De Haverkamp: kleine natuurcamping tussen de Veluwe en de IJssel

8569d5985c99f75d42195c1460991200?s=55&d=mm&r=g Saskia Voor het bloggersweekend van kampeermeneer streken we dit jaar neer op natuurkampeerterrein De Haverkamp, vlakbij Zutphen, in Gelderland. En kleine natuurcamping, mooi gelegen tussen de Veluwe en de IJssel. En omdat ik er na dit weekend nog lang niet uitgekeken was, reserveerde ik voor de herfstvakantie weer een plekje. Een kleine natuurcamping tussen de Veluwe en de IJssel met de nodige voorzieningen en als dikke plus het feit dat je een houtgestookte pizzaoven kunt huren! Dat is een review waard. bloggersweekend

Herfstvakantie: camping of glamping? 

Kamperen in de herfstvakantie, zouden we het aandurven? Normaal gesproken vinden we het eind oktober te koud en vooral ook te vochtig op een camping. Als we dan gaan kamperen, kiezen we voor een glamping-accommodatie. Maar dit jaar hadden we echt nog geen zin om onze vouwwagen naar de stalling te brengen.

Met een berg slaapzakken, dikke truien, een fijne kachel en tips van mijn collega-bloggers togen we naar de Achterhoek, het randje van de Veluwe. Daar hadden we een plekje gereserveerd op natuurkampeerterrein De Haverkamp. Bij aankomst werden we heel vriendelijk ontvangen door Gerard, de beheerder van De Haverkamp. Net als drie weken terug, toen we met de bloggers van Kampeermeneer voor het tentenveld kozen, mochten we zelf een plekje zoeken. kampeerplek

Kleine natuurcamping tussen de Veluwe en de IJssel met goede voorzieningen

Camping De Haverkamp is een natuurkampeerterrein, je hebt er dus een natuurkampeerkaart voor nodig. De camping heeft bijna 40 ruime plekken en door de slimme indeling en beplanting sta je nooit zij aan zij. Aan de rand van de camping hebben de plaatsen een prachtig uitzicht over de naastgelegen velden. In de herfstvakantie waren deze plekken allemaal gereserveerd, daar moet je vroeg bij zijn. Maar gelukkig kan het haast niet mis, alle plekken zijn mooi.

De camping heeft ook een tentenveld en twee trekkershutten, zogenaamde ‘pods’. Schattige minihutjes voor 2 of 4 personen die heel compleet zijn ingericht inclusief verwarming. Tijdens het bloggersweekend had ik het geluk in zo’n pod te mogen slapen. Op het tentenveld staat een Bell-tent te huur en een tentsile, een bijzondere constructie die nog het meest lijkt op een hangmat, maar dan in de vorm van een tent. Collega-blogger Erik heeft hier een nacht in doorgebracht. Toen hij eenmaal zijn draai gevonden had, heeft hij heerlijk geslapen! De Haverkamp heeft ook nog twee houten huisjes te huur. Een heel divers aanbod dus.

Lees ook:  De 16 mooiste campings met binnenzwembad in Nederland

De Haverkamp heeft mooie grote plekken en is autovrij

Wij kozen een plekje met ochtendzon. Alhoewel je bij aankomst niet aan vertrek wilt denken, is het toch slim om in deze tijd van het jaar een plek te kiezen waar op de dag van vertrek je tent ’s ochtends zo snel mogelijk droog is. Niks is vervelender dan een natte tent of vouwwagen inpakken tenslotte. Op elke plek is stroom en een kraantje is vlakbij.

Bij bijna elke plek staat een picknicktafel, ik vind dat altijd superfijn, dat scheelt zoveel gesjouw met tafels en stoelen. Op het terrein is op een aantal plekken een speelplek met een zandbak. En omdat het terrein autovrij is, kunnen kleine kinderen er heerlijk en veilig spelen. 

‘s Avonds branden de houtkacheltjes, wat een lekker sfeertje

Op De Haverkamp kun je voor 25 euro een pizzaoven huren. De prijs is inclusief een zak hout, gereedschap en een passende outfit. Je stookt in de onderste helft een vuur, tot de meter 150 graden aangeeft. Dan schuif je bovenin de pizza. Tien minuutjes bakken en je hebt een heerlijke verse pizza, succes gegarandeerd!

Bijkomend voordeel is, zeker als je gaat kamperen in de herfstvakantie, dat het rondom de oven lekker warm is. Lekker warm krijg je het ook van de houtkacheltjes die je voor een paar euro per nacht kunt huren. Hout is op de camping te koop, dus dat hoef je niet van huis mee te nemen of te sprokkelen. Zo tegen de schemering zie je overal de kacheltjes aangaan. Dat ziet er gezellig uit! pizzabakken

De slechtweer-voorzieningen krijgen van mij een tien!

