Dit zijn onze 6 favoriete natuurcampings op de Veluwe

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Veluwe is één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Een heerlijke plek om te kamperen.  Op de Veluwe zijn heel wat campings te vinden maar echte natuurcmapings zijn niet heel dik gezaaid. Toch zijn ze er gelukkig wel een paar. Graag delen we onze vondsten met jullie. Dit zijn onze favoriete natuurcampings op de Veluwe: 

camping beek en hei veluwe

Natuurcamping Beek en Hei bij de ingang vvan Park de Hoge Veluwe

Camping Beek en Hei ligt net buiten Otterlo, aan de rand van Park de Hoge Veluwe. De camping is opgedeeld in verschillende stukken. Er is een centraal familieveld met in het midden een grote speeltuin, er zijn bosplaatsen op de natuurcamping waar je met wat meer privacy tussen de bomen staat en er is een deel wat echt natuurkampeerterrein is. Midden op de Veluwe en je wandelt of fietst vanaf de camping zo de hei op. 

Op camping Beek en Hei vind je geen animatieteam maar er worden wel regelmatig activiteiten georganiseerd zoals een huifkartocht, dauwtrappen en wild spotten op de Veluwe met de boswachter of een pannenkoekenavond waarvan onze kinderen echt gesmuld hebben. Een gezellige kleine natuurcamping op een perfecte plek op de veluwe. 

harskamperdennen kindercamping natuur

Huttopia De Veluwe, natuurcamping met veel ruimte

Natuurcamping Huttopia De Veluwe, voorheen Harskamperdennen, is een fijne camping. Maar met ruim 180 plaatsen wel één van de grotere. Deze camping ligt bij Kootwijk, centraal op de Veluwe en vanaf de camping loop je zo de schitterende natuur op de Veluwe in bij het Kootwijkerzand. 

Voor kinderen is deze Huttopia camping een echte aanrader. Er is ontzettend veel ruimte om te spelen, in de bossen worden hele huttendorpen gebouwd en de speeltuin is de ontdekplek.  Bovenal zijn er vooral in het hoogseizoen erg veel vriendjes en vriendinnetjes zoals op de meeste van onze favoriete kindercampings in Nederland

natuurcamping veluwe quadenoord

Quadenoord, een soort wildkamperen op de Veluwe

Ook Quadenoord is een natuurkampeerterrein. De camping ligt aan de zuidrand van de Veluwe bij Renkum waar stuwwallen overgaan in een rivierenlandschap. Deze natuurcamping is buiten paalkamperen misschien wel de plek die het dichtste komt bij wildkamperen in Nederland. Ja er is een klein simpel toiletgebouw en er staan wat poepdozen verspreid over het terrein maar verder is het eigenlijk gewoon een bos.  

Lees ook:  Review: Met de blokhutboot op pad, wat een vrijheid

Een bos waar je jouw camper, tent of hangmat bijna overal gewoon kunt neerzetten en ophangen. In het hoogseizoen heb je natuurlijk ook hier gewoon buren maar in het voor- en naseizoen kun je zomaar je eigen stukje bos hebben bijvoorbeeld aan één van de stroompjes.  

Natuurcamping Landgoed Old Putten aan de rand van de Veluwe

Deze tip komt van Saskia. Het mooie natuurkampeerterrein op Landgoed Old Putten ligt op loopafstand van het stadje Elburg. De kampeerplaatsen liggen aan de randen van verschillende kleinere velden. Je staat altijd met een kant tegen struiken of bomen en kijkt aan de andere kant over het veld weg. Ondanks dat het best een grote natuurcamping is, is het daardoor toch heel overzichtelijk. 

Voor een aantal velden heb je een natuurkampeerkaart nodig. Sommige hebben een speelplaats in het midden, andere niet. Op een paar mag de hond mee kamperen, andere velden zijn weer speciaal voor groepen. Sanitairgebouwen liggen tussen de velden in en zijn eenvoudig maar netjes. De plekken zijn heel ruim, op deze natuurcamping heb je echt geen last van luidruchtige buren! In het hoogseizoen zijn er verse broodjes te koop en als het kersentijd is kun je ontbijten met net-geplukte kersen. Er worden soms wat activiteiten georganiseerd, wat wandelingen of workshops. En je mag er vuurtje stoken!

Het landgoed ligt heel fijn, als je aan de achterzijde de camping afloopt, loop je zo de Veluwe op. De hoofdingang aan de voorkant ligt tegen Elburg aan. Via deze kant sta je met 10 minuutjes lopen middenin het prachtige oude vestingstadje. Voor ieder wat wils!

natuurcamping veluwe

Landgoedcamping Westerwolde midden op de Veluwe

Landgoedcamping Westerwolde is een natuurcamping met een no nonsense gevoel waar je lekker buiten kunt zijn en je jezelf kunt laten overspoelen door de schoonheid van de Veluwe. Deze camping, die niet ver van de Harskamperdennen ligt, ter hoogte van Apeldoorn is omgeven door bos. Vuur is hier toegestaan net als honden. Heerlijk een kampvuur stoken voor je eigen tent in de avond. 

Vanaf de camping loop je zo het bos in en op een paar pannenkoekenrestaurants na is dat ook het enige wat je in de omgeving vindt. De plekken vooral op het tentenveld zijn ruim en kinderen kunnen spelen in de simpele speeltuin of het bos. Wel loopt er een snelweg en spoorverbinding langs deze natuurcamping op de Veluwe maar dat klinkt erger dan het is. 

natuurcampings veluwe

Staatsbosbeheer camping Drie in Ermelo

Als laatste de favoriete natuurcamping op de Veluwe van blogster Wijtske, camping Drie. “Kom kamperen bij fabelachtig kampeerterrein Drie in het Speulderbos”, zo luidt de eerste zin van de site van Staatsbosbeheer bij de omschrijving van Drie en ja, dat onderstreep ik wel. Het is een pareltje, verscholen in het bos op de Veluwe, bij Ermelo. Fabelachtig tussen de bomen gelegen, met mooie, rustige plekken waar ik met mijn campertje kon staan. Ik zat een paar jaar geleden “in between jobs” zoals dat zo mooi heet, dus om mijn hoofd leeg te maken voordat ik aan een nieuwe baan begon besloot ik om me een paar dagen terug te trekken op de Veluwe. Met Caesar, onze hond,  in mijn VW T3 busje settlede ik mijzelf dus tussen het fabelachtige moois, in de ontluikende lente deze keer. 

Lees ook:  Actief in de Achterhoek 7 tips voor een top weekend

Vanaf Drie, waar je overigens bijna geen bereik hebt met je mobiele telefoon (héérlijk!), kun je zo het bos van de Veluwe in lopen en bijna oneindig over de paden dwalen. Als je ‘s avonds zin hebt, kun je het vuur aanmaken bij de centrale vuurplaats. Er is een prachtig, nieuw, modern sanitairgebouw. Aan het begin van de weg zit Restaurant Boshuis waar je terecht kunt voor een heerlijke lunch of diner. Ik was er uiteindelijk maar één nachtje, maar wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar, maar dan langer.

En deze natuurcmaping dan?

Dit zijn niet alle natuurcampings op de Veluwe. Misschien zelfs wel niet de mooiste. Dit zijn in ieder geval de natuurcampings op de Veluwe waar wij nog weleens naar terug zouden willen. Maar er zijn er meer. Dus ken jij nog een mooie natuurcmaping die op dit lijstje thuishoort laat het hieronder dan vooral weten. Zo blijft er ook voor ons nog wat over om te ontdekken. 

Alle natuurcampings in Nederland >>

Meer natuurcampings in:

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending