenlust kamperen op de verschillende natuurkampeerterreinen die zijn aangesloten. Je betaalt alsnog een bedrag per nacht, maar in vergelijking met ‘gewone’ campings valt dit heel erg mee.

Overnachten in een trekkershut

Zowel Saskia als Corine sliepen in een trekkershut. Trekkershutten zijn kleine houten huisjes die heel geschikt zijn voor wandelaars, fietsers en anderen op doorreis. Doordat trekkershutten altijd beschikken over een goed bed, hoofdkussens, elektriciteit, keukenspullen en zitgelegenheid, hoef je niet je volledige kampeeruitrusting mee te zeulen. Overigens mag je er ook zonder doorreis heerlijk een paar dagen vertoeven. 

Tegenwoordig bestaan er naast de standaard trekkershutten steeds meer varianten. Alleen Natuurkampeerterrein ‘t Scharvelt heeft bijvoorbeeld al drie modellen: een 2-persoons-, een 4-persoons- en een luxe 5-persoonstrekkershut.

De Trekkershut Plus

Wij sliepen beiden in de 5-persoonsvariant. Deze hut beschikt naast de eerder genoemde faciliteiten ook nog over een keukenblok met twee gaskookpitjes, een koelkast, een keukenuitrusting en een toilet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze trekkershut de Trekkershut Plus genoemd wordt. 

Corine gebruikte de hut met maar twee personen, daarvoor was hij meer dan ruim genoeg. Saskia was met vijf volwassenen. Alhoewel er vijf bedden en stoelen in de hut staan, is het met vijf volwassenen wel krap, zeker als het slecht weer is. Er staan twee stapelbedden en om als volwassenen op het bovenste bed te slapen… ik weet het niet. Saskia had voor twee personen een tentje bijgezet buiten, daarvoor was plaats genoeg rondom het hutje. En dan gaat het prima. Het was mooi weer toen zij op ‘t Scharvelt logeerden, zodat ze de meeste tijd buiten gezeten hebben.

Wij sliepen als een roosje, totdat de haan ons de volgende ochtend wakker kraaide :’)

Stapelbedden

De meest luxe ontbijtservice die een trekker zich kan wensen

Als trekker wordt Corine altijd heel erg blij van campings die een ontbijtservice hebben. Zelfs wanneer ik met de auto ben en alle mogelijke boodschappen die ik maar wil, zou kunnen meenemen. Want stel: ik wil eens wandelend of fietsend een bepaalde camping aandoen, dan weet ik alvast dat ik in goede handen ben. ‘t Scharvelt is zo’n camping waar ik heel erg blij van de ontbijtservice werd. Niet alleen was er elke dag een uitgebreid aanbod aan versgebakken broodjes te kiezen, er waren zelfs eieren en minikuipjes met jam te verkrijgen. En mocht je dat willen, dan kon je er ook een krant bij krijgen. Wat een luxe!

Achterhoekse gastvrijheid

Buiten bij de receptie staat een gezellige tafel waar je even lekker in de schaduw kunt zitten, ook als je niet op de camping overnacht. Hier staat een koffiemachine waar je een vers kopje koffie of thee kunt tappen. Stop wel even een euro in het potje! In de koelkast vind je verse appeltaart en in de vriezer het boerderij-ijs. Achterhoekse gastvrijheid ten top!

t Scharvelt

Een natuurkampeerterrein met buitenkachels op elke plek

Goed, nu genoeg over de luxe trekkershut, het uitgebreide ontbijt en de lekkere appeltaart. Voordat jullie denken dat wij enkel luxepoezen zijn: op ‘t Scharvelt kan ook uitstekend gekampeerd worden. De plekken zijn ruim en de meeste liggen rondom een groot veld waardoor je geen overburen hebt.

Kampeerveld

Er is op ‘t Scharvelt een klein sanitairgebouw met een ruimte voor mannen, een ruimte voor vrouwen en apart sanitair voor kinderen en mindervaliden. Toen Saskia er kampeerde, was de camping redelijk vol maar het sanitair voldeed prima en was fijn schoon. Aan de buitenkant van het sanitairgebouwtje is een afwasplaats en staat een wasmachine en een droger. Allemaal goed verzorgd. Op het hele terrein is wifi, maar het signaal is niet heel sterk. Om een berichtje te sturen was het voldoende.

Voor wandelaars en fietsers is het altijd fijn als er een koelkast staat voor algemeen gebruik. Ook op natuurkampeerterrein ‘t Scharvelt is hieraan gedacht.

Waar vind je het nog, een camping die voor elke plek een buitenkachel of een vuurpot ter beschikking heeft. Je kunt ze gratis lenen en in de bolderkar naar je plek sjouwen. Hout is per krat te koop voor 4 euro, dus ook dat hoef je niet zelf mee te nemen of te sprokkelen. Er is op de camping weinig fijner dan ’s avonds, als het frisser wordt, rondom een vuur te kruipen en marshmallows te roosteren.

Kacheltje

Ook vlinders gaan met vakantie

Mocht je nou een groot vlinderliefhebber zijn, noteer dit kampeerterrein dan bovenaan je lijstje. Wat een vlinderoase zagen we hier! ‘t Scharvelt neemt deel aan het project ‘Vlinders met Vakantie‘, dat een samenwerking is tussen de Groene Koepel en de Vlinderstichting. Ondernemers met een natuurkampeerterrein of trekkershut konden een pakket met vlinderplanten afnemen. Hiermee worden niet alleen de natuurkampeerterreinen aantrekkelijker gemaakt en wordt meer leefgebied voor de vlinders gecreëerd, maar worden kampeerders ook geïnformeerd en geënthousiasmeerd over deze prachtige dieren. Naast het beheren van een vlinderoase kiest ‘t Scharvelt er ook voor om het gras niet overal kort te maaien. Hierdoor groeit en bloeit er langs de randen van de velden het prachtigste onkruid. Dat noem ik nou een Natuurkampeerterrein! 

Vlinders met vakantie

‘t Scharvelt ligt op de grens van de Achterhoek en Twente

Zowel de Achterhoek als Twente is prachtig en deze streken nodigen uit voor het maken van lange fietstochten of wandelingen. Maar ook als je wat wilt ondernemen, is er voldoende keus. Saskia bezocht Wijngaard Hof van Twente en kreeg daar een erg leuke rondleiding en proeverij. Deze wijngaard bestaat al twintig jaar en produceert echt heerlijke wijnen, bijzonder in Nederland vonden wij. Op zondagmiddag beleefde Saskia een fijne middag op Spa Boerderij Nutter, een dikke aanrader als je van een kleinschalig wellnessarrangement houdt. Ooit gerelaxt in een broodoven of gestoomd in een hooioven? Dit is je kans. Sowieso is er veel te doen in Twente, ook met kinderen.

Wijnproeverij

Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt is een aanrader voor de basiskampeerder, maar ook voor wie van wat meer luxe houdt

Wij, Corine en Saskia, hadden allebei een heerlijke tijd op ’t Scharvelt. Het ligt in een veelzijdige omgeving waar voor ieder wel wat te doen is. Op het terrein zelf is ook genoeg te halen en gastvrijer ontvangen worden, kan haast niet. Wij komen vast en zeker een keer terug om nog meer te ontdekken!

Achterhoek

­­­

Over de schrijver

Corine

Corine

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

Laat jouw reactie achter

1 reactie

  • Wij staan al 8 jaar in het voorjaar op camping ‘t Scharveld. Het is inderdaad een prachtige camping met volop rust. Ook al staat hij helemaal vol dan kun je nog van de natuur en rust genieten.