Voor een natuurkampeerterrein vind ik De Haverkamp behoorlijk veel voorzieningen hebben. Het sanitair is heel ruim, ontzettend  schoon en fijn verwarmd. Binnen staan een koelkast en een magnetron voor algemeen gebruik en er is een plek waar je kunt koken als je zelf geen spullen bij je hebt. Erg handig voor de fiets- en wandelkampeerders.

Er is een gezellige ‘huiskamer’, waar je fijn kunt zitten als het buiten stormt en regent. Tijdens ons bloggersweekend hebben wij er spelletjes gespeeld bij het haardvuur. Er staat koffie en thee voor je klaar, je kunt er verse eitjes kopen of heerlijk boerderij-ijs. En ook een potje zelfgemaakte jam of honing is er te koop. Handig dat je geen kleingeld bij je hoeft te hebben, je kunt afrekenen door een QR-code te scannen met je telefoon en via je betaal-app het juiste bedrag over te maken.

Lees ook:  Campingtip: Camping De Lievelinge Vuren

Deze camping is met zijn tijd meegegaan. Alles op basis van vertrouwen, zo heerlijk dat dat gewoon kan. En o ja, ook verse broodjes zijn verkrijgbaar, die liggen ’s ochtends voor je klaar in huiskamer als je ze de avond vooraf besteld hebt. houttekoop

Als je duurzaam wilt kamperen, ben je hier op de juiste plek

Dit natuurkampeerterrein ziet er erg verzorgd uit. Het gras is lekker dicht en groen, de omheining past in het landschap en op de picknicktafels bij de huuraccommodaties staat een bloemetje en een lantaarn. Voor de huiskamer staat een gezellig terras dat ook al zo mooi is aangekleed. Bij de entree scharrelt een varken en de (fruit)bomen die her en der op het terrein staan, zijn keurig gesnoeid.

Je ziet en voelt dat de beheerders houden van deze plek. Bij de inrichting van de camping is zo veel mogelijk rekening gehouden met het milieu. De camping heeft dan ook een gouden Green Key certificering. Dat alles maakt het wat mij betreft een hele fijne plek om te kamperen. Toen wij er waren, stonden er van allerlei kampeermiddelen, caravans, campers maar ook een aantal vouwwagens en grote en kleine tenten.  Het is geen typisch tententerrein, zoals sommige natuurkampeerterreinen wel zijn. varken

Kamperen in een veelzijdig stukje Nederland

Op deze camping zijn fietsen te huur en dat is handig als je de omgeving wilt verkennen. Er zijn heel veel mooie stukjes Nederland en de Veluwe, Achterhoek, Twente en de IJsselvallei horen wat mij betreft thuis in de top 10. Fietsen en wandelen ligt voor de hand hier natuurlijk, maar ook het stadse leven is dichtbij, de Hanzesteden Zutphen en Deventer liggen om de hoek.

Ik vond Zutphen echt verrassend leuk! We hebben hier een stadswandeling gedaan die we vooraf hadden gedownload op onze telefoon. De dag erna zijn we via een toeristische route Twente in gereden en hebben bij Actief Twente loopfietsen gehuurd. Hiermee hebben we drie uur lang door het Twentse landschap gecrost, een dikke aanrader, ook voor kinderen.

Het is even wennen, maar als je eenmaal durft, is het een belevenis! Dichterbij de camping is ook genoeg te beleven. Het blotenvoetenpad is geweldig als je met kinderen kampeert. Je moet niet bang zijn nat te worden! Als je luxe wilt relaxen, boek dan een arrangement bij Thermen Bussloo.  loopfietsen

Conclusie? De Haverkamp is een dikke aanrader!

Natuurkampeerterrein De Haverkamp is een hele fijne, gemoedelijke camping. Een heerlijke, kleine camping in een groene omgeving en met leuke stadjes vlakbij. Het is een kleine natuurcamping tussen de Veluwe en de IJssel met goede voorzieningen. Leuk voor kinderen maar ook als volwassene kun je hier alle kanten op. De plaatsen zijn mooi, niet hutje mutje, en de gezellige details maken de camping af. Ook als het slecht weer is, kun je hier prima vooruit. Wij gaan zeker nog eens terug in elk geval. 

Alle natuurcampings in Nederland >>

 

Zutphen    

Auteur

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter