Campingtip: Onthaasten, op natuurcamping de But in Berg en Dal!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Camping de But in het glooiende Berg en Dal, Gelderland. Het is zo’n camping die voor ons lekker dichtbij ligt, en waar we toch nog nooit geweest waren. Ken je dat? Deze keer gingen we er wel kamperen en in deze review delen we onze ervaringen. 

Camping de But ligt hemelsbreed nog geen 10 kilometer van ons huis. Al vaak wandelden we er langs, maar nog nooit zijn we er geweest.  Dit septemberweekend wordt het heel mooi weer en we hebben zin om er nog even op uit te gaan. Omdat we niet ver willen rijden, valt de keus op De But.

But 4

Door de poort en terug in de tijd

Zodra je het campingterrein op gaat, is het alsof je een jaar of 40 terug in de tijd gaat. Een mini-blokhutje vormt de receptie, open van 10-12, 14-17 en 19-21 uur. Is er niemand? Dan even aanbellen bij het woonhuis ernaast.

Tijdens het welkom voelen we ons gelijk thuis. Onze naam wordt op een papiertje gekrabbeld en de rekening wordt alvast gemaakt. Waar kampeer je tegenwoordig nog voor € 4,25 per persoon per nacht? Wat betreft het betalen: Dat komt wel als we weg gaan. Want pinnen kan hier niet.

But 7

Je mag je eigen plek uitzoeken

Camping De But ligt midden in de bossen, tussen Nijmegen en Groesbeek. Geen standaard “aangeharkte” camping, maar juist charmant rommelig. De plekken zijn langs een aantal bospaden, van elkaar gescheiden door bomen en struiken. De eekhoorntjes wandelen af en toe zo langs je tent!  Voor tenten zijn er trouwens speciale tentplaatsen, maar met een wat grotere tent mag je ook een willekeurige andere plek uitzoeken. “Kijk maar waar je gaat staan, ik vind jullie wel”.

De camping is autovrij. Voor laden en lossen mag je voertuig de camping op, daarna gaat hij naar de parkeerplaats buiten het hek. Zware boodschappen gedaan? Dan staan er kruiwagens ter beschikking om mee naar je plek te rijden.

De stroom komt op camping de But uit echte paddenstoelen

Bijzonder fijn is dat elke plek een eigen kraantje heeft. En ook een paddenstoel, waar je terecht kunt voor stroom. Weliswaar maar vier ampère, maar De But is dan ook geen camping waar je complete koelkasten en frituurpannen op de stroom zou aansluiten.

Lees ook:  Winterkamperen in Gaasterland, een weekend vol actie

But 3

De Toiletgebouwen zijn blinkend schoon

Op het campingterrein staan twee sanitairgebouwen. De douche (50 cent) is warm, de rest van de kranen geven alleen maar koud water. Voor de afwas dus een pannetje op het vuur zetten. Van buiten ogen de toiletgebouwen typisch jaren 70, van binnen zijn ze blinkend schoon.  Ondanks dat de toiletten aan de buitenkant van het gebouw zitten, is er op de grond geen zandkorrel te bespeuren. Zelfs in dit weekend, waarin het niet erg druk is op de camping, zien we drie keer per dag het golfkarretje van de schoonmaker bij het gebouw.

But 5

Geen Wifi op camping de But, dus helemaal offline

Met het toiletgebouw heb je het ook gelijk gehad met de voorzieningen. Je komt hier niet om vermaakt te worden, maar om te onthaasten. Geen wifi, beperkte mobiele ontvangst en geen speeltuin. Kinderen zijn wel van harte welkom. Schommels maken met een touw en een stok, hutten bouwen, van de bult afrollen…. “Als ze hier schoon weg gaan, dan is er iets verkeerd gegaan”, aldus de eigenaresse.

De omgeving van de camping leent zich om ontdekt te worden. Er zijn veel wandelingen in de buurt, zoals bij voorbeeld het Romeinse Limes-pad, bekroond tot wandelroute van het jaar 2019. Museumpark Oriëntalis en Pretpark Tivoli, liggen alle twee op ongeveer 2 kilometer afstand. Direct naast de deur ligt het Afrika-museum.

Het Afrikamuseum ligt letterlijk naast de deur

Dit museum is een onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen. In een binnen- en buitendeel maak je kennis met de Afrikaanse kunst en cultuur. Je vindt er nagebouwde woonerven uit Ghana, Lhesoto en Mali en regelmatig zijn er activiteiten te doen. Wij hadden de pech dat het binnenmuseum werd verbouwd, en dat er buiten niet veel te doen was. Dan is het museum een beetje statisch. Misschien maar eens teruggaan op een ander moment.But 8

Review: Camping de But is goed onthaasten in de natuur

Camping De But is wat onze ervaring betreft een camping waar je goed kunt verblijven voor een weekendje onthaasten. Een paar dagen langer ook nog wel. Daarna verlang je misschien toch naar net even wat meer luxe. En word je weer aangehaakt bij de hectiek van de 21e eeuw. Voor iets meer 21e eeuw op de camping ligt Camping Bij Ons hier ook op een steenworp afstand. Voor rust en het boerenleven kun je een kilometer verderop op boerencamping de Hoge Hof terecht. Allemaal lekker dichtbij Nijmegen. 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

8 reacties

 • Dat klinkt als een heerlijke camping! (Ik zoek na het opheffen – overgaan van mijn vorige favoriete camping naar een andere eigenaar naar een nieuwe favoriete camping…) Maar de camping is niet zo goedkoop als je zegt: naast de kosten p.p. komen er nog kosten voor de tent en water etc. bij….

  • Hallo Hanneke, Kosten voor water zijn bij ons niet in rekening gebracht, toen we er waren. Of bedoel je de douche, die op muntjes gaat?
   Verder zie ik op de website inderdaad dat er voor de tent ook 4,25 wordt gerekend. Je hebt dus gelijk, net wat duurder.

 • Wel twintig jaar hadden we een vaste staanplaats op Camping De But. We wonen op 4 km van de camping maar waren steevast meteen op vakantie als we aan kwamen fietsen op deze camping! Je hoort de vogeltjes fluiten, meestal was er niemand anders van de buren aanwezig als wij kwamen: we lazen er boeken, deden spelletjes, voetbalden met de kinderen op het ruige gras, genoten van het aftandse speeltuintje in het hooggelegen gedeelte en gingen vroeg op stok. Een gezellig praatje met eigenaresse Nel als we eens met de auto kwamen hoorde er natuurlijk bij: dan waren we bijv. weer op de hoogte van de gevolgen van een storm voor de bomen op de camping… Inderdaad: brandschoon sanitair, weinig afleiding, ruime plaatsen, een goeie sfeer en heerlijke boslucht.
  We verhuizen binnenkort naar een huis in een dorp: een huis met een zeer grote bostuin. Daar is De But ‘verantwoordelijk’ voor! We hebben onze caravan incl. vaste plek overgedaan aan …. een natuurliefhebber uit Nijmegen. Maar wat zullen we De But missen als unieke ‘echte’ camping in een uniek bosgebied. Aanrader, dus!

 • stacaravan
  Goedemiddag,

  Ik heb een vraagje:

  Heeft u ook stacaravans te koop of verhuurd u stacaravans

  Ik hoor het graag van u

  Mvg

  Tiny van Bale

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending