natuurkampeerterrein De Toekomst in Emst midden op de Veluwe.
Kamperen middenin het bos vind ik misschien wel de mooiste manier van kamperen. Omdat ik een nieuwe tent van De Waard een weekendje mag uitproberen, ben ik op zoek naar een fijne camping in de buurt van Heerde. Op ongeveer twintig minuten rijden vind ikKampeerterrein de Toekomst is al sinds 1934 een prachtige plek in het bos. Hier zet je je kampeermiddel op tussen de bomen. Ik zet de tent in het speciale tentenbos op. Hier zijn plekjes zonder stroom. Mocht je wel elektriciteit nodig hebben, dan is er ook nog een heel aantal plekken met stroom.
Op De Toekomst vind je overigens alleen maar mooie plekjes. Veel plekken zijn ‘eilandjes’ tussen in het bos. Om de plekken staan bomen en het terrein is erg ruim opgezet. Hierdoor heb je zelfs op een volgeboekte camping bijna het idee dat je wildkampeert.
Wat kun je verwachten op De Toekomst?
Door de rust die hiervan uitgaat, voel je je echt een gast in de natuur. Er zijn talloze vogels te spotten vanonder je luifel vandaan én we krijgen twee keer visite van een eekhoorntje tijdens het ontbijt. Het beestje schiet zo onder mijn benen door de bomen weer in. Dit is waarom ik zo houd van kamperen in het bos.
Net als op de meeste natuurkampeerterreinen zijn de voorzieningen sober. Er is een schoon sanitair en er zijn betaalde douches. Daarnaast is er voor de plekken zonder stroom een gezamenlijke koelkast met vriesvakje. Zo kun je je koelelementen invriezen of je flesje wijn koel houden. Natuurlijk zet je niet je boodschappen voor de hele week in deze koelkast.
Ook de picknicktafels die her en der op het terrein staan, zijn een uitkomst. Op deze manier is het niet erg om je stoelen en tafel thuis te laten, wanneer je op wandel- of fietsvakantie bent. Overigens mag je geen houtskool- of andere kolenbarbecue gebruiken op dit terrein.
Wanneer je wat langer op het terrein staat, kun je ook boeken lenen of, wanneer je het boek niet uit kunt lezen, kun je je eigen boek ook ruilen tegen een van het stapeltje. En bij het toiletgebouw vind je ook tijdschriften. Er ligt van alles, dus ook wanneer het regent of op een luie middag, heb je genoeg te doen.
Eventueel kun je je zelfs in de slechtweerruimte terugtrekken of een afspraak maken bij Masscura, de (sport)massagepraktijk op het terrein.
Hup, de fietsen mee!
Anders dan op natuurkampeerterrein Borger loop je niet direct vanaf het terrein het bos in. Je kampeert wel in een bosrijke omgeving, maar er zijn geen wandelpaden vanaf de camping. Daartegenover staat wel dat de omgeving meer variatie biedt.
De Toekomst ligt tussen fietsknooppunt 64 en 65. Wij hebben dan ook onze fietsen mee, zodat we niet alleen naar Emst kunnen fietsen voor een lekker ontbijtje, maar ook een mooie route langs Vaassen en Epe rijden. Zo rijden we langs heidevelden en door het bos. Ook ontdekken we prachtige gebouwen en musea.
Mocht je (kleine) kinderen meenemen, dan kun je in de buurt van knooppunt 64 ook nog naar kinderboerderij De Koperen Ezel. Ook kreeg ik de tip om naar het Burnside Cable Park in Emst te gaan, wat weer leuk is met tieners.
Daarnaast zijn er vanuit Emst klompenpaden te bewandelen. Deze gemarkeerde wandelpaden brengen je, meestal via onverharde wegen, op plekken waar je anders niet gauw zou komen. De routes zijn afwisselend en even wat anders dan de vele boswandelingen die je ook in deze omgeving kunt maken.
Reserveren is verplicht
Natuurlijk is de Veluwe een drukbezocht gebied in Nederland. En dat is niet onterecht, want het is er prachtig. Daarom is reserveren ook verplicht, wanneer je op natuurkampeerterrein De Toekomst wilt kamperen in het bos. De kans dat er plek is wanneer je op de bonnefooi komt, is erg klein.
Ook tijdens het lange weekend dat ik hier sta, staat het terrein vol. Door de ruime plaatsen hebben we hier helemaal geen last van. Het blijft een heerlijke, rustige plek en er is ook nog genoeg ruimte om te kegelen met mijn neefje en nichtje of voor een potje jeu de boules.
Neem je Groene Boekje mee
Zoals op alle natuurkampeerterreinen, kun je hier alleen kamperen wanneer je ‘Het Groene Boekje’ hebt. In dit boekje zijn alle natuurkampeerterreinen van Nederland opgenomen. Deze kampeerterreinen staan bekend om hun bijzondere ligging en met de aanschaf van het boekje geef je ook aan dat je met respect met de natuur omgaat.
De eigenaars van natuurkampeerterreinen houden zich bezig met duurzaamheid. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over hoe het terrein schoongehouden wordt en is er een mogelijkheid om te leren van en over de natuur. Op De Toekomst krijgen we bij aankomst dan ook een mooie vogelkaart, waardoor we kunnen kijken welke vogels er rond onze tent scharrelen.
Komen we hier weer kamperen in het bos in de toekomst?
Kamperen in het bos tussen de vogels, bij de vriendelijke gastheer en in de gevarieerde omgeving zorgen ervoor dat ik graag terugkom op natuurkampeerterrein De Toekomst. Ik heb het idee dat ik nog veel te weinig van de omgeving heb gezien en ik vind dit terrein echt prachtig. Eigenlijk had ik nog veel langer willen blijven. Ik kom dan ook zeker terug om te kamperen in het bos op natuurkampeerterrein De Toekomst!
Voor dit jaar vind ik het zonde om het groene boekje nog te kopen, we zijn bijna klaar met kamperen. Maar heb al een leuk lijstje natuurkampeer terreinen waar we komende jaren toch heen willen.
15 euro kost zo’n boekje dat is minder dan een nacht kamperen. Zelf zou ik me daar dus niet door laten tegenhouden want het soort campings waar je terecht komt is wel de moeite waard. Fijn dat je nu een mooie lijst hebt.